Zoeken in blog

Foto

REGEL VAN DERDEN

De regels:
Inzendingen voor de dieptelessen mogen NIET BEWERKT worden.
Wij verlangen de foto zoals je die trok, daarna slechts verkleind tot 1.024 pixels aan de langste liggende zijde, maximaal 800 pixels hoog (benut die!) en maximaal 450 Kb zwaar.
Er mogen geen randjes/kaders rond geplaatst worden, want die moeten door de leraar verwijderd worden wat extra werk geeft.

Inzendingen voor dieptelessen mogen indien nodig wél verscherpt of rechtop gezet worden, er mag wat meer of minder helderheid/kleur worden gegeven en ook je naam of logo mag er (niet ál te opvallend) op geplaatst worden.

Waarom mogen inzendingen niet bijgeknipt worden?
Omdat het de bedoeling is, dat je hier leert om na heel goed te zoeken en te kijken, met 1 druk op de knop de juiste compositie te gebruiken om veel diepte aan je foto toe te kennen en dit niet later in de 'doka' thuis te doen.

Bij Compositie (1e lessenreeks voor beginners) leerde je hoe je die foto's in zijn algemeenheid zo sterk mogelijk maakt door de regel van derden of de gulden snede toe te passen.
Ook bij Ritme & Struktuur (2e lessenreeks) lees je nog vaak, dat je de foto's meer aan kracht kunt meegeven door het kiezen van een goede/betere compositie.

Bij de daarna volgende lessenreeksen te beginnen vanaf Diepte (3e lessenreeks) willen we het eigenlijk niet meer over de compositie van de foto's moeten hebben, doch slechts over dieptewerking, licht, beweging en portretfotografie.
Daarom het gehamer op ''betere compositie'' door middel van de regels van derden/gulden snede.
Bijna altijd bij het nemen van een foto, moet je die compositieregels in gedachten hebben en uitvoeren, uitzonderingen daargelaten.
Bewust ga ik niet in op de technische instellingen van je toestel.
Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan.

Klik hier en
Ga naar het archief
DIEPTE

Opdracht 1:
Maak een foto van een straat, bospad, een weg die ver doorloopt of een trap naar boven of beneden.
(Onthoudt: pas bij álle opdrachten de compositieregels toe geleerd in het eerste lesblok).
Foto
Opdracht 2:
Maak een foto waar water op staat wat ver naar achteren (de diepte in) doorloopt zodat je de diepte in je foto optimaal weergeeft met een foto van bijvoorbeeld een kanaal met een railing of  'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enzovoorts. Bekijk de voorbeeldjes hieronder/in deze kantlijn.
Foto
Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!
Foto

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Foto
Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Hierboven en hieronder wat voorbeeldjes met veel dieptewerking van diverse fotovrienden.
Dank jullie allen vriendelijk voor de toestemming tot gebruik!

Hierboven, de Pier over het blauwe spiegelende water is van Jos, de prachtig gedekte tafel is van Metallo.

Verder hieronder zie je een foto (zeer speciaal) gemaakt door Dushi, onderlangs een bankje en een specialleke van Leike, bloeiende lupines. Door te spelen met de diafragma kreeg hij een losstaande bos bloemen tegen een wazige achtergrond.

De foto van de donkere tunnel met de 2 personen die het licht bereiken is ppl gemaakt door Leike en die van de 2CV's op rij is van de hand van Omaatje Lieljan.
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Gouden verhouding/Gulden snede
(geen regel van derden)
Dieptewerking in een foto
Foto's maken waarin diepte te zien is
Digitale fotografie: Perspectief geeft diepte in je foto door gebruik te maken van de diagonale(n lijnen). Stuur altijd recent materiaal in voor de bespreking.
30-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super Blackbird 2e opdracht waterloop (2e foto)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Super BB,

Dit is nog eens een super foto voor dieptewerking, goed gezien!! Het is niet het water wat de diepte geeft, maar het mooi strakke 'piertje'..., zie de groene dieptelijnen die ik trok.
Aan de voorgrond liggen zware blokken steen, dan lekker veel kil water en daarboven de horizon met een frisse hemel. Deze 'lagen' op je foto geven ook een soort diepte aan je foto, dus het is dubbel op.

Je mag opdracht 3 gaan maken, maar denk er om, je mag je foto wel verkleinen, horizon recht leggen.... maar niet bijsnijden.
Het is juist 'de kunst' om door goed te kijken, goed te bepalen waar je het eind van de doorgang legt (niet in het midden maar in de buurt van de kruising der sterke lijnen van de compositie).
Succes hoor.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Het gaat er om dat je de 'wanden' van de boog/tunnel/buis toont alsmede natuurlijk de diepte. Houdt rekening met het verdwijnpunt, dat mag nl. voor het effect diepte NIET in het midden van de foto liggen (denk ook hier weer aan de compositieregels). Wees creatief, verras ons!

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken 5e opdracht vrij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fideelken,

Wat een leuk idee om een kleine Dalmatiër in je kleurig glas te plaatsen. De dieptewerking op de foto is enorm! 

Grappig, het lijkt nu nét, alsof er een kleinkind bij je op bezoek was, lekker een glaasje limo kreeg en toen met het hondje en het glas zich ging vermaken op het gehaakte tafelkleedje van oma.
Er zit een verhaal in je foto, zeer goed gedaan dus!!
Die lamellen doen het erg goed qua kleur als achtergrond bij het bont gekleurde glas. Een klein beetje jammer is de streep onder aan de lamellen; dat verdient aandacht in de toekomst.

Graag feliciteer ik je met het behaalde resultaat, want je bent volledig geslaagd voor alle opdrachten! Proficiat hoor en als extraatje een dikke virtuele knuf van de juf omdat ze zo dom was deze inzending voor nummer 3 aan te zien.

Je mag fijn door naar de volgende groep, dat is bij Digiwill voor "Licht", ik wens je een leerzame tijd toe en veel plezier samen. Kijk maar eens op het blog: http://blog.seniorennet.be/licht/

Groeten en succes, Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yelle 3e opdracht boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Yelle,

Ook jij hebt net als Belinde, een perfect goede foto ingezonden mét een boog. Het plankier op de voorgrond loopt lekker diep mee de verte in, 'n perfecte foto voor diepte met de lichtjes er op.
Erg mooi dat je een verlichte boog hebt gefotografeerd, dat maakte je opname extra moeilijk, zeer goed gedaan hoor!

Ook naar jouw nieuwe inzending opdracht 4 kijk ik rijkhalzend uit!

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belinde 3e opdracht boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Belinde,

Ja, hier hoef ik helemaal geen commentaar bij te leveren, deze foto is gewoon perfect in orde zo.
Een mooie boog mooi uit het midden van de foto gelaten, heel veel dieptewerking door de weg, de bloemenrand. En dan zo'n heerlijk lentezonnetje erbij. Prachtig hoor.

Graag zie ik opdracht 4 tegemoet:

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

22-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belinde 2e opdracht waterloop herhaling
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Belinde,

Deze foto is al veel beter dan de eerste inzending 'waterloop'. Ik knipte een stuk van de bovenzijde af, dat deed ik omdat de horizonlijn dan wat hoger komt te liggen, meer op 2/3e van je foto. Het lijkt nu een beetje een mooie panoramafoto geworden met die prachtige waterloop en het mee meanderende wegje.
De oranje diagonale streepjes die ik over je foto heentrok tonen nu behoorlijk wat diepte en het eindpunt van water en weg ligt nu niet meer zo precies in het midden van je foto; dat maakt het geheel sterker van compositie. Ik had links of rechts ook nog wat weg kunnen snijden om het eindpunt van de diagonalen nog meer uit het midden te halen, maar ik denk dat je mij wel begrijpt nu. Zo niet, verneem ik dat graag van je.

Je mag de 3e opdracht gaan maken, kijk maar eventjes hier op het blog voor wat besprekingen waarmee je een idee krijgt van wat er verwacht wordt.

Opdracht 3:
Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol, glas of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ghkamp 3e opdracht boog 2e herhaling
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag ghkamp,

Het gaat je lukken deze maal, nóg meer diepte in de vaas, een nieuw bloempje op de bodem.
Door dat je het glas nu wat schuin voor de camera hebt neergelegd, vertoont het een zekere diepte.
Nog eventjes kijken waar het midden van je foto zit, misschien heb je ook zo'n zoekersfunctie in de zoeker van je fototoestel? Het midden van de foto mag dus niet het verdwijnpunt van de diepte zijn.

Allez, genoeg over opdracht 3, opdracht 4 wil ik nu zien! Dat gaat je lukken hoor.

Opdracht 4:
Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super Blackbird 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Super Blackbird,

Een boel windmolens die energie leveren, prachtig op een rij. Eindeloos is de lijn, net als de tijd die je er in stak om deze mooie foto te kunnen maken.

We hebben het over 'waterloop of over dingen op rij', leuk hoor, eens iets heel anders....., helaas niet volledig conform de opdracht.
Het is echt de bedoeling dat je door water te fotograferen, diepte werking krijgt.... eigenlijk voldoet de foto wel bijna aan opdracht 4 ''dingen op rij'', maar dan wordt er een close up gevraagd.

Graag zie ik alsnog een foto conform opdracht 2 van je verschijnen, het heeft geen haast, als er maar een mooie dieptewerking door een waterloop op staat.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried 4e opdracht eierdopjes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Wilfried,

Een leuke inzending, deze 4e opdracht. De eierdopjes netjes op een rij en de weerspiegeling herhaalt nog eens het ritme.
Heel goed bedacht van je om ze zo op het kooktoestel neer te zetten, de lichte kleur goed afstekend tegen de donkere ondergrond.

Ik heb jouw foto gespiegeld, ik vind de foto daarmee nog sterker geworden, wat vind je er zelf van?

Opdracht 5:
Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp waar veel dieptewerking in zit en maak 'n foto waar je trots op kunt zijn, dit is je eindopdracht.

Graag de laatste inzending, ik ben heel benieuwd naar een dieptefoto van je naar eigen idee.

Groeten Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken 4e opdracht 2e maal glaasjes op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste Fideelken,

Bedankt voor het kuisen van je glaasjes en het opnieuw maken van een foto er van.
De achterwand is nu beter zo met de dichtgetrokken lamellen, dat geeft een rustiger beeld alhoewel 1 lamel wat aan het tegenwerken was, die vertoont een donkere schaduw, maar dat is peanuts (een kleinigheidje).

Je foto op zich is erg flets en donker, bijna zoals al je inzendingen. Dat hoeft niet zo te zijn, als je je toestel Canon 500d goed in stelt.
Ook een kleine nabewerking met een fotobewerkingsprogramma mag je altijd uitvoeren bij diepte. (oplichten, verdonkeren, rechtop zetten mag allemaal, zolang je maar niet bijknipt of plakt).

De dieptewerking in je foto is goed te zien, opnieuw heb je heel goed rekening gehouden met de regels van compositie!
Wat heel leuk is, is de stevige medewerking van de lijnen in het damasten tafelkleed. Je hebt er keurig gebruik van gemaakt, goed gezien van je!!
Je had mogelijk van af een iets dieper standpunt en iets meer ingezoomd je foto kunnen maken, in dat geval had je  vooraan een groter en achteraan een duidelijk kleiner glas gekregen waardoor er nog meer dieptewerking was ontstaan, maar alez, juf is tevree en je mag de laatste vrije opdracht gaan maken. Succes ermee.

Kies zelf een aantrekkelijk onderwerp met veel dieptewerking

Groeten Cijbra


16-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op vraag van de deelnemers
Beste bezoeker,

Op vraag van deelnemers hierbij een drietal foto's van een glazen vaasje met een knikker.
Ik toon je daarmee hoe je met dezelfde onderwerpen diepte kunt tonen, of juist niet.
De dieptewerking ontstaat volledig door de plaats waar je de camera houdt.

Houd je de camera recht voor je object, zal er weinig tot geen diepte waarneembaar zijn. Het belangrijkste object staat precies centraal op je foto. (foto1)

Houd je echter je camera iets schuin/scheef voor je objecten, dan komt je object ook schuin/scheef te liggen.
Door dat gegeven, komt er al wat diepte in je foto. (foto2)

Als je een stapje verder gaat, plaats je een bloem of knikker op de bodem, ook weer UIT het centrum van de foto.
Daardoor ontstaat er een nog grotere dieptewerking. (foto3)

Zie ook de diagonale strepen die de diepte aangeven.

Vriendelijke groeten, Cijbra








15-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken 4e opdracht glaasjes op rij
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dag Fideelken,

Dit is een hele moeilijke opdracht die je meekreeg voor die dingetjes op rij.
De foto stond een beetje scheef, te zien aan de flessenhals.

Je maakte je glaasjes schoon en plaatste ze op een mooie ondergrond, netjes op rij. Daar ben ik heel te vreden over.
Wat beter kan, is de achtergrond. Deze is storend van kleur en dynamiek, want leidt te veel de aandacht weg van de glaasjes.
Je nam de moeite om een laken als achtergrond te gebruiken, maar het liet nog een stukje vrij van de kamer er achter.
Schuif de hele boel eens een beetje op, zodat je ongeveer een foto krijgt zoals ik die nu als voorbeeld erbij stak.

Wel heel leuk in je foto is de bijplaatsing van het overige glaswerk, op een goed gekozen plaats. Dat mag blijven!

Voordat je het laken ophangt verzoek ik je even de plooien wat gladder te strijken, je kunt het laken ook een dag laten hangen, even met de plantenspuit wat benevelen, dan zakken de sterkste plooien vanzelf er uit.
Ga een heel klein beetje door de knieën of zet je op een stoel en zoom een beetje in. Let op, daar komt diepte!

Ik hoop dat je nogmaals een poging wil wagen en wens je veel succes, groeten Cijbra


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yelle 1e opdracht wegje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Yelle,

Zie hier je tweede foto (eerste opdracht). Mooi hoor, heel veel dieptewerking door het meanderende wegje.
De twee kerels, sterk en scherp op de voorgrond, de naar achteren - echt de diepte in - waziger wordende foto is super goed getroffen, want niet alleen creëer je diepte door een laantje wat taps toeloopt, ook de scherpte van de voorgrond en het heiïge van de achtergrond geeft een diepte-effect. Goed gezien!
Verrassend vind ik de smoelen van de fietsers, die zullen bij zichzelf wel iets gedacht hebben over de dame in de dulven (slootkant op z'n zeeuws).
De bekabeling overlangs stoort mij niet, het hoort er gewoon bij en maakt het tot een typische, in dit geval Belgische foto.

Je mag de derde opdracht gaan maken, succes.

Maak een foto van een boog in een poort of gebouw of van een tunnel, dat kan zelfs van een closetrol of een beschuitbus zijn. Wees creatief.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cato 5e opdracht vrij met schelp
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Cato,

Het verbaast mij steeds en verheugt mij ook wanneer ik zo'n verrassing als van jou gepresenteerd krijg.
Kijk dit lijnenspel op de huid van de schelp eens aan, een waar genot voor mij -als zee-mens- om daar naar te kijken.
Prachtige dieptewerking helemaal van links vooraan tot bijna rechts achter op de foto.
De gebogen dieptelijnen spelen een waar dieptespel met elkaar.

Je bent met vlag en wimpel geslaagd, een dikke proficiat!
Jij mag ook weer een bankje naar voor, bij Digiwill in de groep licht is nog plaats genoeg.
Kijk even op het blog en stuur een foto in met in de onderwerpregel : t.a.v. Digiwill - licht en het komt goed!

http://blog.seniorennet.be/licht/

Groeten Cijbra en veel fotogenoegen samen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super Blackbird 1e opdracht weggetje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Super BB, welkom terug al weer zo snel, nu in het klasje dieptewerking.

Het allereerste wat mij opviel, hoe klein het ook is, was het silhouet van het diertje in de verte. Knap van jou dat je ziet of dit een ree danwel een hert is!
Dit dier in de verte is je echte eyecatcher, heel goed gebruikt om daarmee een extra dimensie diepte aan je foto mee te geven.
Voor de vorm trok ik de dieptelijnen nog even over je foto heen, prachtig hoor, goed gedaan!

Je mag de tweede opdracht gaan maken, een waterloop.

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilfried 3e opdracht boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Wilfried,

Wat een mooie verrassing, dit roestig doorkijkje, prachtig!
Ik trok alleen eventjes de verdeling 'regels van derden' over je foto heen, om de kijker te laten zien dat afwijken van
'de regels' ook hele mooie foto's met veel dieptewerking kunnen opleveren. Er zit tussen de vertikale lijnen nog een aardige vlakverdeling, zie je.

De dieptewerking in jouw foto wordt extra versterkt door de nog redelijk scherpe weergave van de achtergrond met de zonnige boomstammen.

'n Knappe heldere opname, mooi gedaan, goed gezien!

Je mag de 4e opdracht van de dingetjes dichtbij gaan maken, ik ben benieuwd!

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belinde 2e opdracht waterloop
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Belinde,

Je was zelf al aan het twijfelen leek het, de prachtig mooie scherpe foto, goed van kleur, geeft wel een waterloop te zien, maar geen dieptewerking.
De groene lijntjes geven aan hoe de waterloop op je foto gaat... je ziet ook een tweetal rode lijntjes die een tentje vormen.
Die rode lijntjes geven diepte weer; dus wanneer het water in het rode tentje past, geeft dit een dieptewerking aan je foto.

Probeer je het eens opnieuw a.u.b.? Het gaat je lukken. Kijk eventjes op het blog naar vorige inzendingen en in de kantlijn.
Onthoudt bij het maken van je nieuwe foto ook de regels van derden (compositie) en je zit goed!

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ghkamp 3e opdracht 2e maal boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Ghkamp,

Je hebt de keuze gemaakt opnieuw de vaas met bloem te fotograferen. Deze opname vind ik net iets minder dan de vorige en wel omdat je hier niet zo duidelijk de diepte waarneemt; bij de eerste foto zag ik duidelijk de ''ringen'' van de vaas wat een dieptewerkend effect in je foto gaf.

Opnieuw ligt het centrum van de vaas/de bloem te veel in het midden van de foto.
Kijk door je ooghaartjes naar je foto, dan zie je het misschien wat beter.
Alez, niet getreurd hoor, want al wat ik zeg (schrijf) zijn maar richtlijntjes, geen verplichtingen en ook smaken verschillen nog al eens.

Graag zie ik de 4e opdracht van je tegemoet.... jouw te kennen (oke, een klein beetje dan) kom je met opnieuw een verrassing.

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra

08-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ghkamp 3e opdracht boog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo ghkamp,

Grappig deze inzending, ik dacht... wat maak je me nu? ... maar inderdaad zit er dieptewerking naar de bodem van de vaas toe in.
Ik heb, omdat ik dat sprekender voor je foto vond, er een 1 pixel breed randje rond gezet.
De groene dieptelijnen tonen wel de diepte aan, maar geven ook weer, dat je compositie te veel op het midden is gericht.
Het bloempje zou wat meer naar links geplaatst mogen zijn, ik plaatste er wat bij en je ziet gelijk de compositie verstevigen.

Het is een heel origineel probeersel van je, en ik wil je vragen, om deze foto nog eens te maken, met dezelfde vaas.
Een ander bloempje mag! Probeer de bodem van de vaas wat meer uit het midden te fotograferen. Succes ermee.

Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belinde1 1e opdracht wegje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag Belinde, leuk dat je ook weer mee doet, dit maal bij dieptewerking in een foto.

Mooi hoor, deze opname, geeft zeer veel diepte te zien door de lange weg voor ons en alle boomstammen met hun schaduwwerking.
Je vergat een beetje de regels van de compositie er in te betrekken; het 'gat' van de verdwijnende lijnen in de diepte zit precies in het midden van je foto.
Beter was geweest je foto van een iets lager standpunt te nemen en ook, de camera wat meer naar rechts (of naar links) te houden.
De foto was dan geworden zoals deze nu bijgevoegd is, met dien verstande, dat het roze gedeelte ook takken en blaadjes had bevat, en het verdwijngat mooi op de kruising der sterke lijnen gelegen was geweest.

Maak je de tweede opdracht, probeer dan zeker de compositie er bij te betrekken. Succes hoor. Kijk eens naar de voorbeelden hier op het blog.

Maak een foto met water bijvoorbeeld een kanaal en een railing of 'n watertje/gracht met een brug, een plas met een plankier enz.


Groeten Cijbra

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fideelken 3e opdracht boogvorm
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo Fideelken,

Dat zijn nog eens mooie plekjes waar jij langs komt.
Deze poort staat op de juiste plaats op je foto en door het inkijkje krijgen wij aardig wat diepte te zien.... zie de schuine groene strepen die ik trok.
Leuk is de witte zuil aan het eind van de diepte, doordat ze op de plaats van de vertikaal getrokken lijn staat, maakt dit de dieptewerking sterker aanwezig op je foto.
Een goede oefening, je mag de 4e opdracht gaan maken.

Maak een close-up foto van dingen op een rij, zoals bijvoorbeeld knikkers, poppetjes, suikerklonten, wasknijpers, potloden of eieren ... ál wat je wenst.

Groeten Cijbra




Archief per jaar
  • 2022
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!