Vanessa Chinitor was gast op het Banket van de Vlaamse Wijngilde. Tweemaal hoera voor Joskevermeulen, die er "grootmeester wijnproeven" werd en twee keer bij de zangeres kwam...
Mijn favoriete winnaars, van boven naar onder : Dana voor Ierland in 1970; Toto Cotugno voor Italië in 1990; Carola voor Zweden in 1991!
Over mijzelf
Ik ben Joske, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Joskevermeulen.
Ik ben een man en woon in West-Vlaanderen (Vlaanderen) en mijn beroep is muziekliefhebber.
Ik ben geboren op 15/02/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: muziek, kunst, reizen,lachen,....
Joskevermeulen is de broer van André Vermeulen, dé kenner van het Eurosongfestival! IK HOOP OOIT IN DE VOETSPOREN VAN ANDRé TE TREDEN, misschien met dit BLOG!
Kate ziet er hier goed uit, al gaat ze niet naar de finale van Eurovisie in Griekenland!
1965 : Belgium. Mijn eerste bal, de "Male" in Esen (Diksmuide) in de brouwerij, gastzangeres Lize Marke! Nu kan je in die brouwerij in Esen terecht voor "De Dolle Brouwers".
Sandra Caldarone, geboren 15.10.1972, wint als Sandra Kim op 13-jarige leeftijd het songfestival voor "la Belgique".
EUROSONGFESTIVAL
De uitlaatklep tégen of voor het Festival, tégen of voor een lied, moet dit liedjesfestival blijven doorgaan, moeten de oostblokkers er bij blijven,.... Als U dat wenst, dan kan je op dit blog reageren op het Songfestival, of het nu dat van 1956 was, of dat van 2007... of een nieuwtje voor 2008???
19-05-2013
Denemarken wint in 2013 het songfestival!
Ze was favoriet en wist die rol te verzilveren: Emmelie de Forest heeft met haar liedje 'Only Teardrops' het Eurovisiesongfestival gewonnen. België belandde op een gedeelde elfde plaats met het nummer 'Love Kills' van Roberto Bellarosa.
Favoriete Emmelie de Forest, in prinsessenjurk en op blote voeten, ging Azerbeidzjan voor. Oekraïne eindigde op de derde plaats, gevolgd door respectievelijk Noorwegen en Rusland.
Het is al de derde keer dat Denemarken het Eurosongfestival wint. Het land mag daardoor volgend jaar het liedjesfestival organiseren.
Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland, België, Oekraïne en Nederland mogen zaterdag mee doen aan de grote Eursongfestivalfinale!
Zojuist hebben 16 landen hun liedje gebracht, waaronder Nederland en België. Nog even geduld en we weten of onze lage landen zaterdag mogen meedingen voor het Eurovielied 2013!
Engelbert Hump heeft voor Verenigd Koninkrijk een stap gezet naar de overwinning. Hongarije en Albanië volgden. Net voor het festival begon gaf broer André nog aan dat Albanië moet in de gaten gehouden worden! Na Lithouwen en Bosnië-Herzegovina kwam Rusland aan de beurt. En let op : dit nummer zal het wellicht wél maken, het deuntje blijft in je hoofd spoken! Dan Ysland : eenvoudig lied met mooie tweezang.
Vervolgens Cyprus met "lalala" : haar Engels is niet zo goed, het nummer heeft ritme, maar geen winner, als je het mij vraagt, en plagiaat volgens een aandachtige luisteraar. La France was daarna aan de beurt. Ook eentje om direct te vergeten!
Italië was de volgende. Italiaans en Engels door elkaar! Een rommelig boeltje, geen schijn van kans!
Estland dan! Man met mooie stem, heeft wel wat. Zijn eenvoud kan voor vele punten zorgen.
Nummer 12 is Noorwegen... Niets voor mij, sorry!
Dan de organisator Ajerbeidjan. Vrouw met een stem, zeg! Mooie balade, maar geen winner!
Roemenië ... Waarom zingt dit meisje in het Spaans? Mooi deuntje.
Denemarken was de volgende. Hoorde ik daar een valse noot van dit meisje in postbodepak?
Griekenland dan, typisch songfestival met Griekse invloeden...
En dan Zweden... volgens André nog een winner! Alleen de Russische oudjes zouden voor Zweden roet in het eten gooien. Wat denk je? Wordt dit nummer één?
Turkije was de volgende... aanstekelijk Turks maar geen winnaar!
Spanje misschien? Teveel typisch songfestival, laat maar voorbij gaan.
Duitsland was dan aan beurt. Een jonge man met een goed klinkend Engels lied. Dit nummer zie ik wel zitten.
Malta was lied nummer 21. Het deuntje doet het wel maar... mag voor mij zonder prijs naar Malta terug.
Macedonië kwam dan en was niet mijn ding. Ook een onmogelijke taal, hé.
Dan maar naar Ierland luisteren... Iets te veel acteren, zeker? Als je niet kijkt is het lied wel te genieten! Misschien een kanshebber??
Servië was nummer 24! Mooi gezongen door een man in maatpak met ook nog een prachtige stem. Kanshebber??
Oekraïne was als voorlaatste aan de beurt. Zo'n stem voor deze vrouw! Kan heus alle kanten op maar staat niet op mijn winnaarslijst!
Modavië mag de rij sluiten. Kan er voor mij niet door, maar als laatste krijg je soms nog véél punten...
Voor mij zijn de kanshebbers : Rusland, Zweden, Duitsland, Ierland en Servië.
De resultaten van de stemming is straks hier live te volgen!
Dinsdag om 21 uur had de eerste kwalificatie Eurosong 2012 plaats! Mijn broer presenteerde voor onze VRT. Ik hield het meest van de nummers van Ysland, Griekenland, San Marino, Moldavië, Ierland en... Rusland !
Klaar voor het songfestival van 2012? We gaan er deze avond voor : onze Belgische inzending moet dan door de selecties geraken! Deze avond volgen we "live" het festival via dit blog. Om de 5 minuten wordt het verslag aangepast!
Ook deze avond volgden wij life de finale MET de uitslag na 23 uur...Ziehier de definitieve uitslag van dit songfestival met Azerbeidjan als duidelijke winnaar met 221 punten voor Italië met 189 punten en Zweden met 185 punten! België en Nederland waren al uitgeschakeld!
In 1987 werd het songfestival besloten met een prachtig klassement! Stel je voor : op nummer drie eindigde Italië, vertegenwoordigd door Umberto Tozzi + Raf met "Gente di Mare". Nummer twee was voor Duitsland, de groep Wind met "Lass die Sonne in dein Herz", terwijl Ierland weer eens eerste werd : Johnny Logan zong "Hold me now"!!!
DUITSLAND heeft toch wel het eurosongfestival gewonnen, zeker? Met 246 punten waren ze duidelijk sterker dan Turkije (170 punten), Roemenië (162), Denemarken (149) Azerbeidjan (145) en.... België! Met 143 punten is Tom uit Eeklo een verdienstelijke zesde geworden. Bij de eerste landen die punten gaven haalde ons land tweemaal 12 punten, waardoor wij eventjes de eerste plaats bezetten, maar het is de eindafrekening die telt!!! Op de foto : Lena Meyer-Landrut die gewonnen heeft! Nog te onthouden van de voorrondes : België haalde met 167 punten de beste score als we de beide halve finales samen tellen, dan komt Griekenland (133), Ysland (123), Turkije (118), Azerbeidzjan (113), Georgië (106) en Roemenië (104). Vorige donderdag won Turkije met 118 punten de tweede halve finale.
Volgens de laatste gegevens van een poll naar de eerste, tweede en derde plaats voor de finale van deze avond is er, tot 13 uur, zo gestemd. Voor een goed begrip : wij Belgien konden ook stemmen voor de eigen kandidaat... Bovenaan de lijst staat België, tweede is Ysland gevolgd door Duitsland. Op nummer vier staat Azerbeidzjan met daarna Frankrijk en Turkije. Zeven is Ierland, dan Israël, negen wordt Denemarken en tien is Griekenland. Eenzaam achteraan staat Moldavië gerangschikt. Mijn eigen klassement is : winnaar Georgië, tweede Ierland en derde België. Mijn wens is dat Tom Dice eerste wordt voor Ierland, dan kan ik mijn vrienden uit het groene eiland eens uitlachen, want zij konden dat al zo dikwijls met ons doen!!
Voor de duidelijkheid, dit was mijn pronostiek! Nederland heeft het liedje "Ik ben verliefd" gebracht. Typisch Vader Abraham-stijl, maar het maakt zeker kans op de finale, en eens zover wordt het een ware concurent voor de Vlaamse Tom!!! Sieneke zorgde er voor dat de champagne bij ons NIET heeft gevloeid, want deze "oorworm" (en oorworm is het woord voor een lied dat direct kan meegezongen worden) haalde het niet! Sieneke was achteraf telleurgesteld dat Pierre Kartner, die het lied schreef, haar niet heeft getroost met een telefoontje! Ook het nummer uit Slovenië bleef plakken, met het "berg"dreuntje met accordeon naast het moderne werk met gitaar... Nu nog een kanshebber : Ierland, Niamh Kavnagh nam al deel en WON al voor Ierland, en nu weer een groot nummer! Cyprus is een volgende kanshebber ; een jongen met een gitaar!?! En dan Croatië : een mooi nummer, maar een onmogelijke taal, die misschien niet tot de finale geraakt. Georgië bracht een mooie dans-act, maar haar krachtige stem loodste haar wellicht naar de finale. Als laatste kwam Turkije aan de beurt en voor mij mochten die direct terug naar huis..
Voor het eerst sedert er met halve finales wordt gewerkt (2004) gaat België door naar de grote finale van zaterdag 29 mei! Tom heeft punten gekregen uit de tele-voting én van de beroepsjury! Wat ik eigenlijk (nog) niet mag zeggen : Ik heb gehoord van mijn broer André Vermeulen, die gisteren presenteerde op "een" dat Tom het héél goed gedaan heeft, qua stemmen via de voting én de juries. Daarop voortgaande komt België zaterdag wellicht in de top 5, al moet de tweede halve finale ook nog afgewacht worden...
Naast België konden ook Albanie, Servie, Wit-Rusland (Belarus), Griekenland, Moldavie, Portugal, IJsland,Bosnie-Herzegovina en Rusland een plaats in de finale bemachtigen.
Nu donderdag vindt in Oslo de tweede halve finale plaats met daarin de Nederlandse inzending Sieneke.
Tom Dice treedt zaterdag als zevende aan in de finale van het Eurovisie Songfestival 2010. Dat werd op de persconferentie na afloop van de eerste halve finale geloot. Tom treedt met "Me and my guitar" op tussen twee opzwepende nummers: het rocknummer uit Bosnië & Herzegovina en de balkanritmes uit Servië.
De champagne vloeide gisteren ten huize joskevermeulen!!! Er staat er nog verschillende koud voor zaterdag.
In Memoriam Bobejaan. Nogmaals is een songfestivaldeelnemer overleden. Ik haal een "oud" bericht van dit blog weer naar voren...
De allereerste Vlaamse inzending op het songfestival was Bobbejaan Schoepen in 1957. Hij zong een "straatdeuntje", waarbij hij ongeveer de helft van het lied.... floot! Blijkbaar was het, in die tijd, de gewoonte om op straat fluitend te kuieren. Het bracht hem geen winst op : hij werd achtste op tien deelnemers! Nadien werd Schoepen natuurlijk een "monument" in de Vlaamse muziekwereld. En wie kent nu zijn "bobbejaanland" niet? Ach ja, in 1957 was Corry Brokken de winnares met "Net als toen"... Nederland boven! Alle andere deelnemers zijn voor mij volslagen onbekenden...
In 1965 ging Conny Vandenbos voor Nederland naar het Eurosongfestival. "Het is genoeg" haalde de elfde plaats. De tekst van dit lied is, althans voor mij, niet op te sporen! Mijn vrouw is verzot op rozen... Daarom even de tekst van "Roosje mijn roosje"...
M'n roosje - Conny van den Bos
Hij vergeet nooit die eerste ontmoeting En hij weet nog precies wat ze zei Hij vergeet nooit toen zij in z'n armen Voor 't eerst zei "de liefste ben jij" Hij vergeet nooit die nacht na de trouwdag Haar grapjes, haar ernst en haar trouw En hij weet nog precies hoe ze lachte Toen hij zei "'k maak een liedje voor jou"
Ik geef je een roosje m'n Roosje Ik geef je een roos elke dag En ik hou van jou, tot de wei zonder dauw En de echo niet lacht om een lach
Ik zag ze zo vaak in ons straatje Een oud heel tevreden lief paar Als het strand bij de zee waren zij met z'n twee Want ze hielden zoveel van elkaar Ieder kind wist, van hem kreeg je dropjes En zij gaf de kleinste een zoen Ze schuifelden saam naar het hoekje En hij zong z'n liedje van toen
Ik geef je een roosje m'n Roosje Ik geef je een roos elke dag En ik hou van jou, tot de wei zonder dauw En de echo niet lacht om een lach
Nu loopt hij alleen door 't straatje En staat stil bij de dropjesdrogist Hij koopt daar wat snoep voor een kleintje Dat niet weet dat hij oma zo mist Dan plukt hij een roos uit een tuintje Dat mag want men kent zijn verdriet Dan zet hij die bloem bij haar steentje En zingt daar heel zachtjes haar lied
Ik geef je een roosje m'n Roosje Ik geef je een roos elke dag Geen uur gaat voorbij of je bent dicht bij mij Ik kom nu heel gauw als het mag Ik geef je een roosje m'n Roosje Ik geef je een roos elke dag Ik geef je een roosje m'n Roosje Ik geef je een roos elke dag Ik geef je een roosje m'n Roosje Ik geef je een roos elke dag
Mijn broer André is er echt het hart van in : na 9 jaar verslaggeving op het eurosongfestival mag hij dit jaar NIET naar Oslo! Het gebeurt dit jaar... vanuit Brussel ! joskevermeulen
Vorige maand overleed Teddy Scholten, die voor Nederland het Songfestival van 1959 won. Op 3 mei wisselde ook de toenmalige Zweedse deelneemster Brita Borg het tijdelijke voor het eeuwige. In 1959 zong ze voor Zweden 'Augustin' naar een bescheiden negende plaats. Brita Borg is 83 geworden.
Luxembourg wint in 1972 het festival! Het is Vicky Léandros, die de uitnodiging van Luxemburg aannam en met "Après toi" de overwinning haalde! Je moet dus niet in een land wonen om de kleuren van dat land te verdedigen! Eervol tweede : New Seekers met "Beg steal or borrow" voor het Verenigd Koninkrijk. Duitsland werd derde met Mary Roos "Nur die Liebe lässt uns leben" en Sandra en Andres en "Als het om de liefde gaat" werd nummer 4 voor Nederland!
1974 : ABBA wint het eurosongfestival! Deze keer wist iedereen het op voorhand : "Waterloo" zou het songfestival winnen. En toch waren nog andere grote namen aanwezig... Ik denk maar aan... Gigliola Cinquetti (op 2 voor Italië met "Si"), Mouth en MacNeal (op 3 voor Nederland met "I see a star"), Olivea Newton John (United Kingdom) op 4, Peret (Spanje) op 9 en Cindy und Bert (Duitsland) op 14! Op zaterdag 27 april 1974 komt ABBA reeds binnen in de BRT-top 30 op nummer één, ze zullen er weken blijven staan! Ook Olivia Newton John komt nieuw binnen op nummer 8. Tussen haakjes : "Tiger Feet" van MUD werd toen van de eerste plaats verdreven, en belandt op twee!
Topfavoriet Alexander Rybak won vorige zaterdag het 54ste Eurovisiesongfestival met een score van maar liefst 387 punten. Zijn Fairytale, een volledig eigen geschreven nummer, eindigde bijna in heel Europa in de top 3. Een zeer knappe prestatie van de 23-jarige Noor die IJsland en Azerbeidjaan, dat respectievelijk tweede en derde werden, versloeg. Twee weken is Alexander al in Moskou. Sinds zijn aankomst in Moskou, bijna twee weken geleden, werd hij door iedereen al als topfavoriet beschouwd. Zelf bleef hij ijzig kalm onder al die druk. Talent heeft hij te over. Hij schreef en componeerde zijn nummer zelf, speelt viool, heeft een aangename stem en beschikt over de nodige X-Factor, kortom alles wat een echte songfestivalwinnaar moet hebben. Zijn Fairytale verpletterde dan ook de concurrentie. Door de Noorse overwinning verhuist het circus volgend jaar hoogstwaarschijnlijk naar Oslo. De Belgische eer werd hoog gehouden door Hadise. De Molse nam deel voor Turkije en eindigde met haar Düm tek tek vierde. Daarmee behaalt ze haar top vijf notering die ze wou halen!
Heel bescheiden startte in 1956 "Het eurosongfestival" met 6 deelnemers, die elk 2 liedjes brachten... Winnares werd Lys Assia met "Refrain". Zij vertegenwoordigde ZWITSERLAND! Een tweede, derde of vierde plaats was er niet : alleen een winnaar werd aangeduid. Gekende deelnemers waren Corry Brokken en Freddy Queen!
Noorwegen heeft het songfestival van vorige zaterdag gewonnen. Ysland werd tweede, en daar waren ze in het koude thuisland méér dan gelukkig mee! Op drie kwam Azerbeizjan, gevolgd door Turkije en het Verenigd Koninkrijk - de eerste van de rechtstreeks geplaatste nummers! Zijn ook elk jaar rechtstreeks geplaatst (door hun geldelijke bijdragen) : Frankrijk - die dit jaar achtste werd, Duitsland - een beschamende 20ste plaats en Spanje nog slechter met een 23ste plaats! Uit de eerste halve finale (dinsdag 12 mei) weten we daarinYsland won voor Turkije en Bosnië & Herzegovina. België haalde de zeventiende plaats met één puntje. Uit de tweede halve finale (donderdag 14 mei) weten we dat daar Noorwegen won voor Azerbeidjan en Estland. Ook Nederland was slechts zeventiende met slechts 11 luttele puntjes.
Door omstandigheden kan ik de grote finale van deze avond niet live met dit blog volgen.... Gelive me te verontschuldigen en de uitslag via andere kanalen vinden....
Gisterenavond had het Junior Eurovisiesongfestival plaats in Cyprus. Georgië heeft het met glans gehaald, terwijl België en Nederland in de onderste helft belandden... Door technische moeilijkheden kon ik het festival niet live verslaan. Verontschuldigingen van mij! De uitslag : 1 Georgië - 154 punten 2 Oekraïne - 135 punten 3 Litouwen - 103 punten 4 Malta - 100 punten 5 VJR Macedonië - 93 punten 6 Wit-Rusland - 86 punten 7 Rusland - 73 punten 8 Armenië - 59 punten 9 Roemenië - 58 punten 10 Cyprus - 46 punten 11 België - 45 punten 12 Servië - 37 punten 13 Nederland - 27 punten 14 Griekenland - 19 punten 15 Bulgarije - 15 punten
Op de foto : de winnaars Bzikebi... En voor de statistieken : elk land kreeg van de beroepsjury 12 punten (het maximum). Georgië, Malta, Ukraïne, Macedonië en Roemenië kregen van àlle andere deelnemers punten, België kreeg punten van 11 andere deelnemers, Nederland 5 keer!
In Rusland is beslist dat de finale van Eurosong volgend (voor)jaar opnieuw wordt verkozen door de kijkers - via televoting - én door een beroepsjury! De halve finales zullen wél nog steeds beslecht worden via televoting.
Door het behalen van de overwinning is Rusland volgend jaar gastland voor het 54ste eurosongfestival. Dit zal plaats hebben op 12, 14 en 16 mei 2009! Het Westen hield zich, al met al, nog goed staande tijdens de laatste finale, vermits er in de top 10 toch nog vier niet-Oostbloklanden eindigden met Noorwegen, Turkije, Griekenland en Israël.
Na de overwinning van Rusland nog even deze opmerkelijke bijzonderheden : Over België : Ishtar was, in de eerste voorronde van vorige dinsdag, voorlaatste met 16 punten. Die punten kwamen van Nederland (10 punten) en van Letland (6 punten). Ook gezien dat mijn favoriet Polen pas 24ste werd in de grote finale?? En wat gezegd van een 17de plaats voor Zweden, één van de favorieten bij de bookmakers? En zouden ze nog wel een "wild card" moeten geven aan Duitsland, Frankrijk, Spanje en Verenigd Koninkrijk, omdat zij het meeste geld pompen in het eurocirkus?? Kijk eens naar hun opvallend lage score!! Over Dima Bilan uit Rusland nog het volgende : Hij zong het nummer 'Believe', een ballade over het blijven geloven in de vervulling van dromen. 'Ik voel me gesteund door jullie, bedankt Belgrado, bedankt iedereen', verklaarde Bilan.
Rusland wint het eurosongfestival, dat is om 0u 10 bevestigd! De uitslag was al bekend op drie puntengevers van het einde! Toch de verdiende winnaar, zeker! Toch moet gezegd dat de oostbloklanden weer gul punten gaven aan de buurlanden! De uitslag 1. Rusland 272 2. Oekraïne 230 3. Griekenland 218 4. Armenië 199 5. Noorwegen 182 6. Servië 160 7. Turkije 138 8. Azerbeidzjan 132 9. Israël 125 10.Bosnië & Herzegovina 110 11. Georgië 83 12. Letland 83 13. Portugal 69 14. Ijsland 64 15. Denemarken 60 16. Spanje 55 17. Albanië 55 18. Zweden 47 19. Frankrijk 47 20. Roemenië 45 21. Kroatië 44 22. Finland 35 23. Duitsland 14 24. Polen 14 25. Verenigd Koninkrijk 14 Tussen haakjes : de foto bij dit bericht is NIET van het songfestival!
Zou er tussen deze kandidaten een winnaar zitten? In volgorde van de foto's : Rusland - Dima Bilan; Oekraïne - Ani Lorak; Servië - Jelena Tomasevic; Zweden - Perrelli; Armenië - Sirusho en Portugal - Vania Fernandes.
Nog een laatste keer repeteren en de 25 finalisten zijn klaar voor het festival. Rusland, Oekraïne, Servië, Zweden en Armenië zouden zich, volgens de bookmakers, mogen opmaken voor de eindstrijd op de overwinning. Er is ook nog hoop voor Portugal, dat de laatste dagen nog veel mensen extra heeft weten te bekoren!! Hier zijn dan de 25 finalisten, in volgorde van optreden, voor deze avond. 1. Roemenië 2. Verenigd Koninkrijk 3. Albanië 4. Duitsland 5. Armenië 6. Bosnie & Herzegovina 7. Israël 8. Finland 9. Kroatië 10. Polen 11. Ysland 12. Turkije 13. Portugal 14. Letland 15. Zweden 16. Denemarken 17. Georgië 18. Oekraïne 19. Frankrijk 20. Azerbedzan 21. Griekenland 22. Spanje 23. Servië 24. Rusland (zie foto : Dima Bilan) 25. Noorwegen. De namen van de nummers en van de deelnemers vind je verder onder het bericht van 9 mei.
Vanavond heeft de tweede halve finale van het eurosongfestival 2008 plaats gehad. Wie gaat er door??? Eerste pronostiek van MIJ (om 21 uur) : Portugal, die met de zangeres Viana Fernandes het laatst optreedt scoort straks hoog! Intussen is de uitslag bekend. Gaan door : Ysland, Turkye, Zweden, Ukraïne, Denemarken, Letland, Georgië; Albanië, en PORTUGAL!!! Foto : Charlotte Perrelli (Zweden).
Na het "verlies" voor de Lage Landen, tijd voor de finalisten. De tien finalisten van de eerste voorronde zijn Griekenland, Roemenië, Bosnia-Herzegovina, Finland,Rusland, Israel, Azerbedjan, Armenië, Polen en Noorwegen. Voor de publieke opinie is Rusland de grote favoriet en voor Joskevermeulen is Polen een te duchten kandidaat. Wat denken jullie? Ik heb het nog niet over de kandidaten van de tweede halve finale... Foto hierbij : Isis-Gee, mijn favoriet uit Polen.
Hedenavond gaat de eerste voorronde van het eurosongfestival door. België en Nederland treden vanavond op.... Als het van de Vlamingen afhangt, dan wint ons land met verve deze voorronde. Meer dan 60 % van de Vlamingen stemt op de eigen deelname. Als we de Internationale boekmakers mogen geloven, dan haalt ons land het niet! Slechts 10 % van de Vlamingen zien Nederland doorgaan. Ook de bookmakers geven Nederland weinig kans! Om 21u30 had Ishtar een feilloze act opgevoerd. Het is wél een sterke finale met verschillende goede nummers. Let op Polen (nr 10) : een zangeres met een prachtige stem. Daarentegen een blaam voor het festival : de Ierste kalkoen. De Lage landen gaan niet door, jammer! Ierland blijft ook steken : gelukkig!
1e halve finale, 20 mei - tien nummers plaatsen zich voor 25 mei : 2e halve finale, 22 mei - tien nummers plaatsen zich voor 25 mei :Finale: op zaterdag 25 mei (samen met de 20 nummmers van 20 en 22 mei) : Servië: Jelena Tomaević - Oro Frankrijk:Sébastien Tellier - Divine Duitsland: No Angels - Disappear Spanje: Rodolfo Chikilicuarte - Baila el ChikiChiki Verenigd Koninkrijk: Andy Abraham - Even if
Isthar is niet alleen de Babylonische godin van de liefde, het is ook de naam van het muzikaal collectief rond Soetkin Baptist en Michel Vangheluwe. Allebei studeerden ze aan het Lemmensinstituut en allebei hebben ze een voorliefde voor Europese volksmuziek. Ze brengen dan ook liefdesliederen van de 11de eeuw tot vandaag, waaronder verschillende eigen composities. De groep is bezig aan zn tweede album en treedt regelmatig op in culturele centra. In totaal zijn ze met zn tienen, maar op het Eurosong-podium zullen ze met een beperkte bezetting staan.
Over O Julissi Na Jalini
Michel heeft een liedje geschreven dat hem doet denken aan zn kindertijd. Het gaat over een kind dat in al zn onbevangenheid op stap gaat en af en toe eens door een donker bos moet. Zo weerspiegelt het nummer het leven van alle dag, met de negatieve en positieve ervaringen die erbij horen. Het liedje mag dan wel geschreven zijn in een verzonnen taal (gebaseerd op talen uit het Oostblok), dankzij woorden als kolossali krokodilli kan je hier en daar wel iets uit de tekst opmaken.
Over Eurosong
Ishtar wil de mensen graag iets nieuws bieden. Ze zijn er zeker van dat de verzonnen taal en het vrolijke deuntje ervoor zorgen dat iedereen hun liedje zal kunnen appreciëren. Bovendien staan er allemaal geschoolde muzikanten op het podium, waardoor ze zich naar eigen zeggen positief onderscheiden van poppemiekes allerhande die het uiteindelijk niet kunnen waarmaken. Dat Servië vorig jaar gewonnen heeft, vinden ze niet meer dan terecht.
01 - Brahim met What I Like About You 02 - Paranoiacs met Shout It Out 03 - Nelson met When I Cant Find Love 04 - Sandrine met I Feel The Same Way 05 - Ishtar met O Julissi Na Jalini
Uit deze nummers, die al uit verschillende voorrondes kwamen, heeft het Vlaamse publiek gekozen voor "O Julissi Na Jalili" van Ishtar om ons land te vertegenwoordigen in Belgrado in de HALVE finale van 20 mei eerstkomend!
Joskevermeulen had gisteren het geluk om te mogen meespelen met het "introspel" van Radio 2 (goudzoekers). Guy Depré was mijn kwismaster, en ik haalde een 5 op 10 intro's! Eén eurosongwinner hoorde bij de intro's : ABBA.
Dit blog ziet er in 2007 zo uit : Regelmatig zullen, een voor een, alle WINNAARS de revue passeren. Om het spannend te maken, wordt de rij NIET van 1956 naar 2007 afgegaan en dus ook niet van 2007 naar 1956! Maar kom maar eens weer kijken en ah, ja, DIT BERICHT ZAL STEEDS BOVENAAN STAAN, dus even verder zien! Moeten nog komen : 1961, 1968, 1970, 1971, 1973, 1982, 1986, 1991, 1996, 1997, 2000. 1973 komt er morgen aan!
"Nocturne" heette het winnend nummer van Secret Garden (Noorwegen). Opvallende verliezer was "Verliebt in Dich" voor Duitsland op de laatste plaats (23). En zeggen dat Duitsland, wat ook zijn uitslag is, het daarna weer mag optreden... In '95 was Spanje tweede door Anabel Conde en "Veulve conmigo".
WATERLOO heette het nummer dat in 1974 het Songfestival won!!! Björn Ulvaeus en Benny Andersson schreven halverwege de jaren zestig hun eerste nummer 'Isn't it Easy to Say', maar behaalden hun eerste succes als ze een Zweedstalig lied schreven dat de nationale litlijsten haalde. Ongeveer tegelijkertijd brachten zangeressen Agnetha Fältskog en Anni-Frid (Frida) Lyngstad hun eerste Zweedstalige nummers uit. Het viertal kwam in 1970 voor het eerst samen. Agnetha en Frida werden toen achtergrondzangeressen van Björn en Benny. Door het nationale succes van hun eerste single 'People Need Love' besloten ze definitief samen verder te gaan. Van de vier voornamen werden de eerste letters achter elkaar gezet en zo ontstond in 1972 de groep ABBA. Het Eurovisie Songfestival in Brighton in 1974 werd ABBA's internationale doorbraak. Met het lied 'Waterloo' wonnen ze het festival en gedurende de rest van de jaren zeventig werden ze één van de succesvolste bands ter wereld. Alleen in de VS bleef het succes bescheiden. Agnetha en Frida trouwen met en scheiden na verloop van tijd weer van Björn en Benny. In 1982 viel het kwartet ook muzikaal uit elkaar en richtten Benny, Agnetha en Frida zich op hun eigen solo-carrières. Björn en Benny bleken ook een succesvol musical-schrijversduo. De grootste Zweedse groep aller tijden heeft wereldwijd zo'n 200 miljoen platen verkocht.
In 2000 winnen de gebroeders Olsen voor Denemarken het festival : "Fly on the wings of love". Rusland sleept de tweede plaats in de wacht : "Solo" van Alson! Letland wordt derde met "My star" van Brain Storm!
Van het Eurosongjaar 1998 moeten we maar twee nummers onthouden : Dana International zong en won met "DIVA" voor Israël, terwijl "Where are you" van Imaani voor het Verenigd Koninkrijk op twee belandde!
Frankrijk mocht nog eens victorie kraaien : "L'Oiseau et l' enfant" van Marie Myriam stond op het hoogste schavot! Ook in het Frans werd Michèle Torr vierde voor Monaco ("Une petitte Française"). De Lage landen scoorden minder goed met Dream Express ("Need a million") en Heddy Lester ("De malle molen").
In 1965 wint Frankrijk het Festival. France Gall kon met "Poupée de cire, poupée de son" de jury overhalen en de zegebloemen krijgen. Luxemburg werd derde met Guy Mardel en "N'avoue jamais". Udo Jürgens, Bobby Solo, Conny van de Bos en Lize Marke waren de andere bekenden.....
Voor een deelnemer aan het Eurovisiesongfestival moet het niet alleen erg zijn om laatste te eindigen, als je daarnaast geen enkel punt hebt gekregen, moet het al heel erg zijn! Welnu, in de 51 songfestivals, zijn er wel degelijk 34 (vierendertig) deelnemers, die met "zero points" naar huis gingen! Voor België was dat twee keer : voor Vlaanderen was dat toen Lize Marke in 1965 "Als het weer lente is" bracht en voor Wallonië in 1962 toen Fud Leclerc "Ton nom" vertolkte; voor Nederland ook twee keer en dat was in 1962 toen De Spelbrekers "Katinka" brachten en het jaar daarop toen Annie Palmer "Een speeldoos" zong; voor Luxemburg was het David Alexander Winter, die in 1970 puntenloos bleef met "Je suis tombé du ciel" ! Hoe zou het zijn met Lize Marke???
Servië wint heden het Eurosongfestival! Eindelijk wint nog eens een traditioneel festivallied! Ik had ongelijk door te denken dat het nog extravaganter ging worden dan vorig jaar! Het Songfestival kan opnieuw met opgeheven hoofd verder! Toch was mijn voorspelling (zie vorig bericht) en niet zo ver naast , lees maar wie tweede werd...
Het laatste Nieuws zegt : "
Servië wint Songfestival met dramatisch gebed
Marija Serfovic wint voor Servië.
Servië heeft de 52ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen in de Finse hoofdstad Helsinki. Zangeres Marija Serfovic, een manvrouw die iets dramatisch zingt dat 'Gebed' betekent, haalde het van Oekraine (tweede) en Rusland (derde).
Het Nieuwsblad zegt :
BRUSSEL - (Belga) Servië heeft zaterdag in Helsinki de finale van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Uit de 24 finalisten bleek zangeres Marija Serifovic het populairst met haar dramatische ballade 'Molitva'. Het is de eerste maal sinds het uiteenvallen van Joegoslavië dat Servië het Songfestival wint.
Na de afgetekende winnaar van vorig jaar -de Finse rockers van Lordi wonnen met een 'monsterscore'- waren de punten deze keer meer verdeeld. Dit zorgde voor een spannende puntentelling. De top drie was wel al snel duidelijk. De winnares kreeg uiteindelijk 268 punten achter haar naam. Op de tweede plaats eindigde Oekraïne met de dragqueen Verka Serduchka en het nummer Dancing Lasha Tumbai (235 punten). Nummer drie werd Rusland met de meidengroep Serebro en het nummer Song #1. De drie werden als favoriet beschouwd. Net als de vorige jaren viel op dat er opnieuw "politiek" werd gestemd. Zo bedeelden bevriende buurlanden, vooral in Scandinavië, de oude Sovjet-Unie en de Balkan, elkaar rijkelijk met de hoogste scores. Aan deze 52ste editie van het Eurovisiesongfestival nam een recordaantal van 42 landen deel. Donderdag was er reeds de halve finale waaraan ook België moest participeren, maar zich niet kon kwalificeren. De door de RTBF gezonden KMG's met hun nummer LovePower sloegen niet aan. België gaf zaterdag de meeste punten aan achtereenvolgens Griekenland (8), Armenië (10) en Turkije (12). Winnaar Servië kreeg van ons land 7 punten. (VDH)
Beste songminners, zeg dat Joske het verteld heeft :
Vooral Oekraïne valt op met de travestiet Verka Serdoetsjka en haalt het hedenavond, zeer tegen mijn zin. Hij doet deze act al 17 jaar en is zeer overtuigend en het is echt overdreven post-Sovjetdecadentie. De algemene teneur in Helsinki is wel dat iedereen hoopt "dat er nog eens een mooi gezongen nummer wint." Van de landen die rechtstreeks voor de finale geplaatst zijn, hoort "Frauen regier'n die Welt" van de Duitser Roger Cicero thuis in die categorie van "mooi gezongen nummers". Daarnaast zijn Georgië en Hongarije mooi gezongen.
Eergisteravond de halve finale van het eurosongfestival 2007 gezien?? Als je het gezien hebt, dan kan je er op dit blog je mening over uiten. Als je het niet gezien hebt, dan heb je een immens circusoptreden gemist! De enkele serieuze deelnemers zijn eruit gestemd. Dat belooft voor deze avond! Ik maak géén anti-reclame, maar ik zal geen on-lineverslag maken van dit Songfestival, in tegenstelling tot vroegere mededelingen! Natuurlijk krijgen jullie na het festival toch wel de uitslag... Over eergisteren, weinig woorden : Ook dit jaar is België er niet in geslaagd om de finale te halen van het Eurovisie Songfestival. The KMG's zijn er dus niet meer bij in Helsinki. Wit-Rusland, Macedonië, Slovenië, Hongarije, Georgië, Letland, Servië, Bulgarije, Turkije en Moldavië konden zich wél plaatsen voor de finale. Geen enkele West-Europese deelnemer overleefde de preselectie!
Hedenavond had de voorronde plaats van het Grote Festival van volgende zaterdag. En de Lage Landen konden het niet waar maken : Noch Nederland, noch België wisten zich te kwalificeren... Een héél persoonlijke mening : beiden waren niet goed genoeg...
Zwitserland is in 1988 aan de eer : niemand minder dan Céline Dion vertegenwoordigt dit land met "Ne partez pas sans moi". Maar ook andere bekende namen waren van de partij : Lara Fabian ("Croire") werd nummer 3 voor Luxembourg, Gérard Joling ("Shangri-la") werd tiende voor Nederland en Frankrijk haalde uit met Gérard Lenorman ("Chanteur de charme"), helaas maar met een elfde plaats voor gevolg!
Zweden is in 1984 weer aan de beurt. De veelzeggende titel "Diggy-loo diggy-lee" van de Herrey's krijgt het meeste punten, terwijl Linda Martin voor Ierland op twee eindigt met "Terminal 3". Niet te vergeten zijn dit jaar Italië (Alice + Battiato zongen " I trein di Tozen") en het wondermooie "Ik hou van jou" van de Nederlandse Mirabelle!
Engeland is wat onbeleefd uitgedrukt, misschien, want het gaat wel over "United Kingdom" dat in 1967 zegevierde. Sandie Shaw mocht "Puppet on a string" brengen, en haalde het, onder andere, voor Vicky (Leandros), die Luxembourg vertegenwoordigde met "L'amour est bleu" op plaats 4 en de Vlaamse Louis Neefs op plaats 7 met "Ik heb zorgen". Misschien ook onbeleefd van mij om hierbij géén foto van de winnares te plaatsen, maar wél de foto van onze betreurde Louis??
Het wordt soms eentonig, want in 1993 was opnieuw IERLAND the winner : "In your eyes" van Niamh Kavanagh haalde de eerste plaats, Patrick Fiori werd voortreffelijk vierde met "Mama Corsica". Hiermee haalde Frankrijk, volgens mij, een te matig resultaat !!
In 1985 wint Noorwegen het festival! Bobbysocks "La det swinge" en haalt het voor Duitsland - Wind zingt "Für alle" en Izhar Cohen "Olé Olé" op 5 en Al Bano en Romina Power "Magic oh Magic" op 7!
Izhar Cohen met de Alphabeta haalt voor Israël uit op het festival van 1978 met de veelzeggende titel "Ah-bah-nee-bee". Andere bekenden waren Baccara op 7 met "Parlez-vous français?" voor Luxemburg en Richie e Poveri op 12 met "Questo amore" voor Italië. Een zeer goed resultaat voor België op 2 door Jean Vallée met "L'amour fait chanter la vie".
1964 : Italië, die mee aan de basis lag van de oprichting van het eurosongfestival in 1956 (naar analogie van het "festival van San Remo"), wint eindelijk het eurosongfestival. "Non ho l' étà" van Gigliola Cinquetti zorgde daar voor. Zie ook mijn bericht van 17 juli 2006. 1964 was ook het jaar van "Dèsque le printemps revient" van Hugues Allfray (nummer 4 voor Frankrijk) en "Warum nur warum" van Udo Jürgens (op 6 voor Oostenrijk).
In 1959 wint Teddy Scholten met "een beetje" het Eursongfestival voor onze Noorderburen! Italië werd (maar) zesde met "Piove" van Domenico Modugno, net zoals België met "Hou toch van mij" van Bob Benny! Als je bij "1958" kijkt, zie je dat Domenico toen derde werd met de monsterhit "Volare". In 1959 wordt "Piove" géén nummer-1 hit in Amerika.
Het jaar 1979 was het jaar van Milk and Honey. Zij zongen voor Israël "Hallelujah" en gingen aan de haal met de overwinning. Ze lieten Anne-Marie David ("Je suis l'enfant du ciel") en Dschingis Khan ("Dschingis Khan") achter zich, en dat waren net onze buurlanden Frankrijk en Duitsland.
Natuurlijk... als Toto Cotugno zou meedoen, moest ie ook winnen!!! En dat gebeurde in 1990 : Toto verdedigde de Italiaanse kleuren met "Insieme 1992" en won! Eén van mijn favorieten in 51 jaar songfestival! Meest bekende verliezer was Maywood uit Nederland met "Ik wil alles met je delen".
1994 : Ierland wint nog eens het festival! Het zijn Paul Harrington + Charlie McGettigan die met "Rock 'n' roll kids" de overwinning binnenhalen! Jammer voor Willeke Alberti, die voor Nederland pas 23ste werd! Jammer voor Nina Morati die voor "la France" op plaats 7 bleef steken met "Je suis in vrai garçon".
Oostenrijk wint een keer het songfestival in 1966. Zij hadden Udo Jürgens het mooie "Merci Chéri" laten brengen. Een verdiende winnaar! Ogenschijnlijk een franse titel, maar wel degelijk een duitstalig nummer (toen was de "moedertaal" van een land nog een must). Enkele opmerkelijke namen uit 1966? Nummer vier werd Tonia voor België met "Un peu de poivre un peu de sel". Op dertien stond ene Portugese MagdalenaIglesias met "Ele e Ela" (of hij en zij). Wellicht was zij een voorlopend familielid van Julio Iglesias? Opmerkelijk is dat Domenico Modugno, de ster van dat ogenblik met "Dio come ti amo" voor Italië puntenloos ten onder ging.
Op zaterdag 24 mei 1956 had het allereerste songfestival plaats in Lugano (Zwitserland) met 7 (zeven) landen, waaronder franssprekend België met twee liedjes!! Drie landen mochten niet deelnemen omdat... ze te laat hun lied hadden ingestuurd. Elk deelnemend land bracht twee liedjes en Lys Assia won voor Zwitserland. In 1956 zong Mony Marc twee liedjes voor la Belgique, Corry Brokken was erbij voor Nederland. Er was een winnaar maar géén klassement opgemaakt!
The Krazy Mess Groovers (KMG's) verdedigen dit jaar de Belgische driekleur op het Eurovisie Songfestival in mei in de Finse hoofdstad Helsinki. De electro-jazz-funkgroep, opgericht door Wakas en Piotr, brengt - om te beginnen tijdens de halve finale op 10 mei - het zelf geschreven nummer "Love Power", een mix van electro en disco.
Het was dit jaar de beurt aan de RTBF om een "geschikte" kandidaat te vinden voor het Europese liedjesfestival. Dat vindt voor de 52ste keer plaats in Finland, het land van de vorige winnaar Lordi. The Krazy Mess Groovers zijn samengesteld uit zes muzikanten, allen tussen 22 en 31 jaar en afkomstig uit alle hoeken van Wallonië. Ze delen minstens één passie: jazz. Met deze groep brengen ze een mix van disco en funk. "Love Power" werd geschreven door Paul Curtiz en Sexyfire. Het nummer bevat elementen van electromuziek en disco. "Het beantwoordt aan de criteria om succes te oogsten op het Songfestival", zegt Leslie Cable, productrice bij de RTBF. "Het liedje duurt drie minuten, bevat een behoorlijke portie kitsch en verwijst naar de nostalgie van de jaren '70 en '80. Bij de uitvoering wordt rekening gehouden met het visuele aspect en het showgehalte." De groep wordt zondagavond officieel voorgesteld aan het grote publiek. De halve finale vindt in Helsinki plaats op donderdag 10 mei. Als de KMG's het beter doen dan kniezwengelende Kate Ryan vorig jaar, dan maken ze kans om de finale van 12 mei te bereiken. En als ze zich "Lordi-gewijs" verkleden als monsters kunnen ze die misschien wel winnen. Berichtgeving : Belga.
"Diggy-loo diggy-lee" is het Zweeds voor "deze tekst heeft geen betekenis" denk ik? In alle geval, Herrey's won in 1983 het festival voor Zweden. Linda Martin deed nog eens mee en werd eervol tweede met "Terminal 3" terwijl Jacques Zegers voor België op nummer 5 eindigde en Maribelle voor Nederland op nummer 13.
Wie in dit jaar geboren is, meldt zich maar eens bij Joskevermeulen... 1963 was het jaar van véél bekend volk in het eurosongfestival! Denemarken wint met "Dansevise", gebracht door Grethe en Jörgen Ingmann.
De overwinning kwam echter niet zonder bijbehorende rel tot stand. Oorzaak was de Noorse jury. In eerste instantie gaven zij de punten, maar presentatrice Katie Boyle verzocht hen dat later nogmaals te doen, aangezien zij de jury niet goed kon verstaan. Bij de tweede poging kwam de jury ineens met een ander resultaat op de proppen. Daardoor won Zwitserland niet, maar het Deense duo. Het verschil was uiteindelijk 2 punten.
Maar wie waren die bekende verliezers?? De Franse ALAIN BARRIERE was vijfde met "Elle était si jolie" (prachtig liedje), evenals FRANCOISE HARDY met "L'amour s' en va" (voor Monaco). Luxemburg had NANA MOUSKOURI gestrikt (plaats 8) met het voor mij onbekende "A force de prier". ESTER OFARIM was de betwiste verliezer voor Zwitserland met "'t En va pas". België werd tiende : "Waarom" van Jacques Raymond!
In 1999 ging Marlayne ("One good reason") voor Nederland naar het songfestival. Zij werd er achtste!! Voor België was Vanessa Chinitor present. "Like the wind" werd er twaalfde!! Wie dit blog nog wel eens bezoekt, weet dat V.Ch. één van mijn "préferees" is!
1999 : Charlotte Nilsson neemt deel voor Zweden aan het eurosongfestival en behaalt de overwinning! Eervolle verliezer : Marija Magdalena werd voor Kroatië vierde met ... "Marija Magdalena". Zij mocht voor mij tweede worden!
Bucks Fizz uit United Kingdom, voor ons gewoon Groot Brittanië haalde het in 1981 met "Making my mind up". Eervolle verliezers...??? Lena Valaitis voor Duitsland met "Johny Blue" werd tweede en weer eens Peter Sue en Marc uit Zwitserland werd vierde met "Io senza tei".
In 1976 is het aan Brotherhood of Man om, voor het "Verenigd Konkrijk", het songfestival te winnen met "Save your kisses for me". Maar nog meer liedjes verdienen een goede uitslag... Nummer twee, bijvoorbeeld, is Catherine Ferry voor Frankrijk met "Un, deux, trois". Voor Zwitserland waren er Peter Sue en Mary met "Djambo Djambo" op vier... Ook Al Bano en Romina Power waren aanwezig voor Italië, Pierre Rapsat voor België en Sandra Remer voor Nederland! Genoeg talent...
In 1962 wint "een buurvrouw" het songfestival! Voor Frankrijk wint Isabelle Aubret uit Lille (Rijsel, op loopafstand van West-Vlaanderen) met "Un premier Amour". Veel bekender werden hier de spelbrekers (Nederland) en "Katinka" en Conny Froboess (zie tekst afzonderlijk).
Ik heb vanmorgen het liedje "Zwei kleine Italiener" opnieuw gehoord. Zangeres was Conny Froboess! Het nummer is van 1962 en werd zesde op het songfestival in Luxemburg! De winnares toen was Isabelle Aubert voor Frankrijk met "Un premier amour"... Ooit nog iets van gehoord?? Je ziet wel, winnen is niet steeds een referetie voor blijvend resultaat!!! Maar datzelfde jaar had ze ook de Deutsche Schlagerfestspielen van Baden-Baden gewonnen. Als dochter van de muziekuitgever, componist en filmmuziekschrijver Gerhard Froboess kon dit mooie Berlijns kind niet anders dan Duitsland' s beroemdste schlagerzangeres worden. In de Lage Landen, bereikte ze in 1959 succes, toen Conny ons via de Duitse muzikale films met haar 4 jaar oudere filmpartner Peter Kraus bekoorde. Conny had in België en Nederland ook al succes met "Kleine Lucienne", uit de film "Ja, so ein Mädchen mit 16", dat zich o.a. afspeelde in Parijs en waaruit ook "Midi midinette" (1960) kwam.
De Joegoslavische Riva haalt het in 1989 met het (in Kroatisch) gezongen "Rock me". Mooi nummer??? Eerlijk gezegd, herinner ik het me niet meer.... Wie helpt me? Ingeborg ging toen "door de wind" voor België en haalde een magere score! Zij had, volgens mij, beter verdiend!
In 1958 wint Frankrijk het songfestival. André Claveau haalt het met "Dors mon amour". Het liedje dat iedereen wel is bijgebleven, en pas derde werd is het Italiaanse "Nel blu dipinto di blu" of "Volare" van Domenico Modugna. Dit nummer mocht voor mij gewonnen hebben! Het stond in de zomer van 1958 op nummmer één van de Bilboard hot-100 van Amerika!
Het gezegende jaar 1975 levert Nederland nog eens de overwinning op : Teach-in wint met "Ding-a-Dong". Teach-In is een popgroep uit Enschede. De groep is opgericht in 1967 (vandaar de hippie-achtige groepsnaam) en breekt in 1974 door in de Benelux met de hit Fly away. In 1978 haakt de groep aan bij de John Travolta-rage met de hit Dear John en in 1979 wordt de benefiet-single Greenpeace een hit. Verdienstelijk tweede was "Let me be the one" door the Shadows (Verenigd Koninkrijk). Wie beter verdiende en wat meteen ook het beste nummer ooit op het songfestival, voor België was "gelukkig zijn" van onze betreurde Anneke Christie. Ze werd vijftiende, wat véél te laag was!
Had jij tot in 2001 ook nog (bijna) nooit gehoord van Estland??? Ik ook niet! Maar dan kwamen Tanel Pader, Dave Benton + 2XL aan bod in het songfestival en zij haalden het met "Everybody". Estland mocht in 2002 organiseren en kreeg heel wat extra (toeristische) bezoekers... Wie verdiende beter??? Volgens mij was dat Spanje, dat nummmer 6 werd met "Dile que la quoero" van David Cisera!
Over 1960 heb ik maar weinig gegevens, misschien omdat wijzelf toen nog zo jong waren??? Ik ken ook maar twee liedjes uit dit Songfestival! Winares werd Jacqueline Boyer, die voor Frankrijk won met "Tom Pilibi". Interessant om weten is dat Jacqueline de dochter is van het Franse artiestenpaar Lucienne ("Parlez-moi d' amour") Boyer en Jacques Pills, die de schuilnaam is voor Jacques Ducos. Deze Jacques Pills was eind jaren '40, begin jaren '50 in Frankrijk "très à la mode". Hij maakte met Gilbert Bécaud succesvolle tournees, o.a. in de Verenigde Staten. Samen schreven ze voor Edith Piaf "Je t' ai dans la peau". Korte tijd later had hij ze wel degelijk "dans la peau" vermits hij er in 1953 mee huwde. Hij slaagde er echter niet in haar van drugs en alcohol weg te houden.Jacqueline Boyer is tot op heden steeds blijven "het Franse chanson" zingen, of wat dat ook moge betekenen. Ze trad o.m. op met Charles Aznavour, Charles Trenet, Jacques Brel, Georges Brassens en andere coryfeeën ... Wie mocht beter dan de uitslag liet vermoeden??? Ik ken alleen "Wat een geluk (dat ik een stukje van de wereld ben") van Rudi Carrell. Nederland haalde daarmee één der laatste plaatsen, dus vind ik dat Rudi toen beter verdiende!
Willekeurig neem ik een jaartal voor dit blog en, sorry, nadat ik al Ierland moest vernoemen, heb ik - heel toevallig - wéér Ierland als winnaar in 1980 te vermelden! Dat komt ervan als je al 7 keer op de 51 hebt gewonnen. Dus : The winner in 1980 was : Johnny Logan met "What's another year". En dat was verdiend! Wie verdiende beter??? Maggie MacNeal met "Amsterdam" was vijfde voor Nederland..... een prachtig nummer dat beter verdiende, naast "Theater" van Katja Ebstein (Duitsland), maar zij werd al tweede, dus beter kon Katja niet halen.
Het eurosongjaar 1992 : de Ierse Linda Martin won het festival met "Why me?". Ik heb hiernaast een mooie foto van haar, maar wel recent! Verdiende een betere uitslag : voor Israël werd Dafna met "Ze rak Sport" (voor ons "Viva Sport") zesde, terwijl dit vlug nummer even goed was als het trage winnende "why me".
And the winner is..... wacht eens even : DE VIER WINNAARS VAN 1969 ZIJN......: ten eerste, voor Nederland Lenny Kuhr en "de troubadour". ten tweede, voor Spanje Salomé en "Vivo cantando". ten derde, voor Verenigd Koninkrijk Lulu en "Boom Bang-a-bang". ten vierde, voor Frankrijk Frieda Boccara en "Un jou, un enfant".
Eerlijke verliezer (wie beter verdiende) : Louis Neefs met "Jeniffer Jennings", werd zevende!!!
Aan elk van jullie wens ik voor 2007 een vreugdevol, gezond en muzikaal jaar toe. Laat ons ook proberen om onze beloftes voor 2007 te trachten uit te voeren...
Omdat het songfestival nooit in de winter wordt gehouden, is er - uiteraard - nooit een Kerstlied aan bod gekomen. Gisteren op BBC2 tal van kerstliederen gehoord, onder andere "Happy Christmas, war is over" van mijn "vriend" John Lennon. Doet mij de link leggen naar volgend verhaal. Lees het toch maar tot onderaan...
Een ogenblik Vrede !
Het enige mooie moment van de hele oorlog aan de Yzer, hebben de soldaten meegemaakt aan de Hoge Brug te Diksmuide, bijna op de plaats waar nu de Yzertoren staat. Het was Kerstmis 1914, aan beide oevers van de rivier lagen de soldaten ingedijkt in hun slijkerige loopgraven. Het was bitter koud, de bijtende oostenwind zweepte over de hard toegevroren vlakte. Het was er ook stil : de kanonnen en mitrailleurs zwegen en er was geen enkel geweerschot!
Doch opeens, hoor!Stemmen, zingende stemmen, eerst aarzelend, dan vaster, aanzwellend tot een machtig kerstlied.
Ja, t komt van over de Yzer, uit de loopgraven!
De onzen, verstomd eerst, juichen begrijpend toe en uit Vlaamse soldatenborsten galmt als wedergroet een kerstlied. Wedergejuich der Duitsers!
Méér zang, samenzang van stille nacht, er wordt geroepen : Kerstnacht, nacht van vrede, niet schieten!
Eén der onzen waagt het hoofd boven de schansen, nog een, nog meer.Er wordt verbroederd.Sigaren, chocolade en allerlei snuisterijen worden elkaar over het ijs van de Yzer toegeschoven.
Een Duitse soldaat laat verstaan dat hij een priester vraagt, die een aandenken aan deze nacht mag ontvangen.Daarna ontvangt een Belgische aalmoezenier uit de handen van een Duitser een remonstrans, die zij in Diksmuide ontdekt hadden.Het was de remonstrans uit de hospitaalkapel van Diksmuide, die de zusters, alvorens te vluchten, hadden verstopt in de kolenkelder en die door de Duitsers werd gevonden.Hij was ongeschonden, behalve het kruisje bovenop, dat intussen ontbrak.
Toen kunstschilder Sam de Vriendt in 1930 van Diksmuide de opdracht kreeg om een oorlogsschilderij te maken, herinnerde hij de gebeurtenis van kerst 1914, en hij liet zijn fantasie de vrije loop : hij schilderde een Duitse soldaat (met pinhelm) en een Belgische piot, met de monstrans onder de arm.Beiden aanbidden, in de vlakte, met op de achtergrond de Yzer, het Kerstkind .
De legerleiding was met deze tijdelijke wapenstilstand weinig ingenomen.Men kon van deze hoge heren, die ook wel op hun manier en zover mogelijk achteruit de kerstnacht hadden gevierd, toch niet vragen, de schoonheid aan te voelen van wat er te Diksmuide was gebeurd!Zij namen het dus zeer kwalijk op en de twee ondergeschikte officieren, die de verbroedering niet hadden willen beletten, werden zéér zwaar gestraft.
De schilder, Sam de Vriendt, geeft toe dat dit schilderij de werkelijkheid niet uitbeeldt, maar de geest is juist.Het is een Kerstschilderij, een vredesschilderij geworden!
Dank zij het vorige artikel over Jetty Paerl, ben ik aanbeland in de tweede wereldoorlog!!! Eén van jullie heeft mij volgende tekst bezorgd over deze "Jetty van Radio Oranje" : Tijdens de 2e wereldoorlog maakte Radio Oranje gebruik van de zender van de BBC om in die donkere tijden het Nederlandse volk een hart onder de riem te steken. In die tijd zong Jetty Paerl liedjes om nooit meer te vergeten. Er is helaas heel erg weinig foto materiaal van Radio Oranje te vinden. Hierbij de foto van Jetty Paerl in de volksmond ook wel "Jetje van Radio Oranje" genoemd. De Nederlandse regering sprak via Radio Oranje het volk toe. Andere radio zenders in het bezette Europa werden gecontroleerd door de Duitsers en gaven het nieuws in het voordeel van de Duitsers. Op 28 Juni 1940 was het zo ver en opende koningin Wilhelmina in Londen de eerste uitzending van "Radio Oranje".Tot grote ergernis van de Duitsers drong niet lang hier na een vrije Nederlandse stem die niet meer tot zwijgen te brengen was tot het Nederlandse volk door. Van dat moment af had onze regering in Engeland een middel hoe gebrekkig ook om de opini in het bezette gebied te beinvloedde en propaganda tegen de bezetter te bedrijven. Nederlanders (en ook de Vlamingen) die méér info hebben mogen HIER reageren!
Aansluitend op vorig bericht : via reacties verneem ik dat JETTY PAERL, die voor Nederland in 1956 deelnam aan het allereerste songfestival, wel een bekend radiopersoon was in de tweede wereldoorlog en kort daarna! Wie bezorgt me meer informatie over deze vrouw???
Toen in 1956 het eerste eurosongfestival werd georganiseerd, mochten er, per land, twee deelnemers optreden. Nederland kwam als allereeste met Jetty Pearl (gekend als Jetje van Radio Oranje) en "De vogels van Holland" en daarnaast Corry Brokken "Voorgoed voorbij". Toen werden er geen punten en geen plaatsen toegekend (behalve voor de winnaar). Corry kwam terug in 1957 en won met "Net als toen". Zij mocht terugkomen in 1958, toen werd ze nummer negen met "1 point".
ABBA, je weet wel, de Zweedse groep, die in 1974 het songfestival won, heeft vanaf volgend jaar een eigen museum in Stockholm... Wie wil kan dan wellicht de (volgens mij belachelijke) kledij zien, die de groep op dat songfestival droeg! Voor mij hoeft zo'n museum niet, véél liever een museum vol kunst.!.!.!.!. Graag reacties...graag Uw mening!
De kleine songfestivalgangers hebben gisteren hun feest gehad : Rusland haalde het voor Wit-Rusland en België eindigde zevende. En dat terwijl een monument uit de rockgeschiedenis (maar niet uit het songfestival) haar kaars liet uitbranden : Shocking Blue-zangeres Mariska Veres is zaterdagmiddag overleden in Den Haag. Mariska, vooral bekend van de hit "Venus", werd 59 jaar. Het nieuws werd bekendgemaakt door Willem van Kooten, de eigenaar van platenmaatschappij Red Bullet. Hij spreekt van een groot verlies. Zij was de dochter van een Hongaarse violist. "Mariska en Shocking Blue horen bij de grootste successen die Nederland ooit heeft voortgebracht", vertelt van Kooten. "Ze had een aparte stem, heel herkenbaar. Ze is niet voor niets zo groot geworden. Shocking Blue had successen in de hele wereld, van Japan en Hongkong tot Zuid-Amerika en de Verenigde Staten". Volgens Van Kooten leed Mariska Veres aan kanker.
De Vlaamse Marva, succesvolle zangeres in de jaren '60 en '70, was tijdens het televisieprogramma "Cansonissima" wel degelijk kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Alleen Louis Neefs zorgde ervoor dat zij België niet vertegenwoordigde. Marva heeft later de showbiss gelaten voor het zakenleven. Maar nu is ze terug! Heden is een duet uitgekomen van Marva en Laura Lyn : "rode rozen in de sneeuw" heet het (oude) vernieuwde nummer! Ik weet echter niet of Marva opnieuw in de opnamestudio is geweest, of het misschien een mix is van het oude nummer mét toevoeging van Laura's stem! Wie het weet laat maar iets weten!
Eerlijk gezegd, ikzelf weet echt niet meer of ik, als dertienjarige, gekeken heb naar het songfestival van 1967... Misschien zegt het jou wel iets : 1967 was het jaar van Thérèse Steinmetz (Nederland) en "Ring-dinge" of het jaar van Lous Neefs (België) "Ik heb zorgen" en... het jaar van Sandy Shaw, die blootsvoets voor Verenigd Koninkrijk de overwinning haalde met "Pupet on a string".