1 glas fruitsap per dag kan risico op diabetes verhogen
1 glas fruitsap per dag kan risico op diabetes verhogen
Sinaasappelsap kan de suikerspiegel in je lichaam verhogen omdat het weinig vezels en veel suiker bevat. Dit kan bij sommige mensen leiden tot diabetes, blijkt uit een Amerikaanse studie.
Drie porties fruit De studie volgde de gezondheid en de gewoonten van meer dan 70.000 verpleegsters gedurende 18 jaar. De wetenschappers ontdekten dat drie porties fruit per dag het risico op diabetes type 2 met 18 procent verminderde. Een portie fruitsap daarentegen, verhoogde het risico. Degenen die meer dan 3 glazen appelsap per maand dronken hadden 15 procent meer kans op deze ziekte dan wie slechts 1 glas per maand dronk. 1 glas fruitsap per dag, ongeacht van welke vrucht, verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 18 procent.
Matig gebruik Vele mensen zien het drinken van een glas fruitsap als een manier om aan de aangewezen dagelijkse 5 porties fruit en groenten te komen. Maar voedingsexperts waarschuwen dat matig gebruik heel belangrijk is. Mensen moeten variatie in fruit en groenten brengen voor een gezonde levensstijl. Britse voedingsexperte Joanne Lunn: "Fruitsap heeft zeker zijn voordelen, ze kunnen een goede bron van vitamine C zijn. Maar je mag er niet mee overdrijven want ze bevatten veel suiker."
Nuancering Expert Pav Pank nuanceert het onderzoek: "De kans is klein dat enkel de consumptie van fruitsap het risico op diabetes verhoogt. Er zijn nog andere factoren die meetellen als te dik zijn, zeker rond je taille, ongezonde eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging."