In een eerdere bijdrage (klik hier) heb ik een aantal foto's gepost over de wandeling "Le Calvaire" die start in Bomal.
Een eerder moeilijke wandeling met een aantal hoogtemeters en waaraan kleine kinderen en honden best niet deelnemen.
Hierna twee foto's. Een uit de oude doos (= scan van een oude prentkaart) met het zicht op de hoogte van "Le Calvaire" en een gemaakt tijdens onze passage indertijd.
Het dorp Bomal (deelgemeente van durbuy) mag ook gezien worden.
Er is niet alleen de wekelijkse zondagse markt "La Petite Batte" die veel toeristen lokt, maar ook de wandeling van "De Calvaire" en andere wandelingen, het kasteel met tuin, de streekprodukten, enz. die menigeen naar dit pittoreske dorpje lokken.
Je hebt de anticlinaal, Falize -of Omaliusrots in Durbuy, maar je hebt ook de kleine anticlinaal. Dit is een kalksteenrots van een aantal meters hoog waarop het kasteel werd gebouwd.
Je vindt deze op het einde van het Koning Boudewijn park niet zo ver van de Ourthe en recht tegenover Le Sanglier des Ardennes.
Mooi geplooide rots die dient als fundering van het kasteel.
Ook in Durbuy en omgeving vind je veel streekprodukten. Denk o.a. aan de confituur Saint-Amour, het Durboyse bier, la ferme Houard, enz.
Een aantal producenten hebben zich verenigd in een vennootschap 'Li Terroir'. Je kan dus op de website online een bestelling plaatsen en deze in Durbuy en deelgemeenten aan huis laten leveren.
Je kan een aantal van deze produkten ook ontdekken op de wekelijkse markt in Melreux (Hotton). Deze (overdekte markt) gaat door in zaal Arthur Delacolette in de Rue du Noyer nr 36 in Melreux/Hotton.
In de buurt van de Falize -of Omaliusrots vind je verschillende waterpartijen.
Water brengt leven in de brouwerij, maar niet iedereen houdt ervan. Zie tweede foto hierna van onze hond die niet echt amateur was van dit bruisend geweld.
"Met de trein zou je er al zijn" is een mooie slogan maar, dit geldt niet voor het toeristentreintje in Durbuy dat met een slakkengangetje door het dorp rijdt
Bovendien mag je viervoeter niet mee (honden niet toegelaten).
Ook bekend als de Falize-rots of “Al Rotche al Falèye” en onder geologen als de Omalius-rots.
Een anticlinaal of anticline is een A-vormige rots of een plooiing naar boven die ontstaan is als een gevolg van een reeks gebeurtenissen:
De afzetting van sedimenten op de zeebodem in horizontale lagen of ‘strata’.
De plooiing van die strata. Die vervorming treedt op wanneer de aardkorst wordt samengedrukt. In het geopark gebeurde dit zo’n 325 tot 300 miljoen jaar geleden, toen de Varistische of Variscische bergketen werd gevormd.
Erosiefasen: gaandeweg is dit Varistische bergketen geerodeerd tot een afgevlakt, monotoom reliëf: een schiervlakte. In die rotsachtige ondergrond hebben zich beetje bij beetje rivieren uitgesneden en zo ontstond het landschap van vandaag.
De naam Omalius-rots verwijst naar de Belgische geoloog ‘Omalius d’Halloy’ (1783-1875) die de anticlinaal in 1806 beschreef.
De anti-clinaal komt opnieuw, in kleinere vorm, tevoorschijn onder de fundamenten van het kasteel.
Hierna nog enkele foto's gemaakt in het stadje (zowel dag als bij nacht) en een tweetal van de paddenstoelen die met dit regenweer uit de grond schieten.
Zulke lampionnen zorgen toch altijd voor sfeer.
Nog zo'n sfeermaker
Wellicht is het water van de Ourthe nu niet meer zo warm.
's avonds ligt het stadje er verlaten bij.
Mooi uitstalraam met juwelen.
De zijkant van een winkel
Daar zijn ze dan in alle mogelijke vormen en kleuren.
Zie ook foto hierna.
Nee beide foto's heb ik niet in het stadje genomen,
Ik ben Erik , en gebruik soms ook wel de schuilnaam de toerist.
Ik ben een man en woon in Galmaarden (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 26/09/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen, fotograferen, tuinieren, reizen, lekker uit eten gaan, enz..
De Ardennen zijn onze favoriete bestemming en in het bijzonder Durbuy, de parel van de Ardennen.