Peeters ging tijdens zijn les dieper in op de uitdagingen voor Vlaanderen. Die liggen wat hem betreft onder meer op het institutionele vlak.

Als de zesde staatshervorming eenmaal uitgevoerd zal zijn, zal volgens Peeters het institutionele zwaartepunt in België ontegensprekelijk bij de deelstaten komen te liggen. Maar: ‘De zesde staatshervorming is niet perfect. Zeker niet aan alle vragen die wij (de CD&V, red.) hadden, is tegemoet gekomen.’

Hoe de zevende staatshervorming die hij wenst eruit moet zien, kan Peeters nog niet zeggen. Ook niet of er al tijdens de volgende legislatuur een akkoord over gevonden moet worden dat tegen de verkiezingen in 2019 uitgevoerd moet zijn. ‘Het antwoord daarop volgt in de komende campagne’, zei Peeters.

Van de Senaat, die een ontmoetingsplaats van de deelstaten zal zijn, vindt Peeters alvast dat hij ‘nu is samengesteld zoals het hoort’. Volgens Peeters kan die Senaat onderzoeken of de volgende staatshervorming gebaseerd moet zijn op het fameuze artikel 35 van de Grondwet, dat stelt dat de federale overheid enkel nog bevoegd is voor die beleidsdomeinen die haar expliciet zijn toegewezen.

Hoe dan ook is Peeters geen voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen. ‘Het kader ‘België’ is nog altijd een voordeel.’