Niet alleen zieke mensen, maar ook iemand met een goede gezondheid kan last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden bij warm weer en te hoge ozonconcentraties.
Mensen met luchtwegaandoeningen, zoals COPD (Chronisch Obstructief Longsyndroom) en astma zijn vaak extra gevoelig voor hitte.
Drink voldoende
Drink bij warm weer voldoende: zeker 2 liter verdeeld over de dag, óók als u geen dorst hebt. Drink meer als de urineproductie terugloopt en als de urine donkergeel is.
Vermijd alcohol, koffie en thee. Bouillon is goed om het zoutverlies door transpiratie te compenseren. Ook tomatensap en melk bevatten zout. Fruit en vruchtensappen leveren kaliumzouten.
Als u copd hebt, is het erg belangrijk om goed te drinken. Uw lichaam verliest door de warmte al veel vocht. Als u te weinig drinkt, kan het luchtwegslijmvlies uitdrogen. Uw slijm wordt dan taaier, waardoor uw klachten kunnen toenemen. Wanneer u (ook) hartklachten hebt en plastabletten gebruikt, moet u extra op voldoende zout- en vochtinname letten.
Vermijd inspanning
Op hete dagen kunt u onnodige inspanning het beste vermijden, vooral op het warmst van de dag.
Blijf uit de hitte
Blijf binnen of zoek buiten regelmatig een plek met schaduw en wat wind, zeker op de warmste uren midden op de dag. Neem een fles water mee. Draag een hoed, zonnebril en luchtige, lichte kleding.
Neem zo nodig een extra geneesmiddel
Probeer uw astma- of copd-klachten onder controle te houden. Ga bij uzelf na of u meer klachten krijgt bij hitte, bij een bepaalde luchtvochtigheid, temperatuurwisselingen of smog. Gebruik dan bij die omstandigheden uw medicijnen vaker (met een maximum zoals voorgeschreven door uw arts). Wacht daar niet mee tot u klachten krijgt, maar probeer deze met preventief medicijngebruik te voorkomen.
Inhaleer bijvoorbeeld uw luchtwegverwijder een half uur vóór u naar buiten gaat. Overleg met uw arts hoe vaak u deze maximaal mag gebruiken bij hitte of smog. Hetzelfde geldt voor een prednisonkuur als u deze voor noodgevallen in huis hebt; spreek duidelijk met uw arts af bij welke (weers)omstandigheden u deze kunt gebruiken.
Helpen de extra medicijnen niet, neem dan contact op met een arts.
Zorg voor koelte
Leg af en toe een koele handdoek in uw nek of neem een lauwe douche of bad om af te koelen.
Zoek in huis een koele ruimte op. Scherm de ramen af, met zonwering of gordijnen, zodra de zon erop schijnt.
Open de ramen als dat verkoeling brengt. Zet s nachts zoveel mogelijk ramen wijd open. Sluit de ramen s morgens zodra het buiten warmer aanvoelt dan binnen.
Pas op met airconditioning
Iemand met astma of copd kan voor verkoeling binnenshuis het beste een ventilator gebruiken. Airconditioning is af te raden voor mensen met luchtwegklachten. De airco kan deze klachten namelijk verergeren door de droge lucht en het temperatuurverschil met buiten.
Kiest u toch voor airconditioning, stel het apparaat dan niet te droog of te koel af, hooguit 5 graden koeler dan buiten. Voorkom ook dat een airco vuile lucht rondblaast. Gebruik een airco die goed te reinigen is en doe dit volgens het voorschrift.
Let op uw kind
Voor kinderen met astma gelden dezelfde adviezen als voor volwassenen.
Laat uw kind veel drinken en eventueel een extra puf nemen.