Steeds meer mensen kampen met obesitas. Dit komt niet doordat we te weinig bewegen, maar omdat we te veel eten. Het is dus duidelijk dat heel wat mensen nog niet weten wat een juiste portie is. Omdat het moeilijk is om altijd maatbekers en weegschalen mee te zeulen, geven we je enkele 'handige tips'. Zo kan je overal een portie juist inschatten.
Tips - Bij het serveren van groenten kun je zien of dit genoeg is door je vuist er naast te leggen. De vuist van een vrouw is even groot als een correcte portie groenten of fruit.
- Heb je zin in een snack? Om zeker te zijn dat je er niet te veel van eet, neem je een handje vol chips of nootjes. Je kunt dit handje vol ook gebruiken voor gekookte rijst of pasta.
- De meeste mensen eten te veel vlees. Je portie per maaltijd mag niet groter zijn dan je handpalm. Dit komt ongeveer overeen met 90 gram vlees.
- Boter en choco zijn niet meteen gezond, daarom is het belangrijk hier met mate van te genieten. De tip van je duim is ongeveer even groot als een theelepel, zoveel mag je op je boterham smeren. (ep)