Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
11-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ducske 1e opdracht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ducske.
Hartelijk welkom bij de besprekingen van foto's waarin dieptewerking de hoofdmoot vormt.

De 1e opdracht is normaliter een weggetje of watertje te fotograferen, maar je gaf aan liever niet naar buiten te gaan om foto's te maken. Heel begrijpelijk met dit kille en natte weer.

Bij foto's voor dieptewerking is het de bedoeling deze niet bij te snijden, dus net zo lang door je zoeker te turen totdat je een goede compositie hebt waarin veel dieptewerking zit, dáár gaat het immers om?!
De foto dient op 800 pixels breed of hoog ingezonden te worden.

Zoals ik aangaf, gaat het hier ook om compositie, dus leggen wij tijdens het maken van de foto in gedachten weer het raster (regel van derden) er over.
Wat je ziet bij je mooi belichte en scherpe foto is, een schuin aflopend tafelkleedje. Het kleed op zich is een prima keuze, omdat daar ook het lijnenspel meedoet aan dieptewerking, maar de tafelrand ligt te veel in het midden van de foto. Ik verlaagde het iets en lag het randje recht/horizontaal, waardoor de foto al rustiger wordt.

De potjes met overheerlijke kappertjes geven een mooie diagonale lijn te zien. De etiketten doen er ook aan mee.
De aanvang van je foto (links voor) is goed, niet al te veel ruimte, maar aan de achterzijde had, zeker aan de bovenkant van het laatste potje, best wat meer ruimte aanwezig mogen zijn; de potjes zitten nu nog al krap in het kader.

De diafragma die je koos is perfect gebleken, voor nog meer dieptewerking had je er voor kunnen kiezen scherp te stellen op het voorste potje, half indrukken, camera beetje naar rechts draaien en doordrukken. De voorste pot was in dat geval sterk aanwezig en scherp geweest en naar achteren toe had de foto steeds meer onscherpte vertoont. Dit versterkt de visualisatie diepte.

Beslist niet slecht gemaakt deze oefening!
Blijf letten op kleine details en geef je onderwerp de ruimte.
Het is nog steeds geen lekker weer om naar buiten te trekken, daarom zou ik graag deze opdracht nogmaals gemaakt willen zien.
Uiteraard mag je andere objecten en een ander tafelkleedje gebruiken!
Leg eens 1 object naast de staande objecten in de lengterichting, dat versterkt de dieptewerking en maakt een foto speelser.

Succes hoor, groet Cijbra

22-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 4e opdracht eieren op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fonsie,

Wat goed bedacht deze eieren in hun doos op de foto te zetten, mijn compliment daarvoor.

Zoals te zien, de dieptelijnen/diagonale groene strepen, lopen krachtig en diep door naar achteren op het verdwijnpunt van de foto. De naad van het deksel en de doos werkt ook al mee!

De verdeling in vlakken is uitstekend en er is een prachtig op elkaar afgestemd kleurgebruik.
Het tafelkleed versterkt nog eens de dieptewerking met ook aan de achterzijde een diagonale weglopende lijn.

Je knipte deze foto over de lengte wat bij; officieel vragen wij onbewerkte/ongeknipte foto's door te sturen voor dit lesblokje, zodat er goed gekeken kan worden of de (diepte)verdeling van de foto juist is.
Aangezien de dieptewerking en de compositie-verdeling op deze foto erg goed zit, nam ik de foto in behandeling, maar graag je laatste opdracht niet meer bijknippen.
Het gaat er namelijk ook om, dat je in "het vrije veld" direkt de juiste compositie en dieptewerking vast kunt leggen.

Graag de 5e opdracht:
Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking


Groeten Cijbra

19-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fonsie,

De bespreking van je ingezonden 3e opdrachtsfoto duurde even, maar dan toch op het blog gekomen vandaag.
De mooie heldere en scherp gedetailleerde foto toont ons een pracht van een doorkijk in boogvorm.
Het centrum van je foto is tevens precies het ''gat'' van de boog.
Echter, om zoveel als mogelijk diepte in je foto te bekomen, moet niet het middelste kader tussen de lijnen het verdwijnpunt van de diagonale lijnen zijn.

Het verdwijnpunt moet - om zoveel mogelijk dieptewerking in je foto te verkrijgen - op 1 der kruisingen van de sterke lijnen liggen, evenals dat bij compositie (1e lessenreeks) het geval is, daar vormt die kruising de eyecatcher/het sterk aandachtspunt.

Zoals te zien in bijlage, sneed ik links een stuk af en plakte ik onder een stuk aan je foto toe. Van landschapsformaat wijzig ik je foto in portretformaat en met het aanplakken van het stuk straat aan de onderzijde geef ik de diepte nog meer kans zich te manifesteren, doordat de horizon verhoogd is.

Je mag de 4e opdracht uit gaan voeren.

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld brandende kaarsjes, knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Succes en
Groeten Cijbra

09-11-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 2e opdracht water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Fonsie,

Sja, wat zal ik zeggen, ik denk dat je bijlage ruim voldoende laat zien, dat er onnoemelijk veel diepte in je foto zit.
Práchtig hoe al die lijnen zich naar de horizon reppen, die goed ligt op de bovenste sterke horizontale lijn!
Ik kan er verder niets aan toevoegen, dus gaan we snel over tot de 3e opdracht.

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Doe je best, haast je niet, veel succes hoor.

Groeten Cijbra

19-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonsie420 1e opdracht weggetje/water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fonsie,

Na wat aanloopproblemen heb je een mooie inzending voor ons werk- en leerthema dieptewerking ingestuurd.
Er zit zowel een landweggetje alswel een waterloop in en het belangrijkste, zeer veel dieptewerking.... zie je de groene diagolate lijnen?!
Een klein stukje van de bovenzijde er af en zie hoe een knaller dit is geworden.

Je mag naar opdracht 2 gaan uitkijken:
Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

11-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan 5e opdracht vrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Vivjan,

De Engelenvaart ziet er redelijk glad en stillekes uit. De diepte in de foto is overweldigend. Je toont een zalig doorkijkje van onder het koele bladerdak.

Ik heb je eigen foto wat meer contrast meegegeven en iets minder licht.
Door de spiegeling van het scheepje lijkt er nu iets van een symmetrie te ontstaan.
Wanneer je gepoogd had de mast van het scheepje volledig in beeld te krijgen en die op de sterke lijn had kunnen leggen, was het geheel nog krachtiger geworden.
De horizon ligt eigenlijk nog iets te veel in het midden van de foto, maar als we er nu iets van de bovenkant af zouden snijden, snijden we ook de mast van het scheepje doormidden.
De andere sterke vertikale lijn loopt perfect goed door het einde van de vaart, goed op gelet hier!

Je bent geslaagd voor het onderwerp diepte en mag nu snel door naar onze leraar Digiwill die je alles bij wil brengen van het thema "licht in de foto".
Ik wens je een zeer fijne leerzame tijd toe en 'n proficiat met het behaalde resultaat.

Kijk vast eens naar wat foto-voorbeelden op het blog, te vinden op: http://blog.seniorennet.be/licht/

Groeten Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haegemanneke 5e opdr. vrij - zuilenrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Haegemanneke,

Ja, wat kan ik hier nog aan toevoegen he? Dit is een knaller van de bovenste plank. Je hebt er alle mogelijke diepte in gelegd die je krijgen kunt.
Heel erg goed, deze opname, applaus voor jou! Proficiat.

Met vlag en wimpel ben je geslaagd voor deze cursus om diepte weer te geven in je foto's en je mag gauw door naar onze groep "werken met Licht in een foto", bij mr. Digiwill.

Neem je alvast een kijkje op het blog?
http://blog.seniorennet.be/licht/
Je zult er allicht een idee op doen.

Een machtig fijne leerzame tijd toegewenst, groeten Cijbra

06-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haegemanneke 4e opdr. op rij-2
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Haegemanneke,

Jouw tweede inzending voor ''dingen op rij'' is al stukken beter zie je! Wat oefening teweeg brengt!!
De dieptewerking door het tafelkleed is geweldig en ook de suikerklontjes liggen al beter dan de eierdopjes. Leuke foto hoor.
De suikerklontjes hebben iets blauwzweem, wat je met een programma om foto's te bewerken gemakkelijk verwijderen kunt.
Ik deed dat voor je, zie je het grote verschil? Het tafelkleedje is nu écht geel.

Je mag de 5e opdracht gaan uitvoeren en zelf het onderwerp kiezen. Ik ben reuze benieuwd naar het resultaat.

Opdracht
Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking


Groeten Cijbra


05-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan 4e opdracht op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Vivjan,

De term veel (of weinig) scherpte-diepte geeft aan, dat er al veel scherpte vooraan of juist weinig scherpte in een foto zit, of soms helemaal van voor tot achter.
Jij had  kunnen kiezen voor veel scherpte aan het eind van de rij, veel scherpte aan het begin van de rij of voor volledig scherp van de hele rij.
 
Welnu: bij een diafragma van bijvoorbeeld 5,6 (AV-stand op je toestel) krijg je weinig scherpte-diepte.
Met een hoog diafragma getal (bijv. 20) krijg je veel scherpte-diepte of helemaal alle flesjes scherp.
 
Probeer het maar eens uit; lees ook eens even wat er over vermeld staat in je handleiding of ergens op internet.... er zijn veel ''lesjes/uitleg'' te vinden.

Wat je inzending voor deze opdracht betreft, die is toch goed?! Een gezellige rij dikbuikjes, proost en op naar de laatste opdracht!

Opdracht 5
Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking

Groeten Cijbra

28-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan 3e opdracht tunnel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Vivjan,

Dieptelijntjes hoef ik op deze foto niet meer aan te geven; jouw foto vertoont er meer dan genoeg! Zelfs de boog aan het eind van de diepte ontbreekt niet.
Je hebt verder goed opgelet, want de boog zit op ewen mooie plaats op de foto.
Wat mij verbaasd is, dat de roltrap en de tunnelvloer zo schoon zijn. Hier waar ik woon in de buurt is niet 1 tunnel te vinden waar geen afval in ligt, waar geen grafitti is gespoten.
Met deze nette tunnelfoto mag je door naar je volgende opdracht.
Deze betreft het plaatsen van dingen op rij.... en ik kan niet vaak genoeg zeggen, bedenk dat je door de kniëen moet als het gaat om kleine dingen die op tafel liggen. Probeer zo veel mogelijk op ooghoogte te fotograferen, uiteraard mag je er bij gaan zitten.
Wanneer je grote(re) zaken op een rijtje ziet, bijvoorbeeld fietswielen of winkelwagens... die mogen ook hoor, als het maar close-up betreft!

Veel succes met deze
Opdracht
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Groet Cijbra

21-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan 2e opdr. water
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Vivjan,

Je hebt heerlijk vakantie gevierd in de mooie provincie Friesland. Het resultaat van lekker (weg)dromen aan de waterkant mag er zijn hoor!
Heel veel dieptewerking door het lange houten pad wat steiger heet, daar hoef ik verder niets aan toe te voegen.

Je mag gelijk door naar de volgende opdracht, geef je ogen goed de kost en maak een foto van minimaal 800 pixels breed of hoog.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.


Groeten Cijbra

20-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haegemanneke 4e opdr. op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Haegemanneke,

Goede morgen met een eitje... ohnee, ik zie d'r géén. Jammer, want als je er een eitje bij gelegd had, was het een wat speelsere foto geworden. Nu op je foto, staan de eierdopjes allemaal precies in het zelfde gelid, netjes op een rij. Het komt wat stram over.
Ik heb je foto zomaar een klein beetje gedraaid, daarmee komt er al wat meer diagonale werking in je foto, nu je toestel nog wat kantelen en je hebt de goede uitgangspositie. We kijken nu net iets te veel van bovenaf op de dopjes.

Mag ik je verzoeken jouw foto-opdracht 4 opnieuw te maken voor deze opdracht. Graag zie ik dan een wat speelsere opstelling, bijvoorbeeld 1 dopje omgevallen, of 1 dopje op zijn kop. Eén eitje erbij zou ook fijn zijn, of wat verstrooid zout.
Je hebt er een perfect goed tafelkleedje voor gebruikt, rustig van kleur en met streepjes die ingeweven zijn, dát mag blijven liggen!
Ik verzoek je tevens, iets meer door de knieën te gaan (of weet je wat, ga er lekker bij zitten! dat is beter voor onze oude knietjes). Als je namelijk iets dieper gaat en je toestel iets naar boven kantelt, maar je kunt je toestel eventueel ook op tafel leggen (boek eronder), dan versterkt dat nog eens de dieptewerking in een foto, want het eerste dopje zal zeer dicht bij je staan, en het achterste lekker ver weg.

Probeer het maar eens, ik ben reuze benieuwd naar het resultaat.

Groetjes Cijbra

09-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bascor 5e opdracht vrij met hondje op de hei
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Bascor,

Wat een mooie omgeving daar, zeer kundig door jou op de gevoelige plaat vastgelegd. De diepte komt van 2 kanten de foto in en loopt mooi door naar achteren, waar een oneindige lucht boven de heide ons weg laat dromen verder de diepte in.
Om je een beetje te plagen, heb ik jouw hondje teruggefloten en het eventjes ergens anders neergezet.
Zoals jij al schreef, helaas is dat niet in het echt te doen.... zo'n hondje gaat zijn eigen gangetje en dat is maar goed ook!

Je bent met glans geslaagd voor de dieptelessen en ik stuur je met een gerust hart door naar je volgende klas, bij Digi_Will mag je alles gaan leren over licht op de foto.
Neem je alvast een kijkje op zijn blog voor wat voorbeelden om een idee te kunnen vormen? Je vind het blog op: http://blog.seniorennet.be/licht/

Rest mij jullie samen veel fotoplezier toe te wensen.

Groeten Cijbra

31-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zielke 3e opdr. boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Zielke,

Wat fijn om je na lange tijd weer te kunnen begroeten.
De foto is erg goed gelukt, de gaanderij heeft vele boogramen en aan het einde van het pad een mooie boog. Dat er een dame in beeld loopt, versterkt de foto nog eens en deze foto heeft ongekend veel diepte! Prachtig, ik hoef de lijnen niet eens te trekken, je ziet het zó!

Je mag snel door naar de volgende opdracht, nummer 4.... dingen op een rij. Ik ben reuze benieuwd naar het resultaat.

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vivjan 1e opdr. weg of laan
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Vivjan,

Van harte welkom bij de besprekingen van je dieptefoto's, leuk dat je verder gaat!
Ik hoop dat je hier veel van zult opsteken.

De eerste inzending is er direct al 1 met 'n behoorlijke dieptewerking (zie de groene strepen).
Eén van die strepen (rechter) gaat achterlangs een (restant van) een bankje in het bos. Ik heb dit weggekloond omdat het wat storend is.
Beter is uiteraard een heel bankje in beeld te hebben, dat had dan wat meer op de voorgrond mogen staan, dan werkt het mee aan het diepte-effect.

Gelieve voortaan je foto rechtstreeks in de mail zichtbaar te maken door de code te gebruiken. De foto het liefst inzenden op maximaal 800 pixels breed of hoog.
Dit vergemakkelijkt de beoordeling, dank je wel.

Je mag een nieuwe inzending doen nadat je dit las nieuw gemaakt. Opdracht 2 is:

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Kijk gerust even dit blog na voor voorbeeldfoto's.

Groeten Cijbra





24-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haegemanneke 3e opdr. boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Haegemanneke,

Een zeer mooie boog, heel aardig door jou vastgelegd. Beslist niet slecht hoor.
Ik heb de foto slechts een heel klein beetje rechter op geplaatst (naar rechts) en verder nog iets verscherpt en donkerder gemaakt.

Er zit zeer veel dieptewerking in je foto. Je hebt goed opgelet dat het middelpunt der samenkomende diagonale lijnen niet in het midden ligt. Goed gedaan dus.

Je mag de 4e opdracht uitvoeren, een moeilijke van allemaal dingen op rij. Kijk maar naar de foto's van je medefotografen voor voorbeeldjes. Succes.

Opdracht
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bascor 4e opdracht theelichtjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Bascor,

Goed geslaagd, deze opdracht. Beetje speelsigheid er in gebracht door aan de linker zijde 1 grote theelichtcup neer te zetten en deze van een lekker vuurtje te voorzien.
Zoals je aan de door mij getrokken lijnen kunt zien, dit er behoorlijk veel diepte in de foto en de grote cup staat dichtbij de sterke vertikalelijn.

Je mag aan je laatste opdracht beginnen, nummer 5, en deze helemaal zelf invullen.
Opdracht
Kies zelf een foto van een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking


Ben benieuwd waar je mee komt.
Groet Cijbra

17-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drumtje 5e opdracht vrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Drumtje,

Best een knappe foto met zeer veel dieptewerking er in.
Zie 's, al die dieptestrepen die ik over je foto trok.
Het einde van de tunnel heb ik iets uit het midden geplaatst, dat versterkt nog meer het diepte-effect.

Aan de onderzijde van je foto heb ik wat kruisgewijze strepen getrokken, daarmee wil ik aangeven, dat je dat bepaalde stuk beter niet op de foto had kunnen zetten, want het voegt niets toe aan dieptewerking, eigenlijk is het wat storend. Wanneer je je toestel iets hoger gehouden had, had je dit deel niet in beeld gehad.
Ik had de foto kunnen bewerken door wat van de muren en vloer te clonen, maar de tijd ontbrak mij. Hopelijk begrijpt eenieder die de foto ziet, wat ik bedoel.

Alez, ook jij bent geslaagd, de zoveelste leerling op rij die doorzet en betere foto's wil leren maken.
Van harte gefeliciteerd hoor! Je mag door naar de lessen van Digiwill inzake "Licht". Neem alvast een kijkje op het blog voor wat voorbeelden en info, te vinden op: http://blog.seniorennet.be/licht/
Veel succes en fotoplezier samen toegewenst.

Groeten Cijbra 





Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bascor 3e opdracht 2e boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Bascor,

Kijk nu! Zeer goed opgelet, mooie compositie en erg veel dieptewerking. Goed gedaan hoor, niets op aan te merken.

Je mag direkt een nieuwe foto gaan maken, opdracht 4 inmiddels.... dingen of dingetjes op een rij.
Ik vraag je even hier op het blog naar wat foto's van je voorgang[st]ers te kijken, dan zie je mooie voorbeeldjes.

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.


Groeten Cijbra

10-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haegemanneke 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Haegemanneke,

Jouw opname toont inderdaad dieptewerking door de weerschijn in het water, goed gezien, het begin is er!
Helaas zitten er toch wat foutjes in, want doordat je de foto maakte terwijl de brug over het water er als het ware haaks op staat, stopt ook dáár dan het diepte-effect.
Oja, als er nu plotseling een watervliegtuigje opsteeg.... dán moest je zeer snel handelen en had je een foto kunnen trekken zoals ik die bewerkte (grapje), want dan let je even niet op de compositie.
Betrek ook de eerste lessen die je volgde in je volgende foto-opnamen!
Bij stilstaande objecten zoals deze brug en het water met de weerschijn van de bomen, is er geen haast geboden, maak de compositie op je gemak en perfect.

Ik trok nu wat streepjes over je foto, wanneer je de foto gemaakt had zonder die gestreepte stukjes, was er ineens heel veel dieptewerking gekomen, zie je? Leg eens een stukje papier over jouw foto op het scherm, daar waar ik de streepjes trok.

Mag ik weer een nieuwe enthousiaste inzending van je verwachten, lesje 3 al weer voor deze maal:

Opdracht
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.


Groeten Cijbra




Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!