"Pfaff geeft al tien jaar inkomsten niet meer aan"
Jean-Marie Pfaff en zijn vrouw Carmen.
Jean-Marie gaf op vakantie een zwarte tuinman een schop omdat hij zijn voeten wou wassen. (foto: vtm) HLN update Ex-doelman en tv-figuur Jean-Marie Pfaff heeft al ruim tien jaar nagelaten zijn inkomsten aan te geven bij de fiscus. Dat vernam 'De Tijd' van verschillende bronnen. Vanochtend raakte al bekend dat het Antwerpse gerecht een onderzoek voerde naar fiscale fraude bij de bekende tv-familie. Dat ging vooral over het niet betalen van belastingen op "cadeaus" gaande van auto's, een keuken tot de inrichting van de nagelstudio van Debby en Nicholas en de bouw en inrichting van de huizen van Sam en Kelly en van Lyndsey en Dave.
Huiszoeking Eind maart gebeurde al een huiszoeking in Pfaffs villa in Brasschaat. Pfaffs echtgenote Carmen minimaliseerde het fiscale fraudedossier nog. "Ik vraag me af waarom de belastingen altijd bij ons langskomen. We hebben nu alles uitgelegd, dus dat is opgehelderd", klonk het.
Ook woningen verborgen voor fiscus Het Antwerpse gerecht wil niets kwijt over het lopende onderzoek. Welingelichte bronnen bevestigen echter dat Pfaff zijn inkomsten al zeker tien jaar niet heeft aangegeven bij de belastingadministratie. Ook verschillende woningen van de familie zijn jarenlang verborgen gehouden voor de fiscus.
Het dossier gaat dus over meer dan "een klein belastinggeschil ter waarde van enkele honderdduizenden euro's".
D.K.L.C. Het lopende gerechtelijk onderzoek is in eerste instantie toegespitst op de firma D.K.L.C., die opgericht werd in 1990. Jean-Marie Pfaff is gedelegeerd bestuurder van de firma, genoemd naar zijn dochters en echtgenote Debby, Kelly, Lyndsey en Carmen, en gevestigd op zijn thuisadres in Brasschaat. Alle activiteiten van Pfaff passeren via D.K.L.C., zoals daar zijn reclamecampagnes, aankoop van wagens, kleding en nog veel meer.
Hoe het begon Het onderzoek begon met een discussie over een belastinggeschil van enkele honderdduizenden euro's tussen Pfaff en de fiscus. Dat belastinggeschil zou ontstaan zijn na enkele mislukte zakendeals van Jean-Marie Pfaff, waarbij een paar firma's over de kop gingen.
Kluwen van vennootschappen De fiscus raakte uiteindelijk niet meer wijs uit het kluwen van vennootschappen rond Pfaff. Financieel zat het voor Vlaanderens bekendste doelman niet mee. Zijn nieuw opgerichte vennootschap D.K.L.C. zat in de rode cijfers en het eigen vermogen van Pfaff vertoonde ook een negatief saldo.
Realitysoap In 2001 keerde het tij echter voor 'El Sympatico'. Niet toevallig kreeg hij in die periode een eigen realitysoap op vtm. Een lucratieve deal, zo bleek. Elke hoofdrolspeler (lees: volwassene in het huishouden) zou 25.000 euro hebben gekregen. De fiscus bleef echter argwaan koesteren. Ze stelde zich vragen over de vele voordelen in natura en sponsordeals die de Pfaffs aan de serie overhielden, zoals:
* een nieuwe keuken * een nieuwe eetkamer * een nieuw bureau voor jean-Marie * Verscheidene plasma-tv's * uitbouw en overdekking van zwembad * herinrichting van appartement Sam en Kelly * op cruise/vakantie met de hele familie * meerdere dure auto's * inrichting van de nagelstudio van Debby en Nicholas * aanleg van tuin, ingebouwde trampoline en jacuzzi * bouw en inrichting van de huizen van Sam en Kelly en van Lyndsey en Dave
De fiscus wil weten hoe ze dat allemaal hebben verkregen. Zelf betaald of gekregen als voordelen in natura? Zulke voordelen en sponsorinkomsten moeten immers ook aan de belastingen worden aangegeven.
Beroepskosten Belastingspecialiste Isabelle Tant illustreert dat met een voorbeeld: "Een BV staat model voor een reclamefolder van een reisbureau en krijgt in ruil een gratis citytrip. Dan moet de BV de normale prijs van die citytrip aangeven als belastbaar inkomen. De fiscus doet dikwijls moeilijk over deze voordelen in natura, leert mijn ervaring. Moet ook de partner belast worden als die meemag op citytrip? Of mag de citytrip als beroepskosten worden aangegeven?" (belga/hln)
|