Ik heet u van harte welkom op mijn weblog en ik hoop het voor u de moeite waard te maken om mij vaak te bezoeken.
Gedurende ongeveer 25 jaar heb ik alles bij elkaar zo'n 200 pastels en een paar aquarellen gemaakt die ik u hier wil laten zien.
Het laatste jaar heb ik echter het tekenen m.b.v. de computer ontdekt en daar ben ik laaiend enthousiast over. Uiteraard wil ik ook dié hier tonen. Als muziekleraar heb ik ook nogal wat muziek voor blokfluit en ook voor Gemengd Koor gearrangeerd en gecomponeerd en ook díe komt aan bod. De bladmuziek staat in de bijlagen en die mag u zonder meer printen en uitvoeren. Ik denk dat ik dat alles maar in een willekeurige volgorde ga doen. Dat vind ik zelf het fijnste en dat lijkt mij voor u ook het leukste.
Veel plezier.
Ik ben Guus Kuijs
Ik ben een man en woon in Overasselt (Nederland) en mijn beroep is Muziekleraar aan de Streekmuziekschool Wijchen (nu met pensioen).
Ik ben geboren op 12/03/1942 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tekenen, fotograferen, musiceren, tennissen enz..
Hier ben ik de kerk van Champagnat aan het tekenen. (zie 19-12-2009)
Mijn link met het Marishuis is, dat ik daar vrijwilliger ben, d.w.z. dat ik ongeveer 1x per maand aanwezig ben en bezoekers verwelkom en wegwijs maak in het museum. Jac Maris is kleinzoon van de beroemde Haagseschoolschilder Jacob Maris en alhoewel Jac ook goed kon schilderen en tekenen, verkoos hij toch om zich verder als beeldhouwer te bekwamen. Hij heeft ongeveer 70 jaar in dit huis gewoond en gewerkt en bij zijn dood heeft hij het nagelaten aan de gemeente (hij had geen kinderen) met de bepaling dat het een Ateliermuseum moest worden.
Aan wélke tekening ik hier, in onze eigen tuin, bezig ben, weet ik niet meer, maar ik snak weer naar de zomer als ik dit zie.
Zomervacantie 1989 in Zuidwolde Het herenhuis in Dedemsvaart is hier het onderwerp van mijn tekening. (zie 4 maart 2010)
Vacantie 1995 in Gandia bij onze voormalige achterburen Ans en Arie. Waarschijnlijk ben ik hier bezig met de tekening van de boerderij met toren, (zie 9 maart)
We hadden op deze dag al heel wat bezichtigd en het werd tijd om eens rustig te gaan zitten en wat te tekenen. Het werd dit brugje bij Rigny-Ussé. (zie 17-03-10)
Eindelijk kun je nu eens op de foto zien wáár en wát ik aan het tekenen ben. De boerderij met zonnebloemen bij Huismes. (Zie 17-03-10)
Zomervacantie 1998. Op deze foto zit ik lekker in de schaduw (want het was bloedheet) Avrolles op het Ingrespapier vast te leggen. Zie artikel 27-03-2010.
We zijn gisteren (21 maart 2010) naar een expositie geweest in het kerkje van Velp bij Grave. Daar was schitterend werk te zien van Helga van de Poel. Van haar kregen we een visitekaartje met haar website: www.helgavdpoel.exto.nl en de overkoepelende site van exto die ik hierboven als link heb opgegeven. Ik heb nog maar even gekeken, maar werkelijk een aanwinst!
10-11-2010
Ons is geboren / Maria die zoude naar Bethlehem gaan S-S of S-A.
Ons is geboren 'n kindekijn / Maria die zoude naar Bethlehem gaan. S-S of S-A. Deze twee heel bekende kerstliedjes heb ik tweestemmig bewerkt voor eerste-jaars leerlingen. Redelijk gemakkelijk dus.
Mis in de volkstaal. S-A-T-B. Deze Mis is de eerste van de 3 Missen die ik tot nu toe gecomponeerd heb en dateert uit de jaren zeventig. (Precies weet ik het niet, en ik kan het ook niet meer nakijken.) De Mis is 4-stemmig en niet al te moeilijk. Omdat fotograferen ook een van mijn hobby's is, heb ik van de vier misdelen filmpjes gemaakt met afbeeldingen van kerken, die ik de laatste jaren heb gefotografeerd.
Seringen langs de weg in Balgoij. Dit is de laatste pastel die ik hier in de omgeving gemaakt heb, vóór mijn pensioen. Zoals u al gezien heeft, ben ik in de vacanties nog wat langer doorgegaan. April 1998 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 40 x 28,5 cm.
Boerderij a.d. Maasdijk in Niftrik / Seringen in Balgoij
Boerderij aan de Maasdijk bij Niftrik April 1997 Oliepastel op Ingrespapier Afm:56 x36 cm.
Seringen langs de weg in Balgoij. Dit is de laatste pastel die ik hier in de omgeving gemaakt heb, vóór mijn pensioen. Zoals u al gezien heeft, ben ik in de vacanties nog wat langer doorgegaan. April 1998 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 40 x 28,5 cm.
Overvleugeld. Twee vogels die ieder een andere kant uit vliegen, maar elkaar éven overvleugelen.
Bij deze versie heb ik een boel lijnen weggehaald, maar de origenele kleuren behouden. De gebruikte effecten zijn: schuin, posterranden, mediaan en geef diepte.
Deze versie is eigenlijk de eerste en alle brede penseelstreken zijn nog blijven staan. Ook hier heb ik "schuin" en "posterranden" toegepast, maar daarna heb ik de structuur en de kleuren veranderd met "andere wolken".
Dit is de laatste vacantie geweest, waarin ik getekend heb, tenminste, tot nu toe. Dit is de kerk van St. Amandin, gezien vanaf onze camping. Oliepastel op pastelpapier. Afm: 56 x 36 cm.
Huisjes en lantaarn op wegsplitsing in St Amandin. Oliepastel op Ingrespapier Afm: 40 x 30 cm.
Huizen in St Amandin, gezien vanaf de camping. Oliepastel op pastelpapier. Afm: 46 x 35,5 cm.
Een straatje in de bebouwde kom van St. Amandin, geplaveid met gras. Dat vond ik heel apart en mooi, dus dat moest getekend worden. Oliepastel op pastelpapier Afm: 30 x 40 cm.
St. Amandin gezien vanaf de overkant van het dal. Oliepastel op pastelpapier Afm: 56 x 36 cm.
Vandaag de laatste hand gelegd aan dit trio, dat eveneens weer gebaseerd is op een trio voor hobo, klarinet en fagot, gedateerd: 5-12-1959. Om het afluisteren nóg wat aantrekkelijker te maken, heb ik er landschapsfoto's aan toegevoegd, lopende van de herfst t/m de zomer.
Weer terug bij mijn oude motief. Die willekeurige penseelstreken waren al meteen 2 dansers. Ik hoefde ze alleen maar een hoofd te geven en kleuren in te vullen zoals u in de 2e versie ziet.
Opzet van deze tekening was, te oefenen met de dekkingsgraad van kleuren over elkaar heen en omdat ik dat met gele en bruine kleuren deed, ontstond er een soort pampas. Toen moesten er natuurlijk ook grazers bij. Bomen horen daar geloof ik niet thuis, maar ja....
Om het wat meer op een afstand te krijgen, heb ik het bewerkt met posterranden, mediaan en ruis.
Onze zomervacantie van 2001 hebben we doorgebracht op een boerderij in Peu d'Aquet in N.O. Frankrijk en ook daar viel genoeg te tekenen. Het eerste is het erf van onze boerderij. Oliepastel op Ingrespapier Afm: 55,5 x 35 cm.
Hieronder zie je een weggetje naar Pont de Bois Oliepastel op Ingrespapier Afm: 46 x 35 cm.
Vauvillers Oliepastel op pastelpapier Afm: 56 x 35,5 cm.
In de eerste opzet was nog niet zoveel te zien. Alleen de golving die er in kwam door het effect "schuin" toe te passen, bracht mij op het idee van een volumineuze haardos en bijbehorend profiel van een hoofd.
Kind'ren zwijgt / Vom Himmel hoch / Vrolijk herders
Kind'ren zwijgt / Vom Himmel Hoch / Vrolijk herders
Het is voor muziekleraren en koordirigenten zaak om vooruit te kijken. Vandaar dat ik nú al deze 3 kerstliedjes plaats, die ik in de jaren zeventig voor ons koor en een blokfluitgroepje uit Overasselt heb gearrangeerd en die we sindsdien ook al vaak uitgevoerd hebben. Omdat het oog óók wat wil heb ik er filmpjes van gemaakt met foto's van diverse kerststalletjes.
Zomervakantie 1997, St. Germain des Salles, Frankrijk
In de zomer van 1997 hebben we onze vakantie in dit leuke huisje in St. Germain des Salles doorgebracht. Ook hier waren weer onderwerpen genoeg voorhanden om te tekenen en vaak ook nog dicht bij huis. "De Duiventil" Oliepastel op Ingrespapier. Afm: 28 x 40 cm.
Tuin en schuur van "Les Gandins" Zomer 1997 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 34 x 45,5 cm.
Tuin en toegangspoort van "Les Gandins" Zomer 1997 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 56 x 36 cm.
Boerderij in St. Germain des Salles Zomer 1997 Oliepastel op Ingrespapier Afm: 40 x 28 cm.
Kerk van Jenzat, Bourbonnais in Frankrijk Zomer 1997 Oliepastel op pastelpapier Afm: 56 x 35,5 cm.
Deze foto van Gemengd Koor St. Cecilia uit Overasselt is gemaakt in de St Jan van Den Bosch, nadat we daar de H.Mis hadden opgeluisterd in het kader van de Meimaandvieringen.
Deze foto is van een repetitie in het Verenigingsgebouw, ook al een hele tijd geleden.
Dit is een foto van een repetitie in ons eigen lokaal. Het ensemble heeft een flink aantal jaren bestaan. (hóelang weet ik echt niet meer) Luister eens naar de "Zomersuite" die ik voor deze groep gemaakt heb. (artikel 23-01-2010)
In 1997 ben ik met enkele leerlingen en oud-leerlingen gestart met het Fluturasensemble. De Naam is ontleend aan het eerste stuk dat we instudeerden, nl. " Fluturas" van Cesar Bresgen. We vonden zowel de klank als de betekenis (vlinders) leuk, dus zodoende... Na enkele wisselingen bestond het ensemble uit Fieke Bijmans, Guus Kuijs, Nienke Visser en Mariken van Wijk en in die samenstelling ziet u ons ook op de foto's. We treden hier op in het Theo Driessen-Instituut in Helmond, waar we samen met het Seniorenkoor uit die plaats een concert verzorgden.
De opmerkzame kijker heeft gezien dat we allemaal van instrument hebben geruild. In blokfluitland is het namenlijk vrij normaal dat iedereen meerdere blokfluiten bespeeld, zodat je kunt afwisselen en het voor iedereen leuker wordt.
Inmiddels zijn we nu al weer enige jaren een trio, omdat Nienke, helaas voor ons, naar Eidhoven verhuisde. Het trio "Kozami" uit het bericht van 18 juni 2010, hebben we 15 juni op mijn kamertje ingespeeld. Wij willen overigens graag meer optreden, dus als er verenigingen zijn ( koren of andere muziekensembles) die graag een concert geven en zoeken naar een partner voor de broodnodige afwisseling, dan houden wij ons aanbevolen.