‘Het ziet er slecht uit en de achterstand in de boekingen is niet meer op te halen.’ Dirk Coelus, de voorzitter van de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars aan zee (CIB Kust), ziet de zomer van 2013 somber in.

‘Tegenover vorig jaar liggen de boekingen om een appartement, studio of huis te huren in juli 10 tot 15 procent lager’, zegt hij. ‘En 2012 lag al 15 procent lager dan het jaar dáárvoor. In twee jaar tijd komen we zo tot een daling van 25 tot 30 procent. Dat is een zeer forse achteruitgang.’

Het snertweer lijkt daar de belangrijkste reden voor: vorig jaar was het weer in juli dramatisch en na een slechte lente dit jaar lijkt er ook nu niet meteen zomers weer in aantocht. Al denken de vastgoedmakelaars toch vooral dat de economische crisis een belangrijke rol speelt.

‘We voelen dat onze klanten de broeksriem aanhalen’, zegt Coelus. ‘Het is niet alleen de Belgische kust die afziet: ook aan de Côte d’Azur voelen ze de crisis. Mensen besparen op hun vakantiebudget. En vakantie aan de eigen kust is sowieso niet de hoofdvakantie van de Vlaming, dus die wordt al eens vaker afgezegd of ingekort.