Ook uw vagina moet fit zijn
Vaginafitness, iedere vrouw zou het moeten doen. Toch als het aan de Amerikaanse gynaecologe Lauri Romanzi ligt. "Het is een persoonlijke training van je vagina, die zowel helpt om je blaas beter te controleren als om intensere orgasmes te krijgen."
Romanzi richt zich daarbij op oudere vrouwen, of vrouwen die een of meerdere bevallingen hebben doorstaan. "Al kunnen volgens mij alle vrouwen profiteren van de oefeningen, ook al hebben ze geen specifieke klachten."
Fit van binnenuit Romanzi, die zelf ook reconstructie-operaties aan het bekken uitvoert, heeft in New York pas de eerste spa geopend die zich concentreert op vagina- en bekkenoefeningen volgens een techniek die Romanzi zelf ontwikkeld heeft. Ze noemt het Phit, wat staat voor 'pelvic health integrated techniques', wat zoveel betekent als 'bekkengezondheidstechnieken'. "Het maakt je fit van binnenuit", zegt Romanzi.
Elektrostimulaties De spa is een onderzoeksruimte in Romanzi's praktijk waar je 100 euro betaalt voor een gynaecologisch onderzoek dat zal bepalen of je spieren slap, gemiddeld of sterk zijn. Vervolgens krijg je oefeningen voorgeschreven.
Wie die niet wil doen, kan zich ook laten behandelen met elektrostimulaties. Voor wie het uitzicht van haar vagina wil laten aanpakken, is er trouwens ook een laserbehandeling die de huid strakker maken bij vrouwen in en na de menopauze.
Wat is een fitte vagina? Niet alle collega's steunen Romanzi in haar project. "Er bestaan geen gestandaardiseerde technieken om de fitheid van een vagina te bepalen, laat staan dat geweten is hoe de gemiddelde fitte vagina er uit ziet", klinkt het kritisch bij gynaecoloog Abbey Berenson.
Geen bewijs Een andere gynaecologe, Erin Tracy, voegt er aan toe dat er geen bewijs is dat de oefeningen ook preventief helpen, en latere problemen voorkomen. Bovendien is de laserbehandeling nog niet bestudeerd op veiligheid en effectiviteit. Ook al kan de laser volgens Romanzi niet aan organen, vele gynaecologen zouden liever de sprong niet wagen.
Problemen maken waar er geen zijn "Normaal geldt in de geneeskunde dat er geen behandeling voorgeschreven wordt aan mensen die geen ziektesymptomen vertonen."
Maar je kan er gif op in nemen dat eens dokters zeggen dat er een probleem is, mensen dit probleem ook werkelijk gaan ervaren. Het is een techniek die de farmaceutische bedrijven vaak en met succes toepassen. Met andere woorden: Romanzi 'creëert' een probleem, en zal er wellicht voor zorgen dat 'vaginafitheid' over een paar jaar een echt na te streven doel is. (edp)
|