Inhoud blog
  • Havesdonckhoevefeesten Wintam
  • Havesdonkhoevefeesten 2016
  • Volkoremet Lichtaart
  • Jaarlijkse rommelmarkt in Wemmel
  • Gouden huwelijks jubileum van Guy en Anita
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben De Warre
    Ik ben een man en woon in Boechout-Vremde (Belgie) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 20/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Oude ambachten, folklore, oude gereedschappen.
    De Warre is gestart in 1989 met folklore en ambachtmarkten te bezoeken,trachte een steentje bij te dragen met zijn orgeltje. Later is daarbij gekomen namiddagen voor ouderen " een beetje nostalgie " en even uit de 21 ste eeuw stappen en mijmeren uit vervl
    Folklore en nostalgie
    De Warre draaiorgelman met orgel Benjamin en aapje Pipo
    20-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstfeest Ziekenzorg
    Zoals de traditie het wil wordt het jaarlijks Kerstfeest voor zieken en familie van ziekenzorg Ekeren gevierd de woensdag voor Kerstmis, dit jaar was het niet anders daarom woensdag 19 december 2012 GROOT Kerstfeest, gezellig samen zijn, een babbel met elkaar, even voor sommige uit het alleen zijn. De tafels waren  feestelijk gedekt voor het Kerstmaal.  E. H. pastoor opende de namiddag met een mooi Kerstverhaal, de zaal was muisstil. Daarna was het de beurt aan de Warre & Lotje om iedereen in de Kerstsfeer te brengen. De Warre had een MOOI niet alledaags Kerstprogramma samengesteld allen met een Vlaamse tekst. Alle aanwezigen konden de liedjes meer dan waarderen en zongen mee met volle overtuiging. De reacties nadien waren vol lof over het muzikale gedeelte van dit Kerstfeest. Hopelijk tot ziens.






    11-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas geschenk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste vrienden ik ben fier U mijn draaiorgel " Den Steenen" dat verwijst naar de windmolen van Boechout te mogen tonen. Sinterklaas heeft mijn draaiorgel voorzien van " echte" molenwieken, de kleintjes zullen in de toekomst de molenwieken kunnen laten draaien.
    Geloof mij, plaatsen waar ik jaar na jaar terugkom kijken de kinderen uit naar het aapje Pipo, tante Stans en de Warre zijn draaiorgel om zelf een deuntje te draaien, nu met de molenwieken zullen ze zeker staan opkijken.

    Beste bezoeker mag Ik U reeds een  Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar wensen, dat AL Uw wensen mogen vervuld worden in 2013.

    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaasfeest

    Enkele maanden geleden had de Warre een brief uit Spanje ontvangen van Sinterklaas en zwarte Piet. Op de vooravond van zijn naamdag en het zware werk dat hem te wachten stond om ALLE brave kindjes en grote mensen wat lekkers en mooi te brengen, vroeg Sinterklaas aan de Warre of hij met Lotje liedjes wou komen spelen en zingen in het woonzorg en revalidatiecentrum de Dennen. De bewoners van dit centrum hebben een voetje voor bij Sinterklaas, ieder jaar maakt hij tijd vrij om hier langs te komen.


    De bewoners en Lotje verwelkomde de Sint op mooie Sinterklaasliedjes, Sinterklaas kon ervan genieten maar ook de bewoners. Zwarte Piet deelde lekkers uit en kon het niet laten om gekke toeren uit te halen, hij wou zelfs de Warre in de zak steken maar Sinterklaas greep in en zei “ Piet hier zijn geen stoute mensen gedraag U.


    Nadat Sinterklaas en zwarte Piet vertrokken om aan hun grote taak te beginnen zorgde de Warre en Lotje voor zang en muziek, de muziek werkte aanstekelijk de aanwezigen dansten en zongen mee uit volle borst. Het was een geslaagde namiddag.      Bedankt !!!








    02-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levensvriendschap Wim & Kris
    Ja hoe mooi kan het zijn, ook  na 10 jaar samen lief en leed te delen. Wim en Kris wilden dit klein jubileum vieren met familie en vrienden, iedereen mag het weten hoe gelukkig zij zijn in hun samenleven.
    De Warre met zijn draaiorgel " Den Steenen" en tante Stans mochten de vele genodigden verwelkomen op de nostalgische tonen van het draaiorgel. Heel het huis en de tuin was in een romantische sfeer ondergedompeld met vuurkorven en windkaarsen van de straat tot in de tuin, buffettafels en drankjes wachten op liefhebbers. Het was een geslaagde warme, gezellige dag.

    De Warre had een klein aandenken voor  een  " oud" dorpsgenoot gemaakt ter herinnering aan deze mooie dag.

    01/12/2012  Wim & Kris 10 jaar

    Wij komen allemaal in Schoten  tesamen

    Wij zijn allemaal in schoten g’ inviteerd.

    ’t Is niet om te werken, maar ’t is om te feesten

    Dan weet g’al op voorhand dat niemand mankeert

    Ge ziet vele vrienden aan de Brechtsebaan staan dringen

    Ze drinken op het koppel dat hier jubileert

    De Wim en de Kris worden aanhoudend

    Door de vrienden gefeliciteerd


    10 jaar zijn  jullie te samen

    Maar  denk soms nog aan die eerste dag

    Toen jullie malkander op straat tegenkwamen

    Wat zijn de jaren voorbij gevlogen

    En het is altijd heel goed gegaan

    Nooit geen hard woord en das niet gelogen

    jullie hebben malkander altijd goed verstaan

     

    ‘k wil jullie gewoon feliciteren

    De ode is kort, gebrek aan tijd

    Want ‘k  moest nog mijn draaiorgel instaleren

    Ik wens jullie nog een eeuwigheid

     

    De Warre draaiorgelman

     


    14-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 18 november 2012 9 de marathon te Kasterlee
    De Warre met zijn draaiorgel " Den Steenen", tante Stans en aapje Pipo zijn zondag 18/11/2012  ook aanwezig op de marathon van Kasterlee in het provinciaal domein Prinsenpark, maar niet om te lopen.

    HORST PREISLER komt naar Kasterlee voor zijn 1800ste

    Mister Marathon, HORST PREISLER, komt zondag zijn 1800ste marathon lopen in Kasterlee.

    Een paar feiten op een rij:

    • 77 jaar
    • 222.279.013km gelopen (trainingen en wedstrijden)
    • Gelopen in 70 landen
    • 2de deelname in Kasterlee

    We zijn dan ook enorm vereerd dat Horst bij ons aanwezig zal zijn.

    U komt toch ook een kijkje nemen zondag???


    12-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Maarten 11 november 2012 Olenjaarmarkt
    Er was eens..... een " Olens-boerke", U weet wel de gemeente Olen (waar Keizer Karel op bezoek kwam en wijn werd aangeboden in een beker met " 3 oren") aan het vissen, plots zag hij zijn dobber bewegen, hij had beet maar het was GEEN vis er hing een " GOUDEN lepeltje" aan zijn vislijn. Het "boerke" rolde het lepeltje in zijn " rode bollekes" zakdoek en bezocht enkele herbergen om zijn wonderbaarlijk verhaal te doen. Na wel wat diep in het glas te hebben gekeken trok hij huiswaarts om zijn " schat" te tonen en mogelijk ergens te verzilveren, nu was hij rijk dacht hij! Maar hij had helemaal niets meer bij, waar is het " GOUDEN lepeltje".....?
    Dit was een van de acties die op touw was gezet om Olenjaarmarkt 2012 in de kijker te plaatsen, wie het goudenlepeltje vond kreeg een ballonvaart aangeboden. Olenjaarmarkt daar wil IEDEREEN bij zijn, dit jaar mooi droog- en s'middags zonnig weer, aangename temperatuur. De kinderjaarmarkt met verschillende oudercomités aan kop wordt jaar na jaar meer een VOLTREFFER, Proficiat.
    De Warre met zijn draaiorgel kreeg hoog bezoek, Prinses Verena 1 in hoogst eigen persoon draaide enkele deuntjes met het draaiorgel, haar hofdames, peter en meter legden alles met de camera vast voor het jaarboek.

    In de spiegeltent kon men de nostalgische sfeer van vroeger herbeleven, het was  feesten, dansen zingen zoals het hoort.

    De carnavalvereniging De Daa Oeëre met gevolg, de Dans Mariekes, Sus Cavo, De Geelse Troubadours, De Warre  voor IEDEREEN was het een geslaagde dag en een mooi feest.              Bedankt OLEN 

    11-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziekenzorg Sint Maria Oudenhove
    Zaterdag l.l. organiseerde Ziekenzorg Sint Maria Oudenhove een gezellig samenzijn voor de chronisch zieken en hun familie. Zaal Isola Bella mooi versierd de tafels gedekt voor de gasten die kwamen. De Warre met zijn draaiorgel " Benjamin" en tante Stans waren ook uitgenodigd, zij mochten zorgen voor de muzikale en nostalgische sfeer. Muziek uit de tijd van toen, GEEN casetten, CD, GEEN "elektriek", maar draaien aan het orgelwiel, HOE MEER WIND HOE MEER MUZIEK was het motto. De gasten genoten van het draaiorgel, zongen en dansten mee. Velen waagden zich om ook een deuntje te draaien aan het draaiorgel en namen hun " echt draaiorgeldiploma" fier in ontvangst als een mooie herinnering aan deze dag.
    Bedankt voor de mooie namiddag en hopelijk tot ziens.






    04-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verjaardagsfeest Peggy
    Het was groot feest in het Gielsbos, 29 septetember 2012 was de verjaardag van Peggy. Ik hoefde de wegwijzers maar te volgen en kwam in een mooie versierde zaal. Er waren al heel wat bezoekers ( familie, vrienden, begeleiders enz..) aanwezig in de zaal, men deed zich tegoed aan de versnaperingen bij een lekker glaasje, niets ontbrak er. De Warre begon met een 3 x HIP HIP Hoera voor Peggy, iedereen riep uit volle borst mee men hoorde het tot in Turnhout.

    Daaarna slingerde de Warre zijn draaiorgel aan en men zong mee van " Gelukkige verjaardag en Lang zal ze leven" het klonk dat ik er kippevel van kreeg en tranen in de ogen, ZO MOOI zong IEDEREEN GROOT EN KLEIN VOOR PEGGY.
    De Warre zette de namiddag muzikaal in met een polonaise, aanwezige kinderen gingen met zelf gemaakte instrumenten van de Warre door de zaal op de maat van het handegeklap van de bezoekers, MOOI,  MOOI, MOOI.

    De Warre, orgelman, de kindervriend had ook de gebruikelijke snoepjes bij, de kinderen konden aan het orgel komen draaien en kregen als aandenken een " echt draaiorgeldiploma" iedereen wilde een aandenken aan deze mooie dag groot en klein. De sniederbank liedjes, verhalen en toverkunsten van de Warre konden de bezoekers waarderen, de lachspieren werden soms uitgetest. 

    Bedankt dat ik dit mocht mee beleven, groetjes aan IEDEREEN van het GIELSBOS.

    10-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OMD Boechout 2012
    9 September 2012 Open monumentendag dit jaar als thema " muziek , woord en beeld". Boechout en Vremde had heel wat te bieden aan de bezoekers, onder een stralende zon fietste men van Boechout naar Vremde en van Vremde naar Boechout om meer te weten over ons Cultureel erfgoed. Cafe Falco één van de eerste zelfstandige opdrachten van architect Flor Van Reeth ( 1884 - 1975) deze maakte in 1907 van de vroegere school en het  ingepalmde gemeentehuis een pitoreske herberg, voorzien van art nouveau en cottage elementen, hier aan het St Bavoplein daar was heel wate te zien en te horen. Er werden liedjes gezongen van Eugeen De Ridder ( 1893 1962), toneelkring Tardi bracht de eenakter  " Vruchtwater" tot GROTE VREUGDE en JOLIJT van vele bezoekers.
    Natuurlijk mocht De Warre met zijn draaiorgel, tante Stans en aapje Pipo niet ontbreken voor de muzikale inbreng, de kinderen konden draaien aan het kinderorgel " t' Fluitje" hiermee konden zij een " echt draaiorgeldiploma" ontvangen. De Warre had ook zelf gemaakte muziekinstrumenten meegebracht, die bij vele bezoekers in de smaak vielen en spontaan werden gebruikt om het draaiorgel  te begeleiden, het was een mooi dag.






    01-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Rozenberg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 2 september 2012 is het feest in Mol, dan heeft de 6 de editie plaats van " Open Rozenberg". Rozenberg is een centrale straat in het nostalgische Mol. Er is gedacht aan groot en klein, jong en oud iedereen vindt wel iets om te gaan. We kunnen eten en drinken, smullen en proeven luisteren naar tal van optredens van muziek bands, straatmuzikanten met o.a De Warre met zijn draaiorgel en tante Stans zijn ook weer daar, de kinderen kunnen aan het orgel  draaien en een " echt draaiorgeldiploma" verdienen. Ambachten uit ver vervlogen tijden komen terug in herinnering, deze ambachtslui zijn "WARE kunstenaar" wat zij allemaal tevoorschijn toveren met hun handen en eenvoudig gereedschap.

    U ziet er is voor ieders wat wils tot morgen??


    19-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wezel Goes Retro
    Zaterdag 18 augustus 2012, onder een STRALENDE ZON was de eerste editie van " Wezel Goes Retro" s' Gravenwezel werdt het toneel uit de jaren 1930.
    De organisatoren hadden niets aan het toeval overgelaten, een aanbod om duimen en vingers af te likken;
    op het programma stonden:  tien tallen oldtimers te blinken, standen met oude gerechten, oude ambachten, brocante, volksspelen, vertellingen,hoornblazers, trommelaars, vendeliers enz... 
    Natuurlijk mocht ook de Warre niet ontbreken met zijn draaiorgel op dit folklore feest, de Warre met tante Stans en aapjes Pipo zijn de lievelingen van groot en klein, de snoepjes stonden klaar, de " echte draaiorgeldiploma" werdt uitgereikt aan al de moedige orgeldraaiers.
    s'Avonds was er nog de filmvoorstelling van " De Wiite" uit 1934 de originele versie. Het was een mooie warme dag, hopelijk tot volgend jaar?






    11-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gaatjes muziek maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe werkt een draaiorgel (vooral Duitse vb: Deleika, Raffin, Stuber enz…) met papieren muziekbanden?

    Draaiorgel “ Leierkasten” in het Duits vb: 16/16; 20/20; 20/31.. en meer, met verwisselbaar , geperforeerd papierbanden zorgen voor de muziek. Het eerste getal slaat op het aantal tonen, het tweede gatal geeft het aantal pijpen weer. 

    Afhankelijk van het aantal tonen varieert de breedte van de geperforeerde banden. De lengte van een nummer of een muzikale reeks is het aantal meters papier op de spoel het is meestal enkele minuten ( 25 - 40 strekkende meter).  Moet opnieuw worden opgewikkeld na het spelen van de muziekband met de hand   ( veel arbeid). 

    Het aantal melodieën is onbeperkt , er zijn honderden bands beschikbaar, er worden voortdurend nieuwe toegevoegd en vrijwel elke song kan worden geperforeerd op rol papier, tenzij te weinig zang tonen op het draaiorgel.

    De productie van muziekbanden, zelfs al is het gedeeltelijk ondersteund met computer (maar niet volledig door computer!) is zeer ingewikkeld, waardoor de muziekrollen duur zijn.  Rollen van goed materiaal (vandaag de dag wordt vaak in plaats van papier, zijn de rollen versterkt met laagje kunststof ), deze zijn duurzaam.

    Voor de volledigheid wil ik vermelden dat er draaiorgels zijn die worden gespeeld met ' muziekboeken”- dat zijn in zig -zag gevouwen dik karton (ook met gaten).

     Dit soort  bediening is vooral te vinden in kermisorgels, dansorgels en straatorgels , maar bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Nederland en België ook in kleine draaiorgels wijdverspreid. 
    Het voordeel van kartonnen boeken is zeer snel en veilig hanteren, grote stabiliteit en NIET TERUG SPOELEN als de “ boek “ bij einde melodie wordt omgedraaid kan zo weer worden begonnen aan het begin. 
    Helaas is de grotere gewicht en volume van de doos tijdens transport stapel wordt genomen.

      hoe een geluid wordt opgewekt?

    Ik probeer duidelijkheid te scheppen met een voorbeeld van de populaire muziekband om het uit te leggen.  Als men het orgel “aandraaid” met de handslinger of  het handwiel , wordt deze draaibeweging omgezet in een op - en neergaande beweging: 

     Met behulp van een gebogen schacht en een bijbehorende drijfstang wordt een (dubbele) balg (het noemt "Creator") bewogen. Tegelijkertijd drijft een riem het opneemspoel de muziekband.

    De blaasbalg ("dubbele Schepper") is zo ontworpen dat bij het ​​afspelen altijd een bepaalde lucht reserve in stand wordt gehouden, zodat de noten altijd gelijkmatig worden gehoord en niet “ongeveer”.

     Uit balg leidt een dikke buis voor "windbelasting" , voor elk signaal en een mechanische klep gemonteerd op de pijp
    Van de kleppen in de windlade leidt voor elke toon, een dunne buis naar geperforeerde brug (mobiele / "speeltafel) die in contact komt  met een gat van muziekband band. Muziekband (band papierenrol met gaatjes) wordt continu getrokken door het aandrijf-station ( brug waar de muziekband door gaat) (met +/- 4,32 m per minuut) op de console (cellulaire), waarin veel gaten zijn geperforeerd precies het aantal dat het orgel tonen heeft . Het papier wordt aangedrukt door een aandrukrol, tussenin een diepe groef, zodat lucht door de gaten kan.

     In de neutraal of 0 stand d.w.z. als het papier geen gat heeft, alle kleppen gesloten zijn, wordt geen geluid gehoord. Wanneer een gat in de papier komt, dan kan lucht ontsnappen van de klep die door de dunne buis verbonden met een overeenkomstige opening in de brug.  Zo, de klep opent de belangrijkste luchtstroom uit de balg om de corresponderende orgelpijp en het geluid wordt gehoord. U stelt zich misschien de vraag waarom niet rechtstraaks vanuit gat van muziekband naar orgelpijp? Wel dan komen de muziektonen vrijwel ALTIJD te laat zeker bij meerdere en halve tonen,  daarom maakt men gebruik van kleppen en lucht reserve.

     Anders echter altijd: 
    korte gat in de muziek volume = kort geluid,
    lang gat of een groot aantal korte holes zeer dicht bij elkaar = lang geluid, en of fantasie


    De grootste technische uitdaging voor het maken van een draaiorgel met puur mechanisch aangedreven kleppen (dat wil zeggen, elk orgaan zonder elektronica), veel korte opeenvolgende dezelfde geluiden ("Trill") en vele tegelijk klinkende tonen (bijvoorbeeld grote, meerstemmig akkoorden), omdat de kleppen niet snel genoeg kunnen openen en sluiten (herhaling) of als gevolg van te weinig "wind".

    Bovendien lage tonen ( grotere orgelpijpen) hebben veel wind nodig, door de omvang van de pijpen .

     


    07-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkoremet 2012
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 5 augustus 2012 was folklore en nostalgie troef in Lichtaart, waarom vraagt U, wel dan was het " Volkoremet" te Lichtaart. De Lichtaartse Kloppers organiseerden voor de 18 de maal hun "Volkoremet". Het weer zat mee, de bezoekers kwamen in rijen toe men wil erbij zijn in Lichtaart daar is altijd wat te beleven en te zien? Met meer dan 140 standhouders van oude- recepten en ambachten, straat- theater, ganzenhoeder, schaapscheerder, de GROOTSTE mobiele bijaard ter WERELD enz.. teveel om allemaal te vernoemen. Ook de straatmuzikanten enkele "echte" Kempische figuren mochten ook niet ontbreken op dit feestelijk gebeuren. Sus Cavo met zijn 10 basser en draaiorgel " Turelure", de Boerkes van Beerse en natuurlijk de kindervriend " De Warre met zijn draaiorgel " Den Steenen, tante Stans en zijn aapjes Pipo. Pipo had snoepjes bij voor de kindjes. De kinderen konden zelf aan het orgel draaien en tot verbazing van vele bezoekers brachten zij een leuk deuntje ten beste, na het orgeldraaien mochten de kinderen een "uniek draaiorgeldiploma" in ontvangst nemen, de kinderen glunderden van trots met hun " eerste echte diploma".
    Lichtaartse Kloppers bedankt voor de mooie dag en hopelijk tot volgend jaar.

    25-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis en Folklore weekend Mariekerke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ja  beste vrienden bezoekers,  het was weer het laatste weekend van juni  ( 23 en 24 juni 2012) en dan is het een traditie dat men de herinneringen van uit vervlogen tijden levendig houdt in Mariekerke, het vissersdorp aan de Schelde. Mariekerke bruist dan van de activiteiten, de straten worden herdoopt tot een sterren-restaurant, er is voor ieders wat wils.
    Zaterdag 23 juni 2012 was er de folkloristische stoet met taferelen uit een ver verleden, begeleid door verschillende fanfare's, wagen met een oude schoolklas met leerlingen in zwarte schort, de inhuldiging van de kerk, de trein met verbinding Aalst Dendermonde en mag zeker NIET ontbreken de vis specialiteiten uit Mariekerke DE PALING en GEROOKTE SPROT enz..
    Men kon er proeven van ECHTE vis-delicatesse, proeven van de beste wijnen en champagne, het bier vloeide rijkelijk. Er was aan ALLES gedacht er was de kermis en rommelmarkt, straatanimatie en niet te vergeten de verschillende straatmuzikanten,van accordionisten tot orgeldraaiers.
    Sus Cavo met zijn tienbasser een GEKENDE en TROUWE figuur in Mariekerke, ook De Warre met zijn draaiorgel Benjamin konden op heel wat bijval rekenen, de kinderen mochten draaien aan het orgel en konden een "echt draaiorgeldiploma" behalen.
    Zaterdag was een echte voltreffer ook wat het weer betreft men kon over de koppen "lopen", zondag waren de weergoden het vissersdorp Mariekerke minder goed gezind, regen en wind waren de spelbrekers op dit feest.

    Ik vind het vooral spijtig voor ALLE vrijwilligers die zich inzetten om zo'n feestelijkheden op touw te zetten een tegenslag van jewelste. Een jaar voorbereiding, dag en nacht in de weer om alles klaar te hebben.

    Mariekerke PROFICIAT en tot volgend jaar

    02-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rommelmarkt te Wemmel

    Maandag 28 mei 2012, 2de Pinksterdag in en om, bij een zonovergoten park rond de gebouwen van diensten-centrum Wemmel aan de Prins Boudewijnlaan; was de plaats van het gebeuren.

    Het was voor de tweede maal dat deze activiteit ( rommelmarkt) werdt georganiseerd.
    Het was een drukte van jewelste, men bracht met karren de koopwaar voor de "rommelmarkt" toe.
    Het uitstallen en presenteren kon beginnen, de naam " rommelmarkt" is bij mijn inziens iets misbruikt, men kon er ware koopjes doen, mooie producten aan voordelige prijsjes.

    De Warre met zijn draaiorgel Benjamin waren dit jaar er ook weer bij, deze zorgden voor passende melodietjes in het park, samen met zijn accordeon-matic zag men menig bezoeker en standhouder meezingen en dansen. Ook de kleintjes konden genieten van de draaiorgelmuziek en de grotere konden zelf draaien aan het wiel.

    Een dikke proficiat voor de organisatoren ( OCMW Wemmel)

    De Warre


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe werken muziekdozen die spelen met metalen plaat?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Muziekdozen, die spelen door middel van verwisselbare metalen platen

     

    Dit type muziekdoos is te vergelijken als spelen van cilinderrol met tonenkam en tanden.

    De tanden staan ook hier voor het aantal tonen. Elke tand is aangebracht op een as met stervormig wiel met 4 punten. De bovenplaat is voorzien van hoeveelheid openingen. De plaat wordt op een centrale as, die roteert met de klok mee. Wanneer een pin de verticale tip van het sterwiel raakt drukt deze een kwart draai om en beïnvloed grip, de aangrenzende tand zal trillen en produceert geluid. Een veer onder het sterrenhemelwiel zorgt ervoor dat het wiel opnieuw een pin plaatst, klaar om de volgende toon te activeren.. De muziekdoos is gebouwd met veerwikkeling beweging van de centrale as waarop het midden van de plaat gepositioneerd, wikkeling ( toeren opdraaien) met een handgreep.

     

    Bij de later meer geavanceerde modellen worden handslingers aan de zijkast voorzien.

    Dit heeft het voordeel dat men kan optrekken ( opwinden) terwijl de plaat speelt.

    Op de grotere modellen kon ook de snelheid worden aangepast met  zoals stand start of stop.

    De plaat wordt onder druk gehouden tegen tandkam en het sterwiel doormiddel van een arm die voorzien is van rollen die op de plaat drukken.

    De nog grotere modellen zijn voorzien van 2 rollen gemonteerd aan de binnenkant van de muziekdoos.. Wanner de plaat tegen de kam aan vergrendeld, is de voorste en achterste gelijk tegen de rollen, waardoor betere stabiliteit. Deze constructie is de voorloper van de latere fonograaf en platenspeler, ook  rolmuziekinstrumenten. Men bouwde deze rond 1880, wijdverspreid  rond  ongeveer 1890.  Eens er een nieuwe populaire melodie op de markt kwam kon men in “ muziekwinkels” de plaat kopen;

     

    De interesse voor speeldozen verdween midden de jaren 1920, begrijpelijk  het was moeilijk om via de metalen plaat de muziek weer te geven zoals het was opgenomen.

     

    De kleinste metaalplaat/ muziekdozen zijn uitgerust met een 30 notitie kam, deze hebben een diameter van  ongeveer 11 cm. De grotere modellen hebben een diameter van 16 –  40 cm, terwijl de grootste een diameter van 80 cm kan hebben. Deze zeer grote machines werden meestal ingebouwd in een kast en gebruikt in restaurants, saloons en andere dans gelegenheden.

    Sommige werden voorzien van automatische platenwissel, voorloper van de latere jukebox.


    29-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openings weekend Lier 800
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lier 800 openingsweekend

     

    De weersvoorspellingen waren toch wat verontrustend, men voorspelde veel regen en wind maar blijkbaar zijn er vele deelnemers en organisatoren ” eieren” gaan brengen voor mooi weer naar de “Kolotientjes”, het weer was stralend, met een zacht lente zonnetje.

    Reeds iets na 9H lieten de eerste bezoekers zich noteren en met veel interesse vragen om welk uur de eerste visverkoop zou zijn. Ja er werd op de vismarkt van Lier terug vis verkocht zoals in vervlogen tijden, per afslag en in “Belgische francs”. De belleman nodigden rond +/-10h de bezoekers in Lier uit om af te zakken naar de vismarkt voor de vis verkoop. Enkele minuten later zag men langs alle kanten de bezoekers toestromen om toch maar een goede plaats rond de vers aangevoerde vis te bemachtigen. Alle soorten vis werden verhandeld van kabeljauw, pladijs, zalm, forellen rog enz.., de vis kon in bewaring blijven in een daarvoor voorziene koelcel, proficiat organisatoren.

     

    De Warre stond met zijn draaiorgel “ Benjamin” aan de vismarkt, ik hoef U niet te vertellen wat een ambiance dit gaf, men zong en danste op de tonen van het draaiorgel het was een echt volksfeest. Men kon ook bij de Warre een “ Uniek draaiorgeldiploma” behalen, vele bezoekers en kinderen zijn nu de trotse bezitter van een Uniek draaiorgeldiploma Lier 800..

     

    Over heel de binnenstad waren nog een 10 tal orgeldraaiers verspreid zoals vb Sus Cavo, Luc en Robbie Peeters van het orgelmuseum, Willy Jacops, Gibert Tassent, Philip Oostland, De Boerkes van Beerse enz..., men kon over de koppen lopen. De terrassen van de drank- en eet gelegenheden deden zoals het hoort bij een feest goede zaken. Het centrum van Lier was één en al genot voor smaak en reukpupillen, het oor kon genieten van de mooie deuntjes van de draaiorgels, ogen hadden we tekort om al het aangeboden moois te bewonderen.

     

    Het was een mooie, prachtige dag met veel lachende en blije gezichten, dat ook de volgende weekends van Lier 800 in deze sfeer mag verder gaan.










    02-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turnhout Cultuurstad 2012 BK orgeldraaien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste bezoeker staat U mij toe eerst de nieuwe Belgisch Kampioen draaiorgelspelen JOHAN VAN OPROOY uit Oud Turnhout van harte geluk te wensen met zijn titel.

    Op de vernieuwde grote markt van de Cultuurstad 2012 Turnhout was het decor voor het Open Belgisch Kampioenschap draaiorgel 2012.  1 april vroeg in het jaar, het was fris maar droog en bij een vroeg lente zonnetje kwamen de kleurijke hoofdrolspelers (  het draaiorgel  en zijn speler) mooi tot hun recht. De deuntjes van toen en smartlappen van nu weerklonken over de mooie grote markt van Turnhout.

    De Warre men zijn draaiorgel Benjamin werden uitgeroepen tot " Kampioen van de provincie Antwerpen", een hele eer toch? Men danste en zong lustig mee op de deuntjes van de Warre.

    De Warre had ook voor een verrassing gezorgd, men kon een  "Echt" draaiorgel-diploma behalen, door een deuntje te draaien aan "Benjamin",enkele diploma's werden getekend door Marc Dex, en de burgemeester van de stad Turnhout ( dit zijn unieke exemplaren) waarvoor mijn dank.

    Ik wil ALLE draaiorgelspelers in Turnhout, de stad Turnhout, Mechamusica en ALLE bezoekers tijdens dit evenement bedanken voor dit mooie spektakel.

    Ons draaiorgel, is het folklore erfgoed of CULTUUR dat we moeten in ere houden?

    De volledige uitslag
      
    Publieksprijs: Alberic Godderis

    ·      Frans Devriendt, kampioen van Vlaanderen, trofee aangeboden door Kris Peeters, Vlaams minister-president

    ·      Jean-Marc Somja, kampioen van Wallonië

    ·    De Warre (E.M), kampioen van Antwerpen, beker aangeboden door Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen

    ·      Armand Vos, kampioen van Limburg

    ·      Philip Oostland, Kampioen van de provincie Luxemburg, beker aangeboden door Joëlle Milquet, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

    ·      Gilbert Tassent, kampioen van Oost-Vlaanderen

    ·      Charles Van Damme, kampioen van West-Vlaanderen

    ·      Diane Broothaers, beker aangeboden door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Cultuur en Milieu

    ·      Ber Piepers, beker aangeboden door Servais Verherstraeten, staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen

    ·      Herman Moens, beker aangeboden door Sabine Laruelle, federaal minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw

    ·      William Brondeel, beker aangeboden door Vincent Van Quickenborne, vice-eerste minister en federaal minister van Pensioenen

    ·      Robert Vroman, beker aangeboden door Johan Van de Lanotte, vice-eerste minister en federaal minister van Economie, Consumenten en Noordzee

    ·      Pieter Van Puyvelde, prijs aangeboden door de Gidsen van Turnhout

    ·      Geert Vroman, prijs aangeboden door Toerisme Turnhout

    ·      Roger Mostmans, prijs aangeboden door de Stad Turnhout

     


    09-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselhengst te Lier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lier viert 800 jaar stadsrechten, dit gaat niet onopgemerkt  tal van activiteiten zijn voorzien
    Zo is er op 28 april 2012 het openings weekend met een groot aanbod aan straatanimatie. Dit gaat zo door tot het laatste weekend van mei 2012.

    De Warre met zijn draaiorgel Benjamin, tante Stans en Pipo zijn ook aanwezig op de Vismarkt.

    De organisatie is er ook in gelukt de "mosselhengst" Jan Korneel terug naar Lier te brengen.

    Nooit gehoord van een mosselhengst? Een woordje uitleg. Een mosselhengst is een typisch Vlaamse platbodem die in de 18de en 19de eeuw vooral gebruikt werd op de linkeroever van de Schelde en in Zeeuws-Vlaanderen voor de visserij, de vangst op schelpdieren en garnalenvisserij. Na de onafhankelijkheid van België in 1830 verhuisden vele Vlamingen naar Zeeuws-Vlaanderen om toch nog in Zeeland te kunnen vissen. Yerseke groeide uit tot de ‘mosselhoofdstad’ van Europa. Vele hengsten – al dan niet met hun eigenaar – verhuisden zo naar de Oosterschelde, meestal naar Yerseke. Ze waren zeer gegeerd, onder andere door hun grote laadruimte. De schepen werden gebruikt om de mosselen naar België te vervoeren. Zo voer de Jan Korneel regelmatig naar Lier. De meeste hengsten zijn ondertussen vervangen door grotere stalen schepen. Van de honderden hengsten die ooit naar België voeren zijn er nu nog slechts vijf over. De Jan Korneel is daar één van.

    info: http://www.lier800.be/

    Wij zien elkaar?


    08-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.35 e Vis & Folklore Festival 2012
    De Warre met zijn draaiorgel Benjamin, tante Stans en aapje Pipo zijn terug uitgenodigd te Mariekerke aan de Schelde.

    Mensen komen naar Mariekerke om plezier te maken, ze komen er feesten, proeven van het vele lekkers dat wordt aangeboden en de vis mag daarbij ook
    " zwemmen".

    Men kan dansen waar men wil, men hoort muziek op ieder hoek in ieder straat.

    Mariekerke, dorp aan de Schelde, er wordt met weemoed terug geblikt naar de economische activiteiten van weleer, ALLES HERLEEFT.

    Met folklorestoet, rommelmarkt, kraampjes, straatanimatie voor groot en klein, jong en oud.       GRATIS TOEGANG

    http://folklore.mariekerke.eu/index

    Tot Kijk in Mariekerke?



    Archief per week
  • 22/08-28/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 15/11-21/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    De Warre en tante Stans bedanken U voor het bezoek op de blog
    Reserveer NU voor UW Kerstmarkt.

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!