Ik ben Mazzucco gianfranco, en gebruik soms ook wel de schuilnaam francis1.
Ik ben een man en woon in (belgié) en mijn beroep is Rustpensioen.
Ik ben geboren op 04/01/1943 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: bloggen reizen & genieten van het leven.
http://blog.seniorennet.be/francis1/
Beoordeel dit blog
sardinié en zijn geschiedenis
sardinié hart van mediterrane kleine verhalen over ons vakantie's in sardinié
25-11-2008
Brunello wijnen
Brunello en andere wijnen▲ Als chianti de populairste wijn van Italië is, is de Brunello zeker een van de gerenommeerdste. In tegenstelling tot de chianti wordt hij alleen uit sangiovese-druiven gebotteld. Het ontstaan van deze wijn is aan Feruccio Biondi-Santi te danken. Hij vulde niet alleen in 1888 de eerste fles die officieel de naam brunello di Montalcino droeg, maar had daarvoor ook zorgvuldig de selectie van de geschiktste druiven gemaakt. Lange tijd werd er gedacht dat het ging om de soort die de wijnbouwers van Montalcino sangiovese grosso noemen. Maar waarschijnlijk bestond de samenstelling van Biondi- Santi uit niets anders dan de opbrengst van de beste stokken van een heel normale druif in het chianti-gebied. Goede brunello is zeer krachtig, wordt al jong gekenmerkt door tannine en ontvouwt na de rijpingsperiode een wonderbaarlijk aroma dat aan kruiden, wild, venkel en wilde tabak doet denken. Helaas dwongen de DOC-voorschriften de wijnbouwers jarenlang de wijn vier of zelfs vijf jaar op houten vaten te laten rijpen, wat voor zwakkere jaargangen eenvoudig te veel was ze leken na de opslag in hout dunner en uitgeteerder dan voorheen en verloren bij het ouder worden snel hun geur en hun charme. Korter opslaan op hout en het gebruik van de kleine barrique-vaten hebben nu de brunello een modern gezicht gegeven. De jong al. goed drinkbare tweede wijn uit dit gebied wordt onder de naam rosso di Montaleino verkocht. Last but not least wordt hier uit muscatel- druiven de zoete moscadello di Montalcino gebotteld.