De regels: Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden. Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar. Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.
Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.
Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden? Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.
Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen. Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.
Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie. Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede. Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel. Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden. Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!
Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.
Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.
De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Gouden verhouding/Gulden snede (geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen).
Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
06-04-2010
Pcee 1e opdracht pad met mensen
Dag Pcee, welkom bij dieptewerking in een foto.
Já, dieptewerking zit er wel in, de sterke lijn precies over de rug van de oude baas.... en die dieptewerking gaat door de figuren op het pad wat verloren, het werkt als een soort ''stop'' op een spoorbaan... de ogen trekken niet -zoals gewenst- de diepte in maar eindigen bij de personen, om die nog eens wat diepgaander te bekijken, het haar van het meisje, de spijkerbroek van de jongen, de kromme oude beentjes... Begrijp je?
Je maakte wel een leuke compositie, heerlijk even er op uit in de natuur, de jonkies aan de buitenkant, de oudjes in het midden.
Graag de tweede inzending, opdracht 2:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Groeten Cijbra
Gitargerrit 1e opdracht laan met bomen
Van harte welkom bij de dieptebesprekingen deze maal Gitargerrit.
Een perfect goede inzending welke heel veel dieptelijnen (diagonalen) in zich heeft, ik overtrok ze nog eens ter verduidelijking. De foto heb ik een heel klein ietsiepietsie rechter op gezet, ik zag het aan de brug in de verte. Trouwens een leuke eyecatcher, die brug op de juiste plek! Je krijgt écht het idee, daar moet ik naar toe, daar wil ik heen, dan ben ik bijna op de eindbestemming van m'n wandeling.
Goed gedaan, ik tevree, jij ook hoop ik. Je mag de tweede foto inzenden voor opdracht 2:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Ben benieuwd! Cijbra
Jeromme 4e opdracht viltstiften op rij
Dag Jeromme,
Jij stoomt ook lekker door, de 4e opdracht alweer. Aardig wat diagonale lijnen, toch wil ik jou hetzelfde advies meegeven als Everdina hier ook op 6 april toegevoegd, nl.:
Verplaats de stiften iets naar elkaar toe en je toestel (in jouw geval) naar rechts, zodat je er iets meer schuin voor staat. Leg ''speels'' 1 of 2 stiften neer, desnoods zonder dop er op, verzin ... leg een vel papier er onder, trek een streep of teken een figuurtje. Pas op als je wit papier gebruikt... en ook de stiften zijn wit, dat het geheel niet overbelicht raakt. Blijf letten op de kleine details, die zijn nét zo belangrijk (zie pijltjes op je originele foto). Als je een foto bijwerkt, doe het netjes.
Het gaat je lukken hoor, groet Cijbra
AnnekeB 1e opdracht 2e uitvoering
Hallo AnnekeB,
Je koos ervoor opnieuw de 1e opdracht uit te voeren, bedankt daarvoor. Het plekje waar je heen ging om een foto te maken, is uitgelezen geschikt door de dieptewerking van de dijk, het paadje, de weg.... zie je de groene diagonale lijnen? Daarin zit veel diepte! Wat ik leuk vind is je aandacht voor het paadje met oude klinkers op de voorgrond, goed bedacht van je, je hebt oog voor mooie details.
Ik trok nog wat groene lijnen en wel om de volgende reden; ik kruiste de wolken door, want als je dát deel van de foto afgeknipt had (dat mag niet, want ik vraag de originele ongeknipte versie) dan was de horizon ongeveer op de 1e horizontale lijn van de regel van derden terecht gekomen, je foto was in dat geval veel sterker en nog aantrekkelijker geworden.... de compositie, daar draait het om in elke foto, de diepte geeft een extra demensie. Ik snap het wel, je hinkte op de gedachten... zo jammer die mooie wolkenpartij er niet op te zetten. Heb ik gelijk?
Goed hoor, je mag naar de 2e opdracht. Kijk even op ons blog voor besprekingen en uitleg bij de waterloop-foto's. Ben benieuwd naar je foto. Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Groeten Cijbra
Luikenaar 3e opdracht poort Zierikzee
Dag Luikenaar,
Jij was fijn een dagje stappen in Zierikzee, een leuk overzichtelijk plaatsje met veel oude gebouwen en vestingwallen op het eiland Schouwen Duiveland en maakte daar deze foto. Moeilijk lopen is het daar voor de dames met hakjes, ik kan er over meepraten, maar goed gezien, de poort met de fraaie boog.
Dieptelijnen hoef ik in dit geval niet aan te geven, die lopen allen duidelijk zichtbaar naar het straatje achter de poort, welke je perfect op het juiste sterke punt in de foto hebt gelegd.
Je mag door naar opdracht 4, dat is een moeilijke, waar veel van je collega's wat problemen bij ondervinden.
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Dus, veel succes toegewenst bij het zoeken en vinden van kleine onderwerpen op rij waar jij zelf de diepte in gaat leggen. Cijbra
Roxannekimba 5e opdracht op de heide
Dag Roxannekimba,
Een mooie foto met veel dieptewerking van je geliefde plekje op de heide, heerlijk om daar rond te dwalen. Ik ontdekte 2 paadjes die de diepte ingaan en die diepte versterkend werken in je foto. Zie je de diagonale lijntjes die ik trok?
Met deze inzending ben je aan het eind van de ''cursus'' dieptewerking gekomen. Proficiat. Je mag door naar het volgende bankje van Digiwill voor de cursus licht. Neem alvast eens een kijkje op zijn blog om ideetjes op te doen. http://blog.seniorennet.be/licht/
Veel succes toegewenst! Cijbra
Everdina 4e opdracht wasknijpers
Dag Everdina,
Moeilijke opdracht?! Ja, bijna iedereen ''klaagt'' erover. Tóch vind ik zelf het de leukste opdracht, ben ook altijd reuze nieuwschierig waar mijn leerlingen mee aan komen!
Jij koos voor de waspennen of te wel, de wasknijpers. Leuke kleuren, beetje 'n strakke foto door het ritmisch kleurgebruik. Er zit inderdaad wat diepte in... toch zou er nog méér mogelijk zijn met diezelfde wasknijpers. Je moet dan een iets lager standpunt kiezen en een stapje naar links gaan met het toestel.... leg het bijvoorbeeld op de tafel en zet de pennen er schuin weglopend voor.
Kijk even naar het voorbeeld in de rechter kantlijn bij opdracht 4, ik gebruikte ook wasknijpers, zette ze op de vensterbank in het zonnetje, waardoor de schaduw ook mee werkte aan dieptewerking.
Graag opdracht 4 nog eens maken. Je kunt het best hoor, succes! Cijbra
05-04-2010
Spyrit 1e opdracht waterloop
Dag Spyrit,
Welkom terug, deze maal bij dieptewerking op het bankje.
Ik heb een grapje met jouw inzending uitgehaald, denk dat jij dat wel hebben kunt. Wat diepte betreft is je foto adembenemend diep. Jammer genoeg wat kaal, ál dat kille water, vandaar, omdat het pasen is, een eendje of 2 er bij om aan te geven dat, wanneer je een soortgelijke foto maakt, je er iets bij kunt zetten.... bijvoorbeeld een bloeiende plant in de berm of zo'n bolder, waaraan schepen kunnen afmeren. Dat breekt een beetje het watergebeuren, zonder direkt afbreuk te doen aan de dieptewerking. Ik keur je foto goed hoor, geen angst!
Je mag de 2e opdracht gaan maken... welke eigenlijk opdracht 1 van deze lessenreeks is:
Maak een foto van een straat, bospad of een weg die ver doorloopt
Groeten Cijbra
Enis 1e opdracht pad
Dag Enis,
Leuk dat je er weer bent, welkom bij diepte.
Je hebt de opdracht goed begrepen hoor, de sterke compositie lijnen heb je prima toegepast. De foto heb ik nu exact rechthoeking gemaakt, op 750x750.... dat geeft wel een leuk effect.
Alleen, sja, wat saai he, zo'n ellenlang pad. Ik plaveide er een mooi straatje in, zomaar voor de grap. Het geheel wordt speelser, maar is niet natuurlijk, dat zie je zo, want het straatje lag origineel ergens in Egypte (op het www).
Je mag verder met de 2e opdracht, een waterloop... vast wel te vinden in jouw buurt.
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Daag, Cijbra
30-03-2010
AnnekeB 1e opdracht wegje
Dag AnnekeB, welkom bij dieptewerking in een foto.
Dieptewerking ontstaat door de diagonale lijnen en daar zitten er wel wat van in, in je eerste inzending. Je twijfelt of het een goede foto is.
De foto is goed, zoals gezegd, er zitten diepte lijnen in, maar... en daar komt het, je bent de compositie wat uit het oog verloren. Ook bij diepte, misschien zéker bij diepte, ligt de horizon op 1 van de 2 sterke horizontale strepen van de verdeling ''regel van derden''. Zie hier links boven in het kader voor die verdeling, het is dezelfde als bij de compositielessen. Wat je prima deed was het verdwijnpunt van het wegje, op een sterk punt van de kruising der lijnen te laten eindigen.
Ik plakte nu een stuk van de betonstraat vast aan jouw origineel en zie, daar komt plotseling een zee van diepte je foto in gelopen. Dat het een kronkelend wegje is, mag de pret niet drukken, nee, dat maakt het juist extra interessant om naar de foto te kijken. Als je kunt mag je daar nog eens heengaan voor een soortgelijke foto als dat je hier in zond.... maar dan met de aanwijzingen die ik gaf in gedachten houdend.
Lukt dat niet of heb je daar geen zin in, oké ook goed, dan mag je door naar de 2e opdracht: Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Succes weer, Cijbra
Drumtje 2e opdracht wegje
Goeiedag Drumtje,
Een aantrekkelijke foto stuur je in met een landelijk wegje; je maakte dus eigenlijk de eerste opdracht opnieuw want ik had een waterloop gevraagd. Maar niet getreurd, die kun je alsnog gaan maken nadat je dit gelezen hebt.
De aardbeikassen geven een mooi diepte effect en natuurlijk ook het wegje doet dat. Helaas heb je de horizon vergeten op de sterke bovenste lijn te leggen, die ligt nu precies in het midden... maar ik begrijp je keuze wel, want die mooie hemel hé, het zou zonde zijn om daar een stuk af te knippen.
Stuur je a.u.b. 'n nieuwe foto in, van opdracht 2. Er moet dus een watergang op staan, dat mag een slootje, een kanaal, een zee met een railing enz. enz. zijn, als er maar water op staat. Kijk eventjes naar wat voorbeelden hier op het blog wil je?! Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Succes hoor, Cijbra
Zaika 4e opdracht verf op rij
Zaika, hallo!
Zie wat je bereikt na wat oefening, een perfekt leuke dieptefoto. De diagonale lijnen die ik trok geven dat duidelijk aan en het is een aantrekkelijk plaatje geworden met de speelse verfklodder. De achtergrond heb ik nog eventjes voor je bijgewerkt, zodat echt alle aandacht naar de objecten gaat.
Je mag door voor een laatste opdracht, de 5e al! Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking
Vandaag mailde je over de groep al een paar leuke foto's die goed aan diepte werking in een foto voldeden.
Plezierige studie! Cijbra
Everdina 3e opdracht poort
Hallokes Everdina,
Wat een prachtige poort heb je gefotografeerd, jammer dat ik niet in de buurt van Esonstad woon. Leuk dat die keten van Landalparks zulke dingen na bouwt.
De dieptewerking in je foto is een klassiek schoolvoorbeeld van hoe het moet! Goed gedaan dus. De diagonale lijnen lopen netjes door 'het dorp' langs de ''oude'' geveltjes. Het wegclonen van de vuilbak heb je onzichtbaar gedaan, knappe bewerking dus!!
Je mag door naar de 4e opdracht: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Ben al weer benieuwd naar je inventiviteit, gelukkig hebben ze al die dingetjes eindelijk wél in Friesland he?!! Grapje!
Groetjes Cijbra
Jeromme 3e opdracht poort
Hey Jeromme!
Je schreef dat je problemen had met scherpte van het gebied ná de poort. Dat kan goed kloppen, het is moeilijk om altijd alles scherp te krijgen, maar op jouw foto is er weinig van onscherpte te zien door de leuke bewerking die je erop los liet. Het lijkt een schilderijtje geworden, dat stukje in de verte, maar ook de rest er om heen heeft iets speciaals in de uitvoering.
Wat diepte betreft: je ziet de diagonale lijnen die ik trok om aan te geven hoe de diepte loopt. Het uiteinde van de boog ligt op een perfekt sterk punt. De horizon ligt keurig op de onderste horizontale lijn. Een uitstekende foto dus.
Je mag de 4e opdracht gaan uitvoeren: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Kijk gerust even rond op dit blog voor wat voorbeeldjes mocht je zelf geen inspiratie hebben.
Je kunt het! Cijbra
Roxannekimba 4e opdracht dingen op rij
Prima Roxannekimba, goed bekeken!
Allemaal bloempotten die de klok slaan, dieptewerking alom, door de potten van groot naar klein aflopend achteraan, door de lijnen van de stenen in de voorgrond, het schaarhek en aan het eind een oud muurtje. Ik zette er een krulletje door, zoals een ''juf'' dat hoort te doen als iets erg goed gedaan is! Het is een rustpunt in je foto.
De ogen gaan met de potten de diepte in, komen terug langs de struikjes, gaan langs het schaarhek en pikken op de terugweg nog even de keitjes mee, om te blijven rusten in het verste punt, wat ook nog eens keurig op de kruising van de regel van derden ligt.
Maar nu! Opdracht 5 Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking
Voer je die ook goed uit, dan mag je door naar de volgende schoolbank.
Doen dus! Cijbra
Zielke 2e opdracht pad
Hallo Zielke,
Even dacht ik dat je opdracht 3 al gemaakt en ingezonden had door de 'boog' van de pergola, maar het is toch werkelijk de 2e foto die je voor de dieptebesprekingen inzond.
Je foto is bijna symmetrisch te noemen, waardoor het uiteinde van het wegje door het gras zowaar bijna precies in het midden van de foto tussen alle lijnen van de regel van derden eindigt. Dat is best aardig, maar niet de sterkste wijze om de diepte in je foto weer te geven in combinatie met een goede compositie. Het ''einddoel'' mag wat meer uit het midden, zie de bewerking die ik er van maakte. Door er links een stukje af te knippen, lijkt het alsof de dieptewerking groter wordt. De staken van de pergola versterken het diepte effect nog eens, een goede oefening hoor, van een fijne mooie en rustige plaats.
Ook jij mag de 3e opdracht nu gaan uitvoeren: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel
Een soortgelijke foto als deze mag ook hoor! Denk aan de regel van derden (compositie).
Groet Cijbra
Luikenaar 2e opdracht waterloop
Dag Luikenaar,
De pilonen werken zeker mee om het diepte-effect te versterken, maar nog meer doet de spiegelende lijn in het water dat, welke door de toppen van de bomen gemaakt wordt, de electra draden, het pad, ja eigenlijk werkt álles naar de diepte. De compositie is uitstekend!
Een puike inzending!
Je mag naar opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel
Succes, groet Cijbra
23-03-2010
Luikenaar 1e inz. dreef
Dag Luikenaar,
Van harte welkom in de diepteklas. Je eerste opdracht heb je met verve geklaard, goed zo.
De koude grond van de dreef, hier en daar nog witte sporen vertonend van de vorst, toont zeer veel diepte. Leuk, want die sporen werken mee! Je gaf aan, dat je schaduw op de foto staat, klopt! Voor diepte maakt dat idd niet uit, maar wens je een mooie foto aan de muur, in een bijpassend duur kader, dan toch maar liever zonder schaduw hé! 't Is een aandachtspuntje om extra op te letten in de toekomst.
Ik ben zeer tevreden over de dieptewerking. Grappig vind ik, dat je foto doorkruist wordt door de schaduw van de bomen door de opkomende zon nog lekker lang.
Je mag opdracht 2 gaan uitvoeren: Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug.
Probeer de railing of de brug mee te laten werken om nog méér diepte in je foto te krijgen.
Succes, Cijbra
Drumtje 1e opdr. bospad
Dag Drumtje,
Ook aan jou een hartelijk welkom terug in 'n klas bij mij, deze maal voor diepte in de foto.
De opdracht heb je goed begrepen. De compositie is uitstekend en de dieptewerking overweldigend. Je nam niet alleen het bospad in de overweging mee, maar ook een fijne dikke boomstam, ja, die werkt zeker mee omdat die diagonaal ligt. Prima gedaan.
Je mag de tweede opdracht gaan uitvoeren: Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug.
Probeer er voor te zorgen dat die brug, de railing of een boot, mééwerken aan het dieptegevoel.
Succes, Cijbra
Zaika 4e opdracht dingen op rij
Hallokes Zaika,
Het 4e opdrachtje is een struikelopdracht; best moeilijk om een dieptefoto met kleine objecten te maken blijkt wel. Je hebt wel aandacht aan je foto besteed, dat zie ik en lees ik ook in je beschrijving: 1e tube op sterke lijn, penseel op onderste lijn; dat maakt al een goede compositie. Het speels omverwerpen van 1 tube is goed gedacht en zou nog ''beter'' kunnen, leg die bijvoorbeeld quasi nonchalant over de penseel.
Om diepte te bekomen als je met kleine objecten werkt, moeten zij toch al iets dichter bij een staan op het eindresultaat, zodat je duidelijk ziet dat vanaf de voorste (heel groot in beeld) de rij taps afloopt naar achteren toe, waar je dan de laatste kleiner of heel klein in beeld hebt.
Je staat nu, op de foto die je inzond, net iets té recht voor je onderwerpen. Maak zo 'n beetje dezelfde compositie, met die speelse tube en de penseel. Zet er nog 2 tubes bij.... heb je een halflege, die mag ook meedoen. Zorg dat de tubes iets dichter bij elkaar staan.
Ga 1 stap naar links, dan krijg je al een heel ander beeld, met sprekende diagonale lijnen en maak je compositie in beeld. Maak er 10 of desnoods 20, nét zolang je het leuk vind (want het moet leuk blijven!).
Ik ben reuze benieuwd, het lukt je uiteindelijk wel hoor, oefening baart kunst, is net schilderen, maar dan met je digi.