Premier Di Rupo (PS) en het onafhankelijke parlementslid Laurent Louis waren al een tijdje aan het bekvechten in de Kamer. Louis haalde uit naar het kostenplaatje van de komst van de Amerikaanse president Barack Obama naar ons land. ‘De miljoenen die dat gekost heeft, had miljoenen koelkasten kunnen vullen’, aldus Louis. ‘We verlammen de hoofdstad, zonder respect te hebben voor de burgers.’

Na nog een tijdje heen en weer gescheld beloofde Di Rupo dat de regering het kostenplaatje van Obama’s bezoek bekendgemaakt zullen worden. ‘Hou op met uw circus. U stelt vragen, de regering geeft cijfers. Maar uw uitlatingen zijn onaanvaardbaar.’ Louis riep als reactie: ‘Bedankt, meneer de pedofiel - euh - de eerste minister.’

'Hij hoort thuis in de psychiatrie'

Dat leidde tot ontsteltenis bij de andere Kamerleden, die de zaal verlieten. Kamervoorzitter André Flahaut schorste de zitting. 'Dit volstaat, meneer Louis. U heeft uw minuut spreektijd gehad, ik roep u tot de orde en schors de zitting', aldus Flahaut.

Laurent Louis bleef nadien nog een tijdje op het spreekgestoelte staan, het ontaardde in een hevige ruzie met PS-politica Laurette Onkelinx. Flahaut probeerde hem nog tot bedaren te brengen, maar dat lukte niet. 'Zielig', riep Louis. Meerdere Kamerleden begonnen te roepen dat Louis de zitting moest verlaten. 'Buiten!', scandeerden ze. 

Na de korte onderbreking meldde de Kamervoorzitter dat Louis 'geen spreekrecht meer heeft deze zitting' omdat hij 'zijn boekje te buiten gegaan was'. De premier nam weer het woord en bedankte de Kamerleden. 'Bedankt aan alle collega's voor dit initiatief.' Hij kreeg een applaus van zowel meerderheid als oppositie.

Er stond ook nog een vraag van Benoît Hellings (Ecolo) over hetzelfde onderwerp geprogrammeerd. Hellings trok die evenwel in omdat hij 'niet wilde worden geassocieerd met Laurent Louis'.

Reacties Kamerleden

Open VLD-Kamerlid Bart Somers wilde voor de camera’s van Villa Politica niet herhalen wat Louis precies had gezegd. Volgens Somers hoort Louis ‘niet thuis in het parlement maar in de psychiatrie’.