Ik heet u van harte welkom op mijn weblog en ik hoop het voor u de moeite waard te maken om mij vaak te bezoeken.
Gedurende ongeveer 25 jaar heb ik alles bij elkaar zo'n 200 pastels en een paar aquarellen gemaakt die ik u hier wil laten zien.
Het laatste jaar heb ik echter het tekenen m.b.v. de computer ontdekt en daar ben ik laaiend enthousiast over. Uiteraard wil ik ook dié hier tonen. Als muziekleraar heb ik ook nogal wat muziek voor blokfluit en ook voor Gemengd Koor gearrangeerd en gecomponeerd en ook díe komt aan bod. De bladmuziek staat in de bijlagen en die mag u zonder meer printen en uitvoeren. Ik denk dat ik dat alles maar in een willekeurige volgorde ga doen. Dat vind ik zelf het fijnste en dat lijkt mij voor u ook het leukste.
Veel plezier.
Ik ben Guus Kuijs
Ik ben een man en woon in Overasselt (Nederland) en mijn beroep is Muziekleraar aan de Streekmuziekschool Wijchen (nu met pensioen).
Ik ben geboren op 12/03/1942 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tekenen, fotograferen, musiceren, tennissen enz..
Hier ben ik de kerk van Champagnat aan het tekenen. (zie 19-12-2009)
Mijn link met het Marishuis is, dat ik daar vrijwilliger ben, d.w.z. dat ik ongeveer 1x per maand aanwezig ben en bezoekers verwelkom en wegwijs maak in het museum. Jac Maris is kleinzoon van de beroemde Haagseschoolschilder Jacob Maris en alhoewel Jac ook goed kon schilderen en tekenen, verkoos hij toch om zich verder als beeldhouwer te bekwamen. Hij heeft ongeveer 70 jaar in dit huis gewoond en gewerkt en bij zijn dood heeft hij het nagelaten aan de gemeente (hij had geen kinderen) met de bepaling dat het een Ateliermuseum moest worden.
Aan wélke tekening ik hier, in onze eigen tuin, bezig ben, weet ik niet meer, maar ik snak weer naar de zomer als ik dit zie.
Zomervacantie 1989 in Zuidwolde Het herenhuis in Dedemsvaart is hier het onderwerp van mijn tekening. (zie 4 maart 2010)
Vacantie 1995 in Gandia bij onze voormalige achterburen Ans en Arie. Waarschijnlijk ben ik hier bezig met de tekening van de boerderij met toren, (zie 9 maart)
We hadden op deze dag al heel wat bezichtigd en het werd tijd om eens rustig te gaan zitten en wat te tekenen. Het werd dit brugje bij Rigny-Ussé. (zie 17-03-10)
Eindelijk kun je nu eens op de foto zien wáár en wát ik aan het tekenen ben. De boerderij met zonnebloemen bij Huismes. (Zie 17-03-10)
Zomervacantie 1998. Op deze foto zit ik lekker in de schaduw (want het was bloedheet) Avrolles op het Ingrespapier vast te leggen. Zie artikel 27-03-2010.
We zijn gisteren (21 maart 2010) naar een expositie geweest in het kerkje van Velp bij Grave. Daar was schitterend werk te zien van Helga van de Poel. Van haar kregen we een visitekaartje met haar website: www.helgavdpoel.exto.nl en de overkoepelende site van exto die ik hierboven als link heb opgegeven. Ik heb nog maar even gekeken, maar werkelijk een aanwinst!
28-08-2010
De Strafcornerspecialist
De Strafcornerspecialist. Dit krabbeltje bracht mij op het idee van een sporter. Ik hoefde er alleen maar een balletje bij te leggen en dan was het een voor het hockyen zeer belangrijk personage, nl. de strafcornerspecialist.
Voor de hieronderstaande versie is gebruik gemaakt van de effecten "schuin" en 2x belichting.
De effecten voor de tweede versie zijn: schuin, posterranden, uitvloeien en reliëf.
Solitaire boom in Hamersley Ranges in Australië. Toen mijn dochter daar ruim een jaar verbleef, stuurde ze allerlei foto's op. Van één van die foto's heb ik deze pastel gemaakt. Oktober 1993 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 53,5 x 35 cm.
Deze eerste opzet van voornamelijk driehoeken (Het Spitsenleger)....,
veranderde vooral door het toepassen van "uitvloeien" in "Duikvluchten boven Spitsbergen" Door het gebruik van inktomtrek, belichting en mozaïek kreeg het zijn definitieve kleur en structuur.
De opzet was hier, om het nu eens niet aan het toeval over te laten, maar om in één vloeiende beweging een menselijk figuur te tekenen en dat werd deze insluiper. De effecten die ik hier gebruikt heb zijn: inktomtrek, uitvloeien en mozaïek en vooral het uitvloeien zorgde voor nieuwe mogelijkheden.
In Auterrive hebben we een van onze fijnste vakanties beleefd. Prachtige uitzichten, stadjes en zonnebloemvelden (alhoewel ik die toen gek genoeg niet getekend heb). Fijn gezelschap met o.a. verhalenvertellers en een accordeoniste en vooral ook de kookkunst van Gerda hebben voor een onvergetelijke tijd gezorgd. Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 28 x 39,5 cm.
Straatje in Auterrive Zomervakantie 1994 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
Gemaaid korenveld met boerderij in Mirande, Zuid-Frankrijk. Zomervakantie 1994. Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 54,5 x 35,5 cm.
Watervalletje in Auterrive Zomervakantie 1994 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 35,5 x 46 cm.
Zandpaadje en schuur bij Poudos, Auterrive. Zomervakantie 1994 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 28 x 38 cm.
Boerderij met zandpaadje bij Poudos, Auterrive Zoals u ziet is het dezelfde plek als op de vorige pastel, maar nu heb ik er de boerderij bij gepakt. Zomervakantie 1994 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 56 x 36 cm.
Maïsstoppelveld en Oude toren in Balgoij / Plassen bij de Gamert i Wijchen-Zuid
Maïsstoppelveld en Oude Toren van Balgoij. Oktober 1992 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 40 x 28 cm. Dit is een afdruk van een oude dia, omdat het origineel bij mijn zus in Canada is.
Plassen en riet bij de Gamert in Wijchen-Zuid December 1992 Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 56 x 36 cm.
Na de eerste simpele opzet had ik nog geen enkel idee.
Na het toepassen van "poolcoördinaten" wil er nog wel eens een idee opkomen, maar dat was nu ook niet het geval. Pas toen ik met "schuin" aan de slag ging en enkele kleuren veranderde kwam er een beetje schot in.
Een opvallende kleur voor de vogel, en die vervolgens vervagen en "craquelure",maken het geheel af.
De eerste pastel is van verdronken land in Nederasselt in januari 1991. Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 56 x 36 cm. De tweede tekening is van ondergelopen Maasuiterwaarden in de ochtendzon, in januari 1993. Je ziet; het komt nogal eens voor. De kerk op de achtergrond is van Gasselt Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 45,5 x 35 cm.
Hier ben ik weer met penselen aan het spelen geweest. De willekeurige opzet (die ik niet meer heb) leidde tot deze vleugelpiano. De gebruikte effecten van de tweede afbeelding zijn: andere wolken, verloop en inktomtrek.
Vacantie 1993 brachten we door in Noordwijk. De bovenste pastel is van een huis aan de Woensdagse Watering Oliepastel op Ingrespapier Afm: 30 x 40 cm. De tweede tekening is van Noordwijk binnen. Oliepastel op zwart Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
Spelend met geometische vormen kun je al een mooie opzet maken. Met de filters van Adobe Photoshop kun je vervolgens verschillende effecten sorteren, waardoor allerlei variaties ontstaan.
Bij bovenstaande tekeningen kun je het origineel nog goed herkennen, maar bij deze laatste ben ik een heel andere weg ingeslagen. Door het radiaal vervagen kwam ik op het idee van een tollend hoofd.
In de eerste lijnen kon ik meteen al een bukkende man herkennen die de handen voor zijn oren hield. Omdat ik zelf een ontzettende hekel heb aan drukte en herrie, wist ik vrij snel waar ik naar toe moest werken. STOP DAT LAWAAI ! Gebruikte effecten: posterranden, spons, belichting en helderheid-contrast.
Twee keer dezelfde wetering. De eerste richting Balgoij en de tweede richting Wijchen-Zuid. De eerste is van julie 1992 en de tweede van augustus 1992. Beide zijn gemaakt met oliepastel op Ingrespapier. Afm: 40 x 28 cm. (1e) en 46 x 32 (2e)
Hier ben ik eigenlijk met van alles door elkaar bezig geweest, dus zowel de pen voor vrije vormen als diverse penselen.
Vervolgens heb ik vrij veel effecten toegepast, zoals fresco, andere wolken, filigraan en solarisatie. Pas bij poolcoördinaten en kleurvervaging kwam de onderstaande sierappel tevoorschijn.
Deze foto van Gemengd Koor St. Cecilia uit Overasselt is gemaakt in de St Jan van Den Bosch, nadat we daar de H.Mis hadden opgeluisterd in het kader van de Meimaandvieringen.
Deze foto is van een repetitie in het Verenigingsgebouw, ook al een hele tijd geleden.
Dit is een foto van een repetitie in ons eigen lokaal. Het ensemble heeft een flink aantal jaren bestaan. (hóelang weet ik echt niet meer) Luister eens naar de "Zomersuite" die ik voor deze groep gemaakt heb. (artikel 23-01-2010)
In 1997 ben ik met enkele leerlingen en oud-leerlingen gestart met het Fluturasensemble. De Naam is ontleend aan het eerste stuk dat we instudeerden, nl. " Fluturas" van Cesar Bresgen. We vonden zowel de klank als de betekenis (vlinders) leuk, dus zodoende... Na enkele wisselingen bestond het ensemble uit Fieke Bijmans, Guus Kuijs, Nienke Visser en Mariken van Wijk en in die samenstelling ziet u ons ook op de foto's. We treden hier op in het Theo Driessen-Instituut in Helmond, waar we samen met het Seniorenkoor uit die plaats een concert verzorgden.
De opmerkzame kijker heeft gezien dat we allemaal van instrument hebben geruild. In blokfluitland is het namenlijk vrij normaal dat iedereen meerdere blokfluiten bespeeld, zodat je kunt afwisselen en het voor iedereen leuker wordt.
Inmiddels zijn we nu al weer enige jaren een trio, omdat Nienke, helaas voor ons, naar Eidhoven verhuisde. Het trio "Kozami" uit het bericht van 18 juni 2010, hebben we 15 juni op mijn kamertje ingespeeld. Wij willen overigens graag meer optreden, dus als er verenigingen zijn ( koren of andere muziekensembles) die graag een concert geven en zoeken naar een partner voor de broodnodige afwisseling, dan houden wij ons aanbevolen.