Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
17-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Froggy
Klik op de afbeelding om de link te volgen In de eerste plaats mijn excuses dat ik je iets langer heb laten wachten maar buiten SN ben ik nog druk bezet en soms is het een beetje prioriteiten stellen.Wat deze foto betreft heb je geprobeert om via onscherpte  diepte te creëeren. Dit is m.i. niet helemaal geslaagd. Bekijk de foto eens door je wimpers (zials een schilder naar zijn schilderij kijkt). De bodem van het glas springt naar voor en eigenlijk moet het net andersom zijn. Je oog moet, via lijnen naar een bepaald punt worden geleid. Hier zijn die lijnen onscherp en werkt het niet. Moest de voorgrond nu scherp zijn geweest en de boden omscherp had je wel dat effect gekregen. Probeer dit voor jezelf maar eens uit en bekijk het verschil.
Er rest je nog 1 opdracht, succes:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.


31-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LuteK
Klik op de afbeelding om de link te volgen Goede intro met een door velen geliefd onderwerp. De lijnen van het kanaal en de wegen ernaast lopen allemaal naar een sterk punt en onze ogen worden automatisch meegezogen. Goed gedaan. Ook nog goed belicht. Goed begin dus en je kan met olle moed aan de volgende opdracht beginnen.

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes in de kantlijn van het Blog.



Succes, Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riet5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit had foto geweest met voldfoende diepte werking als je de boeken van groot naar klein had geplaatst. Nu staan ze andersom en heel je dieptewerking is om zeep. Spijtig want het had een mooie foto geweest. Het zit hem in de details hier. Geen getreur, op naar de volgende oppdracht. Het komt wel goed... 

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.


Succes, Digiwill.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saepan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mooie intro. Goede foto met een goede dieptewerking. Je koos ervoor om een invoerende lijn van uit de rechter hoek te laten vertrekken. Daardoor komt het dieptepunt niet op een sterke lijn (regel van drie) te liggen. Daar moet je in de toekomst op letten want dity zou je foto nog veel beter maken. Op naar de volgende opdracht:

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes, Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Luc
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto is goed gemaakt. Het dieptepunt ligt op een sterk punt. Een foto waar weinig commentaar bijhoort.Meestal gebruikt men het water om een dieptezicht te creëren maar hier vormt de grasberm het onderwerp. Achteraan een beeje mistig versterkt het geheel. Goed bezig dus en op naar de volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!


Succes, Digiwill.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Froggy
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit het soort foto's waarvan ik hou. Goed belicht, scherp waar het moet en een onderwerp waarover nagedacht is. Goed gedaan. Ik heb er zelfs geen pijlen opgezet want deze foto spreekt voor zich. de weg die door de poort naar achter loop. Vooraan scherp en achteraan een beetje mistig... Knap gedaan. Ik kijk al uit naar je volgende inzending.
Volgende opdracht:

Maak een close-up  foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuur 1934
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze foto heeft diepte. Het was je laatste foto van deze lessenreeks. Persoonlijk had ik een stapje meer naar rechts gezet zodat de kabels onder de brug in het midden van de foto vertrokken. Dat had de foto veel sterker gemaakt door de symetrie. Ook is de achtergrond niet helemaal juist belicht. Toch heeft deze foto iets. Je mag dus door naar volgende lessenreeks nl. 'portret'.
Succes,
Digiwill.


23-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roland1946
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo, je hebt een waterloop en een brug in je foto gezet maar de brug is m.i. een beetje  te dominant voor deze opdracht. Ze breekt de diepte wat af. Persoonlijk had ik meer achteruit en iets meer door de knieën gegaan zodat de brug verder lag en je onder de brug door het verder verloop van de rand van het water had gezien. Dan had je een ijzersterke foto gehad. Toch goed geprobeert.
Op naar de volgende opdracht, ik kijk er al naar uit.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!



Succes,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuur 1934
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Tuur, je hebt hier 2 diepteregels heel goed weergegeven nl. de diepte lijn is goed, ze loopt naar een sterk punt en ook heb je diepte gecreëerd door van scherp naar onscherp te gaan. Dat is zeer goed bedacht! 
Er zijn wel een paar minpuntjes die je foto verknoeien. Zo heb je een voorwerp achteraan rechts naast het laatstge glas gelegd. Dat is mee onscherp en ik probeer al een hele tijd te achterhalen wat het is. Niet doen! Als je dat wil doen leg het dan nog verder naar achter zodat de dieptelijn, die van het voorste naar het achterste glas loopt doortrekt naar dat voorwerp. Heel belangrijk is dat je dan de foto haarscherp houd.
Een 2e minpuntje is de storende rand van de achtergrond. Je hebt een rustige achtergrond willen zetten maar de rand onderaan (ik heb er circels rond gezet) is enorm storend in de foto. Ik leg altijd een doek (of papier) op tafel die ik achteraan omhoog hang. Geen plooi achteraan maar gewoon gebogen. Daardoor heb je achteraan geen storende naad. Het zijn allemaal maar weetjes en die probeer ik hier mee te geven. Het zijn die kleine details die een foto dikwijls maken of kraken.
Ik heb het gevoel dat je de dieptewerking wel onder de knie hebt en dat alleen de afwerking van de foto nog bijgeschaafd moet worden. Dat leer je alleen door te oefenen en te oefenen en nog meer te oefenen. Op dus naar de volgende opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.


Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glitter
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit had een zeer mooie foto kunnen zijn had dat stom paaltje er niet opgestaan. Excuseer me de uitdrukking maar waarom ben je niet een paar stappen verder gegaan? Het paaltje trekt volledig de aandacht van de diepte weg. Ook heb ik de indruk dat je foto een beetje naar links kantelt. Kijk maar naar het paaltje en de lantaarnpalen er naast. Zonde. Daar moet je in de toekomst op letten. Voor je een foto neemt moet je kijken, kijken en nog eens kijken. Na een tijdje wordt dat een automatisme.Laat je niet ontmoedigen. Op dus naar de volgende foto.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!


Succes,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Froggy
Klik op de afbeelding om de link te volgen Goede inzending. het water loopt vanuit de linker hoek naar een sterk punt rechts. Het is een invoerende lijn die je oog direct meeneemt. Qua diepte goed gedaan dus!Ik heb wel het gevoel dat je foto een beetje naar rechta kantelt. Kijk maar naar de bomen rechts boven. Daar moet je dus op letten als je je foto neemt.Je kan dus beginnen aan de volgende opdracht.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!


Succes,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean Luc
Dit is je eerste inzending en direct een goede! Een mooi dieptezicht met een doorgang in een bos die eindigd op een sterke lijn. Het geheel wordt omgeven door takken die een soort van natuurlijke kader vormen. Het oog wordt constant in de diepte getrokken. Goed gezien dus. Persoonlijk had ik er links nog een centimetertje afgedaan dan werd het nog meer symetrisch.
Op dus naar de volgende opdracht. Ik kijk er al naar uit!

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes in de kantlijn van het Blog.


Succes. 
Digiwill.





14-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roland 1946
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Roland1946
Als eerste inzending voor deze lesenreeks is dit een goede binnenkomer. Je volgt de regels van de kunst nl. de dieptelijnen komen samen op een sterk punt. Goed gedaan dus. Hier hoef ik verder geen commentaar op te geven en je kan gerust beginnen aan opdracht 2.

Dit is een opdracht waar je weer de natuur in moet. Bekijk misschien eens in het blogg de foto's in de kantlijn.

Succes,
Digiwill.

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuur

Hallo Tuur,

Als ik het goed gevolgd heb moest je nu opdracht 4 binnenbrengen. De foto die je nu binnenbrengt strookt niet met die opdracht. Graag had ik van jou een nieuwe foto voor opdracht 4.

Toch wil ik deze foto even kort bespreken. Je creëert diepte door het pad en de waterloop te volgen. Spijtig genoeg gaat dit pad naar de linkerrand van de foto. Ons oog wordt dus onherroepelijk uit de foto geleid. Dat is niet goed. Ik heb de foto eens gespiegeld en dan krijg je plots een veel interessantere foto.

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Opdracht 4 is geen gemakkelijke maar wel een plezante.
Succes,
Digiwill. 






20-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstvakantie
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste bezoeker,

Momenteel is het kerstvakantie, er worden geen inzendingen voor het thema diepte besproken.
Na 15 januari is de vakantie voorbij, onze mentor Tobias zal dan de naam bekend maken van de nieuwe leraar.

Ik wens u een fijne tijd en goede jaarwisseling toe.

Met vriendelijke groetjes Cijbra

13-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erlaf 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Erlaf,

Je tweede opdracht waterloop lijkt me toch meer een weg-loop. De kracht die het water uit kan oefenen in een foto ontbreekt hier wat.
Niets aan de hand hoor, je foto heeft wel heel veel diepte, alle lijnen (ik hoef ze in dit geval niet eens er over heen te trekken) lopen diep de verte in naar ver weg!
Prima foto dus, ook al was het niet zo'n fijn weer volgens jou, daar is weinig van te merken gelukkig.

Aangezien ik ga stoppen met het beoordelen van foto's voor compositie en diepte, verzoek ik je met een nieuwe inzending te wachten tot dat Tobias aangeeft dat je weer kunt inzenden.
Tussentijds mag je uiteraard jezelf en ons allen een plezier doen door maximaal 6 foto's per dag door te sturen.

Ik wens je nog veel fotoplezier toe.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuur 3e opdracht boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Tuur,

Wat een leuk idee, dit vaasje (of is het een soort borrelglas?) om een dieptefoto mee te maken. Goed gelukt ook trouwens, zie de diagonale lijnen.
De foto zou zelfs nóg spannender zijn, wanneer je de harde schaduw zou kunnen voorkomen, mogelijk door er van voren af een lichtbron op te plaatsen en misschien wat verder van de muur af.

Aangezien ik ga stoppen met het beoordelen van foto's voor compositie en diepte, verzoek ik je met een nieuwe inzending te wachten tot dat Tobias aangeeft dat je weer kunt inzenden.
Tussentijds mag je uiteraard jezelf en ons allen een plezier doen door maximaal 6 foto's per dag door te sturen.

Ik wens je nog veel fotoplezier toe.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glitter 1e opdr. weg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Glitter,

Welkom bij de besprekingen voor diepte in je foto.

Op deze mooie heldere dag was het goed fotograferen, fijn licht, prachtige blauwe lucht met witte wolkjes, op en top genieten.

Aan de lantaarnpaal in het midden van je foto zag ik dat je foto niet volledig recht op stond; daarom zette ik die rechter, waardoor de electrapaal rechts kwam te vervallen.
Geen nood, want dieptewerking is fantastisch! Alle diagonale lijnen die ik trok geven dat aan.
Let je er bij volgende opnamen even op, dat het verdwijnpunt wat verder uit het midden ligt; dat maakt de dieptewerking nog sterker namelijk.

Aangezien ik ga stoppen met het beoordelen van foto's voor compositie en diepte, verzoek ik je met een nieuwe inzending te wachten tot dat Tobias aangeeft dat je weer kunt inzenden.
Tussentijds mag je uiteraard jezelf en ons allen een plezier doen door maximaal 6 foto's per dag door te sturen.

Ik wens je nog veel fotoplezier toe.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Froggy 1e opdracht weg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Froggy,

Van harte welkom bij de bespreking waar het gaat over dieptewerking in je foto's.

Een mooie opname zond je in; dubbele dieptewerking, want 1) de diepte door de diagonale lijnen en 2) de diepte door de slimme gebruikmaking van de muur rechts.
Enorm veel diepte, die helaas wat teniet gedaan wordt doordat het verdwijnpunt van de diagonalen exact in het midden van de foto ligt.
Zoals je geleerd hebt in het eerste blok (compositie), maak je een sterkere compo als je gebruik maakt van de sterke lijnen.

Een minpuntje is, nog net een klein stukje zichtbaar van de wagen (oranje hand). Dit soort kleine onvolkomenheden moet je goed op letten dat die niet in beeld zijn, want die storen.
Je foto heb ik een heel klein beetje naar rechts gekanteld, waardoor deze nu exact recht op is komen te staan.

Aangezien ik ga stoppen met het beoordelen van foto's voor compositie en diepte, verzoek ik je met een nieuwe inzending te wachten tot dat Tobias aangeeft dat je weer kunt inzenden.
Tussentijds mag je uiteraard jezelf en ons allen een plezier doen door maximaal 6 foto's per dag door te sturen.

Ik wens je nog veel fotoplezier toe.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Henri 5e opdracht vrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Henri,

Supersnel ben je door dit blok 'dieptefotoos' gegaan, je bent geslaagd voor deze reeks en mag door naar Digiwill voor Licht.
http://blog.seniorennet.be/licht/.
Van harte gefeliciteerd.

De foto waarmee jij je eindopdracht voltooide toont de kijker gigaveel diepte, goed gedaan. Het houten plankier gaat écht de diepte in, de leuning loopt soepel mee en versterkt de dieptewerking.
De wallekant aan de overkant, leip een heel klein beetje scheef, ik plaatste je foto ietsje rechtop. Blijf alert op zulke zaken.

Veel fotoplezier nog, groeten Cijbra




Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!