Tanken wordt weer duurder volgende week
Het zijn dieven
ze moeten de laatste EURO hebben van de werkende mensen
Benzine, diesel en stookolie worden midden deze week weer eens drie cent duurder. Diesel zal dan al meer dan een kwart gestegen zijn op minder dan een jaar tijd. Ook stookolie is in anderhalf jaar niet zo duur geweest als nu. Specialist Omer Coekaerts verwacht na Nieuwjaar een volgende prijsschok, door de indexering van de accijnzen.
Stijgende dollar
Voor het eerst in jaren zijn de olielanden, verenigd in oliekartel Opec, tot een akkoord gekomen om minder olie op te pompen. Daardoor is de prijs van ruwe olie afgelopen week fors gestegen. Volgens specialist Omer Coekaerts van vergelijkingssite Energieprijzen.be gaan de prijzen van benzine, diesel en stookolie hierdoor komende woensdag met ongeveer drie cent per liter omhoog. “Toch als de olieprijs maandag niet ineen zakt, maar dat verwacht ik niet”, zegt Coekaerts.
Hoogste peil in anderhalf jaar
De prijs van diesel (straks wellicht 1,306 euro per liter) komt daarmee op het hoogste peil in anderhalf jaar. Eind januari zakte de diesel naar een historisch dieptepunt, met officiële prijzen van 1,054 euro. Ondertussen kwam daar meer dan een kwart bij. Die lage prijs zorgde ervoor dat in veel tankstations tegen minder dan 1 euro getankt werd. Maar die tijd ligt allang achter ons.
Stookolie zal sinds eind januari met meer dan de helft gestegen zijn, en kost vanaf woensdag allicht 0,576 euro per liter, of 1.152 euro voor een tank van 2.000 liter. Het is van juli 2015 geleden dat die nog eens zo duur was. Super 95 gaat omhoog naar 1,39 euro. Einde mei wipte de populairste benzinesoort even boven de 1,4 euro, wat toen van september 2015 geleden was.
De prijzen worden bij ons niet alleen door de hoge olieprijs vooruitgestuwd. Ook de koersstijging van de dollar tegenover de euro helpt daar een handje bij. Diesel werd extra duur omdat de regering de accijnzen daarop verhoogde. “Die accijnzen gaan nog verder omhoog”, waarschuwt Coekaerts. “De indexering zal ze nog eens met twee procent verhogen, wat ongeveer neerkomt op 1,5 cent per liter.”
Of de olieprijzen voor het overige nog veel gaan stijgen, is lang niet zeker, waarschuwt hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis. “De vraag is nog maar of de olielanden zich aan de afspraken zullen houden. Als ze dit wel doen, dan kan de olieprijs nog een stukje stijgen. Maar niet al te veel.”
Mogelijk overschot op de markt
Vrijdag stond de zogenaamde Brent-olie, die voor ons het belangrijkst is, aan 53,5 dollar per vat genoteerd. “Als die opnieuw boven de 60 dollar gaat, dan gaan de Amerikaanse schalie-olieproducenten, die door de prijsverlaging hun bronnen gesloten hebben, weer beginnen oppompen, waardoor er weer een overschot op de markt komt en de prijs weer snel gaat dalen.” Anderzijds is er nog geen eind gekomen aan de koersstijging van de dollar tegenover de euro. “Dat stuwt de pompprijzen bij ons inderdaad mee omhoog”, bevestigt De Leus.
|