Een chef-kok uit Londen wil in het Guinness World Records Book raken met de heeftste curry ter wereld. Zijn gerecht kreeg al de naam Bollywood Burner mee.
Inspiratie in India Voor zijn gerecht maakt chef-kok Vivek Singh gebruik van de Nagapeper en zijn zaden, een van de heetste pepers ter wereld. De peper heeft een waarde van 885.000 op de Scovilleschaal. Deze schaal duidt aan hoe heet een peper is. Een gerecht met de waarde van 500 tot 1.000 wordt al als pittig beschouwd.
Vivek Singh haalde zijn inspiratie voor het gerecht uit de keuken van Haiderabad, een metropool in het zuiden van India. Daar vond hij een lijst met de tien heetste chillies en besloot om met een paar van deze chillies een gerecht mee te maken.
Waarschuwing De chef-kok waarschuwt wel dat zijn gerecht niet geschikt is voor elke menu. Bovendien zijn restaurants die het serveren, aan hun klanten verplicht om een waarschuwing te geven. Zodat zij zich bewust zijn van de risico's als ze de curry proeven.
Een 19-jarige student uit Brighton mocht het gerecht als eerste proberen in een restaurant in Westminster. "Ik moet zeggen dat ik het erger had verwacht", aldus Toby Steele, "Op het eerste moment voelde ik niks, maar na een paar minuten werd ik toch wat lichter in mijn hoofd. Het was wel lekker want je kon alle kruiden goed smaken."
Binnen twee of drie weken zal duidelijk worden of de Bollywood Burner het Guinness World Records Book zal halen als heetste curry ter wereld. (ka)