Het landje van belofte ?
Zieke Britten overrompelen Belgische ziekenhuizen !
Britse gezondheidstoeristen, zieken die in hun eigen land worden geconfronteerd met ellenlange wachtlijsten of met peperdure privé-behandelingen, hebben België ontdekt. De Sunday Times meldt namelijk dat Belgische artsen nog meer Britten behandelen dan hun collega's in Frankrijk en Duitsland. Die twee landen waren tot voor kort de belangrijkste toevluchtsoorden voor zieke onderdanen van koningin Elizabeth.
Toen de na-oorlogse Labourregering in de jaren veertig van de vorige eeuw de Nationale Gezondheidsdienst (NHS) stichtte, was dat een revolutionair idee: volledig kosteloze gezondheidszorg voor iedereen. Kosteloos is die dienst nog altijd, maar intussen is gebleken dat tussen die droom en de realiteit steeds meer (financiële) problemen in de weg staan. En de problemen nemen toe naarmate de gevolgen van de vergrijzing zich ook op dit vlak gaan doen voelen.
Dat alles betekent dat de NHS al lang niet meer opgewassen is tegen de groeiende stroom van patiënten. Met als gevolg propvolle en vaak behoorlijk oude ziekenhuizen, met grote zalen zoals wij die al lang niet meer kennen en waarin soms zelfs mannen en vrouwen slechts door een scherm zijn gescheiden.
Ook de lange wachtlijsten, die in geval van kanker- en hartpatiënten zorgen voor onnodige sterfgevallen, vormen een huizenhoog probleem binnen de Britse gezondheidszorg. Zelfs de miljarden ponden die de regering-Blair sinds het begin van deze eeuw in de gezondheidssector heeft gepompt, blijken niet voldoende effect te sorteren want de krant geeft verschillende voorbeelden van mensen die in Engeland zeker een jaar op een operatie zouden moeten wachten.
Dus trekken steeds meer Engelsen naar het Europese vasteland. Vooral dan naar België, door de Sunday Times geprezen als het land met de hoogste concentratie artsen en ziekenhuizen in Europa, en met een wereldwijde reputatie op het vlak van hart- en hersenoperaties, cosmetische chirurgie en vruchtbaarheidstherapieën. Waarbij nog komt dat de prijzen voor particuliere ingrepen tussen de 20 en 50 procent lager liggen dan in het Verenigd Koninkrijk en dat ziekenhuisinfecties in België zeldzaam zijn (sic).
Volgens Keith Pollard, directeur van een van de organisaties die zich specialiseren in het voor buitenlandse behandeling doorsturen van Britten is België zonder twijfel de beste keuze. Elke maand ontvangt zijn Treatment Abroad tussen de 1.500 en 2.000 aanvragen voor medische benadeling overzee. 62 procent van de mensen die een cosmetische ingreep willen, tot zelfs 82 procent van de kandidaten voor andere behandelingen, geven er de voorkeur aan naar België te trekken.
Voor de patiënten is er, naast de snelle en goede behandeling in een Belgische kliniek, nog een voordeel. In veel gevallen moet de NHS namelijk de kosten van de Belgische ingreep terugbetalen, want het Europees Gerechtshof bepaalde dat patiënten daar recht op hebben als ze in eigen land ontoelaatbaar lang moeten wachten, al is die laatste bepaling niet duidelijk gespecifieerd.
Dr.Milo |