Inhoud blog
  • Havesdonckhoevefeesten Wintam
  • Havesdonkhoevefeesten 2016
  • Volkoremet Lichtaart
  • Jaarlijkse rommelmarkt in Wemmel
  • Gouden huwelijks jubileum van Guy en Anita
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben De Warre
    Ik ben een man en woon in Boechout-Vremde (Belgie) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 20/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Oude ambachten, folklore, oude gereedschappen.
    De Warre is gestart in 1989 met folklore en ambachtmarkten te bezoeken,trachte een steentje bij te dragen met zijn orgeltje. Later is daarbij gekomen namiddagen voor ouderen " een beetje nostalgie " en even uit de 21 ste eeuw stappen en mijmeren uit vervl
    Folklore en nostalgie
    De Warre draaiorgelman met orgel Benjamin en aapje Pipo
    23-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gooik jaarmarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24 september 2011 is de Warre met zijn draaiorgel Benjamin, tante Stans en aapje Pipo te gast op de jaarmarkt van Gooik, Gooik parel van het Pajottenland.

    Kort bij Brussel en toch zo landelijk,  op de jaarmarkt is een aanbod voor ieder wat wils, veeprijskampen, drank -  en eetstandjes, pompoenwedstrijd, kinderrommelmarkt, optredens van Zakdoek, Bataclän drumband, Emmerson lake line dancers, majoretten Crescendo’s enz..; teveel om op te noemen.

    Een echt volksfeest is de jaarmarkt van Gooik.

     

    U komt toch ook mee genieten?

    Met dank aan www.editiepajot.be/regios


    03-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schepdaal jaarmarkt 17 september 2011
    De Warre is uitgenodigd te Schepdaal om mee te feesten met zijn draaiorgel Benjamin en tante Stans en aapje Pipo.

    Een kort overzicht van Schepdaal Feest:
    Zaterdag starten we traditiegetrouw met het jaarmarktontbijt. De markt wordt omstreeks 9u geopend door "Den Brasser". De laatste drie jaar hebben we steeds meer marktkramers mogen verwelkomen op de jaarmarkt. We hopen deze tendens de volgende jaren aan te houden.
    Tradiegetrouw zijn er ook de veeprijskampen en de wedstrijden voor trekpaarden, rijpaarden en pony's. Daarnaast worden er tal van neerhofdieren en pluimvee tentoongesteld.

    Nieuw dit jaar is "Het Schepdaals Erf". De parking van sporthal Caerenberg wordt omgetoverd tot een neerhof waar kinderen op een educatieve manier vertrouwd raken met tal van kleinere neerhofdieren. Aaien, voederen, bewonderen... het kan allemaal.
    Nog een nieuwigheid is de hobbymarkt die zich ontplooit rondom de kerk. Een markt vol curiosa waar je nog iets leuk kan vanop steken. Een greep uit het aanbod: wijnproeverij, demo haar en snit, originele zelfgemaakte juwelen, borduren enz.

    Net als 2 jaar geleden wordt er onder de kerktoren een 2e podium opgesteld waar alle bezoekers kunnen meegenieten van een optreden van Stylissimo, en een hippe dance-act. Dit jaar zijn er met de Brasserkesworp nog meer prijzen te vangen. Dus waag zeker je kans!

    Vanaf 14u wordt iedereen verwacht in de feesttent waar tal van Vlaamse artiesten het beste van zichzelf zullen geven. Dobus opent de namiddag met een show voor de allerkleinsten. Nadien is het aan Luna en de Jeuk Live Band die heel wat meezingers voor kinderen door de tent zullen jagen. Daarna maken wij het podium vrij voor Kevin, de winnaar van Idool 2011. Mis zijn optreden en zijn signeersessie niet. De namiddag wordt afgesloten met Nicola & Hugo, een gevestigde waarde onder de Vlaamse artiesten.
    Het avondprogramma wordt opgestart door Sandrine, Soul & Motown-muziek van de bovenste plank. Nadien is het aan De Romeo's om de tent aan het zingen en dansen te krijgen. Vervolgens zal Tracy Lane, zoals de afgelopen jaren, de feesttent opnieuw in vuur en vlam zetten. Afsluiten doen we met DJ Stereo Killah Squad. Deze 2 jonge Schepdaalse DJ’s zullen je doen dansen tot in de vroege uurtjes.
    Kortom, de jaarmarkt van Schepdaal belooft opnieuw een bruisende dag te worden!




    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Rozenberg

    Zondag 4 september 2011 zal voor de 5 de maal
    " Open Rozenberg" plaats vinden, gelegen in het centrum van Mol.  Een GROOTS, GRATIS familiaal volksfeest.
    Bezoekers kunnen genieten van diverse uiteenlopende acts, kramen, standjes, kermisattracties, optredens, gezellige terrasjes, enz....
    De Warre met zijn draaiorgel Benjamin en tante Stans zullen ook aanwezig zijn,
    U KOMT TOCH OOK
    ?


    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 de Volkorenmet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste zondag van augustus is het een traditie te Lichtaar dan organiseren de "Lichtaartse Kloppers" hun "Volkoremet". Een gekende en de GROOTSTE ambachtenmarkt van uren in de omtrek. Dit jaar is het voor de 17 de maal dat men dit evenement organiseert, er zijn meer dan 130 ambachten, van hoefsmid, houtsnijders, schilders, perlagewerk en Liersekant op raam, graveerders op glas, klompenmakers, ambachtelijke speculaas, oude tractoren enz.. te veel om te vernoemen aanwezig. De weersvoorspellingen zorgde voor onrust, maar de weergoden dragen Lichtaart in hun hart, een stralende zon, heerlijke temperatuur wel wat windstoten al bij al goed weer voor een dagje uit naar de Kempen naar de "Volkoremet" te Lichtaart.
    De oude traditie van muzikanten mocht natuurlijk ook niet ontbreken op zulk een feest, Sus Cavo met zij orgel "Tureluur" en zijn "tienbasser" trokken over de Volkorenmet, De Boerkes van Beers zorgde voor ambiance tijdens het wandelen over de markt.  De Warre met zijn orgel "Benjamin" zijn ook vertrouwde gezichten op de Volkoremet te Lichtaart, "tante Stans" die de bezoekers verwelkomde met een wuivend gebaar, de kinderen konden aan het orgel draaien, na het draaien klapten zij in hun handen en dan begon "Pipo het aapje te zingen voor de kindjes". Ik hoef  U niet te vertellen hoe men stond drummen met momenten bij De Warre om zijn kind te laten draaien aan het orgel voor de mooe foto's met passende hoed en de"zingende Pipo"

    Onze dank voor de uitnodiging gaat naar ALLE vrijwilligers van de Lichtaartse Kloppers die deze dag met veel werk en belangloze inzet weten te realiseren

    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ontspanning op de Baalse hei
    De Warre was met zijn draaiorgel Benjamin, tante Stans en aapje Pipo te gast op de Baalse Hei te Turnhout.

    De Baalse hei een 36ha verscholen natuurpark waar men ruimte rust en vooral veel privacy weet te waarderen.
    Met zijn vis-roei en zwemvijver, zijn tennisveld, speeltuin en mooie cafetaria, hier vindt men ALLES om tot rust te komen en te ontspannen.

    Op 21 juli de Nationale feestdag mocht de Warre men zijn draaiorgel de gasten van de Baalse hei verrassen met een concertje van draaiorgelmuziek.

    De kinderen keken verwonderd naar dit " eigenaardig ding" zonder elektriciteit en waar muziek komt door te draaien aan het wiel. Deze die hun schroom  overwonnen konden zelf een deuntje draaien ( met veel krachtinspanning) voor hun ouders of grootouders.

    Zoals iedereen de Warre kent had deze ook enkele leuke aangepaste spelletjes voor campeerders ter beschikking, er werden  Vlaamse dorpen en of steden gezocht toen er nog GEEN wegwijzers bestonden, dit viel wel in de smaak van de gasten, tijdens verlof en of  verlengd week-end toch even de geest laten werken.

    Bedankt voor alles en tot een volgende keer, groetjes  de Warre

    16-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ten dorpe Wommelgem
    Naar aanleiding van een feestelijk gebeuren in Wommelgem was De Warre met zijn orgel Benjamin gevraagd om een ontspannende namiddag met zang, dans en muziek te brengen. De zaal zat overladen vol, de bewoners en bezoekers vroegen de Warre om GEEN moderne liedjes maar oude deuntjes te brengen, de Warre antwoorde dat hij alleen maar oude deuntjes had zowel op zijn accordeon-matic als op zijn draaiorgel. Daar konden de aanwezigen zich op verheugen.

     Om de namiddag nog aantrekkelijker te maken en de twijfelaars te lokken begon de Warre met accordeonmuziek de deuntjes als: lang zullen ze leven Oh Heiden Roosje, Annelies galmde door de gang en onthaal, dit en meer zette de bezoekers spontaan aan om mee te zingen.

    De namiddag werd feestelijk geopend met het draaiorgel, op de tonen van cirkus Renz zat er volop de zwoem in. Er werd gedanst, gezongen op : Daar bij die molen, In de stille Kempen, de boerinnekesdans, vogeltjesdans de polonaise enz.. de bewoners van ten Dorpe lieten zien dat men ook zonder de moderne electronica, CD, DVD, kon plezier maken zingen en dansen.

    De komische grappen en spelletjes van de Warre mochten niet ontbreken.
    De Warre kon zelfs een knoop tussen twee bolletjes zakdoeken verwijderen zonder aan te komen.............. en lachen dat ze deden!!!!

    Victor en Ria lieten zich overhalen om zelf deuntjes te draaien op het orgel en met SUCCES.
    Om 16 H werd de namiddag afgesloten onder een warm applaus en met veel gezang. Het was een geslaagde namiddag volgens de bewoners en medewerkers.

    De Warre, Benjamin, tante Stans en Pipo willen ALLE gasten, vrijwilligers en directie bedanken voor de mooie namiddag.

    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vis en folkloredagen te Mariekerke
    Zaterdag 25 juni 2011 werden de 34 ste vis en folkloredagen opgang gebracht met een folkloristische stoet. Taferelen werden uitgebeeld van het oude vissersdorp Mariekerke aan de Schelde. Een prachtige "trein" uit vervlogen tijden opende de optocht, palingvissers, visserssloepen, boerekar met accordeonisten ja zelfs schoolbanken met leerlingen en een "NONNEKE" als lerares. Het weer zat niet zo mee bij het begin van deze dolle dagen te Mariekerke maar eens de stoet door alle straten was getrokken klaarde het op en de motregen was voorbij. De 34e vis- en folkloredagen in Mariekerke zijn een openluchtspektakel en - animatie met een weerklank tot buiten Vlaanderen. Echte bourgondische dagen.
    Mensen komen naar Mariekerke om plezier te maken. In elke straat, achter elke hoek is wel iets te beleven, laat je leiden door je zinnen.
    Ze komen hier proeven van de vele lekkernijen en laten de vis daarbij ook zwemmen. Er wordt gezorgd voor muziek en men kan dansen waar en met wie men wil. Bij dit alles wordt met enige weemoed teruggeblikt naar de vroegere economische activiteiten van het aloude vissersdorp. De visserij, de wijmteelt,... alles herleeft een heel klein beetje.          Gratis Toegang!!!
     
    Zondag 26 juni 2011 de tweede dag van dit spektakel waren de weergoden Mariekerke gunstiger gezind de dag begon met zachte temperaturen, s'middags scheen de zon volop. Op de vismijn werd meer dan 1000kg vis aangeboden en verkocht op aloude traditie per afbod. Dit werd opgang gebracht door de belleman en het aloude reglement werd voorgelezen
    Vandaag vergat iedereen te diëten men kon proeven en smullen van al wat lekker is, het zijn echt bourgondische hoogdagen daar in Mariekerke.

    Straatanimatie, in iedere straat achter iedere hoek was er wat te beleven,talrijke oude ambachten, fanfare's en straat muzikanten, Sus Cavo met zijn lepelbasser en zijne "Tureluur ", De Boerkes van Beerse met hun "Vlierbesje" en den Ad zong oude liedjes met zijn zware stem.

    De Warre met zijn orgel "Benjamin" was ook uitgenodigd.
    Velen zongen en dansten mee op de deuntjes van weleer" In de tille Kempen, Daar bij die molen, Vogeltjesdans, Boerinnekesdans enz..
    Ook de kleintjes werden niet vergeten zij mochten draaien aan het orgel met een passende hoed en zij waren zo fier dat ze muziek konden maken door een kartonnenboek met gaatjes.
    Voor de vele vrijwilligers waren het lange dagen en korte nachten. Zij mogen fier zijn op hun vis en folklordagen daar in Mariekerke en tot volgend jaar.

    30-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t waait in 't park te Boechout
    Een samenwerking tussen millieuraad en cultuurraad van de gemeente Boechout ter gelegenheid van de dag van het park op 29 mei 2011 kwam de 3de editie tot stand. Het feest kon beginnen met een picnick, bosvertellingen voor kleuters, parkatelier ( natuur kunsschatten maken ) voor lager onderwijs enz...

    Voor de inzet van de muzikale namiddag zorgden de Klezmer van Alboréa met melancholische muziek.

    Doorlopend was er ook het optreden van de Warre met zijn orgel Benjamin en tante Stans met aapje Pipo. De kinderen dansten op de tonen van " cirkus Renz, De Vogeltjesdans, de Boerinnekesdans en vele andere oude melodiën. Wanneer zij daarna zelf mochten draaien aan het " machine" om het met hun woorden te beschrijven kon het geluk niet op en stonden ze in rij aan te schuiven om hun meledie te draaien. Het begin ging bijna altijd goed, daarna draaiden ze trager, vele schrokken ervan dat ge toch zoveel kracht moet zetten om een orgelboek te draaien.
    Het was een fijn geslaagd feest in een zon overgoten   George van Raemdonckpark.

    In de tent was er het optreden van Band Nathalie Meskens, Ronny Mosuse sloot de dag af met een adembenemend solo optreden met zijn gitaar.

    Ook niet vergeten te vertellen dat dit alles GRATIS was voor IEDEREEN.





    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De warmste lente in meer dan 100 jaar?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Warre met zijn orgel Benjamin, tante Stans en aapje Pipo hebben al genoten van het voorjaar.
    De lente was reeds van de partij bij de eerste optredens in maart. Als we het weer zo verder mogen verwachten zullen het hoogdagen zijn op ALLE folklore-ambacht- en jaarmarken. De weergoden zijn de organisatoren tot op heden ZEER gunstig gezind, dat het zo mag blijven voor het verdere jaar 2011. Ik weet REGEN is er brood nodig voor de landbouw, de gewassen, weiden enz..., maar als het regent dan liefst s'nachts zodat alle activiteiten kunnen doorgaan in de beste omstandigheden, dat het werk van VELE VRIJWILLIGERS mag beloond worden.

    Tot ziens op één van onze volgende optredens.

    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorselaar in rouw.
    Mandus Paepen overleed 23/04/2011 op 94 jarige leeftijd. Mandus heeft vroeger samen met zijn echtgenote Leen door de Kempen gereisd om jaarmarkten , jubileums, kermissen, rusthuizen enz... van folkloristische muziek en liedjes te voorzien.
    Op de heksenwandelingen te Lille was hij een vertrouwde figuur, met zijn trekzak en mondharmonica.
    Mandus was jaar en dag lid van de Sint Sebastiaansgilde van Lille, deze begeleide Mandus onder doedelzakmuziek van achter in de kerk naar het altaar, ontroerend.

    Jaren geleden was er een wens en afspraak met Mandus dat er bij zijn doodskist
    "In de stille Kempen" werd gespeeld, deze wens werd ingelost door Sus Cavoo met zijn lepelbasser en heksenmeester Eric zong, ik moet U niet vertellen dat gans de overvolle kerk dit meezong en menig traantje werd van de wang geveegd.

    Zoon Leo schetste het harde, gelukkige en liefdvolle leven van zijn vader en moeder, ook de kleinkinderen eerden hun grootvader met een passende tekst.
    Als slot gingen de leden van de Sint Sebastiaansgilde van Lille rond de kist staan en zongen een laatste lied voor hun Mandus.

    De familie Paepen verliest een vader, grootvader, overgrootvader, de Kempen verliest een "GROOT, WIJS, FOLKLORISTISCHE" man, wij verliezen een goede vriend

    29-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts VZW
    Op zondag 19 juni 2011 viert de heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts vzw zijn 35 jaar bestaan.
    De heemkundige kring heeft een plechtigheid voorzien in " Orangerie gemeentepark Lint".
    De talrijke leden, ereleden en genodigden krijgen de primeur van de inhuldiging van het nieuw openlucht-pomphuis en de onthulling aan de landbouwloods van de ingewerkte arduinen portiek van de vroegere schuurpoort van de Schranshoeve met zijn gedateerde steen uit 1767. Een gift uit 2003 van de vastgoedbank Promocon.

    De Warre met zijn orgel Benjamin mogen aanwezig zijn om het geheel op te vrolijken.

    voor info: www.heemkringlint.net

    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.feest te Beerse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    30 jaar “ De Boerkes van Beerse

     

     

    We zijn allemaal  in Beerse weer tesamen

    We zijn allemaal in Beerse g’inviteerrd

    En ’t is niet om te werken, maar ’t is om te feesten

    Dan weet g’al op voorhand dan er niemand mankeert

     

    Ge ziet al het volk aan het duivenlokaal staan dringen

    Ze drinken op  de twee dat hier jubileert

    Den Ad en Marcel die worden aanhoudend

    Door de vrouwen gekust en gefeliciteerd.

     

    Ik zou hunne levensloop willen vertellen

    Maar die van den Ad da’s corvee

    Daar kunde gemakkelijk nen boek over schrijven,

    Van vroeger, toen hij de markt nog niet dee.

     

    De Marcel die dacht, die Ad da’s ne kloeke

    Die zag hem, en dacht dat wordt mijne maat

    Die kan ik gebruiken, mij overal naar toe te rijden

    De vriendschap was snel aangepraat.

     

    Ze gingen tesamen met hun muziek de markten afschuimen

    De zaken marcheerden, ze kenden beide hunne stiel

    Want den Ad kan alles, zingen,orgeldraaien en verkopen

    De Marcel doet mee met de grote trommel in zijne boerenkiel

     

    Wat ik vertel is al 30 jaar geleden

    Ze zijn al lang binnen dat weet allemaal

    ‘is voor hun plezier dat “De Boerkes van Beerse” gaan spelen

    Ze kunnen goed leven van hun kapitaal

     

    We wensen hun nog veel gelukkige jaren

    Dat is echt  gemeend, het is gene cliché

    Veel  genieten, ambiance en muziek maken.

    En over 10 jaar weer opnieuw jubilee

     

     

     

    De Warre


    17-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente in Residentie Geurts Te Wemmel

    Blije gezichten, opgewekte mensen een drukte van belang in de Prins Boudewijnstraat te Wemmel.
    In het prachtige park van residentie Geurts vzw te Wemmel had de 1 ste brocantmarkt plaats onder een stralend lente zonnetje. Het gemeentebestuur nam dit initiatief voor één van de activiteiten van april 2011, de bewoners kregen een gratis standje, een PRACHTIG initiatief. Meer dan 50 standjes met allerlei snuisterijen en brocant. de bewoners van de residentie lieten allen zich van hun vrolijkste kant zien en dat ze nog konden verkopen als voorheen. De Warre mocht het muzikaal steentje bijdragen met zijn orgel Benjamin, accordeon-matic en tante Stans. De kleintjes vergezeld van ouders of grootouders vonden het fijn om aan het orgel te draaien met de aangepaste hoed.
    Gemeentebestuur van Wemmel, bewoners van residentie Geurts Bedankt voor de gezellige namiddag en hopelijhk tot een volgende maal.   De warre


    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lente komt in 't land
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een lange, koude winter met veel sneeuw komt de lente in 't zicht.
    Als ik buiten ben hoor ik de vogeltjes zingen, enkele beginnen aan hun paringsrituelen, nog andere reeds met nest dragen. Zo ook bij de draaiorgelman.
    Tijdens de "winterslaap" worden nieuwe boeken gekapt, de draaiorgelboeken nagekeken op sleet, scheurtjes indien nodig hersteld.
    Bij het begin van de lente wordt ook de nieuwe agenda aangevuld met de vertrouwde markten, jaarmarkten, festivals, braderie enz....

    Mag ik hopen op mooi en droog weer in 2011 voor ALLE organiserende verenigingen, dan wordt hun vrijwillig werk beloont, komt er veel publiek naar hun evenement, is iedereen goed geluimd de sfeer opperbest.
     

    Tot ziens op één van onze volgende optredens ( zie agenda).


    Vriendelijke groetjes,

    De Warre, tante Stans en Pipo 

    15-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olen jaarmarkt 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog lang zal zondag 14 november 2010 in ons geheugen gegrift staan na de water overlast van de voorbije dagen, de storm en de overstromingen in gans het land, de ergste sinds de voorbije 50 jaar.

    Toch het leven gaat verder ook zo Olen jaarmarkt een jaarmarkt die zijn ontstaan kende 11/11/1801 DUS een jaarmarkt met geschiedenis  en traditie.
    Ook NU ondanks de VELE regen en wind waren de vaste kramen en bezoekers aanwezig. De spiegeltent op het dorpsplein is een vertrouwd beeld sinds jaren. 

    Het feest kan beginnen met de folklore gilden uit naburige dorpen, 
    de dansmariekes uit Olen, Sus Cavo met zijn lepelbasser, de Geelse Troubadours, De Warre met zijn draaiorgel Benjamin enz, allen trotseerden het slechte weer om  op deze markt aanwezig te zijn het is bijna een "klasieker". Ook de kindermarkt met verkiezing van princes 2010-2011 was een succes, met dank aan de oudercomite's.

    Ja ik heb zelfs de Sint gezien op de kiosk met de kindjes bij hem. 
    Dank zij de VELE vrijwilligers, de steun van het gemeentebestuur van Olen en ALLE bezoekers is de jaarmarkt van Olen een feest.
    Dat de jaarmarkt van Olen nog lang mogen bestaan, tot volgend jaar.

    21-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontstaan draaiorgels en enkele namen van pioniers van draaiorgels

    Een beetje geschiedenis over draaiorgel, enkele belangrijke namen.

    Draaiorgel is een automatisch spelend muziekinstrument dat via wind van de blaasbalg naar de orgelpijp gaat en zo een muzieknoot brengt. Draaiorgels kunnen buiten de orgelpijpen ook aangevuld worden met andere instrumenten vb; slagwerk, accordeon, xylofoon, saxofoon enz.
    Alle instrumenten worden voorzien van lucht uit de blaasbalg om hun muziek te brengen.

    De voorlopers van de automatische muziekinstrumenten zijn de muziekdozen.

    Aan het hof van Louis de XIV in het 18 de eeuwse Versailles waren de eerste speciale muziekdozen te horen. Het waren kleine doosjes die voorzien waren van een cilinder met metalen stiftjes en korte melodieën konden voortbrengen. Dit was de voorloper van de later komende cilinderorgels, ze werden groter en al of niet op wielen gebouwd. De metalenstiftjes werden aangevuld door metalen bruggetjes. Ook hier was de muziek vrij beperkt in lengte ( cilinder omtrek).
    Voor een nieuwe melodie moest men een nieuwe cilinder maken.

    +/- 1892 kon men via gaatjes in orgelboek karton de orgelpijpen op commando hun toon laten horen. Papierenrollen met gaatjes was iets later. We kennen de papieren rollen met gaatjes van de automatisch spelende piano ( pianola) en zelfs “zelfspelende” accordeon met papieren-rol-muziek.

    Frankrijk en Duitsland kenden begin 20ste eeuw een enorme bloei voor orgelbouw, in sommige gevallen ook door ambachtslieden uit Italië. Ook in Vlaanderen was men bij de les, hier bij ons kenden wij gerenommeerde orgelbouwers.

    .

    • - Ludovico Gavioli ( 1786-1875) afkomstig uit Modena Italië hield zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen en verbeteren van automatisch spelende muziekinstrumenten waaronder voorloper buikorgeltje. Gavioli & Cie één van de oudste orgelfabrieken in Frankrijk.
    • - De Fam Limonaire kwam oorspronkelijk uit Baskenland. Camile en Eugéne Limonaire werkten onder de naam Gebr Limonaire, maakten voornamelijk kermisattracties.. Rond 1900 begonnen zij zelf orgels te bouwen. Rond 1912 namen deze de firma Gavioli over.
    • - Firma Foucher - Gasparini gesticht in 1865 vooral gekend van de straatorgels met krulfronten.
    • - Carl Frei en daarna Carl Frei Jr ( 1884 - 1967) gewaardeerde orgelbouwers, arrangeurs, componisten. Via Waldkirch naar België daarna Breda Nederland en eindelijk terug Waldkirch in Baden
    • - Louis Hooghuys begon in 1880 te Geraardsbergen met de bouw van orgels, specialiteit kermisorgels.
    • - Mortier begon +/- 1900 met de exploitatie van danszaal met orgel Gavioli werd in 1906 alleen verdeler voor Gavioli en begon ook zelf met orgelbouw.
    • - Joseph Bursens Hoboken begon in 1908 als stichter met orgelbouw, sinds 1928 onder de naam ARBURO.
    • - Alois Decap stichte in 1902 orgels Gebr Decap te Antwerpen
    • - Frans Decap één van de zonen van Alois Decap starte in 1930 een eigen zaak te Herentals met specialiteit dansorgels.


    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtfeest Lange Kroonstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Warre was te gast op het buurtfeest van de Lange Kroonstraat te Boechout samen met zijn draaiorgel Benjamin, tante Stans en aapje Pipo. Volgens getuige was het de eerste maal in 6 jaar dat er wat regen viel tijdens de feesten. Al bij al mochten we niet klagen, een buitje tussendoor maar toch ook een aangenaam najaars zonnetje. Ik stond mijn ogen uit de kasten te kijken naar de voorstelling van het kindercirkus, wat die kinderen allemaal ten beste gaven, evenwicht op de ton, diablo ( ging soms meer dan 8m de lucht in),  op de éénwieler, jongleren met ballen enz... Echt geweldig wat ik daar zag van kleine en jonge kinderen. De jongeren ( jeugd) van de Lange Kroonstraat hielden zich bezig met de kleintjes om deze ook een leuke dag te bezorgen zowel met grimeren als volksspelen.
    Bij deze wil ik toch ook mijn dank betuigen aan ALLE vrijwilligers die dit tot een waarlijk feest hebben gemaakt met alles erop en eraan.

    08-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambachtenmarkt te Schepdaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Schepdaal Feest!

    Het derde weekend van september is het drie dagen feest in Schepdaal met " Schepdaal Feest".
    Dit jaar valt de ambachtenmarkt samen met de 84 ste jaarmarkt ( de grootste in het Pajottenland?), De organisatoren hebben er ALLES aan gedaan om zowel de marktkramers voor de jaarmarkt als de ambachtslieden voor de ambachtenmarkt op een hoffelijke, vriendelijke, kameraadschappelijke manier te verwelkomen en hen te begeleiden naar de juiste standplaats Het organisatie team mag fier zijn op wat ze hebben bereikt. Ze hebben ook niet stil gezeten de voorbije winter want hebben een heus Schepdaal lied gemaakt " Schepdaal staat in brand" figuurlijk dan wel, maar tijdens de feesten moest er toch geblust ( bier) worden. De ambachtenmarkt bracht ons terug in de tijd van een verder verleden met mandenvlechter, wol spinnen, pottenbakker, ambachtelijk perlagewerk, hoefsmid enz.. Folkloregroep "De Lichtaartse Kloppers" die het harde leven van de boeren- stiel uitbeelden. Met de dorsvlegel klopten zij de graankorrels los van de stroharen op het ritme van een vertrekkende oude stoomtrein of een wals, de parade was zelfs met ACHT vlegeldorsers samen. Onnodig U te vertellen dat VELE bezoekers met open mond stonden te staren en genieten van deze groep, samen met hun strovlechters oogsten zij dan ook grote bijval bij het publiek.
     
    De Warre met zijn orgel Benjamin, zijn aapje pipo en tante Stans mochten meefeesten, de kinderen konden draaien aan het orgel met een passende hoed. Er was plezier voor jong en oud. Volgend jaar terug??


    03-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambachtenmarkt Axel NL

    .DE Oude Ambachtenmarkt in Axel is op zaterdag 11 September gehouden

    Jaarlijks wordt er op de tweede zaterdag van September tijdens de Monumentendag de Oude Ambachtenmarkt in Axel gehouden.
    De deelnemers van de oude ambachten die uit alle windstreken komen, zowel uit Belgie als uit Nederland geven een demonstratie en beantwoorden al u vragen,er komen ondermeer de volgende deelnemers zoals, palingroken,smederij,stoelenbiezer,mandenvlechter,
    babbelaars bakken, koperslager, houtsnijder, klompenmaker, artisinale kaarsen, en nog vele andere

    Een bezoek aan de Axelse markt is de moeite waard om dat allemaal te zien.
    .
    De straatmuzikanten mogen ook niet ontbreken deze waren in vervlogen tijden graag geziene gasten in het dorp tijdens de jaarlijkse kermissen, bruiloften enz..
    De orgeldraaiers, de lierspeler, de "lepelbasser speler" ( voorloper van accordeon) allen brachten zij afwisseling en plezier in het harde leven van toen.
    De Warre, met zijn orgel Benjamin, tante Stans en Pipo de aapjes waren  ook van de partij.
    Het was genieten in Zeeuwsvlaanderen, de molenwieken bleven maar zwieren, op terrassen zat met te genieten van een glaasje in de warme na-jaars-zon.

    03-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkorenmet 2010 Lichtaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afgelolopen week-end was het weer feesten te Lichtaart tijdens de Volkorenmet. De Volkorenmet is ook een oogstfeest. Het verhaal van graan, de dorsvlegel, dorskasten, oude motoren en tractoren enz... 
    De Lichtaartse Kloppers zijn gekend voor deze organisatie van hun
    "folklore en ambachtenmarkt". Meer dan 130 standjes en kraampjes met : smid, klompenmaker, mandenmaker, instrumentenmaker, sigarenmaker, kunstschilders enz..... Lichtaart gonsde van activiteit en bedrijvigheid,  mensen met leuke hobby's, demonstreerde op kunstzinnige wijze. Men zag met eigen ogen, Liersekant op raam, ambachtelijk perlagewerk, bloemschikken, volkstuin - liefhebbers, natuurliefhebbers, popppenmakers enz....
    Men kon er filosoferen over de dingen des levens met volksfiguren en wereldburgers dat terwijl de deuntjes klonken uit de "tienbasser" van "De Sus", Ad en Marcel van De Boerkes, natuurlijk ontbrak ook "De Warre met zijn orgel Benjamin" niet op de afspraak en zovele andere.
    Op het podium kon men allerlei dans en zanggroepen aan het werk zien allen op een vrolijke volkse manier.
    Deze markt schetst een beeld van hoe bedrijvig, gastvrij en vrolijk een dorp ooit was.
    Bedankt voor Uw gastvrijheid en PROFICIAT voor ALLE medewerkers van
    " De Lichtaartse Kloppers".




    Archief per week
  • 22/08-28/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 15/11-21/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    De Warre en tante Stans bedanken U voor het bezoek op de blog
    Reserveer NU voor UW Kerstmarkt.

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!