Ik vind het vieze beesten, maar ze doen weeral iests voor het milleu.
Kwallen roeren de zee om
Kwallen zijn goed voor de zee, omdat ze met hun bewegingen voedingsstoffen, warmte en chemische stoffen door het water roeren. Wetenschappers bekeken met groene kleurstof de mengkwaliteiten van de kwallen en waren verbaasd, schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Darwin Meer dan vijftig jaar geleden ontdekte Charles Darwin, de kleinzoon van de bekende wetenschapper, dat kwallen in zee roeren. Sindsdien is er altijd discussie geweest over het nut van de bewegingen van de kwallen. Veel onderzoekers stelden dat alleen de wind en het getij invloed hadden op het mengen van de zee, meldde de BBC donderdag.
Turbulentie Het onderzoek met de groene kleurstof bewees dat de kwallen het water niet alleen in beweging brengen, maar zelfs turbulentie veroorzaken. Daardoor komt koud water naar boven waar het warmer is en gaan voedingsstoffen naar de voedingsarme dieptes.
Volgens de wetenschappers zijn kwallen niet de dieren die de meeste beroering in zee teweeg brengen. Dat zijn roeipootkreeften en krill, een soort garnaaltjes. Die zijn klein, maar in grote hoeveelheden aanwezig. (anp/mvl)
30/07/09 20u32
Reacties op bericht (1)
31-07-2009
Weekendgroetjes Jaqueline
Op tv Discovery channel in die natuurdocumentaires tonen ze dikwijls van die heel mooie fluo gekleurde kwallen Al zou ik er ook niet graag in de buurt van komen. Die kwallen uit de zee bij ons zien er zo geleiachtig uit en daar ben ik gewoon vies van. Brrrr.
Ik zag laatst twee katten liggen in het gras,
ze waren helemaal in hun sas .
Ik dacht ik zou soms ook wel eens een kat willen zijn,
lekker pronken met mijn mooie vacht zo zacht als satijn.
Een relaxt en onbezorgd leven,
ook al was dat dan maar voor even .
Toch lijk ik eigenlijk wel op die kat ja echt,
waar ik ook spring ik kom altijd op mijn pootjes terecht.
Lieve groetjes Kat
http://www.bloggen.be/romancedesign