Oorsprong Maria Lichtmis
Maria Lichtmis (2 februari) is het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Het werd oorspronkelijk gevierd ter herinnering aan het reinigingsoffer dat Maria in de tempel opdroeg, veertig dagen na de geboorte van Jezus. Later werd het de dag, waarop men de kaarsen die men gedurende het komende jaar nodig had, liet wijden. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De traditie van pannenkoeken eten op Maria Lichtmis zou ontstaan zijn doordat men op deze dag ook de arbeidscontracten op het platteland liet aanvangen. Het was dus het begin van een nieuw landbouwjaar
en dus een reden tot feesten. De leuze van de dag: Is het vrouwtje nog zo arm, bij Lichtmis zet zij een pannetje warm.
 Ingrediënten: 140 g bloem 20 g poedersuiker snufje zout 2 eieren ¼ liter melk
Voorbereiding: Alle ingrediënten van tevoren klaarzetten. Bloem en suiker nauwkeurig afwegen. De melk afmeten en de eieren op versheid controleren.
Bereiding: De bloem boven een mengkom zeven, de suiker en het zout toevoegen. Met de eieren en de melk een dun beslag roeren.
Een klontje boter in een koekenpan heet laten worden, een lepel beslag in de pan scheppen en de pan ronddraaien zodat de gehele panbodem met het beslag is bedekt.
De pannenkoek keren wanneer de bovenkant droog en de onderkant goudbruin is.
En nu maar smullen, mmmm lekker....
|