De Donauradweg
Van Passau naar Wenen
Afstand: 350 km
De Donauradweg van Pasau naar Wenen is een echte aanrader voor fietsliefhebbers. Je bent heus niet alleen. Vanaf ongeveer 8 uur 's morgens trekken ze er met honderden op uit. Allen met één doel: Wenen. De route is prima bewegwijzerd en aan accommodaties geen gebrek en steeds aan een budgetvriendelijke prijs. Wij overbrugden de afstand in vijf dagen en lieten steeds ruimte om de vele mooie grote en kleine steden te bezoeken. Hierna volgt een impressie en, enkele van de vele overnachtingsmogelijkheden. De quotering die we er aan geven is uiteraard onze mening. Iemand anders zal misschien de locatie anders beoordelen. De vermelde prijzen zijn telkens overnachting + ontbijt per persoon.
Dag 1: Sint-Niklaas-Passau
Na een voorspoedige rit met weinig files en af en toe ergernis om de vele wegenwerken op de Duitse wegen kwamen we na ongeveer 11 uur rijden aan in Passau. Deze Duitse stad ligt bijna op de grens met Oostenrijk en wordt ook wel eens de Dreiflüssestadt genoemd omdat de Donau, Inn en Ilz er samensmelten. Eerst gingen we ons inchecken in Jugendherberg Veste Oberhaus dat uitkijkt over de stad. De vestingen ervan dateren uit de 13de eeuw en herbergen ook een museum. Een stralende zon nodigt ons uit om een bezoek te brengen aan de stad.
Passau ligt in de Duitse deelstaat Beieren. De stad heeft een heel oud verleden, getuige ervan de zeer smalle binnenstraatjes. Pronkstuk van de stad is de Dom St. Stephan, een prachtige barokke kathedraal uit de 17de eeuw. Het huisvest het grootste kerkorgel van Europa.
Ons Overnachtingsadres: Veste Oberhaus
Adres: Veste Oberhaus 125, Passau.
Overnachting:30 euro + 4 euro lidkaart (verplicht)
Pluspunten: Schitterend uitzicht over de stad en een uitgebreid ontbijtbuffet. Op de ruime parking kun je er op een veilige manier uw auto een tijdlang parkeren. Als je terug in Pasau bent, moet je er wel een fikse klimpartij bijnemen.
Minpunten: Te duur. In de buurt zijn er goedkopere alternatieven en zeker even goed, zo niet beter. Alles gebeurt er op automatische piloot. Allesbehalve klantgericht. In het gerenoveerde gebouw is er ook geen lift om uw bagage naar b.v. de vierde verdieping te brengen.
Website: www.passaujugendherberge.de
Naar Passau
Dag 2: Passau-Feldkirchen
Afstand: 65 km
Onze eerste echte fietsdag beloofde niet veel goeds. Er werd gestart onder een zwaar bewolkte hemel en druilerige regen. Aan de brug over de Donau kiezen we voor de linkeroever van de Donau. De eerste twintig kilometers gaat het over een vrijliggend fietspad naast een drukke autoweg. De mooie vergezichten op de rechteroever maken veel goed. De hemelsluizen gaan dicht en het is voiop genieten geblazen. Ter hoogte van het kasteel Obernzell verlaten we de drukke autoweg en gaat het verder langs een autoluwe baan. Even later rijden we Oostenrijk binnen en vergapen we ons aan de mooie landschappen. Donkere wolken hebben de zon verdrongen en het duurt niet lang of we moeten vluchten voor een stortvloed. Een gesloten taverne met een overdekt terras geeft ons onderdak. Daar zoeken we het gezelschap op van een Duits echtpaar. Een cake en een tasje koffie, meer hebben we niet nodig om het ijs te breken. De komende dagen zullen ze als een rode draad door onze fietsvakantie lopen. Het begin van een vakantievriendschap is geboren. Na het voorbijtrekken van de onweerswolken gaan we weer op pad. In de bekende bocht van Schlögen nemen we het veer naar de rechteroever en wie duikt erop. Juist. Het Duits echtpaar. Na op de boot wat foto's te hebben genomen, gaan we ieder onze eigen weg. Een twintigtal kilometer verder rijden we het erf van een bauernhof op voor onze tweede overnachting.
Ons overnachtingsadres: Bauernhof Rechberger-Köning
Adres: Unterlandshaag 60, Feldkirchen (ligt op de Donauradweg)
Overnachting: 22 euro
Pluspunten: prachtige hoeve en kamer. Ontbijt met producten van de hoeve. Vriendelijke ontvangst. Een echte aanrader.
Website: www.bauernhof.at/fingermeissl
Nuttig adres: Restaurant Wögerer, Marktplatz 18, Feldkirchen/Donau met een goede burgerkeuken tegen een gunstige prijs.
Naar Feldkirchen
Dag 3: Feldkirchen-Mauthausen
Afstand: 50 km
Na het ontbijt vertrokken we in Feldkirchen onder een licht bewolkte hemel, maar al vlug priemden de eerste zonnestralen door het wolkendek. Onze tweede fietsdag was de minst interessante. In de buurt van Linz reden we veel te lang langs een zeer lange baan. Als we nog eens de Donauradweg rijden dan gaan we proberen die afstand met alternatief vervoer af te leggen (met trein of boot).
Voor we ons overnachtingsadres opzoeken brengen we eerst nog een bezoek aan het concentratiekamp van Mauthausen. Een beklijvende ervaring. Op weg naar het concentratiekamp trekt een zeven meter lang kunstwerk onze aandacht. De Poolse kunstenaar heeft er een aantal koppen langs de kant van de weg neergepoot. Hij schreef er o.a. bij ,, Bij elke oorlog verliezen de mensen hun recht om hun eigen lot in handen te nemen. Zij zijn alleen nog kanonnenvlees ofwel worden ze gebruikt door politici...'' Het was een voorsmaakje van wat we te zien zouden krijgen. Onvoorstelbaar hoe wreed de mens kan zijn. In 1938, vijf maanden na de aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland, verschenen de eerste gevangenen uit Dachau in Mauthausen. Ze kregen er het hardste strafregime te verduren. Bijgevolg kende het kamp ook het hoogste sterftecijfer. Eind 1942 zaten er 14.000 gevangenen er samengetroept. Het kamp werd in mei 1945 door het Amerikaanse leger bevrijd. Van augustus 1938 tot de bevrijding werden bijna 200.000 mensen naar Mauthausen gedeporteerd. Heel wat landen eren hun oorlogsslachtoffers met een monument.
Nog sterk onder de indruk van wat we gezien hebben, rijden we naar ons overnachtingsadres in Mauthausen. En door wie worden we begroet: juist, onze Duitse vrienden. Al vlug wordt bij het verorberen van een eerlijke fleish- und käseteller, rijkelijk overgoten door bier en schnaps, verbroederd. Het dient gezegd: hoe meer gerstennat er vloeide, hoe beter ons Duits werd. Intussen kregen onze Duitse vrienden ook een naam: Peter en Sabine uit Hattingen. Toeval wou dat we bij onze vorige fietstocht langs de Ruhrvallei in Peters' geboortehuis iets hebben gegeten.
Ons overnachtingsadres: Peterseil's Radl Zimmer
Adres: Reiferdorf 11, 4310 Mauthausen
Overnachting: 22 euro
Pluspunten: ruime kamer, vriendelijke ontvangst, mogelijkheid tot eten van een koude schotel (Fleish- und Käseteller) aan 5,50 euro. Een echte aanrader.
Website: www.zimmer-mauthausen.at
Bezienswaardigheid: Mauthausen Memorial, Erinnerungsstrasse 1
Toegangsprijs: 2 euro
Website: www.mauthausen-memorial.at
Naar Mauthausen
Dag 4: Mauthausen-Melk
Afstand: 80 km
Vandaag staat de langste rit van onze fietstocht op het programma. We willen immers Melk bereiken dat aan de rand van het prachtige Wachau-dal ligt. In Melk staat de wereldberoemde stift dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. We blijven in Mauthausen de linkerkant van de Donau volgen tot in Grein waar we de Donau met het veer oversteken. We vergapen ons opnieuw aan enkele schitterende vergezichten. Al vlug rijden we door Ybbs waar ons enkele mooie gevelschilderingen opvallen. Na ongeveer 70 km doemt aan de overkant van de Donau de Stift op. Enkele kilometers verder staan we in de schaduw van de Stift en houden een mountainbiker tegen met de vraag waar we kunnen overnachten. Het bleek een heel vriendelijke Oostenrijker te zijn die een collega had met een B&B. Na geïnformeerd te hebben of er nog plaats was, loodste hij ons er heen. Na een verfrissende douche brachten we nog een avondlijk bezoek aan de prachtige oude binnenstad.
Ons overnachtingsadres: Hubert Horak
Adres: Wiener Strasse 82, Melk
Overnachting: 24 euro
Pluspunt: ruime kamer.
Minpunt: gemeenschappelijk sanitair
Bezienswaardigheid: de oude binnenstad en de Stift en zijn grote tuin.
Toegangsprijs Stift: 7,70 euro
Naar Melk
Dag 5: Melk-Fürth
Afstand: 50 km
Een stralende zon en het vooruitzicht van een mooie tocht, de dag kan niet meer stuk. Vandaag wordt het een relatief korte tocht omdat we in de voormiddag een bezoek aan de Stift van Melk hebben gepland. Het barokke Benedictijnenklooster is op een rots gebouwd en torent hoog uit boven het Donaulandschap. Na een fikse klim staan we op het binnenplein van het Benedictijnerklooster en kan ons bezoek beginnen. Na een poosje staan we in de marmeren zaal waar we een voorloper zien van de hedendaagse vloerverwarming. De ruimte is immers boven de keuken gebouwd en via een opening in de vloer krijgen de genodigden de nodige warmte. Boven de deur zien we drie openingen (zie foto) waar de muzikanten zich achter bevonden. Naar gelang de stemming van de gastvrouw konden de luiken open of dicht en werd het geluid harder of stiller gezet. Andere blikvangers van het klooster zijn de wereldvermaarde bibliotheek en de kapel. Uit de bibliotheek kunnen boeken worden geleend, maar daarvoor wordt een hele procedure opgestart en moet de abt zijn fiat geven. Daarna brengen we nog een bezoek aan de immense tuin die je zeker moet zien.
Na de middag vertrekken we uit Melk. Na wat zoeken rijden we over de Donaubrug naar de linkeroever en doorkruisen de Wachau. De regio is bekend voor zijn wijn en bereiken via de Romantikstrasse pittoreske dorpjes, zoals Spitz, Dürnstein en Stein. Aan de overkant van de Donau duikt de Stift van Göttstein op. Zoals de meeste kloosters is ook deze op een rots gebouwd. Als iemand ons toen had gezegd dat we daar in de buurt zouden overnachten dan hadden we hem voor zot verklaard, maar een uurtje later stonden we na een fikse klimpartij in de schaduw van het klooster. We kwamen er terecht bij een wijnboer in een schitterende omgeving.
Ons overnachtingsadres: Weinhof Parzer
Adres: Ortsstrasse 9, Fürth bei Gottweig
Overnachting: 26 euro
Website: www.tiscover.at/parzer-furth
Pluspunt: Vriendelijke ontvangst, ruime kamers, schitterend uitzicht. Een echte aanrader.
Minpunt: het pension ligt op een grote hoogte. Je moet een goed getrainde fietser zijn om niet van de fiets te moeten.
Bezienswaardigheden: op de route liggen heel wat lieflijke dorpjes.
Naar Fürth
Dag 6: Fürth-Kritzendorf
Afstand: 65 km
Voor onze laatste volledige fietsdag waren de weergoden ons niet goed gezind. Van de eerste tot de laatste kilometer regen, regen en nog eens regen. De Donau lag er mistroostig bij. We hadden geen oog voor het mooie landschap en tijd voor een foto was er zeker niet. Tot overmaat van ramp reden we ons overnachtingsadres zo 'n drie kilometer voorbij. Een troost: de weersvoorspellingen voor de komende dagen waren goed tot zeer goed.
Ons overnachtingsadres: Pension Huber
Adres: Hauptstrasse 90, Kritzendorf (16 km van Wenen)
Overnachting: 32 euro
Pluspunten: ruime kamer met aparte keuken.
Minpunten: Niet bepaald klantvriendelijk
Dag 7: bezoek aan Wenen
Afstand: 16 km
Voor ons eerste tripje naar Wenen waren de weergoden ons gunstig gezind. De regenwolken hadden plaatsgeruimd voor een deugddoend zonnetje. Voor we het Donaukanal opzochten brachten we eerst een bezoekje aan de Stift van Klosterneuburg. Het klooster is niet zo imposant als de Stift van Melk, maar toch de moeite waard. Als je in de buurt van Wenen bent moet je de Stift zeker bezoeken. Het Augustijner-kanunnikenklooster werd al in 1136 gewijd en telt heel wat waardevolle kunstwerken. Daarna ging het langs de Donau en het Donaukanal naar Wenen. Dat we de grootstad naderden wordt snel duidelijk. Het verkeer raast ons rechts voorbij. Aan de Uraniabrücke verlaten we het Donaukanal en rijden rechts de stad in. Wenen verkennen met de fiets is een echte aanrader. Langs de Ringstrasse, waar de meeste interessante gebouwen staan, ligt een breed fietspad. Een van de eerste gebouwen die we bezoeken is de Staatsopern. Tegen 7,50 euro kan je een blik werpen achter de schermen. Alle uren is er een rondleiding. Daarna ging het naar de Heldenplatz waar Hitler de aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland aankondigde. Met de oldtimer werd onder leiding van een gids Wenen verkend, een echte aanrader. De rit kostte 18 euro en duurt ongeveer één uur. Bij het terugrijden naar Klosterneuburg werd nog een bezoek gebracht aan het park waar de Weners Johann Strauss eren.
Naar Wenen
Dag 8: naar Schönbrunn
Afstand Kritzendorf-Schönbrunn: 20 km
Het bezoek aan het keizerlijk kasteel Schönbrunn was een van de vele hoogtepunten van onze fietstocht langs de Donau. Als we de stad binnenrijden plukken we al onmiddellijk de vruchten van onze rondrit met de oldtimer. Aan de overkant van de Ringstrasse ontwaren we het standbeeld van admiraal Radeztsky. Even verder rijden we voorbij hotel Imperial waar alle groten der aarde sliepen. Van president JF Kennedy, over Merkel en Poetin tot Michael Jackson. We zoeken nu de Staatsopera op en kruisen de Ringstrasse en slaan de Operngasse in. Deze drukke straat leidt naar het slot waar keizerin Sissi in de 19de eeuw de touwtjes in handen had. Voor het ontstaan van het slot moeten we teruggaan tot de Middeleeuwen. Keizerin Maria Theresia bouwde het kasteel verder uit. Voor het bezoek van het kasteel en de bijhorende tuinen reserveer je best een hele dag. Al bij het betreden van de gronden worden we overweldigd door de pracht en praal. Voor het bezoek aan het kasteel kun je kiezen tussen verschillende formules. We kozen voor Le Grand Tour en we hebben het ons geen moment beklaagd. In het kasteel mag evenwel niet worden gefotografeerd. Bij het kopen van een ticket krijg je ook het uur mee wanneer je voor het bezoek wordt verwacht wat ons de gelegenheid gaf om de prachtige tuinen te bezichtigen met als pronkstukken de Neptunusfontein en de Gloriëtte van waaruit je een prachtig zicht hebt over de stad. Tussenin werd mijn vrouw nog geïnterviewd door de plaatselijke scouts.
Naar Schönbrunn
Dag 9: naar het Praterpark
Afstand: 20 km
Vandaag staat een bezoek gepland aan een van de vele paradepaardjes van Wenen: het Praterpark met zijn wereldberoemd rad. We rijden langs het Donaukanal tot aan de Uraniabrücke. We rijden over de brug en aan de andere kant vervolgen we onze weg langs het kanaal. Aan de Aspernbrücke verlaten we het kanaal en rijden over de brug naar links. Na enkele honderden meters kom je op de brede, autovrije lanen van het park. In tegenstelling tot de meeste pretparken moet je hier geen toegangsprijs betalen, maar betaal je per attractie. Omdat we geen pretparkbezoekers zijn, houden we het vlug voor bekeken en rijden naar de stad terug. Langs de Ringstrasse lopen we een Vlaams koppel tegen het lijf uit Maldegem. Het paar woonde in Dubai waar leukemie vastgesteld werd bij de vrouw. Voor haar behandeling waren ze naar Wenen verhuisd. Daarna gaat het naar het hart van de stad voor een bezoek aan de 16de-eeuwse St. Stephansdom met zijn 130 meter hoge toren. De juweeltjes van het godshuis zijn het altaar, de preekstoel en de vele praalgraven. Met een bezoek aan de Kärtnerstrasse sluiten we onze reis naar Wenen af.
Naar Prater
Dag 10: terug naar Passau
Klosterneuburg-Passau met de trein
Aan alle mooie liedjes komt een eind. Na een korte nacht, om 6 uur worden we gewekt, gaan we terug naar Passau met de Rad Express Donau. Deze trein rijdt dit jaar voor het eerst en het is een topper. De Oostenrijkse spoorwegen hebben oude treinwagons omgevormd tot fietswagons. Er is ruimte zat om uw fiets in de voorziene rekken te hangen. Enig nadeel is de hoge instaptredes, maar geen paniek. De solidariteit onder de fietsers is groot. Iedereen helpt iedereen bij het in- en uitstappen. Tijdens de vier uur durende treinreis worden heel wat adressen uitgewisseld. De trein rijdt dagelijks tussen Wenen en Passau en vice versa en rijdt van begin april tot eind oktober. Voor de prijs moet je het zeker niet laten. Hij brengt u voor 22 euro van Wenen naar Passau, incl. fietsvervoer. De tickets kunt u op de trein kopen. De trein vertrekt in Wien Franz-Jozefs bf om 7 u. 29 en komt aan in Passau om 12 u. 10. In de omgekeerde richting vertrekt de trein in Passau om 17 u. 19 en komt aan in Wenen om 22 u. 09.
Naar Passau
|