De Brugse politie gaat strenger controleren op het al dan niet correcte gebruik van verkeersborden voor een tijdelijk parkeerverbod bij het uitvoeren van werken. In principe moeten aannemers de dagen en de uren aanduiden waarop het verbod geldig is, maar dat gebeurt vaker niet dan wel. In de plaats daarvan noteren ze enkel de begin- en de einddatum van de werken, en op die manier gaan heel wat parkeerplaatsen, die wel beschikbaar moeten zijn als de werken stilliggen, verloren.

‘Naar schatting zes op de tien verkeersborden zijn niet in orde’, zegt Bjorn Cool, hoofdinspecteur van de verkeersdienst van de lokale politie. ‘De ergernis van de buurtbewoners, is dus volkomen terecht’, meent, burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

Daarom heeft de politie een werkgroep opgericht die de aannemers enerzijds zal oproepen de vergunningsvoorwaarden na te leven en anderzijds de inbreuken tegen die voorwaarden zal registreren en beboeten. Aannemers die zich niet aan de regels houden krijgen een boete van 150 euro en verliezen hun vergunning voor het plaatsen van de verkeersborden, die de politie zal wegnemen.

Overigens verklaart de politie dat er in het verleden nauwelijks boetes werden uitgeschreven voor wagens die volgens een ongeldig verbodsbord verkeerd geparkeerd stonden op het moment. ‘Wanneer er, bijvoorbeeld op zondag, niet gewerkt wordt en de parkeerplaatsen vrij zijn, organiseren we geen heksenjacht. We ondernemen dan enkel actie als de aannemer ook echt in de problemen zit.’

Gemeenteraadslid Jasper Pillen (Open VLD), die de problematiek aankaartte, is tevreden. ‘Zelfs aannemers zijn blij dat er nu meer duidelijkheid is.’