Ik heet u van harte welkom op mijn weblog en ik hoop het voor u de moeite waard te maken om mij vaak te bezoeken.
Gedurende ongeveer 25 jaar heb ik alles bij elkaar zo'n 200 pastels en een paar aquarellen gemaakt die ik u hier wil laten zien.
Het laatste jaar heb ik echter het tekenen m.b.v. de computer ontdekt en daar ben ik laaiend enthousiast over. Uiteraard wil ik ook dié hier tonen. Als muziekleraar heb ik ook nogal wat muziek voor blokfluit en ook voor Gemengd Koor gearrangeerd en gecomponeerd en ook díe komt aan bod. De bladmuziek staat in de bijlagen en die mag u zonder meer printen en uitvoeren. Ik denk dat ik dat alles maar in een willekeurige volgorde ga doen. Dat vind ik zelf het fijnste en dat lijkt mij voor u ook het leukste.
Veel plezier.
Ik ben Guus Kuijs
Ik ben een man en woon in Overasselt (Nederland) en mijn beroep is Muziekleraar aan de Streekmuziekschool Wijchen (nu met pensioen).
Ik ben geboren op 12/03/1942 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tekenen, fotograferen, musiceren, tennissen enz..
Hier ben ik de kerk van Champagnat aan het tekenen. (zie 19-12-2009)
Mijn link met het Marishuis is, dat ik daar vrijwilliger ben, d.w.z. dat ik ongeveer 1x per maand aanwezig ben en bezoekers verwelkom en wegwijs maak in het museum. Jac Maris is kleinzoon van de beroemde Haagseschoolschilder Jacob Maris en alhoewel Jac ook goed kon schilderen en tekenen, verkoos hij toch om zich verder als beeldhouwer te bekwamen. Hij heeft ongeveer 70 jaar in dit huis gewoond en gewerkt en bij zijn dood heeft hij het nagelaten aan de gemeente (hij had geen kinderen) met de bepaling dat het een Ateliermuseum moest worden.
Aan wélke tekening ik hier, in onze eigen tuin, bezig ben, weet ik niet meer, maar ik snak weer naar de zomer als ik dit zie.
Zomervacantie 1989 in Zuidwolde Het herenhuis in Dedemsvaart is hier het onderwerp van mijn tekening. (zie 4 maart 2010)
Vacantie 1995 in Gandia bij onze voormalige achterburen Ans en Arie. Waarschijnlijk ben ik hier bezig met de tekening van de boerderij met toren, (zie 9 maart)
We hadden op deze dag al heel wat bezichtigd en het werd tijd om eens rustig te gaan zitten en wat te tekenen. Het werd dit brugje bij Rigny-Ussé. (zie 17-03-10)
Eindelijk kun je nu eens op de foto zien wáár en wát ik aan het tekenen ben. De boerderij met zonnebloemen bij Huismes. (Zie 17-03-10)
Zomervacantie 1998. Op deze foto zit ik lekker in de schaduw (want het was bloedheet) Avrolles op het Ingrespapier vast te leggen. Zie artikel 27-03-2010.
We zijn gisteren (21 maart 2010) naar een expositie geweest in het kerkje van Velp bij Grave. Daar was schitterend werk te zien van Helga van de Poel. Van haar kregen we een visitekaartje met haar website: www.helgavdpoel.exto.nl en de overkoepelende site van exto die ik hierboven als link heb opgegeven. Ik heb nog maar even gekeken, maar werkelijk een aanwinst!
22-03-2010
Kop
Kop De gebruikte effecten: posterranden, donkere lijnen en belichting.
Landschap met ven Voor de eerste versie van dit landschap met ven, heb ik de effecten posterranden en spons gebruikt. Voor de tweede versie heb ik nog belichting toegevoegd.
Van iemand bij ons Kamerkoor "Villameuse" die graag Zuid-Amerikaanse muziek zong, kreeg ik het boek "Cancionero Andino Sur" kado met allemaal 1-of 2-stemmige liedjes, met natuurlijk de vraag of ik die wilde arrangeren voor kamerkoor. Dat is dus "Cholita Puneña" geworden. Dit stuk is overigens ook heel geschikt voor blokfluitkwartet.
Vroeger kreeg je als verwensing wel eens te horen: "loop naar de Mokerhei" maar dat hoef je echt geen straf te vinden, want het is daar prachtig. Op deze tekening van de Mokerhei zie je in de verte de dubbele torens van de kerk van Cuyk. Herfst 1987 Pastel op Ingrespapier Afm: 55,5 x 39,5 cm.
Mook, gezien vanaf de bosrand. Het doet er natuurlijk niet toe, maar ik weet nog dat ik op de terugweg naar de auto ben uitgegleden en met mijn hele hebben en houwen in een modderplas terecht ben gekomen. Leuk was anders! Herfst 1987 Pastel op Ingrespapier Afm: 54,5 x 36,5 cm.
Deze aquarellen zijn gemaakt in de late zeventiger jaren. Met de klok mee: Weerschijn van de avondzon in een bevroren sloot aan de Oude Kleefsebaan in Overasselt. Afm: 14 x 19 cm. Boerenbedrijf aan de Graafseweg in Nederasselt. Afm: 40 x 30 cm. Plant in een koperen helm Afm: 14 x 19 cm. Gezicht op Grave, komend van Cuyk Afm: 40 x 30 cm.
Kerk van Huismes Wij waren in pension midden in het dorp en deze kerk heb ik vanuit onze tuin getekend. Oliepastel op Ingrespapier Afm: 35 x 46 cm.
Een rustig plekje aan de Indre bij Huismes. Zomervakantie 1996 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 40 x 28 cm
Bijna iedere dag gingen we ergens in Chinon dineren en op een avond heb ik daar zittend op de kademuur deze tekening gemaakt. Misschien is het nuttig om eens op te merken dat ik die tekeningen nooit helemaal ter plekke afmaak, maar slechts dun in de kleuren zet en eenmaal thuis nog een hele tijd bezig ben om alles af te maken. Oliepastel op pastelpapier Afm: 56 x 36 cm.
Boerderij met zonnebloemen bij Huismes. Op de foto hiernaast kun je zien dat ik deze tekening aan het maken ben. Zomervakantie 1996 Oliepastel op pastelpapier Afm: 56 x 35,5 cm.
Brugje bij Rigny-Ussé Op de foto in de linker kolom kun je zien dat ik dit brugje aan het tekenen ben. Zomervakantie 1996 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 39,5 x 27,5 cm.
Een clownesk mannetje In dit geval heb ik eens iemand anders een paar willekeurige lijnen laten zetten om te kijken of daar ook iets leuks van te maken was. Dat bleek inderdaad te kunnen. Gebruikte effecten: spons, mediaan, helderheid-contrast en belichting.
Hoogstraat, gezien vanaf de Laagstraat in Overasselt
Vaak is de achterkant van huizen en straten pittoresker ( rommeliger) dan de voorkant. Zo ook hier de achterkant van de Hoogstraat gezien vanaf de Laagstraat in Overasselt. Zomer 1987 Pastel op Ingrespapier Afm: 30,5 x 41 cm.
In de zomervakantie van 1995 logeerden wij bij onze voormalige achterburen Ans en Arie, in Gandia in Spanje. We hadden daar een heerlijke tijd en ik heb er ook aardig wat kunnen tekenen. Deze tekening is gemaakt vanaf hun terras. Oliepastel op pastelpapier. Afm: 56 x 36 cm.
Boerderij met sinaasappelboomgaard in Gandia. Zomervakantie 1995 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 40 x 27,5 cm
Boerderij met toren in Gandia. Zomervakantie 1995 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 46 x 35 cm.
Kerk van Benipiedra in de onmiddelijke omgeving van Gandia. Zomervakantie 1995 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 46 x 35,5 cm.
Druivenhuisje in Gandia Zomervakantie 1995 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 40 x 28 cm.
Als dirigent moet je 2 à 3 maanden vooruit denken om de stukken op tijd ingestudeerd te krijgen. Zo moet je rond Kerstmis al weten wat je in de Goede Week en met Pasen wilt zingen en moet je na de zomervacantie de Kerstliedjes al uitgezocht hebben. Vandaar dat ik nú met een Marialied kom (mei-maand / Maria-maand) en een lied voor o.a. Christus Koning.
Kerk in Zuidwolde Zomervacantie 1989 Pastel op Ingrespapier Afm: 30 x 40 cm.
Herenhuis in Dedemsvaart
Dit heb ik zitten tekenen terwijl een paar passanten voortdurend commentaar gaven. Erg vervelend. Mocht u ooit in de verleiding komen; niet doen, of slechts heel kort. Zomervacantie 1989 Pastel op Ingrespapier Afm: 36 x 56 cm.
Oude schuren in Zuidwolde Zomervacantie 1989 Pastel op Ingrespapier Afm: 40 x 30 cm.
Molen van Zuidwolde. Deze heb ik 2x gemaakt met als gevolg dat ik niet kon kiezen. Bij de één was dít beter en bij de ander weer iets anders. Daar begin ik niet meer aan. Uiteindelijk heb ik er één weggegooid. Niet deze dus. Zomervacantie 1989 Pastel op Ingrespapier Afm: 36 x 56 cm.
Man met spierballen Twee verschillende uitwerkingen van een eerste opzet. Bij de eerste zijn gebruikt Kristal en Korrel, waardoor een wat rafelig geheel ontstaat waar je misschien wel bang van kunt worden. Korrel, 2x belichting en helderheid-contrast zijn in de tweede versie toegepast om een mooi kleurcontrast te krijgen. Ik hou wel van rood/groen.
Deze foto van Gemengd Koor St. Cecilia uit Overasselt is gemaakt in de St Jan van Den Bosch, nadat we daar de H.Mis hadden opgeluisterd in het kader van de Meimaandvieringen.
Deze foto is van een repetitie in het Verenigingsgebouw, ook al een hele tijd geleden.
Dit is een foto van een repetitie in ons eigen lokaal. Het ensemble heeft een flink aantal jaren bestaan. (hóelang weet ik echt niet meer) Luister eens naar de "Zomersuite" die ik voor deze groep gemaakt heb. (artikel 23-01-2010)
In 1997 ben ik met enkele leerlingen en oud-leerlingen gestart met het Fluturasensemble. De Naam is ontleend aan het eerste stuk dat we instudeerden, nl. " Fluturas" van Cesar Bresgen. We vonden zowel de klank als de betekenis (vlinders) leuk, dus zodoende... Na enkele wisselingen bestond het ensemble uit Fieke Bijmans, Guus Kuijs, Nienke Visser en Mariken van Wijk en in die samenstelling ziet u ons ook op de foto's. We treden hier op in het Theo Driessen-Instituut in Helmond, waar we samen met het Seniorenkoor uit die plaats een concert verzorgden.
De opmerkzame kijker heeft gezien dat we allemaal van instrument hebben geruild. In blokfluitland is het namenlijk vrij normaal dat iedereen meerdere blokfluiten bespeeld, zodat je kunt afwisselen en het voor iedereen leuker wordt.
Inmiddels zijn we nu al weer enige jaren een trio, omdat Nienke, helaas voor ons, naar Eidhoven verhuisde. Het trio "Kozami" uit het bericht van 18 juni 2010, hebben we 15 juni op mijn kamertje ingespeeld. Wij willen overigens graag meer optreden, dus als er verenigingen zijn ( koren of andere muziekensembles) die graag een concert geven en zoeken naar een partner voor de broodnodige afwisseling, dan houden wij ons aanbevolen.