De regels: Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden. Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar. Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.
Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.
Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden? Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.
Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen. Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.
Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie. Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede. Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel. Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden. Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!
Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.
Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.
De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Gouden verhouding/Gulden snede (geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen).
Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
30-08-2019
NEF
Hallo,
Je hebt ineens 2 opdrachten ingegeven. Uit je beelden en je begeleidende commentaar blijkt dat je deze materie meester bent. Je mag van mij ineens door naar de volgende lessenreeks 'Portret'.
Ga eens kijken naar het blog voor de eerste opdracht: http://blog.seniorennet.be/portret/
Grts, Digiwill
22-07-2019
Carmen2
Al laatste opdracht in deze reeks kan dit tellen. Dit is een geslaagde foto! Alle lijnen van de brug lopen naar achter. Het spel van licht en schaduw maakt ook lijnen die het oog mee naar achter nemen. Je vertrekt met de kant van de weg mooi in de linker onderhoek. Dat alles maakt dat dit een goede foto is geworden!
Je hebt deze lessenreeks dus volledig doorlopen en kan beginnen aan de volgende nl 'Portret'. Neem maar al eens een kijkje op het Blog en daar zie je meteen je eerste opdracht: http://blog.seniorennet.be/portret/
Veel succes,
Digiwill
20-06-2019
Omalolo
Je hebt het jezelf hier heel moeilijk gemaakt. Je stond in een donkere tunnel met achteraan een poort met daglicht. Een originele maar geen eenvoudige opgave om dit tot een goed einde te brengen en alles correct te belichten.
Je onderwerp is eigenlijk achteraan, de poort met wat daar achter staat. Die is helemaal wit uitgebrand. De tunnel zelf is mooi belicht. Doordat de poort achteraan zo fel verlicht is lijkt die naar voor te komen wat het dieptegevoel verminderd. Ook de persoon die centraal vooraan mooi in silhouette staat trekt teveel de aandacht en verminderd ook het dieptegevoel. Wat wel goed is is dat alle lijnen (de randen van de tunnel en de rij lampen...) allemaal mooi naar je onderwerp achteraan lopen en diepte aan je foto geeft.
Zoals ik al schreef was dit een zeer moeilijke foto en veel geoefende fotografen zouden het daar ook moeilijk mee hebben. Je moet eens proberen om, voor jezelf, nogmaals diezelfde foto te maken zonder persoon in de tunnel. Zorg dat je het licht achteraan buiten meet en hou qua scherpstelling rekening met de 2/3e regel. De tunnel gaat dan veel te donker zijn. Dan neem je weer dezelfde foto maar meet het licht in de tunnel. Dan krijg je terug de foto zoals die je nu had. Dan ga je de gemiddelden nemen van de belichting achteraan en de gemiddelden in de tunnel van foto 1 en foto 2 en neem je daar een foto mee. Dit gaat al een iets betere foto geven maar nog niet helemaal perfect. En dan moet je gaan experimenteren... een beetje meer licht vooraan en een beetje inder achteraan enz. Zorg er wel telkens voor dat je onderwerp achteraan scherp is (2/3e regel). Succes...
Hier dan je volgende opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak een foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
Carmen2 Diepte
Dit is een goede foto. Mooie compo van linksonder naar rechtsboven. Mooi van scherp naar onscherp en ook nog goed belicht. De poppetjes erbij maken het origineler. Hiermee toonje aan dat je goed bezig bent! Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak een foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Groeten,
Digiwill
30-05-2019
Carmen 2-3
Dit is geen eenvoudige... Wel heel origineel maar daar ligt de moeilijkheid. Je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt en al bij al is het een redelijk goede foto maar er zijn nog verbeteringen mogelijk. We zijn hier om te leren hé.
Eerst en vooral heb je de 'uitgang' van de buis/korf op een sterke lijn geplaatst en dat is goed. Nadeel is dat rechts een heleboel storende elementen te zien zijn (de rode balk, de huizen...) Daar moet je op letten!
Dan is de voorste ring van de korf onscherp. De scherpte begint bij de 2e ring. Door de storende elementen en de onscherpte vooraan doe je afbreuk aan de 'diepte'.
Door iets dichter uit te kaderen vallen de voorste ring en de storende elementen weg en komt de nadruk meer op je onderwerp (kerktoren en huisjes) te liggen. In de korf liggen verschillende lijnen (de rieten stokken waar rond gevlochten is) die allemaal naar je onderwerp leiden en dat is zeer goed! Ook die lijnen worden dan geaccentueerd.
Je kan dus beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-upfoto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
26-02-2019
Carmen2-2
Deze inzending is niet slecht maar hier zondig je wel tegen enkele regeltjes. Alle lijnen van het rand van het water en de bomen lopen mooi naar achter en komen allemaal samen. De fietsers en het steigertje links geven een meerwaarde aan je foto. Vooraan is de grote plas water die een beete veel de aandacht trekt. Het 'verdwijnpunt' achteraan ligt net niet in het midden van de foto. Dit wringt een beetje. Beter is om dit punt op een sterke lijn op sterk punt te leggen.
Ik heb een iets andere uitsnede gemaakt. Zie je het verschil? Ook heb ik een klein beetje met de 'levels' geschoven.
Je kan dus weeral verder naar de volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
11-02-2019
Carmen2
Hallo,
Hier is dan je eerste inzending in deze lessenreeks en het is direct een goede!
Je laat mooi de weg in de onderste hoeken vertrekken, alle lijnen (rand van de weg, rand van de bomen...) lopen naar achter waar 2 mensen met een hond de aandacht vragen. Net daar waar die mensen zijn schijnt het licht iets feller. Je werkt van scherp naar onscherp en er zijn vooraan geen storende elementen aanwezig die de aandacht wegtrekken. Door al deze zaken wordt het, ivm. 'Diepte', een goede foto. Goed gedaan dus. Deze foto vraagt hier geen verdere correctie.
Je kan dus beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Groetjes,
Digiwill
03-02-2018
Keiki
Dit is een mooie afsluiter van deze lessenreeks ivm 'Diepte'! Alles zit er in om diepte te geven aan je foto. Alle lijnen (rand van de muur en bomenrij )lopen mooi naar een punt achteraan en leiden het oog van links naar rechts door de foto. Misschien toch een klein puntje. Het was nog beter geweest als je de muur van uit de hoek linksonder had laten vertrekken...
Je kan dus beginnen aan je volgende lessenreeks 'portret'. Kijk daar even op het blog voor je eerste opdracht.
Succes,
Digiwill
20-12-2017
Keiki
Op zich is dit een mooie foto, mooi belicht en lekker scherp. Net als vorige foto maak je echter spijtig genoeg dezelfde fout. Lees mijn commentaar hierop nogmaals. Ook hier lopen de lichtrijen van rechtboven naar linksonder, net als de glazen op je vorige inzending. Daar bovenop vragen de sterren zoveel aandacht en komt de uitgebrande witte vlek linksonder ook de aandacht vragen... het diepteeffect gaat hierdoor verloren. M.i. een gemiste kans, hier was veel meer mee te doen!
Als je wil mag je me een nieuwe foto zenden. Zoniet kan je beginnen aan de volgende lessenreeks 'Portret'. Ga even kijken op het Blog en lees daar je eerste opdracht.
Grts, Digiwill.
07-12-2017
Keiki
Mooie foto, perfect belicht! Wat 'diepte' betreft heb ik het ietsjes moeilijker. Ons oog leest een foto altijd van linksonder naar rechtsboven. Door je opstelling op de andere diagonaal te zetten onderbreek je leesrichting en speel je ook een deel van het diepteeffect kwijt. Ik heb de foto eens gespiegeld en je krijgt dan direct wel veel meer diepte. Zie je het ook? Persoonlijk had ik bovenaan, links en rechts iets meer ruimte gegeven. Door dat je er nog een kader bij op zet lijken de glazen naar mijn gevoel iets te benepen te staan.
Al bij al toch een mooie foto en ja kan aan je volgend opdracht beginnen:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill
25-10-2017
Keiki
Opnieuw een mooie foto met 'diepte'. Correcte belichting en scherpte. Het is en leuke benadering van de opdracht. Vooraan is er voor de tunnel de hele hoop stenen. Normaal gezien vragen die teveel de aandacht waardoor het diepteeffect teniet wordt gedaan maar je hebt dit mooi omzeild door de scherpte iets verder naar achter te leggen. De scherpte ligt nu vlak voor de tunnel en daaroor creëer je al diepte. De tunnel neemt het oog verder mee naar achter om daar het water verder te volgen. De iets grotere rotsblok die achteraan opvalt draagt ook zijn steentje bij voor nog een beter diepteeffect...
Goed gedaan dus en op naar je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-upfoto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwill
03-10-2017
Keiki
Dit is weer een mooie foto, goed belicht en met de juiste scherpte. De compo was goed geweest als die groep bladeren niet in de weg hadden gehangen. Die trekken volledig de aandacht en hoe meer je de foto bekijkt hoer erger dit wordt. Daardoor wordt het diepteeffect sterk verminderd. Het was beter geweest had je iets meer door de kniëen gegaan waardoor je onder die groep bladeren kon fotografferen. Dit is m.i. een gemiste kans. Spijtig maar daardoor leer je natuurlijk bij. We leren met vallen en opstaan.
Met volle moed dus naar je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
26-09-2017
Keiki
Mooie intro in deze lessenreeks met op de foto een pad dat een S-bocht maakt die correct vanuit de linker onderhoek vertrekt en het oog mee neemt naar achter. Ook juist belicht en met correcte scherpte. Dit is een foto die weinig verbetering vraagt. Goed gedaan dus en je kan beginnen aan de volgende opdracht:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.
Succes,
Digiwill
wandelaarster
Dit is een mooie foto om deze lessenreeks af te sluiten. Mist is een dankbaar onderwerp en daar heb je hier mooi gebruik van gemaakt. Vooraan kleur en goed belicht en daarachter de 'laagjes' in het mistige landschap met achteraan 2 paaltjes? die een extra dieptegevoel geven.
Goed gedaandus en je kan verder naar de volgende lessenreeks 'portret'. Kijk daar ven op het blog voor je erste opdracht.
http://blog.seniorennet.be/portret/
18-09-2017
Wandelaarster
Dit is een zeer goede foto ivm 'diepte'. Eigenlijk is dit voor mij gemakkelijk want ik hoef hier niets aan te verbeteren.
Je werkt van scherp naar onscherp met een mooie diagonaal. De Tekst staat overal op de zelfde plaats en de eerste pot staat mooi op een scherpe lijn. Zo creëer je diepte lijn een foto!
Op dan naar je laatste opdracht van deze lessenreeks:
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Succes,
Digiwill.
28-08-2017
Wandelaarster
Dit had een mooie kunnen zijn als je wat verder achteruit was gegaan. Nu heb je je foto genomen van in de tunnel. De voorkant is bijna volledig donker en daarachter volle licht. Daardoor gaat het diepteeffect gedeeltelijk verloren. De bomen achteraan vormen bij wijze van spreken een barière en door het felle licht lijken die vooruit te komen. Ik heb de indruk dat de scherpte ook op die bomen achteraan zit. Ook de hangplant die van de boog naar beneden hangt zorgt ervoor dat het oog vooraan blijft.
Al bij al is dit wel een mooi doorkijkje maar voor de oefening 'diepte' minder geslaagd. Zoals je schrijft is het 'maar' een snapshot maar maar wees, voor jezelf, voor je volgende opdrachten niet te snel tevreden. Neem een foto, bekijk ze en als je tevreden bent laat je ze enkele dagen 'bezinken'. Bekijk ze daarna opnieuw en als ze dan nog goed is kan je ze gebruiken.
Op dus naar je volgende opdracht:
Opdracht 4: Maak een close-upfoto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Succes,
Digiwil
04-07-2017
VDOF
Dit is een mooie afsluiter van deze lessenreeks. De foto is mooi scherp en correct belicht. Alle elementen om diepte te creëren zijn aanwezig. De randen van het water nemen ons oog mee de diepte in. De randen van de bovenkant van de bomen lopen naar hetzelfde punt. Ook de twee fonteinen vooraan werken mee om meere diepte te geven.
Goed gedaan dus en je kan ineens beginnen aan de volgende lessenreeks 'Portret'. Kijk even op het blog van 'Portret ' voor je eerste opdracht. Hier is de link er naar toe: http://blog.seniorennet.be/portret/
Succes,
Digiwill
09-06-2017
Weer een mooi belichte foto MET diepte. Het diepteeffect wordt hier door een aantal factoren verkregen. Eerst is er de aanlegsteiger die naar het borrelend fontein wijst. Het oog wordt vervolgens langs de rand van het water meegenomen naar de lichter plek in het water achteraan, op een sterk punt. Vlak daarboven komen de bovenranden van de bomen bijeen. Bijkomend werk je van donker vooraan naar licht achteraan wat hier ook weer het diepteeffect versterkt.
Goed gedaan dus en je kan beginnen aan je volgende opdracht:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
02-06-2017
Knut
In deze foto zit diepte. De bovenrand van de bomen en de rand van het water nemen het oog mee naar achter. Spijtig dat de bomen/struiken achteraan dit abrupt afbreken maar je kan die niet zomaar wegtoveren... Wat zeker mee diepte geeft aan je foto zijn de afgezaagde boompjes vooraan.
Waar je steeds moet op letten: de foto staat scheef. Zoals we in fotografietermen zeggen 'het water loopt links uit de foto...'. Ook is de foto qua belichting nogal vlak. Ik heb de foto recht gezet en even met de levels van licht en donker geschoven en de foto wordt al interessanter.
Dit moet je eens uitproberen: als er veel en sterk licht is even een stop overbelichten en is het donker een stop onderbelichten. Dan krijg je ongeveer hetzelfde effect als wat ik met de levels heb gedaan.
Je kan dus aanje volgende opdracht beginnen:
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Succes,
Digiwill
23-05-2017
Wandelaarster
Dit is een mooie foto. Scherp zoals het hoort en mooi belicht! Ook zit er 'Diepte' in je foto. De weg die mooi rechtonder in de hoek naar links vertrekt om dan om te buigen en te eindigen op een sterk punt... De reling op de 'bergop' versterkt dit nog.
Het huisje dat ook op een sterk punt staat en volledig de aandacht vraagt geeft een ook dieptegevoel en de paarden die met hun kop naar het huisje wijzen versterken ook hier weer.
Eigenlijk kan je in deze foto twee kanten op en al bij al is dit een zeer mooie foto!
Je kan dus aan je volgende opdracht beginnen:
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts.