In de nieuwe Schengen-grenscode staat dat Europese inspectieteams onaangekondigd zullen kunnen onderzoeken of er sprake is van illegale grenscontroles door nationale autoriteiten. Een andere bepaling laat net zulke grenscontroles toe wanneer er gevaar dreigt door georganiseerde misdaad.

‘Dit akkoord is van belang in de strijd tegen de grenscriminaliteit in Zuid-West-Vlaanderen’, becommentarieert Belet. ‘De streek wordt al geruime tijd geconfronteerd met gewelddadige overvallen, die vaak vanuit Noord-Frankrijk worden opgezet.’ Hij benadrukt wel dat het om een ‘ultiem instrument’ gaat dat kan worden ingezet om een ‘shock-effect’ te creëren en een probleem bovenaan de Europese politieke agenda te zetten.

Ivo Belet: ‘Het vrij verkeer van personen is de belangrijkste en meest tastbare realisatie van de Europese Unie . Maar open grenzen brengen ook risico’s met zich: criminelen slaan gemakkelijker hun slag in een buurland en gebruiken de open grenzen om de politiediensten te ontlopen. Franse criminelen plegen vlak over de Belgische grens overvallen en verdwijnen daarna richting Frankrijk, waar ze niet door de Belgische politie kunnen worden opgepakt. Wanneer er een dergelijke ernstige dreiging bestaat voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid is het belangrijk dat lidstaten tijdelijk opnieuw grenscontroles kunnen uitvoeren.’

Dalende grenscriminaliteit

Net vandaag raakte op een bijeenkomst van de Zonale Veiligheidsraad bekend dat het aantal gevallen van grenscriminaliteit daalt. Dat heeft korpschef Demey van de politiezone Grensleie (Menen, Wevelgem, Ledegem) woensdag gemeld. ‘We stellen vast dat de dalende trend van eind 2012 zich bestendigt. Van januari tot mei 2013 werden slechts een tiental feiten geregistreerd’, aldus korpschef Dominique Demey.

In het arronsissement Doornik werden in diezelfde periode een 40-tal feiten geteld. ‘Toch kunnen we ook hier van een dalende trend spreken’, klinkt het. ‘Sedert april hebben we slechts een vijftal feiten genoteerd’. In Noord-Frankrijk daarentegen werden volgens informatie van het CCPD in Doornik reeds meer dan 70 feiten geregistreerd.

Volgens Demey werpen de recent uitgesproken straffen door de rechtbank van Ieper en het hof van beroep in Gent hun vruchten af. ‘Ook de verhoogde patrouilleactiviteit aan Belgische zijde heeft effect’, weet de korpschef. ‘Dit betekent niet dat we op onze lauweren gaan rusten. We zetten onze inspanningen om de grenscriminaliteit te bestrijden gewoon voort.’