Roken kan de concentratie en het geheugen verbeteren, dat blijkt uit recent Brits onderzoek. Nu willen wetenschappers een medicijn ontwikkelen dat de effecten van nicotine nabootst voor patiënten met Alzheimer.
Intelligentie Brits professor Ian Stoleman heeft aangetoond dat nicotine de prestaties van ratten kan verbeteren in intelligentie- en geheugentesten."Wanneer we tien jaar geleden met dit onderzoek begonnen, dachten we niet dat we voordelige effecten op het geheugen zouden ontdekken. Maar we kunnen concluderen dat nicotine een kleine verbetering betekent op taakprestaties bij ratten." Ratten Het team van Stoleman trainde ratten om te reageren op een korte lichtflits door naar een bepaalde plaats in de kooi te gaan. Als ze naar de juiste plek gingen, werden ze met eten beloond. Nadat de ratten dit proces geleerd hadden, reageerden ze 80 procent van de keren juist. Maar nadat ze een injectie met nicotine kregen, steeg het aantal succesvolle reacties met 5 procent. Het verschil was veel sterker wanneer de ratten afgeleid werden met lawaai. Zonder de nicotine, volbrachten de ratten slechts in 50 procent van de keren de taak, maar met nicotine steeg dat tot 80 procent.
Hersenen De reden voor deze is volgens de wetenschappers dat nicotine het circuit in de hersenen verandert waarbij enkele belangrijkste receptoren en chemische stoffen als dopamine en glutamaat betrokken zijn. Ze ontdekten ook verschillen in de keten van gebeurtenissen dat leidt tot een betere hersenkracht en de keten die betrokken is bij verslaving. Stoleman: "De meeste drugs hebben een mix van goede en negatieve effecten en nicotine is hier geen uitzondering op."
Medicijn Wetenschappers willen nu een medicijn ontwikkelen dat de actieve ingrediënten van tabak nabootst zonder dat ze negatieve effecten als hartziekten, een beroerte of een verslaving veroorzaakt. De onderzoekers hopen dat het nieuwe middel, dat binnen vijf jaar verkrijgbaar zou moeten zijn, minder neveneffecten heeft dan de bestaande medicijnen voor dementie.
Stimulerend effect Het is al langer geweten dat tabak een stimulerend effect op de hersenen heeft. Victoriaanse dokters raadden al aan te roken om scherper van geest te worden en een boost aan de concentratie te geven. Door de dodelijke neveneffecten als kanker, beroerte en hartziekten zijn de voordelen van tabak genegeerd in medisch onderzoek. (ep)