Zo krijg je het lekker warm

Gewapend met dikke jas en wollen muts trotseren we elke vrieskou. Heb je het ook zo koud en kan je maar moeilijk op temperatuur komen? Met deze handige warmteoppeppers is die klus zo geklaard.
Kruiden
Om warm te krijgen, kan je op de natuur rekenen. Kruiden werken genezend, maar stimuleren ook vaak de doorbloeding. Gember, ceder, kamfer, munt, eucalyptus, arnica, calendula, kaneel, den en geranium kunnen in kompressen op het lichaam worden gelegd. Een scheutje aromatische olie in een warm bad doen evengoed wonderen.
Een kopje kruidenthee drinken is misschien nog de beste instant oppepper. Denk aan kaneel, munt venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, kruidnagels, verse gember, peterselie of basilicum.
TijgerbalsemAl gehoord van de tijgerbalsemtruc? In het goedje zit kamfer en eucalyptus. Smeer eerst een laagje amandel-, sesam- of olijfolie, daarna breng je kleine beetjes tijgerbalsem aan. Zo ben je zeker dat de huid niet geïrriteerd raakt. Een warme badjas aan en de winteravond kan niet meer stuk.
Masseren
Even handig en bij momenten uiterst opwindend, is een warme massage. Goed voor de bloedcirculatie en het wegwerken van blokkades. De onderkant van de rug, aan de navel en de nieren want daar zitten een paar acupressuurpunten die het warmtebehoud bevorderen. Warm enkele druppels sesam- arnica- of massageolie op met wat gember. De warme olie dringt snel in en geeft nog meer warmte. Ook de kleintjes genieten van zoveel opwarming.
Warm bad
Een bezoek aan de sauna is uiteraard een goede remedie, maar dan moet je vaak nog naar buiten. Een warm bad zet ook al de bloedvaten open, stimuleert de doorbloeding, maakt de spieren soepel en voert gifstoffen af. De ideale temperatuur is 37 tot 38 graden, twintig minuutjes is ruim voldoende. Geen tijd om in het badwater te duiken? Een voetbadje werkt ook, etherische oliën zijn daarbij onmisbaar. Nadien kan je ze verwennen met een voetencrème. (lvl)