Familie De Clipzelen
Inhoud blog
  • Een voorspoedig en gezond 2006
  • Een goede voorbereiding doet wonderen
  • Toppunt van inbraak
  • Europa kreunt onder de winter
  • Harde winter

    Zoeken in blog



    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    DE ZOETE INVAL
    27-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Tsunami wereldwijd herdacht

    Morgen is het precies een jaar geleden dat de tsunami dood en vernieling aanrichtte in Zuidoost-Azië. De slachtoffers worden dezer dagen in de getroffen landen massaal herdacht. Overlevenden vaen nabestaanden van mensen die omkwamen bij de zeebeving, die aan zeker 216.000 mensen het leven kostte, wereldwijd herdenkingsdiensten bijgewoond.

    Op 26 december vorig jaar veroorzaakte een aardbeving met een momentmagnitude van 9, de zwaarste in veertig jaar, een scheuring in de oceaanbodem bij het Indonesische eiland Sumatra, waardoor enorme hoeveelheden water werden verplaatst. Reusachtige golven verspreidden zich in alle richtingen, en werden groter en sterker naarmate ze dichter bij de kust kwamen. De meeste slachtoffers eiste de ramp op het Indonesische eiland Atjeh, waar naar schatting zo’n 140.000 mensen om het leven kwamen.

    Twaalf landen rond de Indische Oceaan werden vorig jaar op tweede kerstdag getroffen door muren van water die krachtig genoeg waren om gebouwen met de grond gelijk te maken en zware vrachtwagens kilometers landinwaarts te stuwen. Complete dorpen in Indonesië en Sri Lanka werden weggevaagd, vijfsterrenresorts in Thailand verzwolgen door de golven, en duizenden huizen vernietigd in India en zelfs in Oost-Afrika. Het exacte dodental blijft waarschijnlijk altijd onbekend, aangezien veel lichamen in zee zijn verdwenen en van sommige getroffen gemeenschappen geen precieze bevolkingsaantallen bekend waren.

    Bijna vierhonderdduizend huizen werden vernield en meer dan twee miljoen mensen raakten dakloos als gevolg van de tsunami. Van anderhalf miljoen mensen werden de bestaansmiddelen weggevaagd. De natuurramp ontlokte ongekende blijken van liefdadigheid. In totaal werd 11,5 miljard euro aan hulpfondsen toegezegd. Nog steeds echter leven veel ontheemden in vluchtelingenkampen. Onder meer de VN hebben bezorgdheid uitgesproken over het lage tempo van de wederopbouw.

    Herdenkingsbijeenkomsten staan overal in het getroffen gebied gepland. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bracht eerste kerstdag door op het door de zeebeving getroffen eiland Nias. Op maandag woont hij een gebedsbijeenkomst van moslims bij in Banda Atjeh. Boeddhistische monniken houden herdenkingen in Thailand en op Sri Lanka gaan de vlaggen halfstok op het tijdstip dat vorig jaar de golven het eiland bereikten. De Thaise regering heeft buitenlandse overlevenden van de tsunami uitgenodigd de plechtigheden bij te wonen. De meeste van de vijfduizend slachtoffers in Thailand waren toeristen. In India bereiden islamitische, christelijke en hindu-geestelijken een gezamenlijke herdenkingsdienst voor.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!