Ik ben Frans Van Nuffel
Ik ben een man en woon in Nieuwstraat 19 (2235 Westmeerbeek) en mijn beroep is Technisch Tekenaar.
Ik ben geboren op 04/04/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Sport-Reizen-Postzegels-Lekker eten.
Ik ben Frans Van Nuffel
Ik ben een man en woon in Nieuwstraat 19 (2235 Westmeerbeek) en mijn beroep is Technisch Tekenaar.
Ik ben geboren op 04/04/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Sport-Reizen-Postzegels-Lekker eten.
WESTMEERBEEK - Het Afghaanse gezin Mohebi ging in 2003 op de vlucht voor de Taliban. Ondertussen is de familie perfect geïntegreerd in de Hulshoutse deelgemeente Westmeerbeek. De kans is groot dat het gezin binnenkort wordt uitgewezen. Sympathisanten van de Mohebi's schrijven nu steunbrieven om dat te verhinderen.
Reshad Mohebi (32), zijn vrouw Jina Tadjek (25) en hun kinderen Abbas (6) en Elias (3) moesten Afghanistan in februari 2003 ontvluchten. Twee broers van Mohebi werden door de Taliban vermoord omdat ze aanhangers waren van een andere Afghaanse leider. Zelf heeft Reshad ook een tijdje in de cel gezeten omdat hij er van verdacht werd ook een aanhanger te zijn van die leider, hoewel dit niet het geval was.
Het oudste kind van Mohebi en Jina werd vermoord. Hij was amper 6,5 jaar oud. Het gezin vluchtte weg uit hun woonplaats Kandhahar, die stad is een bolwerk van de Taliban.. De familie probeerde wel nog zo lang mogelijk in Afghanistan te blijven. Uiteindelijk was het gevaar zo groot dat de ze naar het buitenland moesten vluchten.
De erkenningsprocedure van het gezin loopt nu ten einde. Op 2 november doet de Raad van State een uitspraak. Maar veel hoop hebben de Mohebi's niet. Want officieel is Afghanistan na de recente verkiezingen een democratie. ,,De nieuwe regering heeft enkel maar invloed in de regio rond Kaboel. Daarbuiten hebben gewapende militie het voor het zeggen'', zegt Jina.
Reshad vreest voor zijn leven als hij moet terugkeren: ,,In Afghanistan word ik binnen de maand vermoord.''
Jina en Reshad verzamelen nu op vraag van hun advocaat zo veel mogelijk referenties van dorpsbewoners en sympathisanten. Al heel wat mensen zijn daar op ingegaan want het Afghaanse gezin maakt deel uit van de dorpsgemeenschap.
Abbas en Elias zijn op school en in de gemeente goed geïntegreerd. De twee kinderen zijn helemaal opengebloeid. Volgens enkele sympathisanten van het gezin zou een terugkeer voor de kinderen een enorme shock zijn.
Reshad is aangesloten bij de KWB en atletiekclub Hulshout. Samen met zijn vrouw Jina engageert hij zich ook voor de school en het plaatselijke bejaardentehuis. Op die manier willen zij iets terugdoen voor de gemeenschap.
Volgens pastoor Jos Van Reusel staat het koppel altijd klaar om mensen te helpen. Het gezin leeft mee in de plaatselijke parochie. Als moslim wensen ze wel hun eigen geloof te behouden.
,,Voor ons is Westmeerbeek onze tweede thuis'', zegt Reshad. Hij voegt er ook nog aan toe dat hij zijn geboorteland niet voor zijn plezier heeft verlaten. Samen met Jina had hij er een groothandel in onder meer rijst, olie en bloem. Toen ze moesten vluchten waren ze zeker niet arm.