De waarheid rond grijze haren
Kun je werkelijk grijze haren krijgen van je opstandige kinderen of je veeleisende baas? Sommigen zijn op hun dertigste grijs, anderen blijven veel langer hun natuurlijke haarkleur behouden. We doorprikken alle mythes rond grijze haren.
MengelingGrijze haren bestaan niet. Het zijn eigenlijke kleurloze, holle haren. Het licht dat er op valt wordt niet geabsorbeerd maar gereflecteerd. Een grijze haardos is dus niet meer dan de mengeling van kleurloze en gekleurde haren, meldt Bodytalk.
Onze haarkleur is het resultaat van de verhouding tussen de kleurpigmenten die zich in het haarzakje bevinden: rood en bruin-zwart. Je haarkleur ligt vast in je genen, alsook de manier waarop je haren verdeeld zijn in de haardos.
Abrupte stopDe cellen in de haarzakjes stoppen op een gegeven moment pigment te produceren. Dat gebeurt niet geleidelijk, maar abrupt, waardoor het haar wit wordt. De slapen zijn gewoonlijk het gebied dat eerst getroffen wordt, daarna het achterhoofd en ten slotte de haren bovenop de kruin.
Externe factorenWanneer de productie van pigment stilvalt, ligt op voorhand vast in onze genen. Externe factoren als stress en voeding hebben daar geen vat op. Maar het heeft wel invloed of de dikte van je haren en zelfs haaruitval. Voedingssupplementen die beloven je haren te doen groeien, glanzen, of intensiever te kleuren, baten niet.
StressHet is echter een grote misvatting dat stress of een jachtig leven invloed op je haarkleur heeft, je zal er niet sneller grijs door worden. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek slaagde erin aan te tonen dat een jachtig leven invloed heeft op de pigmentcellen in de haarzakjes.
OndervoedingWat niet wegneemt dat sommige ernstige voedingstekorten wél een invloed kunnen hebben op je haarkleur. Ondervoeding gepaard gaand met eiwittekort, geeft niet alleen een opgeblazen buikje, maar kleurt je haren ook geelachtig rood. Ook een ernstig tekort aan zink geeft een lichtrode schijn. Deze verschijnselen zul je bijna nooit in de Europa zien.
Weelderige haardosElk haartje groeit uit een haarzakje. Iedereen heeft zo'n 100.000 tot 150.000 haren. Tijdens een mensenleven produceert eén haarzakje ongeveer 20 nieuwe haren. De gemiddelde leeftijd van een haar is een aantal jaar en de maximum lengte is ongeveer een meter. Aan het einde van de groeicyclus valt het haar uit en wordt het vervangen door een nieuwe haar. (ep)