Otto Bock expeditie Met een handicap naar de top van de Mont Blancxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Jaarlijks doen duizenden mensen een poging om de top van de Mont Blanc te bereiken. Een tocht naar de hoogste berg van de Alpen vergt veel kracht en uithoudingsvermogen. Deze zware tocht is niet zonder gevaar, want jaarlijks komen er veel ongelukken voor op deze berg. Deze tocht wordt extra moeilijk als je met een lichamelijke beperking kampt. De Otto Bock expeditie maakt het voor 5 mensen met een beperking mogelijk om deze uitdaging toch aan te gaan.
In augustus van dit jaar gaan 5 minder-validen een poging wagen de 4810 meter hoge berg vanuit het Franse Chamonix te bedwingen. De leden van het Otto Bock team zijn: Jos Vastenhoud (NL), Flori de Greif (B), Bibian Mentel (NL), xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Pierre Herpers (NL) en Erica van den Berg (NL). Bij Jos is sprake van een niet volgroeide bovenarm. Hij heeft rechts alleen een 'kort stompje. Erica heeft het Ehlers Danlos Syndroom, een erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Deze aandoening zorgt voor verzwakking van de banden, chronische belastingspijn en vermoeidheid. Ook is er een grote kans op luxaties: het uit de kom schieten van gewrichten. Bij Flori, Bibian en Pierre is er sprake van een onderbeenamputatie.
De reis wordt georganiseerd door een speciaal hiervoor opgerichte stichting 'Buitengewone Sport' en ondersteund door de NKBV (Nederlands Klim- en Bergsportvereniging) en de NeBasNsg (Nederlandse Sportorganisatie voor mensen met een beperking). Voor een belangrijk deel wordt de expeditie gesponsord met prothesen en steunbandages door Otto Bock Benelux, producent van orthopedische hulpmiddelen en revalidatiehulpmiddelen.
De hele organisatie ligt bij vrijwilligers onder leiding van het bedrijf Adventure Support. Bij de expeditie zelf gaan ervaren begeleiders mee en kliminstructeurs van de NKBV.
Het bereiken van de top van de Mont Blanc is één ding. Een ander doel ligt erin om mensen met een beperking het inzicht te geven dat ook meer extreme sporten binnen hun bereik zijn.
Het beoogde doel, de strijd met zichzelf om dat doel te bereiken, het plezier van het leven en werken in een groep en de sociale aspecten bij zo´n onderneming zorgen ervoor, dat er grenzen worden verlegd. In plaats van beperkingen worden juist mogelijkheden en kansen ontdekt. Het avontuur lonkt.
Tijdens de expeditie zullen professionele beelden worden gemaakt met de foto- en filmcamera. (Foto´s zullen onder meer van de hand zijn van Paul Baudoin, werkzaam bij Otto Bock Benelux in Son.) Deze beelden zullen worden aangewend om tijdens een tour langs o.a. revalidatiecentra in Nederland en België de buitensport mogelijkheden voor mensen met een beperking te promoten.
De Stichting Buitengewone Buitensport organiseert extreme-sport-evenementen met als doel het integreren van minder voor de hand liggende sportieve activiteiten voor mensen met een beperking. Een voorgaande reis bracht een groep handbikers, driewielfietsers en ligfietsers over de hoogste bergpas van Europa in de Sierra Nevada, Spanje.
Voor meer informatie kijk op: www.ericavandenberg.nl, www.ottobock.nl, www.buitengewonebuitensport.nl
|