GENK ZUID MET DE GROTE VERVUILING GRENST AAN ONZE WOONKERN EIK - HEESVELD , OOK DIT ZAL OP TERMIJN SCHADE VOOR DE VOLKSGEZONDHEID MET ZICH MEE BRENGEN !!!! (INFO IN DIT BLOG)
Nog tot 14 november kan elke Bilzenaar het ruimtelijk structuurplan inkijken in het gemeentehuis en bezwaren indienen. Eén actiecomité is gisteravond alvast opgestart: bewoners van Heesveld-Eik willen niet dat in hun achtertuin ruimte wordt gemaakt voor glastuinbouw en grote serres. "Het is nooit de bedoeling geweest om die serres tot aan de huizen te laten komen. Dat wordt aangepast," zegt burgemeester Sauwens. De meeste gemeenten zijn volop bezig met het opmaken van een ruimtelijk structuurplan: dat moet vastleggen waar zonevreemde bedrijven naartoe kunnen, waar meer huizen gebouwd mogen worden, wat natuur moet blijven, enz. In Bilzen zijn ze klaar met het ontwerp, dat inwoners nog tot 14 november kunnen inkijken. Eén van de plannen is ruimte maken voor de glastuinbouw in Munsterbilzen, die nu middenin het centrum opeengepakt zit. "Hiervoor zijn 2 zoekzones aangeduid: een kleine zone van zo’n 8 hectare ten oosten van Eigenbilzen/Mopertingen en een tweede zone van 30 hectare aan Heesveld-Eik. De glastuinbouw is historisch gegroeid in Munsterbilzen door de goede mengeling van zand en leemgrond," zegt burgemeester Sauwens. "Zo zitten we hier met een 100-tal plantenmannen in het centrum. Maar er zijn bedrijven die willen doorgroeien en hiervoor ruimte vragen. Dat kan niet in het centrum." En zo zijn door een studiebureau 2 zoekzones in kaart gebracht. "Maar dat is vlak tot aan onze huizen. De glastuinbouw op grote schaal is een bedreiging voor de gezondheid van de spelende kinderen en de chirojeugd door het gebruik van pesticides. En dan is er nog de overlast: het verkeer dat naar die grote serres moet, de infrastructuur die daar gebouwd wordt," zegt Willy Claes, die gisteravond met buurtbewoners een actiecomité heeft opgericht. "We gaan proberen om die plannen te verhinderen. Op 3 november organiseren we een infoavond voor de 800 gezinnen hier. Ze hebben het over 30 hectare glasopstand maar uiteindelijk gaat het veel meer worden met bufferzones, gebouwen, enzovoort."
Burgemeester Sauwens begrijpt de bezwaren: "Het is nooit de bedoeling geweest dat de zoekzone tot aan de huizen komt. Het studiebureau heeft die zone te groot afgebakend. Maar er is wel een zone voor glastuinbouw nodig: de tuinbouwers zelf vragen dat én de provincie. Een 3-tal bedrijven zal zich daar op termijn gaan vestigen: nu zitten die op bouwgrond in het centrum en de ruimte wordt ook te klein." "Maar moeten wij daarvoor de dupe worden?", vraagt het actiecomité. Na 14 november worden alle ingediende bezwaren door de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening behandeld. Het aangepaste structuurplan vertrekt dan naar de gemeenteraad en tot slot voor goedkeuring naar de provincie.
"Eik en Heesveld, Schoonbeek en Munsterbilzen" grenzen aan de industriezone Genk-Zuid. Van de vervuilde lucht die ook dit gebied treft, wordt nergens melding gemaakt. Nochtans, vlg. gegevens KMI, blijkt dat meer dan 25% de wind in hun richting waait. Dwz. meer dan 1 dag op 4 komen vervuilende stofdeeltjes daar terecht. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. Maar ja, meerdere instanties zwakken dit probleem alweer eens af en proberen te sussen dat "het zo erg niet is". Dan voorziet het Ontwerp Structuurplan nog een grote glastuinbouwzone in Eik en Heesveld, één van de laagste punten van Bilzen waar (vuile) stofdeeltjes sowieso langer blijven hangen. Gegevens omtrent de cumulatieve gevolgen van vervuilende industrie en glastuinbouw zijn er nog niet. Op korte en lange termijn zal dit ontegensprekelijk erg negatief zijn voor de leefbaarheid van deze regio. Hopelijk overheerst het menselijk verstand om hier samen iets aan te doen. De emmer loopt stilletjes over!
Peeters wil onderzoek naar zware metalen Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) heeft een onderzoek bevolen naar hoge concentraties zware metalen die in de lucht zitten boven het industrieterrein Genk-Zuid.
De hoeveelheid van zware metalen zoals nikkel en chroom in de lucht boven het industrieterrein Genk-Zuid is de voorbije twee jaar verdubbeld.
De concentratie nikkel is vorig jaar fel gestegen, vooral in de buurt van het staalbedrijf ALZ. Dat strookt niet met de verminderde uitstoot van nikkel bij het bedrijf.
Peeters wil dat de milieu-inspectie onderzoekt wat er aan de hand is, zodat hij maatregelen kan nemen.
Oorzaak luchtvervuiling Genk-Zuid wordt onderzocht De bewoners en werknemers in Genk-Zuid worden geïnformeerd over de luchtverontreiniging door nikkel en chroom. Ook start een bronnenonderzoek om de oorzaak van de vervuiling te kennen. Dan zullen maatregelen genomen kunnen worden. Dat heeft minister van Leefmilieu Kris Peeters geantwoord op het voorstel van Ludo Sannen tijdens het vragenuurtje van 7 december in het Vlaams Parlement.De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft in 2004 zeer hoge concentraties nikkel, chroom, mangaan en zink vastgesteld in lucht in de buurt van bedrijven in Genk-Zuid. Voor nikkel is de streefwaarde 20 nanogram/m³, terwijl de concentratie in Genk-Zuid 86 ng/m³ bedraagt. De voorlopige cijfers voor 2005 wijzen op een aanhoudende sterke overschrijding van de Europese streefwaarde. Ook voor de andere zware metalen zijn zeer hoge concentraties gemeten, maar daarvoor bestaan in Vlaanderen helaas nog geen normen.
Nikkel en chroom zijn erg kankerverwekkend en dus een gevaar voor de gezondheid van de bewoners en de werknemers. De metalen hechten zich vast aan fijn stof in de lucht. Minister Peeters erkent dat er hier een probleem voor de volksgezondheid is.
Momenteel is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de verontreiniging is, omdat er meerdere bedrijven in de buurt liggen.
Ludo Sannen is alvast tevreden dat de minister heeft beloofd de buurt te informeren en een hoogdringend onderzoek naar de oorzaak van de vervuiling in te stellen. Dan kunnen er ook maatregelen genomen worden om de vervuiling terug te dringen.
De volledige vraag en het antwoord van de minister van 7 december vindt u in het pdf-document.
Lucht Genk-Zuid is zwaar vervuild, en wat met Eik - Heesveld , Schoonbeek en Munsterbilzen ??
Op het industrieterrein Genk-Zuid zijn de hoogste concentraties nikkel en chroom van heel Vlaanderen gemeten. In de buurt van staalbedrijf Ugine & ALZ is de Europese streefwaarde voor nikkel met factor vier overschreden, zo blijkt uit het jaarraport 2004 van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Omdat het meetstation van de VMM vlakbij ALZ ligt, wordt in het rapport expliciet naar het bedrijf verwezen. De VMM wil geen onnodige paniek zaaien en gaat met de milieuambtenaar van Genk en de milieuinspectie het probleem in kaart brengen. "Wij erkennen dat we een aandeel hebben in de uitstoot, maar we zijn zeker niet verantwoordelijk voor de stijging", aldus directeur Paul Vanvuchelen van Ugine & ALZ.
Naar aanleiding van de recente plannen van de Stad Bilzen om in Eik - Heesveld een inplanting te doen van een 34 ha glastuinbouw is er een comitè ontstaan.Meer info op http://www.bilzen.be/structuurplan/ Dit comitè is op het ogenblik uitgebouwd tot 14 leden , die zich achter èèn standpunt heeft gezet nl GEEN GLASTUINBOUW IN EIK - HEESVELD De woonkern Eik - Heesveld strekt zich uit over een 50 ha , bebouwd door 650 woningen met een bevolkingsschaal van 1000 inwoners. Van die 650 woningen zijn er 180 die rechtstreeks grenzen aan de zoekzones voor de glastuinbouw . U begrijpt dat we dit niet kunnen laten gebeuren , we willen de toekomst van ons en onze volgende generaties leefbaar houden. Het is in eerste instantie de bedoeling om de plantenkwekers - mannen uit Munsterbilzen de mogelijkheid te geven om hun bedrijf verder uit te bouwen daar er in Munsterbilzen geen uitbreidingsmogelijkheden zijn. Als we spreken over extra werkgelegenheid stellen we vast dat het ook in deze sector niet zo goed gaat en dat de meeste bedrijven familiebedrijven zijn op enkele uitzonderingen na , dus zullen hier geen extra jobs gecreeerd worden. Er zijn in Munsterbilzen plantenkwekers die midden in een woonkern liggen , deze moeten daar dus weg , gezien er geen bouwgronden meer zijn in deze woonkern , moeten we daarom de goede landbouwgronden die er nu in Eik - Heesveld liggen afgeven ???? Na onderzoek van het structuurplan is het comitè van mening dat door de studiebureau's geen grondig onderzoek is gedaan , gezien deze plannen ingaan tegen de Ruimtelijke Ordering http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/index.html en bepaalde Europese Wetgevingen. Door de steun van 1087 handtekenningen voelen wij ons als comitè zeer sterk , en zullen we onze acties verder uitbouwen en verder zetten , indien nodig zelfs naar de Raad Van State http://www.raadvst-consetat.be/