Gevaarlijke bacterie op rund- en kalfsvlees
Weer typisch Belgisch, in Nederland worden er maatregelen genomen evenals in Europa maar Belgie?...niets aan de hand zolang het maar geld opbrengt en er niet al te veel slachtoffers vallen;Op de duur zou men walgen van zulke ingesteldheid onzer onbekwame politici!
Er gaat niks boven een goeie biefstuk met frieten met een Leffe erbij.
![](http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/2/0/20130525060146/media_xll_5849940.jpg)
De antibioticaresistente ESBL-bacterie bedreigt de volksgezondheid. Daar waarschuwt Herman Goossens, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Antwerpen en internationaal expert op het vlak van antibiotica, voor in De Standaard en Het Belang van Limburg. De overheid doet te weinig om de bacterie te bestrijden.
Een groot deel van het kalfs-, rund- en kippenvlees in onze supermarkten is besmet met de gevaarlijke en antibioticaresistente ESBL-bacterie. Goossens luidt de alarmbel. "De bacterie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Het is een sterk onderschat gevaar." Als een patiënt de bacterie in de bloedbaan krijgt, zijn de mogelijkheden om infecties antibiotisch te bestrijden beperkt.
De ESBL-bacterie is aan een opmars bezig omdat veehouders te veel antibiotica aan hun dieren toedienen. Een recent onderzoek van de Nederlandse consumentenorganisatie toont aan dat de bacterie in meer vleessoorten voorkomt dan tot nu werd aangenomen. Volgens Goossens zijn de cijfers in België vergelijkbaar.
Nederland nam al uitgebreide maatregelen om de ESBL-bacterie terug te dringen. Ook Europa onderzoekt een striktere regelgeving voor het toedienen van antibiotica aan dieren. In België daarentegen moet de landbouwsector volgens professor Goossens nog een grote inspanning leveren. Zelfregulering -zoals de sector bepleit- volstaat niet.
|