Ik ben De Warre
Ik ben een man en woon in Boechout-Vremde (Belgie) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 20/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Oude ambachten, folklore, oude gereedschappen.
De Warre is gestart in 1989 met folklore en ambachtmarkten te bezoeken,trachte een steentje bij te dragen met zijn orgeltje. Later is daarbij gekomen namiddagen voor ouderen " een beetje nostalgie " en even uit de 21 ste eeuw stappen en mijmeren uit vervl
Folklore en nostalgie
De Warre draaiorgelman met orgel Benjamin en aapje Pipo
30-06-2014
Vis & folklore Mariekerke
Mariekerke aan de Schelde is niet alleen gekend voor zijn palingfeesten met Pinksteren maar bij vele staan de vis en folkloredagen met rood aangestip op de kalender. De weersvoorspellingen waren niet gunstig, zaterdag even wat nat uit de hemel maar dat kon de vele bezoekers niet deren, de PRACHTIGE FOLKLORISTISCHE stoet met taferelen van het " oude" vissersdorp aan de Schelde, MOOI, MOOI, men ging dan maar even schuilen onder de kramen bij de marktkramers en paraplu's bij de ambachtslui.Na regen komt zonneschijn ook hier. Zondag was het voor vele vroeg dag, de bezoekers waren al vroeg op pad voor de VELE fijne visgerechten die men op diverse plaatsen kon verorberen van sprot en gebakken haring tot gambas en oesters en ZOVEEL MEER. Het was weer een voltreffer te Mariekerke;
Bedankt aan ALLE BEZOEKERS EN VRIJWILLIGERS die dit feest in ERE willen houden
Volkoremet Lichtaart
Bij het begin van het verlof is het de aanzet van diverse muziekfestivals in Vlaanderen de folklore en ambachtmarkten enz.. Velen zijn een gevestigde waarde en komen op het zelfde tijdstip terug zo ook de Volkoremet in Lichtaart de eerste zondag van augustus, in 2014 op zondag 3 augustus.
De organisatoren hebben weer hemel en aarde verzet om U bezoeker dit te kunnen aanbieden er is voor ieder wat wils, een dagje uit naar de Kempen, Lichtaart , Volkoremet zeker een aanrader.
Augustijnsfeesten 2014
Ja beste vrienden bezoekers ik ben wat laat met mijn blog bij te werken maar het was voor mij druk. Ik was zondag 22 juni 2014 te gast in Kluizen bij Evergem. Onder een staal blauwehemel en stralende zonden vonden daar de Augustijnsfeesten plaat. Met Brocant en rommelmarkt, oude ambachten muziek enz...
De Warre met zijn draaiorgel " Wildblumen" en zijn aapje Pitje waren ook aanwezig samen met tante Stans, ik hoef U niet te vertellen hoe de kinderen en ja ook volwassenen hebben genoten van de " kuren" van Pitje.
Ik zag daar zo een gastvrij en samenhorigheid in Kluizen, ik weet niet of het aan onze Rode Duivels lag met de wedstrijd Belgie Rusland later op avond; De bezoekers waren getooid met de Belgische driekleur, truitjes van de Rode duivels, petten enz..., op de stand om te sminken waar anders lieve konijntjes of Donald Duck op de guitige gezichtjes worden getekend moest het nu bijna allemaal de Driekleur zijn.
Kluizen mag ik U bedanken dat ik dit mocht mee beleven, groetjes.
30-04-2014
Open deur bij Raffin Uberlingen
Josef Raffin ( geboren op 24/05/1932) uit Uberlingen is een orgelbouwmeester, na zijn technische studies in Ludwigsburg volgde hij een meester-opleiding te Stuttgart waarna hij zich als zelfstandige vestigde in 1960.
Na het maken van kleine meubelen en boten kocht hij zich de nodige machines voor het bouwen van kerkorgels. In de jaren 1970 kreeg hij opdrachten voor het restaureren van draaiorgels, dit was het begin van zijn grote passie en liefde ( muziek). De eerste Raffin 20 notenband draaiorgel kwam rond 1977, deze werden op korte tijd zeer populair met hun dubbelklank orgelpijpen en gegeerd in meer dan 30 landen over gans de wereld.
Begin de jaren 1980 ontwikkelde Josef Raffin het gekende 31 notenband orgel met verschillende registers.
Het familiebedrijf Raffin telt 6 medewerkers o.a. Josef Raffin, dochter Friedlinde en echtgenoot Rafael samen met Wofgang en Gudrun e.a.
Meer dan 800 nummers zijn reeds ter beschikking voor de Raffin draaiorgels, van klassiek tot en met Udo Jürgens, Beatles, ABBA, Cliff Richard enz….
Reeds verschillende jaren is de open deur bij Raffin een feest voor vele orgeldraaiers uit binnen en buitenland. Bij de familie Raffin is IEDEREEN WELKOM.
Ook ik heb de gastvrijheid,vriendschap en behulpzaamheid mogen ervaren, NIETS isteveel als men informatie wil over de draaiorgels, het mooie atelier, het magazijn en niet vergeten de speciale ruimte voor het beluisteren van nieuwe draaiorgels en nieuwe notenbanden.
28-01-2014
Glinstertochten te Mortsel fort 4
Op 1 en 22 februari worden er weer 'Glinstertochten' georganiseerd; avondwandelingen met lantaarntjes door Fort 4.
De Warre is ook uitgenodigd samen met zijn draaiorgel de Steenen en tante Stans.Ik hoop vele wandelaars te mogen begroeten bij het glinsteren van de lantaarntjes en onder de sterrenhemel, U komt toch ook??
Wie wil, mag zelf een lantaarntje maken of kopen, anderen kunnen er eentje in bruikleen krijgen. Kinderen kunnen met hun zelfgemaakt lantaarntje een prijs winnen.
Praktisch
Tijdstip: zaterdag 1 en 22 februari 2014. Eerste groep vertrekt om 19.45u, de tweede om 20.00u en de derde om 20.15u.
Locatie: Fort 4, ingang Krijgsbaan.
04-01-2014
Wat is een R20/40Z harmonium, hoe werkt het?
Graag geef ik U wat meer informatie over deze kleine R 20/40Z harmonium uit het huis van Raffin. . Net als bij de accordeon en harmonica - In tegenstelling tot de gebruikelijke pijp- draaiorgels , de tonen worden gevormd over metalen lipjes die hier aan houten planken zijn bevestigd . Dit soort geluidsproductie is reeds zeer lang bekend en is lange tijd gebruikt, zelfs met cilinderorgels . Dergelijke roterende organen worden vaak aangeduid als Melotonorgel . Het orgel heeft 20 noten en 40 riet ( metaal lips)
De arrangeur moet trachten om melodieën met meer dan 20 noten aan te passen aan deze noodzaak.
Daarom klinken zeer herkenbare melodieën soms “ fout”, maar dat is NIETzo, omdat de arrangeur NIET alle noten van een toetsenbord ter beschikking heeft, ik geef U graag de beschikbare noten van de 20 toets, ( kruisnoot wordt aangegeven met*)
1= F / 2= A* / 3= C ( baspartij);
4=D / 5= D* / 6= E / 7= F / 8= G / 9=A / 10= A* /11= C ( deze zijn begeleiding van de stem);
12= D / 13= D* / 14= E / 15= F / 16= G / 17= A / 18= A* / 19= C / 20= D ( deze zijn voor de melodie)
Het orgel wordt bestuurd met de gebruikelijke 20 pianorollen (versie identiek aan de 20 -note Raffin rol voor pijporgels en mogelijk andere 20 - note orgels) ) , de lucht productie komt ook overeen met de normale pijporgels met dubbel drijfstangen voor aandrijving blaasbalg en windbelasting . Het volume kan worden aangepast door het vouwen van de voorzijde aangebracht paneel
16-12-2013
Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig Nieuwjaar
Kerst vieren onder vrienden
Uw hart wordt verlicht
op deze heilige nacht
omringd door vrienden
met liefde vreugde en vrede
een Zalig Kerstfeest aan U allen
09-10-2013
Feestdag voor zieken , bejaarden eenzame mensen
Elk jaar kijkenzieken en eenzame hoogbejaarden er naar uit en dit jaar werd het weer een groot succes. Wij waren met 110 aanwezigen waarvan vele nieuwe gezichten.
Eerst was er een korte maar erg zinvolle bezinning. De mooie teksten van Betty en Marleen spraken iedereen aan. De gebedsviering werd opgeluisterd door ons OKRA-koor.
Daarna kon het feest beginnen met een receptie.
Bij een drankje en een koekje konden onze mensen verder gezellig babbelen.
Dit jaar was de Warre uitgenodigd met zijn draaiorgel Den Steenen, samen met zijn aapje Pitje
De Warre bracht met zijn accordeon-matic en draaiorgel deuntjes van vroeger direct sfeer in de zaal. Er werd gedanst, gewiegd met armen en handen in de lucht en ook de polonaise mocht niet ontbreken, ja beste bezoeker daar waar De Warre komt is er leute en plezier, daar danst en zingt men, dat is goed voor het moraal.
Het draaiorgel met zijn grappige aap had ook veel bijval.
Hij slaagde er ook in de mensen te laten stoeldansenmet de Marie Louise en de Vogeltjes dans.Je zag de mensen genieten want iedereen deed mee.
Geen wonder dat iedereen dit het beste ontmoetingsfeest ooit vond.( niet door mij geschreven maar een bezoeker)
02-10-2013
Buggenhout bosmarathon groot succes
Op zondag 22 september 2013 organiseerde VZW Samen in samenwerking met de gemeente Buggenhout reeds voor de vierde keer de bosmarathon in ten voordele van 4 Buggenhoutse VZW's: vzw Eindelijk, vzw Blijdorp, vzw Avalon en vzw Samen.
Ik zou vooreerst de organisatoren en ALLE vrijwilligers die hebben geholpen tot deze mooie organisatie willen BEDANKEN, want VELE handen zijn er nodig om dit vlekkeloos te laten verlopen, PROFICIAT!
De Warre was ook uitgenodigd samen met zijn draaiorgel Den Steenen, tante Stans en zijn aapje Pitje, natuurlijk niet om te lopen maar om leuke deuntjes te draaien op zijn draaiorgel en de kinderen aan te sporen om mee muziek te maken op verschillende zelf gemaakte instrumenten, ik hoef jullie NIET vertellen waar de placetooplaymusic was voor de kinderen groot en klein. Kinderen die wenste konden ook zelf aan het orgeldraaien met de leukste deuntjes voor papa of mama, of voor de grootouders, daarna ontvingen zij een echt draaiorgeldiploma uit handen van de Warre en FIER dat iedereen was, het eerste diploma van het nieuwe schooljaar. De orgeldeuntjes klonken van ouden Jordaan medleys tot K3 en kabouter Plop. Alsook voor de liefhebbers van de jive In the mood, ja zelfs country deuntjes, voor ieder wat wils zoals u kan lezen.
16-09-2013
De Warre uitgenodigd in Wainscot Kent UK
Beste bezoeker, vriend, vriendin, ik hoef U niet te vertellen waar men de Warre overal vraagt voor optredens, verjaardagen enz.. van 10/09/2013 tot 15/09/2013 was de Warre op uitnodiging van een Engels gezin met Vlaamse roots naar Wainscot Kent getrokken om een verjaardag ( 86 jaar) te vieren, een HEEL grote verrassing voor de jarige. Voor de niet kenners, het graafschap Kent is de groenten en fruittuin van Engeland. Het was voor de Warre een hele trip, eerst naar Calais dan overzetten naar the White cliffs of Dover, vervolgens over Canterbury via Faversham naar Wainscot. Daar heeft de Warre met zijn accordeon-matic en toverkunsten de familie, gasten en pub bezoekers een ONVERGETELIJKE avond bezorgd. De Warre heeft ook nog een bezoek gebracht aan Leeds ( Kent) castle, het Bodiam castle, antiek stadje Rye en de gerestoreerde hop droogplaatsen van Frant. Het was een VERMOEIENDE, maar een HEERLIJKE trip daar in UK.
Enkele fotos
07-09-2013
60 jaar worden wat een feest!!!!
Ja beste in Berlaar was Luc V.R. jarig hij wordt 60 jaar, dit mag zeker NIET ongemerkt voorbij gaan vonden zijn vrienden, buren en NOG ZOVEEL meer mensen. Luc is in Berlaar een Bekend personage, NIET negatief maar POSITIEF Luc staat altijd voor IEDEREEN paraat voor jong en oud, dit was ook te zien in de zaal, jongeren en ouderen op de dansvloer echt zoals het hoort.
De Warre was ook uitgenodigd voor muziekale en luchtige momenten. De Warre zorgde voor een aangename tekst om de Luc zijn geboorte te laten herinneren samen met vader Abt een meter en peter, het " wijwater" spatte alle kanten op. daarna zorgde de Warre op vraag van de organiserendeploeg voor Heimat en Tiroler deuntjes, omdat Luc een liefhebber is van Tiroler polka, ik hoef U niet te vertellen hoe jong en oud samen met Luc op de dansvloer genoten zowel van de polka's als polonaise als de Sneuwwals.
28-08-2013
Kerstmarkten en gluhweinfeesten
De Warre kan U meer bieden dan ontspanning met zijn draaiorgel en J a f f i aapje. De kinderen kennen de Warre meer dan voldoende als hij ergens aan het draaien is, maar bij de Warre is meer te beleven dan men zou vermoeden men kan De Warre begeleiden op oude zelfgemaakte slag-instrumenten, men kan er een " echt" draaiorgeldiploma behalen door zelf aan het orgelwiel te draaien.
Haal voor Uw Kersmarkten en of gluhweinfeesten de Weihnachtsmusic en heimatmelodiën uit Tirol, deze leuke sfeer melodiën tovert De Warre uit de accordeon-matic naar Uw activiteiten, indien gewenst aangevuld met draaiorgel in aangepaste kledij. Voor de Kerst en gluhweinmarkten is de Warre vergezeld door het " danspaar Billy en Tilly" zij weten vele bezoekers zowel kinderen als volwassenen te bekoren tot het wagen van een danspasje.
10-08-2013
Wie en of wat is Gavioli?
Geslacht Gavioli?
Anselmo Gavioli is de pionier en uitvinder van het boekorgel. Hij kwam voort uit een geslacht van draaiorgelbouwers dat oorspronkelijk uit Modena kwam en zich in1845 in Parijs vestigde.Omstreeks 1850 begon Ludovico Gavioli (1807-1875), zoon van Giacomo Gavioli, kleine draaiorgels te bouwen die de voorlopers waren van de latere kisten - en straatdraaiorgels. Deze werkten met een cilinder waarop stiften zijn geplaatst. De firma Gavioli is een van de oudste orgelfabrieken in Frankrijk en is steeds toonaangevend in deze branche geweest.
Enkele data en voorname personen van het geslacht Gavioli Reeds Giacomo Gavioli (1786-1875), wonend in Modena- Italia, hield zich o.a. bezig met de ontwikkeling van vele automatisch spelende muziekinstrumenten, v.b. ,,Panharmonico'', een voorloper van het draagbare buikorgel.
Zijn zoon Ludovico Gavioli I (1807-1875) heeft samen met zijn vader aan de verdere ontwikkeling van het draaiorgel gewerkt. In 1845 was de orgelwerkplaats reeds van Italia naar de handelsstad Parijs overgeplaatst.
Zijn zoon, Anselmo Gavioli, nam in 1892 een patent op het boekorgel, een draaiorgel dat werkt met een draaiorgelboek ( kartonnen vouwboek met gaatjes). Dit was goedkoper en en beter aan de behoefte van de tijd aangepast, men kon ook veel langere muziekwerken spelen. Anselmo had niet zozeer het draaiorgelboek, als wel een pneumatisch aftastsysteem voor het uitlezen van een dergelijk boek, uitgevonden.
Het Gavioli-orgel werd een succes en niet alleen werden bestaande orgels op dit systeem omgebouwd, maar Gavioli richtte ook een aanvankelijk succesvollefirma op, Gavioli & Cie, 175bis Rue de Bercy, Paris, die draaiorgels vervaardigde en in vele landen gevestigd was. Er werden filialen opgericht in Manchester, Barcelona, New York en in Waldkirch (1898).
In 1912 werd de -toen noodlijdende- firma overgenomen door concurrent Limonaire Frères.
05-08-2013
Volkoremet te Lichtaart
De Lichtaartsekloppers voor te stellen hoeft nietmeer, deze groep die het oude boerenleven in ere houden zijn tot ver over onze grenzen bekend en graag geziene gasten. De eerste zondag van augustus is het groot feest in Lichtaart dan organiseren de Lichtaartsekloppers hun allom geprezen en gekende " Volkoremet".
Dit jaar onder een ZON overgoten Lichtaart was het de 19 de Volkoremet met meer dan 140 standhouders van oude ambachten, artisanale gerechten en bereidingen, tot ver uitgegroeide hobby's. Men komt ogen en oren tekort om van het uitgebreide aanbod te genieten. Optredens op het grote podium is centraal gelegen achter de kerk.
De straatmuzikanten en orgeldraaier de Warre had een primeur dit jaar zijn bijna levend aapje " Pitje" werd aan het grote publiek voorgesteld, ik hoef U niet te vertellen dat deze in de smaak viel zowel bij kinderen als volwassenen, de jongeren konden ook dit aapje waarderen omdat hij bij dit zeer warme weer voor een "beetje verkoeling" zorgde, de Boerkes van Beerse en zeker niet vergeten Sus Cavo werken graag mee met de Lichtaartsekloppers om dit feest tot een hoogdag te maken.
Bent U er nog nooit geweest? zeker noteren zondag 3 augustus 2014 U moet dit ooit gezien hebben.
06-07-2013
Geboorte van een unieke aap
Beste bezoeker, wij hebben GROOT nieuws te melden, De Warre en tante Stans ( pleegouders) willen U graag de "geboorte" melden van hun "Pleegaapje" Pitje, Pitje is een "bijna levend" aapje,bedankt de bezoekers door beleefd zijn hoed af te nemen, beweegt armen, draait met de ogen, pinkt naar de mooie meisjes, en steekt zijn tong uit als hij boos wordt, is wel een beetje ongemanierd, durft "pie pie" te doen naar al te opdringerige toeschouwers die een foto willen nemen. Pitje zal zeker samen met tante Stans de lieveling worden van de kinderen tijdens onze voorstellingen.
26-05-2013
Schoolfeest in de gemeentelijke basisschool Schransdries
Naar aanleiding van 100 jaar Schransdries en voor het schoolfeest van de gemeentelijke basisschool Schransdries op 25 mei 2013 was De Warre met zijn draaiorgel uitgenodigd. De weersvoorspelling waren niet gunstig, maar velen hadden misschien eitjes naar de Kolotientjes gebracht, het was een STRALENDE zon met af en toe een wolkje. De kleutertjes konden onder een stralende zon hun danspasjes tonen aan papa en mama en aan de fiere grootouders, MOOI, MOOI, MOOI. de leerlingen van het lager onderwijs brachten natuurlijk moderne dansen waar IEDEREEN FIER mag op zijn. De school had naar mijn gevoel ontelbare activiteiten voorzien van oude volksspelen, verkeerstraject, ringsteken vanop de fiets enz..
De Warre had buiten zijn draaiorgels "De Steenen" en " t'Fluitje" ook zelfgemaakte en oude instrumenten bij, tijdens het draaien van het orgel werd hij begeleid door het " Nieuw Beerse orkest", ik hoef U niet te vertellen hoeveel plezier IEDEREEN had. Het was een geslaagd SCHOOLFEEST voor groot en klein.
Bedankt directie, leerkrachten, oudercomite en vrijwilligers van de Gemeentelijke basisschool Schransdries Beerse voor de PRACHTIGE namiddag die ik mocht meemaken.
17-05-2013
36 ste Vis en folklore te Mariekerke aan de Schelde
36e Vis & Folklorefestival 2013
22 - 23 juni (van 12u tot 20u)
De weersvoorspellingen waren NIET gunstig, zaterdag de eerste dag van van het vis en folklore week-end, regelmatig motregen, het ongure "herfstweer" bleef uit, iets minder dan vorige edities maar toch vrij veel bezoekers en genieters van het gastromisch aanbod. Veel belangstelling was er voor de folkloristische stoet die het verleden deed herleven en de visverkoop zoals vroeger. De Verse vis ging deze 2 daagse vlot van de hand. Zondag de 2de dag bij een stralende zond wel veel wind maar DUIZENDE bezoekers het was een feest om te zien. Iedereen was vrolijk en genoot van het aanbod van de organisatoren, zowel de rommelmarkt, oude ambachten, straatmuzikanten, orgeldraaiers als de eet - en drankstandjes van de VELE verenigingen. Het was een waarlijk feest daar in Mariekerke aan de Schelde, het vissersdorp van weleer herleefde kompleet.
14-05-2013
Adje verjaart
Ja beste bezoeker de Warre wordt ook gevraagd als verrassing voor verjaardag en speciale gelegenheden zoals deze. Ik tracht dan een persoonlijke toets toe te voegen aan het feestelijk gebeuren. Hier was het een verjaardag van een goede vriend en collega.
Adjevijfenzestig jaar 23/04/1948
Beste vrienden hier allen te samen
t wordt vandaag een groot festijn
tis voor den Ad dat we hier naartoe kwamen
Anders zouden we hier niet zijn
Want den Ad heeft iets te vieren
Ja die mens wordt vijfenzestig jaar
Als ghem zo ziet zitten zoude zeggen
t kan niet zijn, dat is niet waar
Hij heeft heel veel kwaliteiten
Altijd is hij goed gezind
Ja dat mogen we wel zeggen
Das een pluim die hij verdient
Als ge kloek en fit wil blijven
En dat wenst iedereen beslist
Kun je den Ad als voorbeeld stellen
Wees in t leven optimist
Ad, nu stoppen met pensioensparen
Oh, daar is iets dat k nog vergat
Proficiat en nog vele jaren
En kom nu maar met dat gratis vat
De Warre
12-05-2013
2de draaiorgelfestival te Vlassebroek
Tijdens het week-end van O.H. Hemelvaart van 9 /05/2013 tot 12/05/2013 ging aan Huize Geertrui te Vlassebroek het 2de draaiorgelfestival door. Spijtig voor de organisatoren van dit treffen " HET WEER", we zijn nu 11 mei 2013 REGEN? WIND? EN 9°C, veel te koud voor de maand mei. Draaiorgels van groot naar klein, Waalse en Vlaamse vrienden onder mekaar.
De Warre met zijn draaiorgel Benjamin en tante Stans waren ook aanwezig, samen met draaiorgel Consertina uit Lokeren, draaiorgel De Kroon uit Perk, Andre uit Hannut was aanwezig met 3 draaiorgel, mooi, mooi, mooi.
Ondanks het ZEER SLECHTE WEER , trachten de orgeldraaiers er nog het beste van te maken, zongen en dansten op de tonen van deze wonderbare muziek. De gastvrouw en gastheer bezorgde de orgeldraaiers toch nog een mooie dag, BEDANKT!! Wie doorheen dit dorp, gelegen aan de Schelde, rijdt, langs een uitgebreide reeks fabrieken en een onafgebroken lintbebouwing, vermoedt nauwelijks dat zich in dezelfde gemeente een groot stuk natuurgebied bevindt, een unieke parel in het Scheldeland. Vlak bij de St.-Ursmaruskerk (1779-1830), met haar geklasseerde toren daterend uit 1677, kan men op de veerboot stappen en zich laten overzetten naar Moerzeke-Kastel, waar men vanop de Scheldedijk een enig uitzicht heeft op Baasrode en Vlassenbroek. Het gehucht Vlassenbroek is niet alleen bekend als kunstenaarsdorpje en zijn unieke ligging aan het natuurgebied
22-04-2013
Opendeur Stedelijke handelsschool Turnhout
Zondag 21 april 2013 was het opendeur in de stedelijke handelsschool te Turnhout. Hoe ondernemend ben jij? Dit en veel meer kon U ontdekken tijdens het bezoek aan de school. De Warre met zijn draaiorgel "Benjamin" en tante "Stans" waren ook uitgenodigd. Sta mij toe U te vertellen dat VELE " jonge " ondermers van de school het " machientje" van de Warre niet kende. Maar het respect, beleefdheid en de dicipliene die ik hier zag van de jongeren zowel tegenover mij, met mijn "niet alle daagse muziek", tegenover de bezoekers, leerkrachten en mede studenten verdient zeker een pluim, PROFICIAT! Men kon bij de Warre een "draaiorgeldiploma" behalen ZONDER te studeren.
Bedankt Turnhout voor Uw onthaal en de mooi dag die ik mocht meemaken.