Het moet echt de hel geweest zijn voor de vier kinderen, die nu tussen de 11 en de 16 jaar zijn. Het merendeel van de tijd zaten ze samen opgesloten in een klein kamertje. Vader Sebastien sloeg hen met stokken, ijzeren buizen en elektrische vliegenmeppers. Ze werden lange periodes uitgehongerd om dan weer gedwongen te worden om boterhammen te eten met uitwerpselen of urine erop. En dat allemaal met medeweten en hulp van moeder Isabelle.

Waterboarding

Het werd nog erger voor het jongetje en zijn drie zussen. De vader urineerde in hun monden en onderwierp ze zelfs aan sessies waterboarding. Dat is de foltertechniek van schijnverdrinking: je wordt vastgebonden en er wordt een natte doek over je gezicht gelegd. Daarover wordt dan telkens water uitgegoten zodat je het gevoel krijgt te verdrinken. Waterboarding werd onder meer gebruikt voor (vermeende) terroristen in de beruchte Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay.

Twee van de meisjes werden ook nog opgesloten in een koffer, die ingesmeerd was met uitwerpselen, en dan de kamer rondgegooid.

Jeugdwelzijn

Nochtans hadden de kinderen veel sneller gered kunnen worden van hun barbaarse ouders. De directeur van de school waar de kinderen ingeschreven waren, verwittigde in 2003 de dienst Jeugdwelzijn al. De kinderen waren ondervoed en altijd vuil, luidde het onder meer in zijn 30 pagina’s tellende verslag.

De dienst Jeugdwelzijn ontnam de ouders dan twee maanden de voogdij , maar daarna werden de kinderen weer naar huis gestuurd.

‘Erger dan Dutroux’

De meeste buren zijn zo geschokt door de feiten dat ze er niet over willen spreken. Alleen buurvrouw Anne-Marie Durieux (63) reageert. ‘Het maakt me ziek dat ik al die tijd niet gemerkt heb’, zegt de inwoonster van Biron. ‘Die man is erger dan Marc Dutroux. Hij deed al die gruwelijke dingen met zijn eigen kinderen.’

De twee ouders moeten zich vanaf 12 juni verantwoorden voor de rechtbank van Marche-en-Famenne. Ze riskeren tien jaar cel voor ‘onmenselijke behandeling’. De advocaat van de ouders, Jacqueline Petit, zegt dat haar cliënten ‘spijt hebben van wat ze gedaan hebben’ en dat ‘ze een verontschuldigende brief hebben geschreven voor hun kinderen.’

De vier kinderen worden momenteel opgevangen door de sociale dienst in Namen.