Van de Belgische operatoren staat Proximus het verst in de uitrol van de 4G-technologie. En de operator wil die voorsprong nu duidelijk verzilveren. Leroy sprak van een ‘een assertieve move’ tegenover de concurrentie.

Tot september stelt Proximus zijn 4G-netwerk op volle snelheid open voor alle klanten. Daarna wordt de snelheid teruggeschroefd, wellicht naar 21 Mbps, behalve voor wie een abonnement neemt van 45 euro of meer. Voor die laatste groep blijft de maximumsnelheid van ongeveer 86 Mbps dan wel behouden.

Proximus heeft 4G al uitgerold in ruim 250 gemeenten, waardoor volgens Leroy al meer dan de helft van de bevolking toegang kan hebben. In Brussel is er nog steeds geen 4G beschikbaar, maar de Belgacom-ceo maakt zich sterk dat daar binnenkort verandering in komt. Het is enkel nog wachten tot de wetgeving van het Brussels gewest rond is.

Eén derde verkochte toestellen beschikt over 4G

Om van het snelste netwerk te kunnen genieten, is wel een 4G-compatibel toestel nodig. ‘Momenteel beschikt een derde van de toestellen die worden verkocht al over 4G’, zegt Leroy. Wie een iPhone heeft, blijft voorlopig wel nog 4G-loos bij Proximus. Apple heeft de 4G-functie op die toestellen immers geblokkeerd voor Proximus of Base.

‘We zijn nog in discussie met Apple, maar in de komende maanden komt er sowieso wetgeving waardoor Apple zijn toestellen zal moeten openstellen’, legde Leroy ui