Woestijnplant betere ontstekingsremmer dan cortisone.
Een molecule uit een Namibische woestijnplant blijkt op de lange termijn effectiever als ontstekingsremmer dan cortisone en zorgt bovendien niet voor het veelvoorkomende neveneffect osteoporose. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Valerie Gossye, verbonden aan de vakgroep Fysiologie aan de UGent.
Test Gossye vergeleek het effect van cortisone met dat van een plantaardig derivaat, "Compound A" of CpdA, dat uit een Namibische woestijnplant wordt gehaald. Ze testte beide ontstekingsremmers op het ontstoken gewrichtsweefsel van patiënten met chronische reumatoïde artritis.
Vooral vrouwen krijgen met deze ziekte te maken, waarbij een chronische ontsteking in de gewrichten onder andere leidt tot de vernietiging van het kraakbeen en erosie van het bot.
Nadeel van cortisone Momenteel wordt ongeveer de helft van de reumapatiënten behandeld met cortisone, omdat het niet enkel de ontstekingen in de gewrichten tegengaat, maar ook voor een vertraging van de gewrichtsschade zorgt.
Nadeel van cortisone is wel dat sommige patiënten op de lange termijn een resistentie ontwikkelen, en dat een langdurige cortisonebehandeling gepaard kan gaan met neveneffecten zoals diabetes en osteoporose.
Geen diabetes Eerder onderzoek aan de Gentse universiteit had al aangetoond dat de plantaardige derivaat CpdA op dezelfde manier werkt als cortisone, zonder diabetes als neveneffect. Gossye bewijst nu met haar onderzoek dat ook het risico op osteoporose sterk verminderd.
Uit haar studie bleek bovendien dat het ontstekingsremmend effect van cortisone op langere termijn erg achteruit gaat, terwijl dat bij CpdA niet het geval is.
De onderzoeksresultaten van Gossye werden gepubliceerd in de vaktijdschriften "The Journal of Immunology" en "Annals of the Rheumatic Diseases". (belga/edp)
Zesjarige bij bewustzijn ondanks buis dwars door borst
Mihir Kumar overleefde niet alleen miraculeus zijn avontuur, hij bleef ook bij bewustzijn tot de operatie.
Van een mirakel gesproken. Een zesjarig jongetje was in het Indiase Ranchi het Holi-festival aan het vieren, toen hij van een dak viel. Mihir Kumar viel op een lange ijzeren buis, die zich over de volle breedte dwars door zijn borstkas boorde. Toch bleef de kranige knul de hele tijd bij bewustzijn toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. De buis werd met succes operatief verwijderd.
Mihir gleed uit op het dak van het huis van zijn ouders en stortte naar beneden. Hij landde op een ijzeren buis die door zijn ribbenkas drong van zijn ene zijde naar de andere. Langs beide zijden stak de buis er een eind uit. Het mag een wonder heten hoe de zesjarige knaap niet alleen zijn hachelijk avontuur overleefde, maar ook bij bewustzijn bleef. (hlnsydney/kh)
Olifant die poot verloor door landmijn krijgt nieuwe prothese
De jonge Aziatische olifant Mosha kan weer vrolijk trompetterend door de jungle trekken. Door in het grensgebied tussen Thailand en Cambodja op een landmijn te trappen, verloor het dier toen het amper zeven maanden jong was haar rechtervoorpoot. Halfdood belandde Mosha in de 'Friends of the Asian Elephant' dierenkliniek in het Thaise Lampang en werd gered door een unieke ingreep. In 2007 kreeg ze daar als eerste olifant ter wereld een prothesepoot.
Nu is Mosha drie jaar oud en moest de prothese aangepast worden aan haar nieuwe gestalte. Mosha en haar collega-olifantenweesjes in het opvangcentrum worden meer en meer een symbool in de strijd tegen de verboden landmijnen. Elk jaar vallen er onder de Thaise burgers 100 nieuwe doden door de vreselijke wapens. (hlnsydney/kh)
Een Chinese mama produceert zoveel moedermelk dat ze haar baby er elke dag een bad in geeft. "Elke dag heb ik twee liter op overschot", aldus Luo uit Chongqing.
"Mijn moeder, echtgenoot en schoonmoeder dronken er in het begin ook van, maar dan nog bleef er heel wat lekkers over. Mijn schoonmoeder kwam vervolgens op het idee om mijn zes weken oude Shan Shan een melkbad te geven. Haar huid voelt nu heel zacht aan", is Luo zeer te spreken over de behandeling. "Al moeten we daar misschien ook niet mee overdrijven, dus als iemand wat borstmelk wil... Altijd welkom!" (svm)
We hebben het laatste over Ignace Crombé en zijn missverkiezing nog altijd niet gehoord. Na de publicatie van het boek van Miriam Jacques over haar ex Ignace vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar. Onder meer over de manier waarop Anne-Marie Ilie haar kroontje verdiende.In "Dagboek van een bedrogen vrouw" schrijft Miriam Jacques dat Crombé een seksuele liefdesrelatie had met Anne-Marie Ilie, Miss Belgian Beauty 2007. Dat verhaal wordt deze week door meerdere bronnen bevestigd in Story. Davy Brocatus, bekend als jurylid uit "Sterren op de dansvloer", zetelde ook in de jury van Miss Belgian Beauty in 2007. Hij bevestigt door Crombé onder druk te zijn gezet om Ilie te laten winnen. (LEE)
CHIRURGEN VERWIJDEREN TUMOR EN ZES ORGANEN BIJ ZEVENJARIGE
Heather McNamara naast de chirurg die de unieke operatie leidde en haar vader.
In een bijzonder riskante operatie hebben chirurgen in Long Island (New York) zes organen van een zevenjarig meisje moeten verwijderen om een grote kankertumor rond haar maag weg te kunnen nemen. Op het einde van de levensreddende én levensgevaarlijke ingreep die bijna een volledige dag (23 uur) duurde, moesten de in ijs geplaatste vitale organen teruggeplaatst worden in het lichaam van het kind. Toen bleek echter dat haar maag, milt en alvlessklier zo aangetast waren door de tumor dat ze die niet meer konden redden. Toch stelt de zevenjarige Heather McNamara het gezien de extreme omstandigheden vrij goed en zou ze een redelijk normaal leven moeten kunnen leiden.
Chemo Het was Dokter Tomoaki Kato die de operatie leidde. "We zagen geen andere oplossing meer omdat chemotherapie niet hielp en haar tumor niet via een gewone operatie kon verwijderd worden. Daarom kozen we voor deze riskante operatie die haar leven kon redden maar tevens ook op het spel zetten."
Bloedvaten Gedurende de operatie moesten de chirurgen eerst haar maag, alvleesklier, lever, milt, dunne en dikke darm tijdelijk verwijderen en in ijs bewaren zodat ze de tumor konden wegnemen en vervolgens de vitale organen terugplaatsen. Drie organen (maag, milt en alvleesklier) bleken te zwaar aangetast en moesten definitief weggenomen worden. Bovendien moesten heel wat van haar bloedvaten verwijderd worden en gereconstueerd worden, ofwel uit andere bloedvaten uit haar lichaam ofwel met kunstmatige bloedvaten.
Primeur Het is de eerste keer dat deze operatie bij een kind gebeurde. In de States werd een gelijkaardige operatie nog maar één keer uitgetest bij een volwassene. Andere kankerziekenhuizen waren er niet in geslaagd de tumor operatief te verwijderen. Omdat dit chirurgenteam gespecialiseerd is in transplantaties hebben ze het risico genomen om haar organen tijdelijk weg te nemen.
Kleine hapjes en diabetes Dokter Lobitt legt uit hoe Heather ook zonder maag, alvleesklier en milt verder zal kunnen leven. "Eten zal ze altijd met kleine hapjes moeten doen, maar er zijn ook patiënten met zware gewichtsproblemen die zonder maag verder leven. Door het verlies van haar milt is ze een makkelijke prooi voor infecties, maar dat hebben we opgevangen. De alvleesklier zorgt er dan weer voor dat de suikerspiegel in het lichaam stabiel blijft. Voorts produceert dat orgaan natuurlijke enzymen die de spijsvertering ondersteunen. Heather zal zonder haar alvleesklier als een diabetespatiënt door het leven moeten gaan, maar ook dat is niet onoverkomelijk."
Normaal Voorlopig wordt het kind nog met een sonde gevoed, terwijl de dokters haar van nabij opvolgen om te zien of haar ingewanden goed functioneren. Haar ouders kregen al duidelijk instructies hoe ze met haar diabetes moeten omgaan. "We zullen nog een tijdje goed moet checken of de tumor niet terug opduikt. Als alles goed loopt, zal ze zich gewoon weer onder de mensen kunnen mengen en een heel normaal leven leiden." (hlnsydney/kh)
Een Chinese vrouw zegt dat ze al 26 jaar huilt als een wolf, maar er niets aan kan doen. De 42-jarige Hong heeft geen controle over haar lichaam als ze begint te 'huilen'. "Het is als niezen of geeuwen, ik kan het niet tegenhouden."
Rugpijn Het begon toen ze zestien jaar was. Hong had last van rugpijn en ontdekte per ongeluk dat de pijn verminderde als ze huilde als een wolf. Ze zegt dat het voelt alsof ze "gas loslaat" wanneer ze huilt. In het begin beperkte het gehuil zich tot een keer om de drie maanden, maar intussen huilt ze meerdere keren per dag. "Soms gebeurt het op straat. Mensen draaien zich dan om en staren me aan. Ze denken dat ik gek ben", zegt Hong.
Steeds luider Het gehuil wordt volgens de vrouw ook erger. Ze huilt luider en langer dan vroeger. Intussen duurt een 'bui' al gemakkelijk twintig minuten en iedere keer kan het gehuil twintig seconden aanhouden. "Soms lijkt het een beetje op een luchtalarm", vertelt ze. Ze ging met haar probleem al naar een specialist, maar die verklaarde haar kerngezond. (gb)
Jenny Tanghe is vandaag in Gent overleden. De Vlaamse actrice, die bekend is van rollen als moeder Cent in "Wij, Heren van Zichem" en Jenny Vanjes in "De Collega's", was 82 jaar.Op uitdrukkelijk verzoek van de familie zal de uitvaartdienst in strikte intimiteit plaatsvinden.
De vijftien maanden jonge Lilly had bijtwonden op haar arm, rug en bovenbeen.
De ouders van Lilly Herschfield konden hun ogen niet geloven toen ze thuiskwamen van de crèche en merkten dat hun vijftien maanden jonge baby liefst zes keer was gebeten in de kinderopvang. Het kind was zo toegetakeld op haar bovenarm, rug en bovenbeen door een ander kind in de crèche dat ze bloedde, maar het personeel in de kinderopvang had niets gemerkt. De woedende ouders uit de Australische stad Townsville (Queensland) hebben nu een klacht ingediend bij de politie.
Ontslag Het incident bleef niet zonder gevolg. Uit een rapport blijkt dat één van de twee personeelsleden die verantwoordelijk was voor de speelruimte waar Lilly was, even vertrokken was. De andere opzichter was een paar minuten in een andere kamer om een pamper te verversen. Het eerste personeelslid werd ondertussen ontslagen. De veiligheidsvoorschriften werden voor de andere personeelsleden nog eens duidelijk op een rijtje gezet.
Ziek De ouders, die de verwondingen pas merkten toen ze thuis de kleren van hun baby uittrokken, voelen zich verraden. "Hoe kan ze nu zes keer gebeten worden zonder dat iemand iets merkt?" fulmineert de furieuze vader. "Ik verwacht dat mijn dochtertje thuiskomt onder de verf van het spelen of met een glimlach, maar toch niet met bijtwonden over haar hele lichaam. Ik wil hiermee naar buiten komen om de andere ouders met kindjes in die crèche te waarschuwen. Dit is echt om ziek van te worden." (hlnsydney/kh)
EIWIT ONTDEKT DAT KANKER VERSPREIDT IN HET LICHAAM.
Bijvoorbeeld bij borstkanker zijn de uitzaaiingen een groot probleem, waarvoor deze ontdekking een uitzicht op een oplossing biedt.
Er is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar kanker. Wetenschappers hebben voor het eerst een belangrijk enzym ontdekt dat achter de verspreiding van de ziekte in het lichaam zit. Een enzym is een eiwit dat een reactie in het lichaam versnelt, een katalysator dus. Hoofdonderzoeker Janine Erler van het Britse Instituut voor Kankeronderzoek omschreef de vondst als het ontbrekende puzzelstuk waar wetenschappers al jaren naar zochten.
Borstkanker muizen Het enzym heet LOX (lysyl-oxidase) en zendt signalen uit om andere delen van het lichaam voor te bereiden op de komst van kankercellen. Zonder dit voorbereidingsproces zou die nieuwe plaats in het lichaam te vijandig zijn voor kanker. Onderzoekers bestudeerden borstkanker in muizen. Toch zijn er ervan overtuigd dat de resultaten ook van toepassing zijn op mensen en ook gelden voor andere vormen van kanker.
Uitzaaiingen Bij 90 procent van de mensen die overlijden aan kanker, vormen uitzaaiingen de doodsoorzaak. Uitzaaiingen zijn erg moeilijk te behandelen. Deze ontdekking biedt hoop op het ontwikkelen van een geneesmideel dat de acties van het enzym tegengaat en zo de uitzaaiingen kan tegengaan. Janine Erler is in de wolken met de ontdekking van het team dat ze leidt. "Het is de eerder keer dat één sleutelenzym geïdentificeerd werd dat de verspreiding van kanker toelaat. Als we de eigenschap van het lichaam om nieuwe plaatsen voor te bereiden om kanker in te verspreiden, kunnen onderbreken, dan kunnen we daadwerkelijk de uitzaaiing(en) voorkomen."
Stap dichter Dokter Julie Sharp van het Britse kankeronderzoek beaamt. "Een beter begrip van hoe kanker zich verspreidt in het lichaam is cruciaal om de behandeling van de ziekte te verbeteren. Dit onderzoek brengt wetenschappers een stap dichter bij het uitroeien van dit probleem. In een volgende fase moet een manier gevonden worden om het LOX-eiwit ook echt uit te schakelen, zodat de uitzaaiingen kunnen gestopt worden." (hlnsydney/kh)
Het team van professor Christine Van Broeckhoven ontwikkelde een belangrijke test.
Het team van professor Christine Van Broeckhoven heeft de allereerste bloedtest ontwikkeld die meet of je een verhoogd risico loopt op een vaak voorkomende vorm van dementie. Het betreft een Vlaamse wereldprimeur, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.
Ongeneeslijk Frontaalkwabdementie (FTD) komt na Alzheimer het meeste voor bij patiënten jonger dan 65 jaar. FTD is niet te voorkomen en niet te genezen: je sterft doorgaans binnen de 10 jaar na de eerste symptomen.
Hoeveelheid progranuline prima voorspeller De wetenschappers van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) ontdekten dat de hoeveelheid van het eiwit progranuline in het bloed een prima voorspeller is van FTD. Door die test kunnen patiënten nu sneller duidelijkheid krijgen en dus ook de erkenning die nodig is wanneer je een chronische, ongeneeslijke ziekte hebt. Er is ook vraag naar zo'n test bij familieleden van FTD-patiënten. Gezien de relatief hoge erfelijkheidsgraad willen zij weten of ze zelf ook een verhoogd risico lopen. (belga/vsv)
ZONNECREME MET BROCCOLI BESCHERMT TEGEN HUIDKANKER.
Na de zonnecrème met koffie, lijkt ook een zalfje met broccoli de huid beter te beschermen tegen huidkanker. Bovendien kan de zonnecrème de groei van kwaadaardige melanomen afremmen met 70 procent.
De zonnecrème bestaat voornamelijk uit een samenstelling van isothicyanaten, die van nature voorkomen in onder meer broccoli en kool.
Tumors Testen bij muizen wezen uit dat zelfs lage dosissen van het middel, de groei van tumors met 60 procent, terugdringt. Bij testen op menselijke huidkankercellen zijn de resultaten nog beter: de groei zou bij hen met 70 procent afgeremd worden.
Verder onderzoek Het nieuwe middel is er nog bijlange niet, omdat er nog veel testen bij mensen dienen te gebeuren. De eerste resultaten zijn wel al hoopgevend. Ook het feit dat het middel slechts in lage dosis toegediend moet worden, is goed nieuws, omdat zo het risico op schadelijke neveneffecten minimaal is. (lvl)
Niets eten en toch aankomen, volgens onderzoekers is het mogelijk. Darmflora zou bij mensen met obesitas verantwoordelijk zijn voor hun overgewicht.
Darmbacteriën Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat bij mensen met obesitas en 'normale' personen verschillende darmbacteriën overheersen, meldt nu.nl. Dat blijkt uit tests met muizen. De dieren groeiden op in een steriele omgeving hierdoor hadden ze een infectievrije dikke darm hadden. Vervolgens werden de muizen in twee groepen verdeeld. De ene helft kreeg darmflora van dikke muizen toegediend, de andere helft bacteriën van slanke muizen.
Hoeveelheid energie Hoewel alle dieren hetzelfde aten, kwam de eerste groep meer gewicht bij dan de tweede. Uit deze resultaten concluderen de onderzoekers dat manier waarop de darmflora samengesteld is invloed heeft op de hoeveelheid energie die het lichaam uit voedsel haalt. (ep)
ZEVENJARIG KIND JARENLANG OPGESLOTEN IN FRANKRIJK. 05 maart 2009
De Franse politie heeft een stel gearresteerd dat al jarenlang zijn zevenjarige zoon opsloot in de gezinswoning in Millau. Dat meldt het Franse gerecht onderdag."De jongen werd jarenlang opgesloten in een ruimte met niet meer dan een matras, zonder meubelen of speelgoed", aldus procureur Patrick Desjardins. "De matras was doordrongen van urine", voegde hij eraan toe. De rolluiken van de kamer waren altijd dicht. "De jongen leefde in omstandigheden die nog een stuk erger waren dan een gevangeniscel", zei de procureur. De ouders zijn een metser van 42 jaar en een huismoeder van 35 jaar. Ze hebben de feiten toegegeven en verklaard dat hun zoon een moeilijk karakter heeft. Ze gaven ook toe het kind te hebben geslagen. Het slachtoffer is erg verzwakt. Volgens de speurders gaat het om een intelligent kind, dat echter nooit schoolliep. Hij werd samen met zijn broertje van een jaar, dat op het eerste gezicht niet werd mishandeld, in een pleeggezin geplaatst. (SIJ)
Acteur en eeuwige vrijgezel Axel Daeseleire heeft een vriendin, zo meldt Het Laatste Nieuws. Het zou gaan om een 19-jarige studente Lichamelijke Opvoeding-Wiskunde.De 40-jarige Daeseleire heeft volgens de krant al enkele maanden een relatie met de Antwerpse Lise, die opdient in het Antwerpse artiestencafé Hopper. Volgens bronnen uit de omgeving van het koppel is het serieus, maar Daeseleire wil enkel bevestigen dat hij inderdaad een relatie heeft. Lise was eerder al het liefje van dEUS-zanger Tom Barman. (LEE)
VLAAMSE VISSERS KRIJGEN ZENDERTJE TEGEN VERDRINKINGSDOOD.
Tegen volgende maand zal de werkkledij van alle Vlaamse vissers uitgerust zijn met een zendertje. "Het gaat om een apparaatje in het werkpak van de vissers dat een signaal zal uitzenden als de visser overboord slaat", zegt Ronny Lagast van Previs, de preventiedienst voor arbeidsongevallen aan boord van visserijschepen.
"Binnen de vijf seconden zullen zowel de schipper aan boord als de reddingsdiensten worden gealarmeerd. Door het signaal dat het apparaat uitzendt, is het bovendien perfect mogelijk om de man te lokaliseren, zodat er geen kostbare tijd meer verloren gaat bij het zoeken naar de drenkeling." (belga/bdr)
Het gaat niet goed met de gezondheid van tv-presentatrice Inge Moerenhout. Op haar beide ogen is om een onbekende reden vochtophoping ontstaan, waardoor ze zo goed als niets meer ziet. Dat schrijft Story."Ik zie quasi niks meer", vertelt Inge Moerenhout deze week in Story. Het zicht van de presentatrice is beperkt tot de contouren van voorwerpen en mensen. De oorzaak zou bij haar immuunsysteem liggen, al moet Inge nog testen ondergaan om meer te weten. Enkele jaren geleden werd het tv-gezicht bijna doof toen ze als gevolg van hevige migraineaanvallen getroffen werd door de ziekte van Ménière. (LEE)
Klant vindt tien menselijke tanden in portefeuille
Een portefeuille kopen kan soms een hachelijke onderneming zijn. Vraag dat maar aan de Walmart-klant in het Britse Falmouth, die in een van de compartimenten tien menselijke tanden vond. Eentje had zelfs een vulling.
De 'eerlijke vinder' gaf de portefeuille met de vreemde inhoud aan het personeel en vertrok daarna met de noorderzon. Vermits DNA-onderzoek de zaak niet verder kan helpen, hoopt de politie dat de bijna-koper toch nog van zich laat horen. (svm)
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben patiënten die kampen met obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep. Tijdens de ingreep wordt een implantaat ingebracht dat de tongzenuw op basis van elektrische stimulatie activeert en zo voorkomt dat de keelholte tijdens de slaap afsluit. Het resultaat van de ingreep is veelbelovend, zegt het ziekenhuis.
Obstructief slaapapneu Obstructief slaapapneu is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort en verstoring van de slaapkwaliteit. In België kampt 4 procent van de mannen en 2 procent van de vrouwen met slaapapneu. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Bij sommige patiënten is de slaperigheid zo erg dat ze grote kans lopen op verkeersongevallen.
Standaardbehandeling "De standaardbehandeling van slaapapneu bestaat uit een beademingsmasker of een mondprothese waarmee de patiënt elke nacht dient te slapen", zegt professor Paul Van de Heyning. "De 20 tot 30 procent van de patiënten voor wie deze behandeling niet geschikt is, kunnen geholpen worden met de nieuwe neurostimulator."
Kleine ingreep Het gaat om een korte ingreep, waarbij de patiënt 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis moet blijven. Het innovatieve van de operatie bestaat volgens het UZA in het feit dat het systeem de natuur een handje helpt door de tongzenuw te stimuleren bij het begin van de inademing zoals het natuurlijk proces dit zou moeten doen. Hierdoor wordt de keelholte niet meer afgesloten tijdens de slaap. (belga/sam)
Goedenavond bloggertjes, VTM ZET CARRY GOOSSENS NA VIJFTIEN JAAR OP STRAAT
Carry Goossens werkt niet langer exclusief voor vtm. Het contract van de acteur wordt na een samenwerking van vijftien jaar niet verlengd. Dat staat er te lezen op de website van Story. Het nieuws wordt bevestigd door Mark Vanlombeek, woordvoerder van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa).
Carry Goossens kreeg vorige week per brief te horen dat zijn exclusiviteitscontract met vtm niet verlengd wordt. Na vijftien jaar samenwerking moet Carry dus op zoek naar een nieuw inkomen.
"Er worden enkel nog exclusiviteitscontracten afgesloten als er voldoende plannen op lange termijn zijn", aldus Vanlombeek. "Een spijtige zaak", zegt Carry deze week, "een inkomen verliezen is niet niks in tijden van crisis". (belga/ka)