Ik heet u van harte welkom op mijn weblog en ik hoop het voor u de moeite waard te maken om mij vaak te bezoeken.
Gedurende ongeveer 25 jaar heb ik alles bij elkaar zo'n 200 pastels en een paar aquarellen gemaakt die ik u hier wil laten zien.
Het laatste jaar heb ik echter het tekenen m.b.v. de computer ontdekt en daar ben ik laaiend enthousiast over. Uiteraard wil ik ook dié hier tonen. Als muziekleraar heb ik ook nogal wat muziek voor blokfluit en ook voor Gemengd Koor gearrangeerd en gecomponeerd en ook díe komt aan bod. De bladmuziek staat in de bijlagen en die mag u zonder meer printen en uitvoeren. Ik denk dat ik dat alles maar in een willekeurige volgorde ga doen. Dat vind ik zelf het fijnste en dat lijkt mij voor u ook het leukste.
Veel plezier.
Ik ben Guus Kuijs
Ik ben een man en woon in Overasselt (Nederland) en mijn beroep is Muziekleraar aan de Streekmuziekschool Wijchen (nu met pensioen).
Ik ben geboren op 12/03/1942 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tekenen, fotograferen, musiceren, tennissen enz..
Hier ben ik de kerk van Champagnat aan het tekenen. (zie 19-12-2009)
Mijn link met het Marishuis is, dat ik daar vrijwilliger ben, d.w.z. dat ik ongeveer 1x per maand aanwezig ben en bezoekers verwelkom en wegwijs maak in het museum. Jac Maris is kleinzoon van de beroemde Haagseschoolschilder Jacob Maris en alhoewel Jac ook goed kon schilderen en tekenen, verkoos hij toch om zich verder als beeldhouwer te bekwamen. Hij heeft ongeveer 70 jaar in dit huis gewoond en gewerkt en bij zijn dood heeft hij het nagelaten aan de gemeente (hij had geen kinderen) met de bepaling dat het een Ateliermuseum moest worden.
Aan wélke tekening ik hier, in onze eigen tuin, bezig ben, weet ik niet meer, maar ik snak weer naar de zomer als ik dit zie.
Zomervacantie 1989 in Zuidwolde Het herenhuis in Dedemsvaart is hier het onderwerp van mijn tekening. (zie 4 maart 2010)
Vacantie 1995 in Gandia bij onze voormalige achterburen Ans en Arie. Waarschijnlijk ben ik hier bezig met de tekening van de boerderij met toren, (zie 9 maart)
We hadden op deze dag al heel wat bezichtigd en het werd tijd om eens rustig te gaan zitten en wat te tekenen. Het werd dit brugje bij Rigny-Ussé. (zie 17-03-10)
Eindelijk kun je nu eens op de foto zien wáár en wát ik aan het tekenen ben. De boerderij met zonnebloemen bij Huismes. (Zie 17-03-10)
Zomervacantie 1998. Op deze foto zit ik lekker in de schaduw (want het was bloedheet) Avrolles op het Ingrespapier vast te leggen. Zie artikel 27-03-2010.
We zijn gisteren (21 maart 2010) naar een expositie geweest in het kerkje van Velp bij Grave. Daar was schitterend werk te zien van Helga van de Poel. Van haar kregen we een visitekaartje met haar website: www.helgavdpoel.exto.nl en de overkoepelende site van exto die ik hierboven als link heb opgegeven. Ik heb nog maar even gekeken, maar werkelijk een aanwinst!
01-02-2011
Rare Vogel
Rare Vogel
Bij deze tekening heb ik veel geexperimenteerd met verschillende verlopen
En uiteraard hebben die ook verschillende uitwerkingen tot gevolg.
Ook de melodieën van dit divertimento komen uit de oude doos en stammen dus uit de begin jaren zestig. Voor het filmpje heb ik foto's gebruikt die ik vanaf een boot op de Donau heb gemaakt van Boedapest.
Dit lied leerden wij op de lagere school en het maakte toen al een grote indruk op mij. Wij zongen het op Goede Vrijdag als we de kruisweg deden. Omdat het lied zoveel coupletten heeft, heb ik er drie versies van gemaakt, die dan afwisselend gezongen kunnen worden; de eerste is tweestemmig voor tenor en bas, de tweede voor sopraan en alt en de laatste is vierstemmig voor sopraan, alt, tenor en bas. Voor het filmpje heb ik foto's gebruikt die ik op vele verschillende lokaties gemaakt heb.
Tijdens een wandeling naar de Maasdijk werd ik getroffen door het bijzondere licht en de weerkaatsing daarvan op het natte wegdek, waar net twee wandelaars ons tegemoet kwamen. Thuisgekomen haastte ik me om het op de computer zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven.
De natuurgetrouwe weergave staat hierboven. Zoals u hieronder kunt zien ben ik toch ook weer aan de slag gegaan met diverse filters.
Weer geput uit de oude boeken, die ik gelukkig nooit weggegooid heb. Deze melodieën stonden in het laatste boek (want het is nog half leeg) en dateren waarschijnlijk uit 1960. Het filmpje bevat nóg meer sneeuwlandschappen. Nog nooit zóveel gefotografeerd als deze winter.
Van een vriendin kreeg ik een klein boekje met wat teksten over dementie. De eerste daarvan vond ik al meteen heel herkenbaar, vandaar dat ik besloot er een vierstemmig koorwerk van te maken. Ook het filmpje hierbij bevat weer sneeuwlandschappen. Bijgevoegd: Opname om iedere stem gemakkelijk in te studeren.
Egel. De eerste opzet is gemaakt met pen en diverse verlopen.Zoals u ziet stelt het nog niks voor.
Dat verandert als ik poolcoördinaten gebruik. Het heeft nu een mooie bolronde vorm en ik zie er een egeltje in. De snuit, de stekeltjes en de pootjes wat aandikken en u ziet het waarschijnlijk ook.
Door craquelure wordt het nog wat intenser van kleur en structuur
Treurmars A-T-B. Deze treurmars dateert wat de melodie betreft uit 1957. Ik speelde die destijds met twee vingers op de vleugel die toen pas in het Theo DriessenInstituut stond. Het F-grootaccoord vormt de basis voor de melodie. Pas onlangs heb ik dit gegeven gebruikt voor een blokfluittrio, waarin de melodie ook regelmatig unisono gespeeld word door 2 blokfluiten, waardoor het een sonoor karakter krijgt. Weer nieuwe sneeuwfoto's begeleiden in het filmpje de muziek.
Dit divertimento is gebaseerd op melodieën die ik in 1957 heb geschreven. Afgelopen week heb ik er tussen de sneeuwbuien door een bewerking voor blokfluittrio van gemaakt. De eerste stem kan ook op de alt gespeeld worden. Dat ik tussen het componeren door óók nog naar buiten ben geweest, kunt u aan het filmpje zien.
Ze was een vlinder S-A-T. Ook dit koorlied heb ik deze week gecomponeerd op een tekst van Fieke Bijmans. Zij maakte dit gedicht voor een gestorven kind en het luidt als volgt:
Ze was een vlinder, spreidde haar vleugels voor mij en vloog voorbij, voorbij... Maar eeuwig zijn haar kleuren, eeuwig haar zachte geuren. Zo leeft zij telkens meer, niet minder
Dit lied heb ik deze week gecomponeerd op een "In Memoriam"-tekst Van Fieke Bijmans, die in ons blokfluittrio speelt en die nog veel meer mooie gedichten gemaakt heeft. Het filmpje bevat afbeeldingen van kerkelijke kunst, die ik de laatste jaren gefotografeerd heb. Om de koren die dit lied willen instuderen te gerieven, voeg ik er voor iedere stem een oefenversie aan toe.
Deze foto van een modern beeld in Schlosspark Moyland heb ik gebruikt om er iets geheel anders van te maken.
En ook hier is dat weer vooral gebeurd met de filter "Poolcoördinaten" Meteen ontstond het idee van een doorkijkje en de grijze kleur deed me denken aan steen.
Met nog een paar andere filters heb ik geprobeerd dat idee wat meer te benadrukken.
Dit trio is een variatievorm van drie bekende kinderliedjes, die ik overigens vroeger niet op school, maar op straat geleerd heb. Vandaar de titel. Ben benieuwd of u ze kunt thuis brengen. Het filmpje kan daarbij wel helpen.
Deze foto van Gemengd Koor St. Cecilia uit Overasselt is gemaakt in de St Jan van Den Bosch, nadat we daar de H.Mis hadden opgeluisterd in het kader van de Meimaandvieringen.
Deze foto is van een repetitie in het Verenigingsgebouw, ook al een hele tijd geleden.
Dit is een foto van een repetitie in ons eigen lokaal. Het ensemble heeft een flink aantal jaren bestaan. (hóelang weet ik echt niet meer) Luister eens naar de "Zomersuite" die ik voor deze groep gemaakt heb. (artikel 23-01-2010)
In 1997 ben ik met enkele leerlingen en oud-leerlingen gestart met het Fluturasensemble. De Naam is ontleend aan het eerste stuk dat we instudeerden, nl. " Fluturas" van Cesar Bresgen. We vonden zowel de klank als de betekenis (vlinders) leuk, dus zodoende... Na enkele wisselingen bestond het ensemble uit Fieke Bijmans, Guus Kuijs, Nienke Visser en Mariken van Wijk en in die samenstelling ziet u ons ook op de foto's. We treden hier op in het Theo Driessen-Instituut in Helmond, waar we samen met het Seniorenkoor uit die plaats een concert verzorgden.
De opmerkzame kijker heeft gezien dat we allemaal van instrument hebben geruild. In blokfluitland is het namenlijk vrij normaal dat iedereen meerdere blokfluiten bespeeld, zodat je kunt afwisselen en het voor iedereen leuker wordt.
Inmiddels zijn we nu al weer enige jaren een trio, omdat Nienke, helaas voor ons, naar Eidhoven verhuisde. Het trio "Kozami" uit het bericht van 18 juni 2010, hebben we 15 juni op mijn kamertje ingespeeld. Wij willen overigens graag meer optreden, dus als er verenigingen zijn ( koren of andere muziekensembles) die graag een concert geven en zoeken naar een partner voor de broodnodige afwisseling, dan houden wij ons aanbevolen.