Gepost op 30 okt 2010, 12u13
We kunnen vandaag de dag geen televisie meer aanzetten zonder om de oren gesmeten te worden met kookprogramma's. De hoofdrolspelers zijn niet meer op jacht naar Michelinsterren, maar wel op de showbizz sterrenstatus. Het hele gamma komt aan bod: van een symphatieke spring-in-het-veld Jeroen Meus tot de keiharde en sensatiegerichte critici Sergio Herman en Peter Goossens. Om van het buitenbeentje Piet Huysentruyt nog maar te zwijgen.
Herwig Van Hove, die we ondertussen zowat de grootvader van het genre kunnen noemen, heeft tijdens het Canvasprogramma 'Reyers laat' de knuppel in het hoenderhok gesmeten. 'Ik kan er niet tegen dat die chefs hun gastronomische principes verloochenen voor entertainment. Wat steek je op van Peter Goossens en Sergio Herman? Hoe je mensen moet kleineren.', is maar één van de citaten van olijke Herwig. Of wat vind je van de uitsmijter 'Goossens kan nog veel van mij leren?'.
Na de uitzending ging Van Hove nog verder in zijn boutades. 'Wie is Peter Goossens om te zeggen dat een bordschikking goed is? Hij is amper in zijn restaurant.'
De getergde Goossens kon een reactie niet onderdrukken. Volgens hem heeft de ancien van het kooklandschap geen recht van spreken en pakte de laatste veel geld met 1000 seconden en via een deal met Inbev. De termen 'gefrustreerd', 'doorvet' en 'doorzopen' vielen bij bosjes uit de lucht toen het over Herwig Van Hove ging, die hij om te eindigen de beschrijving 'Crapuul de Luxe' toedichtte.
Wij denken alvast aan een nieuw programma, getiteld 'kokfight', met de volgende gegevens: 10 ronden van 2 minuten, een centrale ring en de twee kemphanen. De stijl kan variëren, als we Peter mogen geloven kiest Herwig resoluut voor Sumoworstelen. Als dat maar goed komt. (KA