DISCUSSEN HOUDEN EN KWEKEN, MIJN GROTE PASSIE
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • DE DISCUSVRIENDEN
  • HONDENTIPS: magazine voor de hondenliefhebber
  • Discus Mary
    Hier vind je alles over mijn grote passie: discussen en het kweken van deze mooie vissen
    OP DEZE LINK KUN JE HET KWEEKGEDRAG VAN MIJN DISCUSSEN LIVE VOLGEN VIA WEBCAM: http://tashifrodo.ww.com/. Als je op Youtube als zoekopdracht "discusmary" intypt kun je mijn filmpjes bekijken.
    18-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aftellen
    Ik was gisteren het water aan het verversen in de kweekbakken en al de koppels begonnen te trillen en te schudden naar elkaar, zelfs voordat ik het zuivere water had toegevoegd. Ze doen alles wat ze zouden moeten doen vóór het afzetten, maar daar blijft het ook bij. Zelfs een van de koppels in de rustbak, die nu gevuld is met kweekwater, stond naar elkaar te trillen. Maar eieren.... niks, noppes, nothing, rien. Zouden ze aan het staken zijn?
    Intussen heb ik via deze blog een reactie gehad van iemand die zijn zeeaquarium wil omvormen tot een discusbak. Hij wou graag langs komen om over de hobby en het houden van discussen te praten. Is het niet geweldig dat je mensen kan leren kennen door gewoon met je hobby bezig te zijn!
    Op het amerikaanse forum was ik de berichten aan het lezen van de mensen die gekozen zijn om deel te nemen aan de wedstrijd. Eén van deze mensen had pas zijn werk verloren en terwijl hij zijn bakken aan het kuisen was, heeft hij door verstrooidheid zijn prijskoppel gedood. Hij had heet water gebruikt in plaats van voorbereid water uit zijn ton. Ik kan mij goed voorstellen hoe hij zich moet voelen. Goddank heb ik door mijn verstrooidheid nog niet meer ongelukken veroorzaakt dan nu en dan een beetje wateroverlast en zelfs dat is beperkt gebleven. Ik moet op hout kloppen, want je weet maar nooit. 
    Gisteren ben ik met mijn schoondochter gaan winkelen voor babykleertjes. We hebben een geweldige namiddag gehad. Alles is nu klaar voor de komst van ons eerste kleinkind. Nu is het nog alleen maar aftellen, nog 26 dagen...   

    18-06-2009 om 08:44 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheiding
    Ik heb de scheidingswand aangebracht in de rustbak, zoals ik gisteren vertelde dat ik wou doen. De vissen vinden het nog maar raar, maar ze moeten er ook nog aan wennen. Het zal nu gedaan zijn met de vechtpartijen tussen de beide koppels. Hopelijk gaan ze nu over tot afzetten als ze eenmaal gewoon zijn aan die blauwe muur in hun bak. Ik heb wel geen levend voer kunnen meebrengen want dat was er niet meer. Ik ga eind van de week opnieuw kijken of er levend voer is binnen gekomen.
    Gisteren zijn ook de laatste twee jonge Brilliant Turquoise discussen de deur uit gegaan. Ik heb nu alleen nog maar een paar jonge Majestic Angel discusjes die ik wil houden. De Stendkers zijn nog altijd te koop. Gisteren heb ik mijn 3 grote bakken helemaal zuiver gemaakt. Er is 300 liter osmosewater nodig geweest om alles terug bij te vullen, dat is dan nog zonder het kraanwater gerekend, want ik heb de bakken allemaal voor de helft leeg gemaakt. Vandaag moet ik de kweekbakken nog eens onder handen nemen. Eergisteren zag ik dat de temperatuur in de kweekbakken lager was dan normaal. Toen ik mijn twee verwarmingselementen nakeek zag ik dat er eentje kapot was. De hele buis van deze verwarming stond vol met water. Maar goed dat ik ze eerst had uitgetrokken of ik zou nogal een schok hebben gehad. 
    Nu moet ik alleen nog maar geduld hebben tot mijn vissen weer gaan afleggen. Hopelijk duurt dat niet te lang en krijg ik ditmaal eens een nestje grootgebracht. Baby's zullen er in elk geval binnenkort wel zijn, want de gynecoloog van mijn schoondochter hoopt dat ze nog tot eind volgende week kan wachten met bevallen, dan zou ze 37 weken zijn.  

    17-06-2009 om 08:47 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe kweekbak
    Ik ga het anders aanpakken. In plaats van elke keer de vissen te verwisselen ga ik nu de rustbak omtoveren in een tweede kweekbak. Er zitten op dit ogenblik 2 koppels in: een Leopard Snakeskin en een Marlboro. Als ik in het midden van de bak een verdeling maak met een sponsmat, dan heb ik niet alleen een extra filtering, maar mijn koppels zitten ook apart. Als ik dan het water gedeeltelijk vervang door osmosewater heb ik alweer een paar kweekbakken bij. Komen de vissen dan na verloop van tijd nog niet tot afleggen, dan hoef ik alleen de microsiemens van het water te verhogen door harder water toe te voegen en mijn vissen kunnen weer op adem komen. Ik moet nu alleen nog in de aquariumwinkel zien te geraken om de sponsmat en levend voer te halen.
    Intussen heb ik gisteren een eerste versie van de bijsluiter geschreven waar ik het gisteren over had. Als er dan kopers komen waarvan ik vermoed dat ze nog nooit discussen hebben gehouden, dan kan ik ze hiervan een kopie meegeven om er zeker van te zijn dat de vissen ook goed verzorgd worden.

    16-06-2009 om 09:18 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijsluiter
    Dit weekend zijn er weer een paar vissen de deur uit gegaan, vergezeld van een hele hoop raadgevingen. Ik heb nu nog maar 2 jonge visjes te koop. Mijn koppels zouden dus dringend voor nieuwe voorraad moeten zorgen, maar ze proberen naar niks. Hun gevechten van vorige week hadden dus niet de bedoeling om elkaar een beetje op te winden. Ik denk daarom dat ik maar weer eens ga wisselen. Ik heb het koppel Leopard Snakeskin nog in de rustbak zitten sedert bijna een maand. Eigenlijk zouden ze nog wat langer mogen blijven zitten, maar ik wil nu wel eens resultaat zien van mijn kweekpogingen. Misschien beginnen de andere koppels ook wel weer af te leggen als er eenmaal een koppel heeft afgelegd en er daardoor hormonen in het water komen. Ze zijn nochtans goed gezond en ze eten mij de oren van mijn kop, maar doen wat ik van ze vraag zit er niet in. Ik ga eerst nog maar eens mijn waterwaardes allemaal meten om te zien of er hier iets is wat ze zou kunnen weerhouden van af te zetten. Ik kan mij niet indenken wat er niet goed zou zijn, maar je weet natuurlijk nooit. Het is wel heel raar, want mijn kweekbakken worden elke dag zuiver gemaakt en krijgen elke dag een gedeelte nieuw zuiver water. Van het koppel Leopard Snakeskin/ Rood Turquoise zou ik nog kunnen geloven dat ze in hun rust zitten, maar de koppels Marlboro en Cobalt Blue hebben nog maar 2 keer afgezet sinds ze er opnieuw mee begonnen zijn. Ik heb ze gisteren ook nog eens vitamines gegeven, in de hoop dat dat ze misschien zou stimuleren om af te zetten, maar het heeft tot nu toe geen effect gehad. Ik zal maar proberen om nog wat geduld te oefenen.
    Intussen merk ik vaak dat sommige mensen wel discussen willen houden, maar niet eens de moeite kunnen doen om eerst eens op te zoeken wat de vissen nodig hebben. Sommige mensen hebben hout in hun aquarium en zeggen dat dit de oorzaak is van hun bruine water, maar als je dan vraagt of ze ook wel minstens een keer per week water verversen, dan bekijken ze je alsof je van een andere planeet komt en dan vragen ze: "Zo dikwijls, neen, ik doe dat meestal een keer per maand". Je vraagt je soms af hoe ze hun vissen nog in leven kunnen houden. Of soms willen ze malawi-cichliden samen met discussen houden en hebben ze er geen benul van dat de eisen die deze vissen stellen aan hun omgeving hemelsbreed verschillen. Ik krijg er rillingen van als ik zoiets hoor. Misschien zou er een verplicht examen moeten komen voor mensen die dieren willen houden als hobby. Zo zou men er minstens voor kunnen zorgen dat de eigenaar weet hoe hij zijn dieren moet verzorgen. Anders zou er misschien een bijsluiter bij vissen moeten komen, met uitleg over de verzorging. Ik denk dat ik eens ga proberen om zoiets op te stellen.

    15-06-2009 om 08:58 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echtelijke ruzies
    Vandaag krijgen de vissen zwarte muggenlarven te eten. Volgens de lectuur over discussen zou dit hun aanzetten om af te zetten. Vorige keer klopte dat wel, want toen ze eieren hebben afgezet, hadden ze die dag juist zwarte muggenlarven gekregen. Benieuwd of dat vandaag ook gaat werken?  Als er vandaag geen nieuwe eieren komen dan ga ik ze allemaal op rust zetten. Ik zou dringend een nieuw koppel moeten hebben en liefst eentje dat ook werkelijk afzet en zijn jongen groot brengt. Als het niet vlug gaat lukken dan ga ik de moed helemaal verliezen.
    Begin deze week zag ik het vrouwtje van mijn Marlboro-koppel telkens het mannetje aanvallen en stoten geven in zijn flank. Ik dacht dat zij klaar was om af te zetten en dat hij niet wou meedoen, maar er is nog niets gebeurd. Gisteren toen ik aan het verversen was begon het vrouwtje van het Cobalt-koppel het mannetje aan te vallen. Zij hapte telkens naar zijn mond. Ik vraag mij nu af of er geen eitjes komen omdat er ruzie is bij de koppels of dat het zo is dat de vrouwtjes wel klaar zijn om af te zetten maar de mannetjes niet. Ik zal dat eens moeten opzoeken en zien of er iets aan te doen is.
    Voor de heren onder de lezers: prettige vaderdag morgen.

    13-06-2009 om 09:40 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongeduldig
    Vandaag ben ik eens later met mijn berichtje omdat ik eerst aan de poets ben begonnen. Nu kan ik tenminste rustig zitten gaan en mijn tekstje schrijven. Niet dat er veel te melden valt, want mijn visjes zwemmen nog altijd rustig rond in hun bakken. Nochtans waren de Cobalt Blue gisteren weer aan het poetsen toen ik het water ververst had. Dat moet ik seffens nog opnieuw doen, want dat is nog niet gebeurd. Eerst nog honderd meter platte rust voordat ik daaraan begin.
    Het poetsen van de bakken is ondertussen al een routine geworden die vlot gaat. Ik ververs nu het water in mijn kweekbakken op een half uur tijd. Alles wat ik ervoor nodig heb ligt ook klaar en als de bakken ververst zijn zet ik dadelijk het osmosetoestel terug op om de waterton bij te vullen. Nadat ik een paar keer bijna de boel onder water heb gezet, zet ik nu een wekker op zodat ik op tijd ga kijken als het osmosetoestel op staat.
    Ik hoop dat ik binnenkort tenminste nog eens kan melden dat ik eieren heb, want ik vind nu dat het toch wel heel lang duurt voordat ze terug afleggen. Morgen is het al twee weken geleden. Ik vind de laatste tijd dat de weken tergend langzaam voorbij gaan, maar dat komt natuurlijk omdat ik binnen 4 weken en drie dagen oma word.
    Zo, nu ga ik maar beginnen mijn kweekbakken zuiver te maken, want mijn vissen kijken al raar als ik elke keer voorbij de bakken ga zonder iets te doen.

    12-06-2009 om 14:41 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote kuis
    Gisteren heb ik mijn kweekbakken allemaal nog eens goed uitgeschuurd. Ik heb de bodem, alle wanden en de overloopbuis met een schuursponsje bewerkt om alle eventuele aanslag te verwijderen. Je ziet die aanslag soms niet eens, maar hij is er wel. Zo kreeg ik, toen ik over de overloopbuis wreef, allemaal witte vlokjes in het water, terwijl je die niet eens ziet zitten op de buis. Het is dan ook nog niet zo lang geleden dat ik dit nog eens gedaan heb. Al die aanslag belast het water natuurlijk met nitraten en andere minder gezonde stoffen en die moet je natuurlijk in elke bak tot een minimum zien te herleiden. Ik vind het dan ook altijd vreemd als ik foto's zie van bakken waar het vuil echt in dikke lagen op de wanden en zelfs op de kegel zit. Natuurlijk heb je hier ook goede bacterieën bij, maar met een goede bioloog, gelijk ik onder mijn kweekbakken heb, heb je geen extra bacterieën nodig om je nitriet meester te worden. Ik hou mijn bakken dan ook liefst heel mooi proper. 
    Zo moet je ook bij jonge vissen elke dag zo veel mogelijk van het water verversen om ze goed te laten groeien. Je moet ze ook heel vaak en afwisselend voeren om ze mooi uit te laten groeien. Tenminste zo moet het volgens het boekje. Nu zit er bij de wedstrijd op Simplydiscus een deelnemer die zijn jonge vissen in een beplante bak houdt en het water slechts eenmaal per week ververst. Hij beweert dat hij zijn vissen altijd zo opkweekt en dat hij daar goede resultaten mee krijgt. Ik ben benieuwd of hij die bewering zal kunnen bewijzen op het einde van het jaar. 
    Ondanks alle verwennerij willen mijn vissen intussen nog altijd niet afzetten. Ze krijgen alles volgens het boekje, en toch, ze vertikken het om af te zetten. Ik ga ze nu nog zo lang ik het kan volhouden in de kweekbak laten zitten en dan wissel ik maar weer met de andere koppels. Ik zou de koppels die nu in rust zitten graag zo lang mogelijk willen laten bekomen, zodat ze er klaar voor zijn om alles goed te doen als ik ze opnieuw overzet. Ik heb namelijk geen idee hoe lang ze voorheen al in een kweekbak zaten en ze zijn misschien helemaal opgebrand van al het afzetten. Ze kunnen ook voor hetzelfde geld al een paar nesten hebben grootgebracht bij de vorige eigenaar en daarom hun nieuwe eieren en larven opeten, omdat ze voelen dat ze te verzwakt zijn om die jongen goed groot te brengen. 
    Als je ondertussen iemand weet die een goed kweekkoppel discussen verkoopt, dan mag je mij dat altijd laten weten.

    11-06-2009 om 08:21 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlichting
    Gisteren heb ik het kleinste koppel Marlboro's terug in de kweekbak gezet. Ik heb de Rood-Turquoise eruit gehaald om ze terug te wennen aan hogere waterwaardes. Als ze dan verkocht zouden worden, dan kan de koper ze dadelijk bij hogere waterwaardes houden. Ze voelen zich ook beter in een beplante bak, dat was al zo toen ik ze gekocht heb. Ik heb ook een grote waterwissel gedaan in mijn grootste showbak.
    Toen ik gisterenavond in bed lag, dacht ik er plots aan dat ik het osmosetoestel weer had opgezet om mijn voorraadbak opnieuw te vullen. Maar goed ook, anders stond vanmorgen het huis onder water. De voorraadton was al beginnen overlopen, maar het was goddank nog maar een klein beetje water dat erover was gegaan. Ik zou echt elke keer een wekker moeten opzetten als ik die bak opnieuw wil vullen, anders ga ik vandaag of morgen toch eens een overstroming krijgen.
    Intussen heb ik nog een ander probleem met mijn aquaria: de lampen van mijn beide Juwelbakken zijn kapot. Ik weet niet zeker of het de lampen zijn of de starters. Eerst was de niet-beplante bak eraan gegaan en nu is ook de beplante bak zonder licht gevallen. Hij is gewoon niet meer opgestart nadat hij tussen de middag was uitgesprongen. Het is bij de Juwel aquaria wel zo dat als 1 lamp niet meer werkt, de andere ook niet brandt.
    Ik heb al mijn aquariumverlichtingen op tijdklokken staan. Zo springen ze automatisch aan op hetzelfde uur en gaan ze ook weer uit op hetzelfde uur. In de beplante bakken heb ik een middagpauze ingelast omdat dit de vorming van algen zou tegengaan. De lichten gaan om 12 uur uit en springen om 16 uur terug aan. Op die manier is er 's morgens licht om de vissen te voeren en hebben we 's avonds geen andere lampen nodig in de huiskamer. Dat geeft een mooie sfeerverlichting. Als we dan 's avonds in de zetel zitten om TV te kijken, dan kijken we zeker zo veel naar de aquaria als naar de TV.
    Ik was daareven nog aan het lezen op de site van Simplydiscus. Ik volg daar de wedstrijd en dat is echt heel interessant. Er zijn een aantal winnaars van de wedstrijd die elk 6 vissen krijgen van dezelfde soort, uit hetzelfde nest. Zij moeten deze vissen een jaar lang verzorgen en grootbrengen en degene die zijn vissen het mooist groot krijgt is de winnaar. Er worden hierbij verschillende manieren gebruikt om de vissen te verzorgen. Zo is er een deelnemer die het water in zijn bak maar een keer in de week ververst, terwijl de meeste anderen elke dag meer of minder water verversen. De bedoeling is om op het einde van de rit uit te kunnen maken welke de beste manier is om jongen groot te brengen. Je kan er allerlei tips krijgen om discussen te verzorgen en zo leer je altijd wel iets bij.

    10-06-2009 om 08:54 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissen overzetten
    Ik heb gisteren het koppel Rood-Turquoise uit de kweekbak gehaald. Ik wil het koppeltje Marlboro opnieuw in de kweekbak zetten om te zien of zij opnieuw zouden afzetten. Dat overzetten is een hele klus, vermits het kweekwater veel lagere waardes heeft als het water in de gezelschapsbak. Eerst maak ik de gezelschapsbak zuiver en vervang ongeveer 20-25% van het water door osmosewater. Dit zorgt ervoor dat de overgang tussen kweekwater en het nieuwe water niet te groot is. Dan vang ik het koppel uit de kweekbak en zet ze in een grote frigobox met water uit de kweekbak. Deze box zet ik naast hun nieuwe woonst en met een luchtdarmpje, waar ik een knoop in leg om de snelheid te kunnen regelen, hevel ik water uit de nieuwe bak in de frigobox. Ik hang er wel ook een luchtsteentje in en zet het deksel erop, zodat het water niet te fel kan afkoelen. Als de microsiemens in de frigobox een niet te groot verschil meer heeft met het aquariumwater, zet ik de vissen over. Op die manier hebben de vissen de tijd gekregen om te wennen aan de hogere waardes. Het duurt natuurlijk wel een tijdje, maar de vissen hebben minder last van het overzetten op deze manier. Te grote verschillen in een keer zou de oorzaak kunnen zijn van een uitbraak van ziektes.
    Vermits het koppel Marlboro van hoge naar lage waardes moet verhuizen, heb ik gewacht tot vandaag om hun een behandeling in omgekeerde richting te geven. Ze hebben dan gisteren al kunnen wennen aan lagere waardes door het vervangen van ongeveer 1/4de van het aquariumwater door osmosewater.
    Ik ben intussen nog op zoek naar een goed kweekkoppel, liefst een rood. Het is niet zo gemakkelijk om een dergelijk koppel te vinden, want wie een goed koppel heeft zal dat niet gauw verkopen. Ik heb gisteren een tip gekregen van een kweker: de reden dat mijn vissen hun jongen opeten zou kunnen zijn dat ze al te lang achter elkaar hebben moeten eieren afzetten. Ze zouden dan ook dringend een hele tijd rust moeten krijgen, maar zo lang kan ik niet wachten. Het kan dus zijn dat ik mijn koppels gewoon ga vervangen door andere koppels, als ik er kan vinden natuurlijk. Ik wil wel het koppel Cobalts houden, want ik weet nog niet hoe zij hun jongen gaan verzorgen eenmaal de eitjes zouden uitkomen. De volgende keer dat zij eieren gaan afleggen ga ik er dadelijk na het afleggen een bescherming overheen zetten en die gaat er pas weer af als de jongen beginnen zwemmen.
    Ik ben gisterenavond niet op de vergadering van de discusvrienden geraakt. Mijn man moest gisterenavond blokken voor een examen. Ik hoop dat hij het vandaag goed zal doen, want het was wel heel wat dat hij onder de knie moest krijgen. Hij moest dan ook uitgerust zijn en niet pas tegen middernacht in bed liggen en er dan vroeg weer uit.

    09-06-2009 om 08:21 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allerlei
    Het was vals alarm. Ik ben dus toch nog niet oma geworden. Maar het is natuurlijk beter zo dan dat de baby te vroeg geboren zou worden.
    Zaterdag heb ik nog wat jonge discussen verkocht. Ik heb er nu nog maar 4 over. Als er nu niet rap nieuwe jongen komen, dan zit ik binnenkort helemaal zonder. Ik ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren voordat de vissen opnieuw afleggen. Als er deze week geen eieren komen, dan ga ik de koppels weer maar eens omwisselen. Ik ben intussen nog altijd aan het proberen om de Rood-Turquoise discussen te verkopen. Er was zelfs een potentiële koper die er 60 euro voor wou geven. Voor de hele groep van 6 stuks dan wel. Toen ik hem liet weten dat ik daar niet mee akkoord kon gaan werd hij lastig en stuurde mij een gepeperde mail. Zeg nu zelf, waar koop je volwassen discussen aan 10 euro het stuk, terwijl er in die groep zeker een en misschien wel twee koppeltjes zitten. Ik wil echter liever kweken met de soorten die vandaag de dag meer gevraagd worden, anders blijf ik misschien zitten met mijn jongen. Deze vissen zitten dan ook op water dat een hogere microsiemens heeft, zodat ze niet gestimuleerd worden om af te zetten. Als je ze dan over zet naar een beter kweekwater, dan kan het wel een tijdje duren voor ze eieren afzetten, dat heb ik wel gezien met mijn blauwe koppel.
    Ik ben ook aan het uitkijken naar een nieuw koppel. Als ik iets kan vinden dat mij aanstaat, dan doe ik een ander koppel weg om plaats te maken voor het nieuwe koppel.
    Vandaag wordt weer een drukke dag, want alle bakken moeten ververst worden, de honden moeten in bad, de was moet gedaan worden en straks is er de vergadering van de discusvrienden. Ik zal mij dus zeker niet hoeven te vervelen. Hopelijk kan ik straks naar de vergadering gaan, want het is weer heel interessant. Er zal gedemonstreerd worden hoe je een aquarium maakt in hout.

    08-06-2009 om 07:33 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kort tekstje
    Morgen is het een week geleden dat het koppel Cobalt blue eieren heeft afgezet. Ik ben benieuwd of ze binnen de week nog een keer gaan afzetten. Het koppel Leopard Snakeskin/Rood Turquoise zwemt lustig rond in de bak en staat bijna elke keer als ik de bijkeuken binnen kom, voor de ruit te kijken of ze eten krijgen. Het zijn echte schrokkers, ze eten mij de oren van mijn kop. Het koppel Rood Turquoise begint zich ook thuis te voelen in de kweekbak, maar ik heb voor hun een potentiële koper gevonden, dus die zullen misschien binnenkort weg zijn. Als ze zouden verkocht worden, ga ik opnieuw het koppeltje Marlboro in de kweekbak zetten.
    Ik ben de kluts even kwijt. Ik heb juist telefoon gehad dat mijn schoondochter vannacht is opgenomen in het ziekenhuis met weeën. Ze zou dus vroegtijdig kunnen gaan bevallen. Het wordt vandaag een heel spannende dag. Sorry, maar mijn tekstje voor vandaag zal hiermee ophouden. Duim maar voor haar dat alles goed mag gaan en dat ze niet vroegtijdig zou bevallen.

    05-06-2009 om 08:13 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watersnood
    Gisteren heb ik de waterwaardes in mijn kleine showbak en de rustbak nog een beetje verhoogd. Telkens breng ik de microsiemens een klein beetje omhoog, totdat hij op de ideale waarde staat om nakweek discussen in te houden en om ervoor te zorgen dat de vissen geen gatenziekte krijgen. Deze ziekte kunnen ze krijgen door tekorten aan mineralen in het water, zoals bv. in kweekwater. Een lage microsiemens betekent namelijk een laag gehalte aan opgeloste zouten in het water. Te grote schommelingen in de watersamenstelling zijn niet goed voor de vissen. Ze kunnen daardoor verzwakt worden en gevoeliger voor ziekte. Elke aanpassing moet dus zeer geleidelijk aan gebeuren. Intussen zitten de vissen in mijn kweekbakken nog op hun gemak rond te zwemmen en doen ze weer geen pogingen om eieren af te zetten. Gisteren pikte de man van de Leopard Snakeskins en die van de Cobalts even een paar keren aan de kegel alsof hij aan het vrouwtje wilde vragen of ze er geen zin in had, maar verder gebeurde er niets. Hoewel... Ik had na het verversen van de kweekbakken de kraan weer open gezet om osmosewater bij te maken en ik had het helemaal vergeten. Toen ik er weer aan dacht om te gaan kijken stond het water tot aan de buitenste rand van de ton. Als ik vijf minuten later was geweest, was de ton gaan overlopen. Ik zou daar eigenlijk een alarm op moeten kunnen zetten, maar ik denk dat zoiets een dure grap zou zijn. Ik heb hetzelfde al eens aan de hand gehad met het bijvullen van een van de aquaria, nadat ik water had afgeheveld om de bak zuiver te maken. Ik zal moeten oppassen of binnenkort staat mijn hele huis onder water.
    Intussen heb ik nog geen uitnodiging gehad voor de volgende vergadering van de discusvrienden. Ik zal er eens achter moeten horen.

    04-06-2009 om 08:26 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volksverhuizing
    Ik heb ze toch weer uit elkaar moeten halen, de zelf gevormde koppels. De Marlboro's hadden schrik voor elkaar en bij het koppel Leopard Snakeskin bleef het mannetje het vrouwtje aanvallen. De Marlboro's zitten nu samen in de rustbak met hun respectievelijke wederhelften. De koppels Leopard Snakeskin zijn ook terug bij hun juiste partner. Het experiment is dus mislukt. Je kan discussen ook geen partner opdwingen volgens de literatuur, maar niet alles wat je leest op het internet is evangelie, dus wou ik het zelf ondervinden.
    Intussen heb ik een koppel uit de bak met Rood-Turquoise discussen in de kweekbak gezet. Ze zijn nog een beetje onwennig in een kale bak en laten zich niet goed bekijken, dus is het nog moeilijk om te zien of ik de juiste vissen heb samengezet. Als je ze begint uit te vangen krijgen ze hun stresskleuren en dan kun je nog moeilijk zien of je de juiste vissen hebt, zeker als ze allemaal ongeveer hetzelfde uitzien. In plaats van het uitgevangen koppel heb ik mijn jonge vissen in de beplante bak bijgezet. Zij voelen zich hier blijkbaar veel beter dan in de babybak. Het water is wel iets minder hard in deze bak, maar ik denk dat het vooral ligt aan de beplanting en de wortel die in deze bak zit. Nu hebben ze namelijk schuilplaatsen en voelen ze zich veiliger. Het is mooi om te zien hoe ze dadelijk tussen de volwassen vissen in naar het eten toe zwemmen en hun deel meepikken. Daarbij zouden ze de oudere vissen zelfs aan de kant durven duwen, precies gelijk kinderen: ikke eerst, ikke eerst. Ik zal nu deze bakken wel vaker moeten gaan verversen, vermits ze nu zwaarder bezet zijn. Dat wordt dus voor de kleine showbak en voor de rustbak twee keer per week verversen. Gelukkig kan dat met water dat grotendeels uit de kraan komt en slechts een klein gedeelte osmosewater. Vermits ik de babybak niet meer hoef te verversen, zal dat niet al te veel extra water per week zijn. Ik spaar intussen wel de elektriciteitskosten uit van de babybak.
    Ik ga vandaag, als de jonge visjes het nog goed doen, de babybak helemaal zuiver maken en de sponsen van de filters die erin zaten ga ik eerst in kokend water leggen om eventuele bacteriën te doden en dan gaan ze in de bioloog onder de kweekbakken, zodat ze dadelijk klaar zijn om te gebruiken, moest ik ze terug nodig hebben. Ik word elke dag meer voorstander van de bioloog als filter want het heeft alleen maar voordelen, tenzij je de ruimte die een bioloog nodig heeft als nadeel beschouwt. Het water in de kweekbakken is ook altijd kristalhelder en door de bovenstaande droogfilter zo rijk aan zuurstof dat je de vissen bijna ziet genieten, en daar geniet ik dan weer van.

    03-06-2009 om 08:21 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Experimenteren
    Ik heb het gedaan. Ik heb bij mijn Leopard Snakeskins en bij de Marlboro's telkens de vrouwtjes verwisseld met het vrouwtje van het andere koppel van dezelfde soort. Bij de Leopards joeg het mannetje het nieuwe vrouwtje in het begin telkens weg. Daarna werd hij rustiger. Het mannetje van het Marlboro-koppel probeerde niet naar het vrouwtje, hij ging gewoon ergens anders in de bak zitten. Ik ben nu benieuwd wat er gaat gebeuren als ze een paar dagen bij elkaar zitten. In de rustbak is er door de wissel van de vrouwtjes geen enkel probleem geweest. Daar zwemmen de vrouwtjes meer bij elkaar, misschien om hun ervaringen uit te wisselen.
    Het koppel Cobalt Blue ziet eruit alsof ze spijt hebben van hun kannibalistisch gedrag. Ze zitten weer voor de kegel te kijken wanneer er iets mee gaat gebeuren. Ze hebben nochtans hun strepen weer, het teken dat ze klaar zijn om af te zetten. Ik ben benieuwd wanneer ze opnieuw een poging gaan doen. Meestal is de tussentijd voor discuskoppels om af te zetten tussen de 6 en de 14 dagen. Het verwondert mij daarom ook dat het koppel Marlboro niet meer opnieuw heeft afgezet. Na de eerste keer dat ze hadden afgezet en de eitjes dadelijk daarna weer hadden opgegeten, hebben ze nog één keer alle voorbereidingen getroffen om af te gaan zetten, tot proefafzetten toe, maar daarna zijn ze gestopt en hebben ze niets  gedaan. Dat vind ik wel heel vreemd.
    Vandaag moet er weer flink ververst worden in alle bakken. De babybak, de rustbak en de bak met de Rood-Turquoise discussen krijgen weer wat harder water erbij. De showbak met de wildvang krijgt behalve zuiver water ook nog een nieuwe dosis plantenvoeding. Ik ben volop bezig met het maken van osmosewater. Ik heb vorige week een paar van de onderdelen vervangen door nieuwe, zodat het weer wat sneller vooruit gaat en ik minder afvalwater heb.

    02-06-2009 om 08:54 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer een verrassing.
    Je raadt nooit wat wij hier zagen toen we zaterdagavond thuis kwamen van een daguitstap... Het koppel Cobalt Blue had eieren afgezet. Eerst had ik het nog niet gezien, want de eieren hadden dezelfde kleur als de kegel en het koppel staat altijd voor de kegel te kijken wat ze er nu eigenlijk mee moeten doen. Ik begon met mijn bakken zuiver te maken en ik had al de helft van het water van de eerste kweekbak afgeheveld, toen ik aan hun bak begon. Plots zag ik dat er op de achterkant van de kegel een tamelijk groot legsel zat. Ik ben toen heel voorzichtig verder gegaan met afhevelen en het koppel probeerde mij zelfs niet weg te jagen. Gisteren hebben ze de hele dag mooi staan waaieren, hoewel het wijfje het mannetje soms aanviel en wegjoeg. Ik ben niet tussen gekomen omdat ik eerst wou afwachten wat ze zouden gaan doen. Als ik dadelijk ga tussen komen, weet ik niet of dit een goed koppel zou zijn of niet. Vanmorgen waren alle eieren opgegeten, dus ik veronderstel dat het mannetje de eieren opeet. Volgende keer ga ik er dus een beschermkegel overheen zetten in afwachting om te zien of ze de jongen als ze beginnen te zwemmen ook nog opeten.
    Intussen heb ik beslist om een experiment te wagen met mijn andere koppels. Ik ga de vrouwtjes van de koppels Leopard Snakeskin eens uitwisselen. Wie weet zal dat hun drang om eieren af te zetten stimuleren. Normaal wordt er altijd gezegd dat de vissen zelf hun partner moeten uitkiezen, maar wie weet lukt dit toch wel. Als er nieuwe variëteiten worden gekweekt, worden er toch ook twee uitgezochte vissen bij elkaar gezet, dus wie weet. Het is trouwens maar een experiment.  
    Vanmorgen zag ik op het internet dat er gekende discuskwekers zijn die hun website vernieuwd hebben. Ik vind het wel spijtig dat ze de teksten die op hun website staan klakkeloos overnemen van andere sites. Als "discusexpert" moet je toch op zijn minst eigen teksten kunnen schrijven met informatie over je vissen. Je kan dan mensen die geïnteresseerd genoeg zijn om je site te bezoeken en te lezen, je eigen ervaringen meegeven in plaats van dingen te gebruiken die iemand anders al tientallen keren gekopieerd heeft van andere sites. Je vindt op het internet bijna altijd dezelfde informatie onveranderd terug. Dat vind ik wel spijtig.
    Nu ga ik dus aan mijn experiment beginnen, hopelijk vallen er geen gewonden.

    01-06-2009 om 09:49 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat men mij vraagt
    Zojuist hebben mijn koppels nog eens genoten van een verse maaltijd levende artemia. De rest van de dag krijgen ze zwarte muggenlarven. Dat zou een voer zijn dat stimuleert tot afzetten. Ik ben benieuwd.
    Ik heb gisteren bovenaan deze blog een stukje tekst bijgezet, zodat mensen die deze blog lezen en die niet vertrouwd zijn met het houden van discussen, heel vlug een beeld hebben van wat een discus nodig heeft. Regelmatig krijg ik vragen van mensen die een aquarium hebben met daarin allerlei soorten vissen bij elkaar, een gezelschapsbak dus, en die daar graag discussen bij zouden willen zetten. Dat kan natuurlijk als je rekening houdt met wat een discus nodig heeft en dan kijkt of de vissen die je al hebt dezelfde eisen stellen aan hun leefomgeving. Je kan bv een vis die het best gehouden wordt op een temperatuur van 22-24 graden niet bij een discus zetten. Ook vinnenbijters zoals sommige barbeelsoorten horen niet thuis in een discusbak. Vissen die druk heen en weer zwemmen door de bak en de rust verstoren voor de discus zijn ook geen goede bijvissen. Als je al deze voorwaarden met elkaar vergelijkt en er rekening mee houdt dat een discus een langzame eter is, dan kan je vissen die dezelfde eisen stellen aan het water wel bij discussen houden. Die vissen moeten natuurlijk wel niet de maat hebben van levend voer, want daar zullen ze dan ook voor aanzien worden door de discus.  
    Wat heeft een discus nodig? Wel dat is vlug verteld: 50 liter water per vis, zuiver water met een PH in het zuurdere bereik en voor nakweekvissen ook wel iets boven de 7. Verder een water met een lage hardheid en een temperatuur tussen 28 en 30 graden. Je moet discussen altijd houden in een groep van minstens 5 dieren, want het zijn scholenvissen. De bodem moet licht gekleurd en fijn van structuur zijn en geen scherpe stenen bevatten, vermits de discus graag in de bodem blaast om naar voedsel te zoeken. Er moet in het aquarium geen te sterke stroming zijn, maar het water moet wel goed gefilterd worden. Als je dan nog enkele mooie stukken kienhout in je bak zet en enkele planten die de hoge temperaturen verdragen, dan zullen je discussen heel tevreden zijn. Je moet er bij het beplanten wel rekening mee houden dat de vissen zwemruimte nodig hebben. Als bijvissen worden meestal Zuid-Amerikaanse zalmsoorten aanbevolen, bv. kardinaaltjes, roodneuszalmpjes, fantoomzalmen, bijlzalmen enz. Als bodembewoners zijn de corydorassen heel geschikt en ook enkele L-nummers. Mijn droom is een bak van 4 meter lang, 70 cm diep en 65 cm hoog met daarin een grote groep wildvang discussen en een hele grote school zalmpjes. Moest ik ooit de lotto winnen, dan zou zo een bak er zeker komen. 
     

    30-05-2009 om 09:54 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filters, voer en zo
    Ik ben gisteren naar de viswinkel geweest om levend voer te halen, hopelijk helpt dit mijn vissen om terug te beginnen met afleggen. De vissen waren er in elk geval heel blij mee, want ze begonnen dadelijk naar de rondzwemmende artemia te happen en binnen korte tijd was alles opgegeten. Natuurlijk heb ik intussen mijn voorraad van diepvriesvoer ook weer bijgevuld, want meer dan 20 discussen kunnen toch wel wat eten op een dag. Dan reken ik daar de jonge vissen nog niet bij die in een aparte bak zitten om uit te groeien. Ik denk dat ik die jonge vissen binnenkort maar ga verhuizen naar de rustbak, tenzij ik ze kan verkopen. Om mijn filters toch klaar te houden voor noodgevallen, steek ik de sponzen in de bioloog van mijn kweekbak. Hier blijven ze goed gevuld met de nodige bacteriën, zodat ik ze maar hoef uit te nemen en in de filter te steken als ik ze nodig heb. Weer een voordeel van een bioloog. Hoewel ik op de meeste van mijn bakken een potfilter heb, ben ik toch een heel groot voorstander van een bioloog, mits je de nodige plaats hebt natuurlijk. Het is wel zo dat in de huiskamer een bioloog wat te veel lawaai kan maken door het overstromen van het water in de overloopbuis, maar dat kan je opvangen door bioballen in die buis te stoppen, zodat het water niet zoveel lawaai maakt. Als je dat kan, kun je de bioloog ook in een andere ruimte plaatsen, naast de ruimte waar je aquarium staat. Je laat dan de buizen met het water uit het aquarium gewoon door de muur heen gaan naar de bioloog en weer terug door de muur naar het aquarium. Je zult wel wat meer warmteverlies hebben, maar je kan je buizen altijd inpakken met een isolatie.
    Ik heb gisteren mijn Rood-Turquoise vissen een tijdje in de gaten gehouden en als ze niet verkocht raken ga ik eens proberen om een paar van die vissen in de kweekbak te zetten. Normaal gezien moet een koppel dat ik uit deze groep haal, een veel beter koppel zijn dan de vissen waar ik nu mee probeer te kweken. Ze zijn namelijk al van jongs af aan bij elkaar en deze koppels vormden zich dan ook vanzelf. Maar eerst moet ik mijn koppels in de kweekbakken nog de kans geven om te reageren op het levende voer dat ik ze nu de komende dagen ga geven. Hopelijk worden ze daardoor tot afzetten gestimuleerd.
    Ik heb gisteren ook de bodem van mijn bak met wildvang terug aangevuld. Er was een hele deuk ontstaan door het uithalen van de vallisneria die in deze bak niet goed groeide. Ik kreeg wel heel veel zijscheuten, maar ze werden niet hoger dan een dertigtal cm. Ik wou de vallisneria vervangen door Heteranthera Zosterifolia, Sterrenkruid, maar dat was niet in de winkel. Ik zag wel een ander mooi plantje, de Rotala Wallichii en heb dat meegebracht. Thuis gekomen heb ik ontdekt dat dit plantje eigenlijk van Azië afkomstig is en dus niet echt past in het biotoop van de discus, maar vermits ik niet van plan ben om mee te doen aan huiskeuringen, komt dat niet zo nauw, zolang het maar goed groeit.
    In ieder geval, ik probeer zo goed mogelijk voor mijn dieren te zorgen, zowel voor de vissen als voor de honden en de pony's. Dat kan niet voor iedereen gezegd worden, want in de buurt is er gisteren weer consternatie geweest rond een man die zijn pup aan het afrossen was met een aftrekker. De politie was er vlug bij en hopelijk zal die man deze keer zijn lesje wel geleerd hebben, want een half jaar geleden hebben ze al een hond bij hem weggehaald omdat het arme beestje ganse dagen opgesloten zat zonder voldoende eten of drinken.
    Eigenlijk zouden zulke mensen eens op dezelfde manier behandeld moeten worden.

    29-05-2009 om 08:43 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afzet stimuleren
    Ik weet niet wat er scheelt, maar mijn vissen hebben precies hun goesting verloren om nog eieren af te leggen. Zelfs de twee koppels die tot nu toe nog niet hebben afgelegd, behalve één keer toen ze dadelijk de eieren hebben opgegeten omdat ik ze had doen schrikken, proberen nergens naar. Nochtans heb ik gisteren een waterwissel gedaan van 40% van de kweekbakken.  De waterwaardes zijn ook prima, want ik heb de PH gemeten en die was 6,2, de KH was 1, de GH 4 en de µS was 100. Dat zijn prima waardes om de vissen te laten kweken. Aan hun voeding kan het ook niet liggen, want ze krijgen als eerste voeding afwisselend 2 soorten droogvoer voor discusvissen en 1 soort spirulinavlokken. Elke dag krijgen ze een andere soort. Voor de rest van de dag krijgen ze nog 3 keer diepvriesvoer en daarbij voeder ik elke dag een andere soort. Ik heb in mijn diepvriezer een bak apart voor het visvoer, daarin zit ondermeer artemia, rode, witte en zwarte muggenlarven, mysis, mosselvlees, discusmengeling en krill. Af en toe haal ik ook eens levend voer en dat krijgen ze dan een paar dagen na elkaar. Misschien moet ik dat nog maar eens gaan halen. Levend voer zou ook een stimulans zijn om af te zetten gelijk zwarte muggenlarven dat zou zijn. De andere manieren om je vissen tot afzetten te stimuleren zijn: een grote waterverversing (heb ik gisteren dus gedaan), de temperatuur verlagen of verhogen en de PH verhogen of verlagen. Alle andere keren dat ik deze manieren heb toegepast zetten ze nog dezelfde dag af, maar nu... ze doen precies of ze niet weten wat ik bedoel.
    Nog een paar dagen en ze gaan naar de rustbak, dan kunnen ze daar op hun gemak bekomen. Ik moet dan eerst wel nog de waterwaardes in de kweekbakken terug verhogen, anders is de overgang naar de rustbak te groot, want daar is de µS 350-400. Ik zou eigenlijk moeten wachten tot volgende week donderdag om ze over te zetten, want dan zitten ze er twee weken in en hebben de andere vissen 2 weken rust gehad. Dat is toch wel een minimum om een beetje te bekomen. Misschien doe ik dat ook wel maar ik zou zo graag nog eens een keertje eieren hebben want het is altijd zo spannend om te zien wat er van gaat komen. Je hoopt toch telkens weer dat de vissen nu eindelijk geleerd hebben dat ze hun jongen niet mogen opeten en dat ze ze goed gaan verzorgen. Wie weet, misschien de volgende keer.

    28-05-2009 om 09:22 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met de waterwaardes
    Oeps, ik was de tijd uit het oog verloren. Ik was juist een franstalige site over discussen aan het lezen en vermits mijn frans niet meer zo heel vers is, kost het mij wat moeite om alles te begrijpen wat er staat. Je kon op deze site ook vragen stellen en ik heb dat dan ook gedaan. Ik ben benieuwd of ik een antwoord ga krijgen want ik denk dat deze site al heel wat jaren geleden op het internet is geplaatst en dat er nu niet meer naar wordt omgekeken.
    Intussen is hier een foto van de groep Stendker discussen die ik verkoop. Ze staan te koop aangeboden op Kapaza.be.
    Discus te koop/for sale

    en hier is nog een close-up van enkele van de vissen:

    Discus te koop/for sale 2

    Ze zijn prachtig en er is minstens één koppel tussen, maar ik heb er nooit kweekpogingen mee ondernomen omdat ik dadelijk na aankoop van deze vissen mijn 5 andere kweekkoppels heb gekocht. Ik heb slechts 3 bakken waar ik in kan kweken, dus kan ik niet alle koppels tegelijkertijd laten kweken. In de gezelschapsbakken, zoals deze bak hierboven, hou ik de waterwaardes hoger dan de waardes die nodig zijn om te kweken. Hierdoor doen de vissen ook geen pogingen om af te zetten. Als je echter de waterwaardes naar beneden brengt tot op de juiste kweekwaardes, dan zal je zien dat er koppels beginnen te baltsen en een territorium beginnen te verdedigen. Een koppel dat gevormd is uit een groep discussen is normaal gezien een zeer goed koppel dat zijn jongen goed zal verzorgen. Misschien zou ik beter eens een koppel uit deze groep in mijn kweekbakken zetten. Het probleem is echter dat ik de vissen hierdoor veel stress bezorg omdat dan, in de bak waarin het koppel uit de kweekbak moet gezet worden om plaats te maken voor het nieuwe koppel, er opnieuw zal gevochten worden om uit te maken wie de baas is in de bak. De vissen in de Stendker-bak zullen dan weer stress hebben doordat er vissen moeten worden uitgevangen en er een nieuwe rangorde moet worden ingesteld. Ik probeer dit zo veel mogelijk te vermijden.
    In mijn kweekbakken ga ik vandaag de PH weer eens wat naar beneden brengen. Als dit deze week geen eieren oplevert, dan ga ik begin volgende week de waterwaardes in mijn kweekbakken eens langzaam hoger brengen  tot de waardes van een gewone gezelschapsbak. Als de vissen dan op die manier eens een rustpauze hebben gehad, kan ik weer eens een poging doen om ze te laten afzetten. Misschien lukt het dan beter.

    27-05-2009 om 09:21 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van de hak op de tak
    Ik heb gisteren wat afgezweet om al mijn bakken zuiver te krijgen en water te verversen, maar mijn visjes waren natuurlijk wel heel blij. Als het zo warm blijft moet ik gaan zoeken naar een manier om de bakken te koelen in plaats van ze te verwarmen. In elk geval spaart het zo heel wat elektriciteitskosten uit want ik denk niet dat er op het ogenblik moet bijverwarmd worden.
    Gisterenavond was er een vergadering van de aquariumclub. Het ging deze keer over levendbarende vissen. De kweek hiervan is natuurlijk niet te vergelijken met het kweken van discussen, want zet een mannetje en een vrouwtje van die vissen bij elkaar en probeer er dan maar eens voor te zorgen dat na een tijdje je bak niet krioelt van de jongen. De gup wordt niet voor niets ook miljoenenvisje genoemd. De moeilijkheid hierbij is dat het kweken van bepaalde kleurvarianten wel ingewikkeld is. Je moet de juiste soorten vissen met elkaar kunnen kruisen en terugkruisen om de juiste kleuren te krijgen. Ik heb ook wel guppen en platy's gehad, maar die visjes vind ik te druk in een aquarium. Ik hou meer van de statige schoonheid van vissen als de discus en de maanvis. Wat ik ook prachtig vind is een grote school vissen die langzaam van een kant van de bak naar de andere zwemt. Ik heb zo een school van een veertigtal kardinalen in mijn bak zitten, elke avond beginnen die aan hun show. Ze zwemmen dan bijna op een rij van twee aan twee doorheen de bak. Prachtig om te zien is dat. Je krijgt wel niet hetzelfde effect met kleine schooltjes, dan zwemmen ze in een veel losser verband.
    Ik heb gisteren van de club ook wat nieuwe lectuur meegebracht en in een van de boekjes staat hoe je kardinalen kan kweken. Je hebt daarvoor wel heel zacht en tamelijk zuur water nodig.  De koppels moet je uit een groep vissen zien te vangen. Begin daar maar eens aan met vissen die allemaal hetzelfde uitzien. In elk geval heb ik nu weer wat te lezen, anders krijg ik ontwenningsverschijnselen. Ik kan niet zonder lectuur, want als ik niets meer in huis heb om te lezen zou ik de gebruiksaanwijzing van mijn wasmachine lezen om toch maar iets te hebben. Het aantal boeken dat ik in mijn leven al heb verslonden is niet te tellen. De laatste tijd zijn het bijna altijd boeken over vissen natuurlijk.
    Iedereen in de club is het er intussen over eens dat ik slechte kweekkoppels heb, anders zou ik al lang jongen hebben. Ik hoop dat mijn vissen binnenkort het tegendeel bewijzen.

    26-05-2009 om 07:41 geschreven door Mary

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/05-19/05 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Inhoud blog
  • Ik stop ermee
  • De jonge visjes
  • Kweekervaringen
  • Succes?
  • Verrassing
  • Overloper
  • Dit moet mij even van het hart
  • Foto
  • Nieuws
  • Nog meer eieren
  • Kiekenkot
  • Mijn nieuwe bak gaat goed vooruit
  • Mijn nieuw bakje is klaar
  • En het ging vooruit, het ging vooruit....

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • air max 90 supply (nike air max 1)
        op Foto
  • WOW (new balance 574)
        op Foto
  • Vanuit bewolkte Waterland/Noord-Holland (Patricia)
        op Foto
  • jonge visjes (Leo Boels)
        op Spannende tijden
  • discus eten geven (dirk)
        op Na de show
  • Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!