Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
26-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anneliesk
Hallo,
Goed bekeken. Een niet al te lange tunnel waarachter nog een watertje doorloopt. Dat creëert diepte! Je had echter iets dichterbij moeten gaan. De lucht en de reling bovenaan trekken het oog weg van het onderwerp en dat is het einde van de tunnel en wat er achter ligt.
Ik heb een iets andere uitsnede gemaakt.
Zie je het verschil? De foto wordt ineens veel sterker.
Toch goed gedaan en op naar je volgende opdracht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Succes,
Digiwill





Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tinneke van Elzas
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo,

Mooie foto met diepte! Je zit dus op het goede spoor. Het spoor boven op het talud neemt je mee, helemaal naar het huis in de verte. Ik krijg zin om er heen te wandelen. Ook de zee rechts en de lage wolkenslierten versterken dit gevoel. Goed gedaan dus.
Persoonlijk had ik een stapje naar links of rechts gemaakt zodat de donkere wegen vanuit een hoek vertrokken. Dat zou je foto sterker gemaakt hebben.
Je hebt al je opdrachten volbracht en kan dus door naar volgende lessenreeks nl. Portret.
Succes, Digiwill.



15-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aneliesk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mooie, warm belichte, foto en er zit diepte in. Goed gedaan!
Bovenaan mocht er nog een stukje van de lucht af. De horizon komt dan op de bovenste sterke lijn te liggen wat de foto nog steviger zou maken.
Dit is een foto waarbij ik weinig of geen commentaar hoef te geven. Goed dus en op naar de volgende opdracht.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!


Succes,
Digiwill.


03-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anneliesk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo,
Mooie intro met een foto waar zeker diepte in zit. De wegrand vertrekt mooi in de linkerbenedenhoek en maakt een soort 'S' bocht om te eindigen op de onderste sterke lijn. De bomejn en de huizen begeleiden het oog naar achter. Goed gedaan dus.
De belichting is niet eenvoudig door de grote impact van de heldere lucht met het schuine tegenlicht, volgens de schaduwen, van rechts . Normaal is de voorkant van de huizen veel donkerder. Zover ik kan zien is er geen belichtingscompensatie gebeurt in de camera. Ook lijkt me het wit in het meest rechtse huis, vooral de dakrand en de ramen, heel onnatuurlijk. Ik heb sterk het vermoeden dat dit via nabewerking tot stand is gekomen. Doordat het late zonlicht van achter het huis komt kan dit nooit zo wit zijn.
In ieder geval heb je gevoel voor diepte en kan je naar de volgende opdracht.

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.


Succes,
Digiwill.





26-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tinneke Van Elzas
Dit is een mooie. Helemaal in de huidige sfeer en er zit diepte in. Op deze foto heb ik eigenlijk weinig toe te voegen. Ze is goed gemaakt. Mooi belicht. In de donkere partijen zie je nog voldoende structuur. OK dus.
Enkel had ik ze persoonlijk iets anders uitgesneden zodat de lichtjes vanuit de linker onderhoek vertrekken en het is spijtig dat het laat(ste vlammetje afgesneden is. Dat had de foto nog veel beter gemaakt.
Goed gedaan dus en op naar de volgende opdracht.

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.



Succes,
Digiwill





04-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mooie diepte in de foto.Scherp waar het moet en de invoerende lijnen komen netjes uit de hoek. Goed gedaan. Alleen met de belichting heb ik het een beetje moeilijk. Vooral de linker bovenhoek is bijna volledig zwart. Je hebt al een stop onderbelicht maar dat was niet genoeg. Natuurlijk zit je met het probleem dat, als je nog meer gaat onderbelichten, de lichtere tonen achteraan kunnen uitbranden. Dit is geen gemakkelijke opgave. Meerdere opnamen met verschillende instellingen maken en kijken welke de beste is, is hier de beste leerschool. Ook het lichtje bovenaan neemt een beetje de aandacht. Een stapje meer naar voor en het stond er niet mee op...In ieder geval toch goed gedaan en op naar de volgende.

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.



Groeten,
Digiwill.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.g.debrandt
Klik op de afbeelding om de link te volgen Goed belichte foto. Hier zit diepte in. Het spel van de opeenvolgende poorten  neemt je mee naar achter. Goed gezien! Persoonlijk had ik iets frontaler en een stapje naar links gaan staan zodat er ook nog een symetrie in de poorten zat maar dat heeft niets meer met 'diepte' te maken. Het maakte de foto nog beter.Goed gedaan dus en op naar de volgende opdracht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.



Groeten,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.g.debrandt
Klik op de afbeelding om de link te volgen De intentie van deze foto is goed. Diep genoeg om onder de brug door te kijken. De gebogen waterrand neemt je ogen mee. Goed belicht.
De scherpte zit echter niet juist. De brug zelf is haarscherp en het gedeelte achter de brug onscherp. Daardoor neemt de brug de bovenhand en gaat het diepteeffect een beetje verloren. Spijtig want het was goed bedoeld. Je gebruikte als meting 'gemiddelde meting'. Hier was spotmeting, meer nar achter, beter geweest.

Groeten,
Digiwill

04-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.G. Debrandt
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een heel mooie foto. Er zit heel wat diepte. Ze is mooi belicht, goede compo en een beetje mistig en dat laatstr versterkt nog het dieptespel. Goed gedaan dus. Ik merk dat je er werk van maakt! Deze foto hoeft geen opmerkingen ter verbetering. Kna^pOp dus naar je volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels

Succes,
Digiwill

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tinneke Van Elzas
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mooie foto, mooi belicht en er zit diepte in. Je houd rekening met de opmerkingen en laat de rand van het water van uit een hoek vertrekken. Daardoor creëer je een diepte lijn die het oog kan volgen, hier recht naar de molen. goed gedaan dus. Ook de mooie wolkenpartij trekt de aandacht.Ik hoef geen verdere commentaar te geven want dit is een goede foto!
Je kan dus verder naar de volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels


Succes,
Digiwill

03-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.g.degbrandt
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een knap belichte foto. Je schrijft dat je direct werd aangetrokken door de trap en de pilarengallerij en ook het mooie licht boven. Dat is zeker zo. Goed gezien dus.
Je hebt, mbt. 'diepte' wel een crusiale fout gemaakt. Het rechtse standbeeld staat knal op een sterke lijn en trekt volledig de aandacht. Voor de les compositie zou dit perfect geweest zijn. Nu verspeel je daardoor het dieptezicht op de trap. Rechtsonder heb je een gang met ook enorm veel diepte maar dit is maar een klein deeltje van de foto.
Door een stapje meer naar links te doen krijg je terug het volle zicht op de trap en neem je waarschijnlijk ook nog de diepte van de gang mee. Het oog had dan de trap op en bovenaan de gang in gegaan. De pilaren hadden dit nog versterkt. Nu stopt het boven aan de trap.
Kijken is dus de boodschap. Wees niet te snel tevreden. Neem een foto, laat die enkele dagen liggen en bekijk ze dan met een critische blik. Je zal dan veel fouten zelf zien.
Niet getreurd en op naar je volgende opdracht.

Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.

Succes,
Digiwill

14-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.G.Debrandt
Klik op de afbeelding om de link te volgen Goede intro. Het is een mooi belichte foto waar zeker diepte in zit. De lijnen vertrekken mooi vanuit de hoek. Goed gedaan!
Je schrijft dat de fietser de dieptewerking versterkt. Ik moet je hier tegenspreken. Als die fietser nu een eindje op de brug was dan klopte je stelling. Nu zie je alleen een stuk wiel en daarboven een hand. Die zaken trekken het oog naar de rechterkant van de foto en dat is ten nadele van de dieptewerking.
Hier is je eerste opdracht:
Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).

Succes,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinrick
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo,
Je bent voor deze foto door de knieën moeten gaan, maar het is de moeite waard geweest. Goede foto van het zuiderterras in Antwerpen. Er zit in ieder geval diepte in deze foto. Zelfs de helling van de kraan versterkt het dieptegevoel. Goed gedaan dus.
Je hebt de materie beet en je mag je dus als geslaagd beschouwen voor deze lessenreeks; Je kan dus door naar 'Portret'.
Succes,
Digiwill.

04-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinrik
Je hebt iets anders willen doen dan de meesten en dat siert je.  Je gebruikte petanqueballen op een rijtje. Goed gezien! Toch heb je het jezelf daarmee zeer moeilijk gemaakt en zitten er een aantal fouten in je foto.
De foto staat gewoon sheef. Je ziet dit aan alles. Je blijft te ver van het onderwerp waardoor er teveel achtergrond mee op staat die storend begint te werken. De witte kiezel vooraan  is veel te opvallend en stoort. In het verlengde van de ballen is een struik die ook veel te opvallend is en daardoor je dieptewerking breekt. Moest er nu een voortlopende weg of een weids landschap achter staan dan kreeg je een extra dieptezicht.
In dit geval had je meer met de scherptediepte moeten werken. Dichter bij de eerste bal vertrekken en zorgen dat de foto recht staat en dat de laatste bal al een beetje onscherp was. De struik daarachter is dan compleet onscherp en je foto zou veel beter zijn.
Laat je niet ontmoedigen. Probeer het eens opnieuw voor jezelf en bekijk het verschil.
Op weeral naar je volgende opdracht:
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.


Succes,
Digiwill.






21-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinrik
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een mooie foto die ons me neemt naar achter, samen met het vrouwtje. Ook is ze goed belicht. Een beetje spijtig dat die auto daar staat want anders was ze nog beter geweest.
Normaal had de grote witte vlek van de muur links er beter af gewxeest maar in dit geval stoort dit niet want de structuur is duidelijk zichtbaar en de lijnen van de stenen versterken het effect.Goed gedaan dus en op naar de volgende opdracht.

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Succes,
Digiwill


08-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glitter
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een mooie afsluiterr. Het geeft me een vakantiegevoel. Ook zit er redelijk wat diepte in je foto. De rand van het water is hier van ondergeschikt belang. Het is de rand van de bomen die het oog mee neemt naar het torentje in de verte.
Een opmerking die ik al eerder maakte. Je naam staat veel te centraal en is veel te opvallend. Dat stoort de foto. Hou er in de toekomst rekening mee.
Voilà, deze lessenreeks zit er voor jou op en je mag door naar de volgende nl. Portret.
Veel succes,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinrik
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een foto waarin zeker het diepte effect speeld. Het kanaal loopt helemaal door tot op de bovenste sterke lijn. Daar maakt het dan nog een bocht. Goed gezien!
De waterpartij onderaan is echter een beetje te zwaar. Ik vermoed dat je boven op een brug stond om de foto te nemen. Het is altijd beter om, bv in dit geval, de rand van het kanaal uit een van de onderste hoeken van je foto te laten vertrekken. Het geeft dan een veel sterker effect.
Nu vertrekt je kanaalrand ter hoogte van de onderste sterke lijn waardoor opieuws het diepte effect wordt verminderd. Ook het betonblokje rechts dat nog net komt piepen stoort de foto. Eigenlijk zijn dit allemaal compositieregels. Wees niet te snel tevreden over je foto. Bekijk je foto's direct na het nemen ervan. Leg ze enkele dagen opzij en bekijk ze opnieuw. Je zal merken dat je dan plots veel kritischer bent en vaak zie je fouten die je daarvoor niet zag.
Op dus naar de volgende opdracht:

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief!


Succes,
Digiwill.

20-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinrik
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit had een mooie intro kunnen zijn. De foto is goed belicht, kleuren ok en een mooie 'S'-vorm van de weg die het oog meeneemt naar achter in de foto. Als je nu enkele passen verder was gaan staan stond dat lelijke verkeersbord er niet mee op; Dat vraagt nu alle aandacht en doet je dieptewerking een beetje om zeep. Ook was het beter om de rand van de weg vanuit de linker onderhoek te laten vertrekken. Dan krijg je nog een sterkere lijn in je foto.Toch een goed begin en je kan direct aan je opdrachten beginnen:

Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.


Succes,
Digiwill.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glitter
Dit had een foto kunnen zijn met goede dieptewerking maar je hebt ze eigenlijk teniet gedaan. De foto wringt. Dat komt doordat je rondom te krap uitgesneden hebt. Aan de linkerkant is er genoeg ruimte maar de andere zijden plakken bijna tegen de dozen. Daar komt nog bij dat je je naam in hetzelfde rood als de dozen bijna midden in je foto plaatst en dan nog op een sterke lijn (zie les compositie). Die trekt volledig de aandacht en doet mee je dieptezicht teniet.
Ik heb een en ander aangepast. Gewoon je naam van plaats veranderd en meer ruimte rondom gemaakt. De foto wordt plots veel rustiger en wringt niet meer.
Op naar de volgende opdracht:

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Succes,
Digiwill






05-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glitter
Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom terug Glitter. In de foto dit je hier geeft zit veel diepte; De poort met de weg erachter en het wegeltje aan de overkant versterkt nog de dieptewerking. De dame, op een sterke lijn, die wegwandeld, geeft nog een extra duw. Goed gezien! Ook de belichting is goed. Het is niet eenvoudig om vanuit de donkere poort met daarbuiten fel licht en goede combinatie te vinden. Goed gedaan dus.Een minpuntje is dat de foto scheef staat.
Op dus naar de volgende opderacht:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.



Succes,
Digiwill.




Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!