Carina en Ronald zijn verleden zondag vertrokken naar Costa Rica voor een veertiendaagse rondreis.
Door het feit dat ik niet veel van Costa Rica weet, alleen dat het een Midden-Amerikaaans land is, ben ik een beetje op het Internet gaan surfen om er iets meer over te weten te komen, is héél leerzaam voor mijn aardrijkskunde een beetje op te vijzelen
Laat je verwelkomen in het land van de Ticos en Ticas . Je vindt er vulkanen, theaters, prachtige natuurparken en heerlijke relaxte stranden. De bevolking draagt je een warm hart toe, en ook het weer zal je een heerlijk warme vakantie bezorgen! Aanschouw de kolibries in de regenwouden tijdens een kabelbaantocht door de kruin van het woud en eet heerlijke tropische vruchten. Zin in wat actie? Stap dan op een surfplank of mountainbike en verken Costa Rica op de sportieve manier! Costa Rica biedt duizend-en-één dingen om te doen!
Costa Rica kent vooral stratovulkanen met hun bekende kegelvorm. De enige vulkaan die nog regelmatig van zich laat horen is de 1633 meter hoge Arenal, die meerdere malen per dag onder luid gerommel een wolk van gloeiend as en gruis uitspuugt.
De plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen ruim 12.000 verschillende plantensoorten voor en waarschijnlijk groeien er in afgelegen gebieden nog vele onbekende soorten. Tekenend is dat er maar liefst ca. 1200 soorten orchideeën groeien. Klimaat, bodemgesteldheid en hoogte zorgen voor de grote diversiteit. De nationale bloem van Costa Rica is uiteraard een orchidee: de dieproze Guaria Morada.
Nu hebben we al wat achtergrond-informatie, als ze dan tegen 11 maart terug zijn, weet ik toch al een beetje
Misschien zet ik dan hun Costaricaans verhaal hier wel met wat foto's....
In beide gevallen worden de eierstokken verwijderd en dus inbreuk gedaan op de hormoonhuishouding. Als de baarmoeder gezond is, kunnen we die ook rustig laten zitten. Door de verwijdering van de eierstokken staat de baarmoeder niet meer onder hormonale invloed en zal daardoor ook geen problemen geven in de toekomst. Als de baarmoeder afwijkend is moet deze natuurlijk wel verwijderd worden. In de praktijk zal het erop neer komen, dat op jongere leeftijd veelal een ovarioectomie wordt uitgevoerd, op oudere leeftijd een ovariohysterectomie.
De ovarioectomie is mogelijk een iets minder ingrijpende operatie. Het is niet zo, dat de gevreesde urine-incontinentie (zie verder) meer voorkomt na een ovariohysterectomie dan na een ovarioectomie. De urineincontinentie na een ovario(hyster)ectomie wordt veroorzaakt door de storing in de hormoonhuishouding.
Door de vroegtijdige ingreep, in elk geval uiterlijk vóór de 4de loopsheid, heeft men wel aanzienlijk minder kans op de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren van de melkklieren. Let wel: kwaadaardige tumoren. De zeer veel vaker voorkomende goedaardige knobbeltjes, die groot in omvang en aantal kunnen zijn kunnen wij er niet met zekerheid mee voorkomen.
Wat betreft het juiste tijdstip van de cyclus geven we er de voorkeur aan een ovario(hyster)ectomie uit te voeren tijdens de rustfase van de cyclus (anoestrus). In de praktijk komt dat neer op circa 3 maanden na de loopsheid.
Schijndracht Het schijndrachtig worden van een teef is in de natuur een compleet normaal fenomeen. In een roedel wolven of wilde honden worden de zogenaamde alfa-teven gedekt en de andere teven worden schijndrachtig (eigenlijk "schijnmoeder"). De schijndrachtige teven voeden ook daadwerkelijk de pups van de andere teven en dragen zo bij aan de verzorging. Bij onze gedomesticeerde huishond is het schijndrachtig worden van een teef vervelend voor de baas en zo mogelijk nog vervelender voor de hond zelf. Daarnaast bestaat de indruk dat honden die regelmatig schijndrachtig zijn een grotere kans hebben op het ontwikkelen van (kwaadaardige) melkkliertumoren.
Medische redenen voor een ovario(hyster)ectomie Pyometra = baarmoederontsteking met ophoping van etter 1 - 2 maanden na de loopsheid
De teef kan het best worden gesteriliseerd op jeugdige leeftijd: vanaf 6 maanden. 3 maanden na de eerste loopsheid is een gunstig tijdstip.
Het is dan ook van belang dat u, ondersteund door bovenstaande uiteenzetting, afhankelijk van de klachten en/of hinder die met de loopsheid van uw hond samenhangen een goede beslissing kunt nemen over het wel of niet uitvoeren van een toch nog wel ingrijpende operatie. Deze beslissing wel of niet zal tot stand moeten komen in een gedegen overleg met uw dierenarts.
Nu vragen jullie zich misschien af waarom zet ze dat nu op haar blog,
Fleurtje is in deze situatie en ik zal vanaf volgende week woensdag een verslagje op m'n blogje zetten over het verloop
Als er iemand wil reageren, willen jullie dat dan met een mailtje doen ?
De bomen steken hun takken en twijgen onverschrokken, aangepast, in de blauwe vrieslucht van de gevorderde ochtend. Het is koud, verhoudingsgewijs, goed schilderijweer, oudhollands voor later, de oude zonden en gruwelijkheden van God vergeten en, in zoverre, vergeven. De natuur wrokt niet, draagt de gevolgen als nieuwe vanzelfsprekendheden voort in de tijd, vervult in volle majesteit het heden in zijn klassieke vluchtigheid, kent de eigen wetten door en door, glimlacht om de onvermijdelijke lente.
Stier 21/4 - 22/5 De stier-honden zijn vrij rustig, geduldig en laten zich niet zo snel van de wijs brengen. Ze zijn niet snel kwaad of agressief, maar als de grens bereikt is zijn ze niet mis, ze geven niet snel op. Ze zijn terughoudend met vreemden, maar wanneer ze je kennen en aardig vinden dan zijn het vrienden voor het leven. Je geur zullen ze altijd blijven herinneren. Ze gaan graag naar buiten, maar liggen eigenlijk nog liever te luieren dan dat ze spelen. Omdat ze erg van eten houden kunnen ze last van overgewicht krijgen. Ze zijn waaks en zullen hun voedsel en speeltjes dan ook goed beschermen.
De strijd is gestreden en het is Limburg geworden met de Stoomstroopfabriek (Borgloon).
In Borgloon staat nog een zeldzame getuige van de siroopnijverheid die hier sinds het eind van de 19de en in een groot deel van de 20ste eeuw voor welvaart zorgde. Het Haspengouwse fruit werd er verwerkt tot stroop, eerst nog ambachtelijk, later op industriële wijze. De fabriek uit 1878 - in 1959 werkten er 23 arbeiders - is nog volledig uitgerust, staat op een oud stationscomplex en ligt op loopafstand van het centrum. Sinds 1988 vloeit er geen stroop meer.
Herbestemming
In 2005 kocht de stad Borgloon de verloederende fabriek aan. Dit is dé plek om het fruitige erfgoed van Haspengouw en Borgloon, een belangrijk facet van de plaatselijke geschiedenis, te (laten) smaken. Dat zal onder meer gebeuren in een interactief ervaringscentrum waar stroop, cider en confituur ambachtelijk worden geproduceerd, met kookateliers en exposities, in een multifunctionele ontvangstruimte voor Lonenaren en toeristen. De oude fabriek moet de motor worden van de heroplevende stationsbuurt.
Cinema Plaza in Duffel (Antwerpen) is op een mooie tweede plaats geeindigd.
Vanavond wordt de finale van Monumentenstrijd in een live-show vanuit een unieke lokatie in het centrum van Antwerpen: AMUZ, een voormalige augustijnerkerk, nu gebruikt als muziekcentrum, een knap staaltje van herbestemming, uitgezonden om 20u50 op Canvas.
Een beetje chauvinisme mag wel hé, dus ik ga voor Cinema Plaza in Duffel, Provincie Antwerpen
In 2004 eindigde met de dood van uitbater Arthur Vercammen jr. een verhaal dat in 1923 begon. Toen draaide vader Vercammen zijn eerste film in Duffels eerste dorpscinema. In de Golden Fifties was 'de Plaza' ook een succesvolle bal- en revuezaal. De cinema, waarvan de zaal sinds 2002 is beschermd, ligt veel oude en jongere Duffelaars na aan het hart. In 2006 kocht de gemeente het pand aan, mét de roodpluchen zetels. Dit is een van de oudste nagenoeg authentiek bewaarde dorpscinema's in Vlaanderen.
Herbestemming
Van charmante dorpscinema in het hart van de gemeente tot het langverwachte cultuur- en gemeenschapscentrum waar lokale toneel- en jeugdverenigingen, kunstenaars, muzikanten en alle Duffelaars welkom zijn: Cinema Plaza begint aan zijn tweede leven. De oude cinemazaal zal worden gerestaureerd en gerenoveerd, mét behoud van de authentieke sfeer. En in de vernieuwde regiekamer zullen weer films worden 'gedraaid'.
In 2005 organiseerde Milieuzorg Op School (MOS) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie de eerste Dikke-truiendag. Die viel niet toevallig samen met de inwerkingtreding van het Kyoto-protocol op 16 februari. Een jaar later werd ook de verjaardag daarvan op de scholen in de kijker geplaatst door de verwarming die dag een paar graden lager te zetten.
Nu in 2007 wordt de Dikke-truiendag groter, want niet enkel scholen, maar ook overheid en bedrijven springen mee op de kar. Bovendien schuiven we nu, naast de symbolische graad lager, ook een reeks acties naar voor die het energiegebruik verlagen tijdens de dagdagelijkse kantooractiviteiten. Dat kan zonder aan comfort in te boeten.
Dus laat ons ook vrijdag een dikke trui aantrekken, en de verwarming ook een paar graden lager zetten !!!
Poes poes poes waar ben je nou de muis zit in de keuken. poes poes poes waar ben je nou 'k vind het heus niet leuk hoor. poes rent weg door heg en steg, komt in de keuken en de muis is weg. poes poes poes miauw, poes poes poes miauw poes poes poes miauw, miauw... miauw.
de zilv ' vren zwaan die bij haar leven zweeg vond in haar stervensuur een toon zo teer terwijl z' in 't oeverriet haar blanke veren neeg zong zij voor 't eerst en 't laatst, dán nimmer meer ....
Muziek is zo veelzijdig, creatief, inhoudelijk en expressief. het verwoordt je gedachten en gevoelens en neemt je de woorden uit de mond. Je kan het zowel actief als passief beleven dus meezingen, luisteren, erop dansen of ermee wegdromen, het maakt allemaal niet uit. Want telkens voel je de muziek je lichaam binnendringen en het doet je bloed sneller stromen en je hart sneller slaan. het brengt je naar ongekende hoogtes, tot extase toe. Vele mensen kennen dit niet begrijpen tot ze het op een dag allemaal zelf eens ervaren.
Nacht of avond, middag of morgen, Maak je om de tijd geen zorgen. Kraaiepoten, grijze haren. Laat je drijven op de jaren. En heb lak aan de kalender. Als je maar zeggen kunt: "Ik bèn d'r". (Toon Hermans)
Tijd ook voor een nieuwe rebus
De oplossing is weer voor maandag... Succes !!!
Stuur me maar een mailtje... fernanda.ponet@telenet.be
Vrijdag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de donderdag volgt.
Vrijdag is naar Freya, de Germaanse godin van de liefde, genoemd. In het Frans heet de dag vendredi, naar het Latijnse equivalent, Venus. Vrijdag is de laatste dag voor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek.
Freya's vervoermiddel bij uitstek is een wagen getrokken door boskatten ter grootte van leeuwinnen. Boskatten werden beschouwd als haar troeteldieren.
Beginnen sprookjes daar waar luchtkastelen eindigen en daar waar je beseft dat er eigenlijk nooit een luchtkasteel is geweest maar dat het altijd al een sprookje is geweest? Dat zou dus willen zeggen: alles is in eerste instantie een luchtkasteel. Ik denk dat ik het er daarom altijd zo moeilijk mee heb... Dat je jezelf een deel los moet maken van de realiteit... Dat je een deel moet geloven in luchtkastelen... hoewel je niet weet of het ooit een sprookje zal zijn...
Fleurtje, ja weer eventjes geleden en zoals jullie kunnen zien wordt ze stilletjesaan een mooie juffrouw, ondertussen is haar stamboek in de bus gevallen, en haar volledige naam is : Fagmar, Fleur van Proud Beauties. (Fagmar is Noors voor "zij die de schoonheid brengt") maar ze blijft wel gewoon Fleurtje hé, want anders krijgt ze nog kapsones
Maand februari - Lichtmis en tal van weersspreuken, hier een paar :
Als met Lichtmis de zon schijnt op de toren, krijgt men nog zoveel sneeuw als tevoren.
Lichtmis, vroeg de zon aan de toren, dan gaat al het vlas verloren.
Als er te Lichtmis druppeltjes aan de doornhagen hangen, is 't schoon vlas te wegen.
Als op Lichtmis de zon schijnt door het hout, dan is het nog wel zes weken koud.
Brengt Lichtmis wolken en regen mee, is de winter voorbij en komt niet meer.
Drupt er met Lichtmis de hagedoorn, dan is het een goed jaar voor het koren. ************************ Jullie kunnen in elk geval kiezen, hier in Antwerpen is het momenteel grijs en miezerig...dus ik ga voor het vijfde
Maar ook een eeuwenoud volksgebruik op die dag : pannenkoeken bakken :
met lichtmis is geen vrouwke zo arm of zij maakt haar panneke warm