De groep zigeuners die afgelopen weekend aan de Nieuwelaan op een weide van Baron Van Gysel neerstreek, weigert te vertrekken. ‘De deurwaarder zal dinsdag (vandaag, nvdr.) het vonnis laten betekenen’, zegt burgemeester Jos Emmerechts. ‘Ze moeten een dwangsom van 2.500 euro per woonwagen betalen als ze niet vertrekken. Ze hebben 24 uur de tijd na de betekening. Die gebeurt dinsdag in de loop van de dag.'

'Het gaat deels om dezelfde families die eerder op de carpoolparking stonden. Daarvoor maakte ik een burgemeestersbesluit, maar blijkbaar zijn ze hier de omgeving komen verkennen, en staan ze nu op een ander perceel, dit keer op privé-grond. Ze hebben geen toestemming gevraagd aan de eigenaar of landbouwer die het perceel gebruikt. Ze openden gewoon de omheining en zetten hun 35 caravans erop. Ik ben met de politie zaterdag naar de woonwagenbewoners gestapt met het burgemeestersbesluit dat ze binnen de 24 uur het perceel moesten verlaten, maar ze antwoordden me dat ze zeker tien dagen blijven. De landbouwer die het perceel huurt, kan er ondertussen niet met zijn koeien op.

‘Ze vertellen me dat er een ziek familielid is dat in het ziekenhuis ligt’, vervolgt de burgemeester. ‘De vrederechter hielp niet, nu doen we het via een kortgeding’, aldus de burgemeester. Eerder stonden de woonwagenbewoners ook al in Weerde en op een perceel langs de A12 in Strombeek. Nu blijven ze dus rondhangen in de buurt en streken ze al twee keer neer in Meise.