Door valse herinneringen aan mensen op te dringen, maak je het hen makkelijker om gezonde eetgewoonten aan te meten, dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wetenschappers zijn heel enthousiast over deze resultaten omdat dit een nieuwe dieettechniek zou kunnen betekenen.
Asperges Het onderzoek bestudeerde 231 studenten. Deze studenten namen deel aan verschillende experimenten. De wetenschappers konden de helft van de deelnemers overtuigen dat ze als kind verzot waren op asperges. Hoewel de studenten in het begin in een enquête hadden aangegeven dat ze er zeker van waren dat ze als kind geen asperges lustten.
Valse herinneringen Verder blijkt dat deze valse herinneringen invloed hadden op het latere gedrag van deze studenten. Degenen belogen waren, zeiden niet alleen dat ze asperges achteraf lekkerder vonden, wilden meer asperges eten, waren bereid meer voor asperges te betalen en ze vonden dat asperges er aantrekkelijker uitzagen dan de andere deelnemers.
Voedingskeuzes "Dit onderzoek werpt een interessant licht op het beïnvloeden van voedingskeuzes bij mensen. Dit bewijst dat we mensen ertoe kunnen bewegen gezonder te eten en ongezonde voeding te laten staan" aldus onderzoekster en psychologe Elizabeth Loftus. "Als we dit nog kunnen finetunen, kan het een veelbelovende nieuwe dieettechniek worden."
Ziek In eerdere experimenten gebruikte Loftus gelijkaardige technieken om mensen te doen geloven dat eten als gekookte eieren, augurken of aardbeiroomijs hen ziek had gemaakt als kind. Het resultaat was dat mensen minder geneigd waren deze voeding te eten. Hoewel de onderzoekers ontdekten dat door het opwekken van valse herinneringen het eetgedrag van mensen beïnvloed kan worden, is het nog niet duidelijk hoelang deze techniek effect heeft. (ep)