Cary Grant
In de filmgeschiedenis is Cary Grant de enige acteur geweest die charme, chaos, charismatische uitstraling en zijn knappe verschijning heeft weten om te zetten tot een unieke en universele filmpersoonlijkheid. Van screwball comedies, romantische dramas tot suspense thrillers, hij creëerde karakters met wie iedereen zich kon identificeren. Cary Grant was een filmster, een cinema legende
Zijn oorspronkelijke naam was Archibald Alec Leach maar iedereen kent hem onder zijn artiestennaam Cary Grant. Hij werd geboren op 18 januari 1904 in Horfield, Bristol, Engeland. Nadat hij in 1918 van de Fairfield Grammar School was gestuurd sloot hij zich aan bij de Bob Pender Stage Troup en reisde met deze groep als steltloper naar Amerika. Hij bleef in Amerika en kreeg kleine rollen in toneelproducties. In 1931 kwam hij in Hollywood en nam de naam Cary Lockwood aan. Hij kreeg uiteindelijk een contract bij Paramount maar moest van de studiobazen zijn naam veranderen. De achternaam vonden ze niet zo geschikt en zo werd het uiteindelijk Cary Grant.
Aan het begin van zijn carrière stond Cary Grant aan de ontvangers kant van de dubbelzinnige zinspelingen van sex-symbool Mae West. Het was Cary Grant aan wie deze sexbom van de jaren dertig de legendarische on-liner Come up sometime and see me vroeg in de film She done him wrong uit 1933. Nadat hij nog met haar Im no Angel gemaakt had verscheen Cary Grant in een aantal matige producties van de Paramount Studios. Toen het contract met deze studio in 1937 afliep begon hij voor zichzelf als een onafhankelijke acteur te werken. Een gedurfde carrière keuze voor een nauwelijks bekende acteur, maar wel, naar later zou blijken, een uiterst profijtelijke keuze.
"Bringing up Baby" (1938)
Cary Grant werd de superster Cary Grant in de in 1938 gemaakte screwball comedy Bringing up Baby met Katherine Hepburn als tegenspeelster. In deze film speelt Cary Grant de rol van een paleontoloog die enorm veel problemen ondervindt om de botten van een dinosaurus in elkaar te zetten. De problemen worden nog groter als hij Susan Vance (Hepburn) ontmoet die een vergezeld gaat van een leeuw, genaamd Baby. Deze film van regisseur Howard Hawks was toen hij werd uitgebracht een gigantische flop. Na jaren werd de film echter toch nog een hit en thans is de film als klassieker opgenomen in het American Film Institute en de National Film Registry.
Na Bringin Up Baby maakte Cary Grant nog drie screwball comedys met Katherine Hepburn waarvan The Philadelphia Story uit 1940 een Oscar kreeg als Beste film. Naast Hepburn was in deze komedie ook James Stewart te zien. Zijn waarschijnlijk beste film maakte hij opnieuw onder de regie van Howard Hawks in 1940: His girl Friday waarin hij te zien was als ster-reporter van The Morning Post. Deze films zorgden ervoor dat Cary Grant een succesvol Hollywood acteur was geworden.
"Notorious" (1946)
Om niet altijd gebonden te zijn om screwball comedys te maken liet hij zich in 1941 van een geheel andere acteer kant zien. In dat jaar maakte hij voor Alfred Hitchock zijn eerste thriller Suspicion. Het zou het begin zijn van een lange samenwerking. In 1946 volgden nog Notorious met Ingrid Bergman, To catch a thief (in 1955) en North by Northwest uit 1959. Toch bleef hij tussendoor uitstekende komedies maken, zoals Arsenic and Old Lace uit 1944, I was a male war bride uit 1949 (opnieuw onder de regie van Howard Hawks), Houseboat uit 1958 met Sophia Loren en That Touch of Mink uit 1962 met Doris Day als tegenspeelster. Andere memorabele films van Cary Grant zijn: de twee Topper films, Operation Petticoat (1959) van Blake Edwards over een roze onderzeeboot, Charade (1963) een suspense thriller van Stanley Donen met Audrey Hepburn en één van zijn laatste films Father Goose, een romantische komedie uit 1964.
"Charade" (1963)
Ondanks zijn grote filmsuccessen verliep het privé leven van de acteur niet zo best. Cary Grant heeft vijf huwelijken en vier scheidingen op zijn naam staan. Ook kreeg hij te maken met geruchten over een vermeende homoseksuele relatie met de western-acteur Randolph Scott. Grant woonde met Scott samen in één huis hetgeen vele speculaties met zich mee bracht. Uiteindelijk dwong de filmstudio dat beide heren apart gingen wonen om een eventueel schandaal te voorkomen. Uit biografieën die over Cary Grant zijn verschenen wordt meestal vermeld dat Grant op zijn minst biseksueel was.
Cary Grant stierf op 29 november 1986 in Davenport, Iowa, USA. Volgens zijn testament wilde Cary Grant gecremeerd worden, mocht er geen rouwdienst gehouden worden en moest zijn as uitgestrooid worden in de Pacific Ocean.
Bronnen:
Reel Classics
IMDB.com
Cary Grant.net
Filmglorie.nl