De regels: Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden. Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar. Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.
Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.
Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden? Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.
Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen. Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.
Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie. Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede. Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel. Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.
Opdracht 1: Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden. (Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Opdracht 2: Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Opdracht 3: Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Opdracht 4: Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Opdracht 5: Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden. Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!
Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.
Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.
De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Gouden verhouding/Gulden snede (geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen).
Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
20-04-2010
Gitargerrit 3e opdracht boog
Dag Gitargerrit,
Je vond onderweg een aardig aantal bogen op rij, een sombere doorgang onder een dubbelbaansweg door lijkt het, niet zo'n geschikte plaats om alleen doorheen te gaan geloof ik. De foto op zich vertoont wel enige diepte doordat er telkens achter elke boog licht schijnt op straat, een soort van achter de wolken schijnt de zon effect. Dat heb je goed geobserveerd! Toch valt deze inzending wat tegen, mede door het grote deel 'zwart' waarin geen tekening meer zit.... de lampen die prachtig op (diagonale)lijn lopen geven jammergenoeg te weinig lichteffect mee.
Ik zou graag een nieuwe foto voor de volgende opdracht aan je willen vragen. Je kunt gaan spelen met objecten voor opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Groeten Cijbra
Kijkhut 2e opdr. waterloop
Dag Kijkhut,
Excuus dat ik je inzending vorige week vergeten te plaatsen was, het was nog wel een perfecte foto! Niets dan lof met zeer veel diepte(werking), mooie heldere en scherpe weergave van een weg langs het water over het vlakke land.
Graag een nieuwe inzending voor de 3e opdracht:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.
Best een moeilijke opdracht. Bedenk, dat ook in bijvoor beeld een closetrol een tunnel te zien valt.
Grort Cijbra
Spyrit 2e opdracht pad
Dag Spyrit,
Er zit voldoende dieptewerking in je foto, het diagonale lijnenspel is duidelijk aanwezig. Probeer ook steeds de compositielessen in gedachten te houden, immers alles staat of valt met een goede compositie, dus het eind van het pad had wat meer uit het midden gemogen (zie mijn bewerking). Toch niet slecht hoor voor een eerste maal.
Graag ontvang ik de 3e foto voor opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.
Groeten Cijbra
Mele 2e opdracht waterloop
Dag Mele,
Dit vind ik een knappe vondst; prachtig mooie bloesem op de voorgrond, het stille watertje lekker kabbelend verder naar de diepte toelopend. Door de bloemen op de voorgrond, krijgt het dieptegevoel een extra dimensie. Kijk eens hoe mooi de diagonale streepjes lopen; die bloesem zo mooi op een 3e.
Je mag de 3e opdracht gaan maken, dingen die een boogje hebben.
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.
Groeten Cijbra
Zaika 5e opdracht vrij
Dag Zaika,
Ziezo, jij verwachte een standje van mij? Neen hoor, daar begin ik niet aan. Met deze perfect goede foto moet ik je helaas ontslaan, ontslaan uit de lesbank diepte. De foto is bijna een futuristisch gegeven, strak en met weinig kleur.
Je hebt met goed gevolg en uithoudingsvermogen de lessen doorlopen en ik wens je veel fotoplezier bij Digiwill, onze meester in "Licht". Ga je alvast eens op het blog kijken? http://blog.seniorennet.be/licht
Van harte geluktgewenst.
Groeten Cijbra
Everdina 5e opdracht eigen idee
Dag Everdina,
Met deze puike inzending van de dijk met het pad erlangs, het hekwerk met zoveel dieptewerking... verklaar ik je voor geslaagd. Je hebt goed je best gedaan om deze foto tot een geweldig goed succes te maken.
Proficiat bij de volgende klas; dat is 'LICHT', de klas van Digiwill. Kijk maar gauw naar de lessen en voorbeelden op: http://blog.seniorennet.be/licht
Veel fotoplezier toegewenst.
Groet Cijbra
Luikenaar 5e opdracht vrij de trein
Dag Luikenaar,
Je 5e opdracht is mooi gelukt, zeg nu zelf. Er zitten behoorlijk veel diagonale lijnen in de foto en daarmee een zeer grote suggestie van diepte. De diepte had nog iets nadrukkelijker aanwezig kunnen zijn wanneer je een andere plaats had gekozen om de foto te maken, maar dan had je er bijna onder gelegen, ik meen dat je ruim voldoende het weergeven van de dieptewerking in een foto te pakken hebt en verklaar je dan ook van harte geslaagd voor dit lessenblokje.
Proficiat en veel fotoplezier toegewenst in de volgende schoolbank bij mr. Willy voor "Licht". Kijk je eens naar het blog wat er voor soort inzendingen verwacht wordt a.u.b. Je mag inzenden met in de onderwerpregel 'licht t.a.v. Digiwill'.
Een hartelijk welkom bij mij op het schoolbankje voor diepte. Je stuurt al meteen een goed resultaat in, wát een diepte en een zeer goede compositie. Niets negatiefs op aan te merken, prima hoor, kijk maar naar de blauwe lijnen.
Ik kijk al uit naar je tweede inzending, opdracht 2 =
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Groeten Cijbra
Enis 3e opdracht boog
Dag Enis,
Deze boog of liever gezegd, 3 bogen, zijn niet volledig wat ik bedoelde, maar je hebt er op creatieve wijze tóch een diepte-draai aan gegeven. De tak in het water speelt een kleine rol, maar geeft dan tóch nog een extra lijntje voor diepte. Je mag als je wil, deze opdracht nog eens uitvoeren, misschien kom je dadelijk een mooie boog tegen, maar het moet niet perse.
Als je beslist om door te gaan, zie ik graag de 4e opdracht tegemoet, geen gemakkelijke maar wel een grappige hoor, kijk maar naar wat voorbeelden en besprekingen hier op het blog:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Groet Cijbra
AnnekeB 3e opdracht boog
Dag AnnekeB,
Bij jou in de stad niet zoveel bogen of poorten zeg je, tóch ben je goed geslaagd om een foto te maken voor deze opdracht, waarbij je behoorlijk veel dieptewerking laat zien. Ik knijp alvast in mijn remmen.
Je mag snel doorgaan naar de 4e opdracht, welke is:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.
Groeten Cijbra
Rovanlem 1e opdracht bospad
Dag Rovanlem,
Fijn om je weer in een lesbankje te ontmoeten.
De eerste inzending zit gelijk goed, dat zien wij aan de lange diepe diagonale strepen. Je hebt ook goed naar de compositie gekeken, een mooie plaat om vaker naar te kijken.
Je mag een tweede inzending doen, opdracht 2 is:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Groet Cijbra
Jeromme 5e opdracht vrij de tuin
Dag Jeromme,
Jouw inzending voor de 5e opdracht betreft een mooie siertuin, met onnoemelijk veel dieptelijnen in een prachtige compositie. DSe foto is mooi scherp en helder.
Daarmee kom je aan het einde van dit lesblok, je bent met vlag en wimpel geslaagd.
Je mag door naar de lessen voor licht van Digiwill. Neem je alvast eens een kijkje op zijn blog om je te oriënteren? Inzenden mag direct, zet in de onderwerpregel "licht t.a.v. Digiwill"en hij pikt je foto op om te bespreken op het blog: http://blog.seniorennet.be/licht
Gefeliciteerd en nog een leerzame tijd toegewenst.
Groeten Cijbra
13-04-2010
Miara 1e opdracht pad
Dag Miara, daar ben je weer in een van mijn klasjes.
Het is een prachtig heldere dag om foto's te maken. Je foto vertoont zeer veel dieptelijnen, dat zijn die blauwe diagonalen die ik er over heen trok. Ook wanneer je foto's met veel dieptewerking maakt, moet je letten op de horizon, staat die recht? en op de compositie, de verdeling met de hulplijnen (regel van derden). In je enthousiasme heb je dat wat links laten liggen, geen ramp! Ik heb de horizon wat naar boven getrokken en rechtgezet. Zie je het verschil. De foto komt nu veel meer tot zijn recht.
Akkoord dus, ook jij mag opdracht 2 maken, je maakte eigenlijk opdracht 2 al (waterloop), maar zoek nog maar eens iets met water zónder dat het een kanaal is, dus meer een plas met bijvoorbeeld een plankier wat de diepte in gaat.
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Het lukt je wel! Groeten Cijbra
Mele 1e opdracht pad
Hallo Mele, daar ben je terug!
Gelijk al een hele goede foto met veel dieptelijnen, dus veel diepte! Bovendien heb je zeer goed naar de compositie gekeken, een foto die zó in het boekje 'dieptewerking' kan.
Je mag doorstomen naar de tweede opdracht:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug
Succes, groeten Cijbra
Drumtje 2e opdracht waterloop
Hallo Drumtje,
Er zit duidelijk al weer wat meer diepte in je foto. Het blijkt een moeilijk onderwerp voor je te zijn. Zie je de blauwe strepen die ik op je foto trok? Dat is zo'n beetje de kijkrichting in jouw opname en je ziet dat ze behoorlijk diagonaal lopen. Aan de zijkant rechts zie ik een soort muur, een aanlegplaats voor schepen denk ik. Als je die duidelijker in je foto had mee laten spelen, je moest dan iets met de camera naar rechts gekeken hebben, had je denk ik nóg meer dieptelijnen in je foto gekregen. De foto is goedgekeurd!
Welnu, door naar de volgende opdracht, nummer 3. Een pittige hoor, kijk maar eens hier op het blog naar voorbeelden en besprekingen, 'n aanrader!
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel
Succes toegewenst, groeten Cijbra
Jeromme 4e opdracht flesjes
Hallo Jeromme,
Eventjes heb ik zitten twijfelen, het is een leuke foto en 't grappige is, dat je de flesjes op een glanzende ondergrond hebt gezet. Dat is, waarom ik even aan het twijfelen ging, want waar moet nu de sterke lijn komen te liggen? Als ik een stukje bovenkant verwijder, klopt de compositie niet meer, verwijder ik aan de onderkant wat, dan komt de relfexie in het gedrang. Uiteindelijk heb ik horizontaal niets gewijzigd, maar wel vertikaal een stukje van je foto afgesneden aan de linker kant. Daardoor, komen de liggende flesjes nu zowat volledig op het middendeel (vak 2) van de foto te liggen en niet er buiten in vak 3. Dat geeft wat rust in de foto. Het korte blauwe lijntje geeft de onderkant van de flesjes weer voor op de sterke lijn.
Je mag de laatste opdracht maken.... een eigen onderwerp met veel diepte fotograferen. Ben benieuwd!
Groeten Cijbra
Luikenaar 4e opdracht kruiden op rij
Hallo Luikenaar,
Je schiet vooruit bij deze lessen! Wat een goed bedacht onderwerp, deze kruidenpotjes. Slim van je om er ééntje neer te leggen, leuk! Als je nóg speelser wilde zijn, had je wat peper of zout op het werkblad kunnen ''morsen''.
Ik ben zeer tevreden, heb slechts iets van de ondergrond weggehaald, wat resulteert in een ijzersterke compositie met heel veel diepte(lijnen). Zie je?! Blijf ook op de kleine details (zoals een stuk witte muur die wat stoort) letten.
Je mag voor mij de laatste (5e) opdracht maken, het staat je helemaal vrij een foto te gaan maken waarin heel veel diepte voorkomt. Succes hoor.
Groeten Cijbra
Enis 2e opdracht waterloop
Hallo Enis,
Je tweede inzending, het water. Dát zit wel goed, mooie diepe diagonale lijnen, sterke punten heel goed meegenomen, een uitstekende keuze tussen 1/3e - 2/3e en daardoor een fijne compositie. Let wel op! Je brugje liep heel weinig scheef (ik zette het rechtop) en het topje van het torentje was precies afgeknot. Het zijn slechts hele kleine details, maar voor een mooie foto tóch belangrijk.
Jij mag een nieuwe inzending doen voor de 3e opdracht:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel
Ben benieuwd, groeten Cijbra
AnnekeB 2e opdracht waterloop
Hallo AnnekeB,
Op deze foto heb ik geen commentaar, want deze is helemaal goed!
Jij mag nu een nieuwe foto gaan maken voor opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel
Groetjes Cijbra
Gitargerrit 2e opdracht waterloop
Hallo Gitargerrit,
Niets op aan te merken deze foto voor diepte. Er zit veel dieptewerking in doordat de fotodelen zélf diagonaal naar de dijk aan de overkant lopen, de dijk prima op de sterke horizonlijn neergelegd, een mooie symmetrische foto.
Je derde opdracht mag je inzenden:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel